Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠοιες βιταμίνες επηρεάζουν τα καθαρτικά φάρμακα

Ποιες βιταμίνες επηρεάζουν τα καθαρτικά φάρμακα

Η υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί να προκαλέσει έλλειψη βιταμινών

Τα καθαρτικά είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την δυσκοιλιότητα.

Η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα.

Ορισμένες βιταμίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία του σώματος, μπορεί να εξαντληθούν με την υπερβολική χρήση καθαρτικών.

Τα καθαρτικά χρησιμοποιούνται, συνήθως, για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν οι κινήσεις του εντέρου. Λειτουργούν βοηθώντας το παχύ έντερο να κυκλοφορήσει και να ωθήσει τα απόβλητα έξω από το σώμα.

Το σώμα έχει ήδη απορροφήσει μεγάλο μέρος του λίπους μέσω του λεπτού εντέρου  και τα απόβλητα είναι ένας συνδυασμός νερού, ηλεκτρολυτών, φυτικών ινών και μετάλλων.

Μερικοί άνθρωποι κάνουν κατάχρηση καθαρτικών για απώλεια βάρους, ελπίζοντας ότι η χρόνια χρήση μετά από τα γεύματα θα βοηθήσει στο να απορροφηθούν λιγότερες θερμίδες.

Η κατάχρηση καθαρτικών προκαλεί αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και ανεπάρκεια βιταμινών.

Η ανεπάρκεια βιταμινών μπορεί να αναπτυχθεί με τη χρόνια διάρροια που προκύπτει λόγω της συχνής χρήσης καθαρτικών.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των ματιών, την αναπαραγωγή, την ανάπτυξη των οστών και την κυτταρική διαίρεση. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Α από την χρόνια χρήση καθαρτικών μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση και αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις.

Η υπερβολική χρήση καθαρτικών μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της βιταμίνης D, που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία και απώλεια ακοής.

Η εξάντληση της βιταμίνης Ε που μπορεί να προκύψει από την υπερβολική χρήση των καθαρτικών προκαλεί ξηρότητα του δέρματος και των μαλλιών, έκζεμα εξάνθημα και εύκολους μώλωπες.

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι η καλύτερη αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Οι φυτικές ίνες έχουν την δυνατότητά να απορροφούν μεγάλες ποσότητες νερού κι έτσι βοηθούν ώστε το περιεχόμενο του εντέρου να είναι μαλακό και να ωθείται προς τα έξω με μεγαλύτερη ευκολία.

Συνιστάται λοιπόν να ακολουθείται μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή η οποία να περιλαμβάνει και φυτικές ίνες. 

Η αυξημένη κατανάλωση υγρών, και ειδικά νερού, είναι σημαντική για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Παρ’ όλα αυτά, η αυξημένη λήψη υγρών δεν ανακουφίζει σημαντικά τη δυσκοιλιότητα, εκτός από τις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας σε άτομα με έντονη αφυδάτωση.

Η σωματική άσκηση επίσης, αμβλύνει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, γιατί διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου. Η μέτριου βαθμού άσκηση μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Αντιθέτως, πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν ότι η έντονη φυσική άσκηση ενοχοποιείται για μείωση του αριθμού και της έντασης των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου, που είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του εντέρου. Η μέτρια σωματική άσκηση (όπως το ποδήλατο και το τρέξιμο) μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, όταν αυτή είναι ήπια, σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.

Τα καθαρτικά και υπακτικά φάρμακα παρεμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης Κ και της ριβοφλαβίνης.

Διαβάστε, επίσης,

Ενσφήνωση κοπράνων

Αποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο

Εκκολπωματική νόσος

Βιοανάδραση ορθού

Η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα

Δυσκοιλιότητα

Δισακοδύλη για άμεση ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Χρήσιμες πληροφορίες για την βιταμίνη Κ

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε έλλειψη βιταμινών;

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Ριβοφλαβίνη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ