Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Κακάο

Είναι υγιεινό το κακάο σε σκόνη;

Το κακάο σε σκόνη μας προμηθεύει καροτίνη, βιταμίνη Ε και κάποιες από τις βιταμίνες Β, αλλά δεν έχει βιταμίνη C.

Το επίπεδο καροτίνης είναι 40 μγρ ανά 100 γρ.

Το περιεχόμενο σε βιταμίνη Ε είναι 3,2 χλγρ ανά 100 γρ.

Οι βιταμίνες Β που υπάρχουν σε χλγρ ανά 100 γρ είναι: Θειαμίνη 0,16, ριβοφλαβίνη 0,06, νικοτινικό οξύ 7,4 και πυριδοξίνη 0,07.

Τα επίπεδα του φυλλικού οξέος είναι 38 μγρ ανά 100 γρ.


Μέταλλα που περιέχονται στο κακάο

Το κακάο είναι πλούσια πηγή νατρίου και περισσότερο καλίου. Είναι εξαιρετικός προμηθευτής όλων των μεταλλικών ουσιών. 

Η σκόνη προσφέρει τα ακόλουθα ποσά σε χλγρ ανά 100 γρ: νάτριο 950, κάλιο 1500, ασβέστιο 130, μαγνήσιο 520, φώσφορος 660, σίδηρος 10,5, χαλκός 3,8, ψευδάργυρος 6,9, μαγγάνιο 3,9 και χλώριο 460.

Μία κουταλιά της σούπας σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη έχει 12 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και το ένα δέκατο του γραμμαρίου ζάχαρης.

1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη περιέχει από 3-9% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και ψευδαργύρου. Εκτός από τη μεταφορά του οξυγόνου, ο σίδηρος βοηθά την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το μαγγάνιο είναι ένα συστατικό των χόνδρων και των οστών, μεταβολίζουν τα ένζυμα και θρεπτικά συστατικά και λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά μέσα σε κάθε κύτταρο στο σώμα σας.

Το μαγνήσιο βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας και ενός φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού.

Ο ψευδάργυρος είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή και την ανάπτυξη νέων κυττάρων και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Χωρίς αρκετό ψευδάργυρο, ο αριθμός των κυττάρων που καταπολεμούν βακτήρια μειώνεται και σας κάνει πιο ευάλωτους σε ασθένειες.

Το κακάο περιέχει πολλά φλαβονοειδή

H σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη έχει 196mg επικατεχίνης ανά 100gr σκόνης, η χωρίς ζάχαρη μπάρα σοκολάτας έχει 142mg και η μαύρη σοκολάτα με ζάχαρη έχει 84 mg. Το μίγμα κακάου, ζάχαρης και σοκολάτας γάλακτος έχει λιγότερα φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή του κακάο λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής και βελτιώνουν, επίσης, την μείωση της αρτηριακής πίεσης.


Τα οφέλη στην υγεία από την σκόνη κακάο 

Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Το κακάο σε σκόνη δεν έχει πολλές θερμίδες.

Επίσης, περιέχει βασικά μέταλλα που ωφελούν την καρδιά, τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το δέντρο του κακάο παράγει καρπούς σε σχήμα φρούτων που περιέχουν σπόρους ή κόκκους, που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το κακάο. Οι σπόροι έχουν υποστεί ζύμωση για να αναπτυχθεί η γεύση και το χρώμα, και, στη συνέχεια ξηραίνονται, καβουρδίζονται και αλέθονται. Το λίπος ή βούτυρο κακάο, αφαιρείται από την μάζα, και μένει η σκόνη κακάου χωρίς ζάχαρη. Το βούτυρο κακάο αναμιγνύεται εκ νέου με κάποιο τμήμα των στερεών και γλυκαντικών για τη δημιουργία σοκολάτας.

 

Διαβάστε, επίσης,

Smoothie με κεράσια και κακάο

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Η αυθεντική σοκολάτα έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία

Τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε όταν έχετε πονοκέφαλο

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Η πιο υγιεινή σοκολάτα

Μωσαϊκό για διαβητικούς

Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας

Τι μπορεί να πάθει ένας σκύλος αν φάει σοκολάτα

Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές

Οικολογική οδοντόκρεμα από σοκολάτα

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Η ιστορία της σοκολάτας

Mαύρη σοκολάτα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ