Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες πληροφορίες για το καίσιο

Χρήσιμες πληροφορίες για το καίσιο

Η χρήση του καισίου στην ιατρική

Το καίσιο είναι αλκαλικό μέταλλο με χημικό σύμβολο Cs κι ατομικό βάρος 132, 91.

Είναι ένα μαλακό, ασημί-χρυσό αλκαλικό μέταλλο με σημείο τήξης  28.5 ° C (83.3 ° F).

Είναι ένα αλκαλικό μέταλλο και έχει φυσικές και χημικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του ρουβιδίου και καλίου. Το μέταλλο είναι εξαιρετικά αντιδραστικό και εύφλεκτο, αντιδρώντας με το νερό ακόμα και στους -116 ° C. Είναι το λιγότερο ηλεκτρoαρνητικό στοιχείο. 

Χρησιμοποιείται σε ρολόγια, ως μυρμηκικό καίσιο  υπάρχει στα υγρά γεώτρησης, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στα ηλεκτρονικά, και στη χημεία.

Το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-137 έχει χρόνο ημίσειας ζωής περίπου 30 χρόνια και χρησιμοποιείται σε ιατρικές εφαρμογές, σε βιομηχανικούς μετρητές και στην υδρολογία. Παρά το γεγονός ότι το στοιχείο είναι μόνο ελαφρώς τοξικό, είναι ένα επικίνδυνο υλικό αν απελευθερωθεί στο περιβάλλον.

Το καίσιο, όπως και το ρουβίδιο, έχει στενή φυσικοχημική σχέση με το κάλιο. Έχει, επίσης, μεταβολικές δράσεις παρόμοιες με του ρουβιδίου:

Στην αλκαλοποίηση του οργανισμού

Στη συστολή των μυών της καρδιάς

Στην εξουδετέρωση της τοξικής δράσης του λιθίου

Στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων

Στη ζυμωτική ικανότητα της μαγιάς

Στη χρησιμοποίηση των ενεργειο-παραγωγικών ενδιάμεσων στα μιτοχόνδρια

Στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων

Στην αντίδραση των μυών στα ερεθίσματα

Έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση

Όπως, το ρουβίδιο και το κάλιο, το καίσιο εμφανίζεται με μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ερυθρά αιμοσφαίρια από ότι στο πλάσμα του αίματος

Τα τυπικά του επίπεδα είναι 4, 82 και 0,74 νγρ ανά χλ αντίστοιχα. 

Τα ανθρώπινα όργανα περιέχουν τα ακόλουθα ποσά (σε νγρ ανά γρ): καρδιά 1, 14, νεφρά 9, 0, λεμφαδένες 20, όρχεις λιγότερο από 1 και ωοθήκες 9,0.

Το περιεχόμενο του μετάλλου στην καρδιά μειώνεται όταν το όργανο αυτό ασθενεί ή έχει βλάβη.

Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα καισίου, με επίπεδα 3-11 νγρ ανά γρ νωπού βάρους.

Από την διατροφή συνολικά λαμβάνονται κατά μέσο όρο 15 μγρ.

Το ραδιενεργό καίσιο (137 καίσιο) χρησιμοποιείται στην ραδιοθεραπεία και μεταπίπτει σε βάριο 137 με εκπομπή ακτίνων βήτα. Το καίσιο 139, όπως και το χλώριο χρησιμοποιείται για να σκιαγραφηθούν οι πνευμονικοί όγκοι.

Οι μη ραδιενεργές ενώσεις καισίου είναι μόνο ελαφρώς τοξικές.

Η έκθεση σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει υπερευερεθιστότητα και σπασμούς, λόγω της χημικής ομοιότητας των καισίου με το κάλιο, αλλά απαιτεί πολύ υψηλές ποσότητες που δεν υπάρχουν σε φυσικές πηγές και το μη ραδιενεργό καίσιο δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για το περιβάλλον.

Η μέση θανατηφόρος δόση (LD50 ) τιμή για χλωριούχο καίσιο είναι 2.3 g ανά χιλιόγραμμο. Η υπερβολική πρόσληψη καισίου μπορεί να οδηγήσει σε υποκαλιαιμία, αρρυθμία, και οξεία καρδιακή ανακοπή. 

Περίπου το 10% του απορροφηθέντος  καισίου αποβάλλεται από το σώμα σχετικά γρήγορα με τον ιδρώτα και τα ούρα. Το υπόλοιπο 90% έχει ένα βιολογικό χρόνο ημιζωής μεταξύ 50 και 150 ημερών.

Το ραδιενεργό καίσιο ακολουθεί το κάλιο και τείνει να συσσωρεύεται σε φυτικούς ιστούς, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα φυτά απορροφούν το καίσιο με διαφορετικό τρόπο, μερικά δε το απορροφούν πολύ, όπως τα μανιτάρια. Μεγάλη συσσώρευση καισίου-137 υπήρξε σε λίμνες μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ. Μία μόνο δόση των 3,8 millicuries (140 MBq, 4.1 μg καισίου-137) ανά χιλιόγραμμο είναι θανατηφόρα εντός τριών εβδομάδων.

Σε μικρότερες ποσότητες το ραδιενεργό καίσιο μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και καρκίνο.

Διαβάστε, επίσης,

Ρουβίδιο

Δηλητηρίαση από ακτινοβολία

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ