Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΠώς να ξεπεράσετε τις δυσκολίες της ζωής

Πώς να ξεπεράσετε τις δυσκολίες της ζωής

Οι δυσκολίες κατά τη διάρκεια της ζωής μας είναι πολλές…

Η ζωή είναι γεμάτη από δυσκολίες και εμπόδια, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο.

Μερικές φορές, η ζωή μας χαρίζεται σαν ένας δρόμος μετ’ εμποδίων…

Αρχικά είναι απαραίτητο να δεχτούμε ότι η ζωή είναι γεμάτη από δυσκολίες και αντιξοότητες. 

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα, συχνά αισθανόμαστε ότι είμαστε οι μόνοι που έχουμε αυτά τα προβλήματα ή έχουμε την τάση να υπερβάλλουμε για τα προβλήματά μας και να νιώθουμε ότι είναι πιο σύνθετα και πιο επώδυνα, από ότι είναι στην πραγματικότητα.

Αλλά αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα βρούμε πολλούς ανθρώπους να περνούν πολύ χειρότερες δυσκολίες από εμάς. Εμείς μπορεί να μην έχουμε, για παράδειγμα χρήματα να πάρουμε παπούτσια, αλλά είναι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν έχουν πόδια.

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολλές αντιξοότητες, είτε γκρινιάζουμε είτε προσπαθήσουμε να τις αποφύγουμε. Συμπεριφερόμαστε σαν την στρουθοκάμηλο στην έρημο. Όταν υπάρχει μια καταιγίδα στην έρημο, η στρουθοκάμηλος θάβει το κεφάλι της στην άμμο, ελπίζοντας ότι η καταιγίδα θα περάσει, ενώ με αυτόν τον τρόπο πεθαίνει…

Μερικοί προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα…

Η αντιμετώπιση και η επίλυση, όμως, του προβλήματος, άσχετα με το πόσο επώδυνη είναι, μας κάνει να ωριμάσουμε.

Η «αποδοχή του προβλήματος», και η αποδοχή ότι το φταίξιμο είναι πρώτα από όλα δικό μας είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος. Πολλές φορές, ρίχνουμε το φταίξιμο στους άλλους, στην κοινωνία ή στις περιστάσεις της ζωής.

Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία, αλλά όλα είναι αποτέλεσμα του Κάρμα του παρελθόντος μας.

Πολλές φορές νιώθουμε την ανάγκη να παραιτηθούμε και να παραδεχτούμε ότι νικηθήκαμε… Εάν η αιτία είχε διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να περιμένουμε…

Η αποδοχή δίνει σε εμάς την ευκαιρία  για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και μας κάνει πιο δυνατούς. 

Μόλις, καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε μια δυσκολία, την επόμενη φορά παύει να είναι μια δυσκολία.

Αλλά, τις περισσότερες φορές, η αιτία του προβλήματος είναι εσωτερική και συχνά, καλούμαστε να κάνουμε μια αλλαγή. Συχνά, η δυσκολία λύνεται όταν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε, τον τρόπο σκέψης μας, τα συναισθήματά μας, τις συμπάθειες και αντιπάθειές μας, και όταν είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε ή να προσαρμόσουμε τον εαυτό μας σε μια προβληματική κατάσταση ή πρόσωπο στη ζωή μας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αλλαγή είναι αναπόφευκτη, και πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά για αυτό.

Όταν προσκολλούμαστε στους ανθρώπους, στα πράγματα και στοyς τόπους, δεν είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στη ζωή.

Στην πραγματικότητα, καθώς προχωρούμε και ανεβαίνουμε στην πνευματική ζωή είμαστε υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουμε ή να αλλάξουμε πολλά ανεπιθύμητα πράγματα που βρίσκονται γύρω μας. Αυτό, φυσιολογικά, επιφέρει μια αίσθηση απόλυτου κενού και θλίψης.

Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε έναν παράξενο δρόμο και ξαφνικά πέφτει ομίχλη. Ο δρόμος είναι κρυμμένος και ο κίνδυνος μπορεί να βρίσκεται σε οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σταθούμε και να περιμένουμε μέχρι να φύγει η ομίχλη.

Η αλλαγή μπορεί να συνεπάγεται την καταστροφή και την αναγέννηση.

Υπάρχει μια πτυχή μέσα μας, η οποία μας οδηγεί στην επίτευξη της τελειότητας.

Όταν ένα άτομο προχωρεί στο πνευματικό μονοπάτι, συναντά όλο και πιο πολύπλοκες καταστάσεις στη ζωή.  Για τις δικές μας δυσκολίες, πρέπει να μάθουμε να είμαστε αυτο-εξαρτώμενοι. Αλλά όταν βλέπουμε τους άλλους να αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα πρέπει να προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε.

Το κάρμα μας είναι άρρηκτα συνυφασμένο με το Κάρμα της ανθρωπότητας. Ο καθένας πρέπει να περάσει μέσα από τους βασικούς τύπους των εμπειριών, όπως την φτώχεια, τη μοναξιά, τη συντροφικότητα, τη μητρότητα, το χωρισμό,  κ.λπ. 

Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη ζωή που πρέπει να λυθούν όλα μαζί. Πρέπει να μάθουμε να συζητάμε ανοιχτά τα προβλήματα αυτά…

Πρέπει να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα για την αιώνια σκέψη.

Δεν πρέπει να ταυτιζόμαστε με το πρόβλημα, γιατί τότε δεν μπορούμε να το λύσουμε. Πρέπει να πάρουμε τη θέση του παρατηρητή…

Πρέπει να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε και μας αγαπούν…

Τα πράγματα και οι άνθρωποι δεν είναι αυτό που θέλουμε να είναι, αλλά αυτό που πραγματικά είναι.

Δεν πρέπει να τα παρατήσουμε ποτέ, και πρέπει να είμαστε σίγουροι για αυτό που κάνουμε.

Μπορεί να υπάρχουν δύσκολες στιγμές, αλλά οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους μας και να κερδίσουμε.

Στη ζωή μας, καθημερινά, βιώνουμε μικρές ή μεγάλες αντιξοότητες. Κάποιες οφείλονται στην κακή θέληση, την επιθετικότητα ή και την ανοησία των άλλων. Άλλες στην έλλειψη ή απώλεια κάποιου προσώπου ή αντικειμένου που μας ενδιαφέρει.

Οι δυσκολίες και οι ματαιώσεις είναι μέσα στη ζωή και τις βιώνουν όλοι οι άνθρωποι. Ο τρόπος αντιμετώπισης όμως είναι διαφορετικός. Άλλοι γίνονται επιθετικοί, άλλοι αρρωσταίνουν και άλλοι παθαίνουν κατάθλιψη… Υπάρχουν και κάποιοι που είναι πιο ψύχραιμοι παρόλο που πονάνε πολύ περισσότερο…

Η αντοχή και οι αντιδράσεις μας απέναντι στις δυσκολίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα παιδικά μας βιώματα και τις ματαιώσεις που δεχθήκαμε σαν παιδιά σε βασικές ανάγκες, όπως προστασία, αγάπη, αποδοχή, αναγνώριση και αυτονομία. Αν κάποιες από αυτές δεν ικανοποιήθηκαν επαρκώς, αυτό μπορεί να μας κάνει πιο ευάλωτους στις δυσκολίες.

Φυσικά έχει σημασία και το είδος της δυσκολίας, αλλά και η προσωπικότητά μας.

Σε γενικές γραμμές η φυσιολογική αντίδραση στη ματαίωση είναι η επιθετικότητα, γιατί μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Η επιθετικότητα μπορεί να στραφεί εναντίον του εμποδίου,να στραφεί σε ένα υποκατάστατο ή να επιστρέψει σε μας. Υπάρχει και η περίπτωση, αν τη φοβόμαστε να μας ακινητοποιήσει και να μας κάνει παθητικούς αποδέκτες κάθε δυσκολίας.

Η ισορροπημένη αντίδραση είναι μια επιθετικότητα διοχετευμένη και ελεγχόμενη. Αντιδρούμε στωικά όταν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, θετικά όταν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι ή υπομονετικά με θετική διάθεση, γιατί για όλα υπάρχει λύση.

Ναι! Είναι αλήθεια! Για κάθε πρόβλημα υπάρχει μια λύση.

Η καλή διάθεση και η θετική σκέψη που επιτρέπει τη λύση βοηθά στην γρήγορη ανάκαμψη από τα χτυπήματα της ζωής!

Διαβάστε, επίσης,

Δείτε το 2016 σαν ένα έτος που θα μας οδηγήσει στην αυτοβελτίωση

Βάλτε σε τάξη τη ζωή σας

Εσείς μπορείτε να προσαρμόζεστε στις καταστάσεις;

Το χαμόγελο αντίδοτο στην κατάθλιψη

Η ζωή είναι ένας σκληρός αγώνας

Αφιερωμένο σε όσους περνάνε δύσκολα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ