Σάββατο, 26 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΜυελοβλάστωμα
Array

Μυελοβλάστωμα

Το μυελοβλάστωμα είναι πρωτογενής νευροεκτοδερμικός όγκος

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το μυελοβλάστωμα και οι άλλοι πρωτογενείς νευροεκτοδερμικοί όγκοι, όπως το επιφυσίωμα και το εγκεφαλικό νευροβλάστωμα είναι πολύ σπάνιοι κακοήθεις όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Το μυελοβλάστωμα είναι πιο συχνό σε παιδιά, αλλά και οι νεαροί ενήλικες είναι σε κίνδυνο…

Ο όγκος αναπτύσσεται στον οπίσθιο βόθρο του εγκεφάλου και μπορεί να εντοπισθεί στο εγκεφαλικό ημισφαίριο ή στον σκώληκα της παρεγκεφαλίδας και στην τέταρτη κοιλία.

Λόγω της εγγύτητας της 4ης κοιλίας ο αποφρακτικός υδροκέφαλος είναι συχνός.

Τα συμπτώματα κατά τη διάγνωση είναι απώλεια της ισορροπίας, ανικανότητα συγχρονισμού κινήσεων, διπλωπία, δυσαρθρία, σημεία υδροκέφαλου, όπως κεφαλαλγία, ναυτία, έμετος και αστάθεια στο βάδισμα.

Η μαγνητική τομογραφία, συνήθως, δείχνει μια μάζα και εμπλέκει και την παρεγκεφαλίδα. Άλλες θέσεις των πρωτογενών νευροεκτοδερμικών όγκων είναι η κωνοειδής και οι υπερσκηνιδιακές περιοχές.

Αυτοί οι όγκοι έχουν μεγάλη τάση να διηθούν τις λεπτομήνιγγες εστιακά, αλλά και να εξαπλώνονται δια μέσω του υπαραχνοειδούς χώρου και να διηθούν τις κοιλίες, την κυρτότητα του εγκεφάλου και τις λεπτομηνιγγικές επιφάνειες. Η μαγνητική τομογραφία όλου του κρανιονωτιαίου άξονα είναι απαραίτητη.

Η χειρουργική αφαίρεση όσον δυνατόν του περισσότερου κακοήθους όγκου είναι σημαντική, γιατί η παραμονή υπολειπόμενου όγκου μετεγχειρητικά συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση!

Με χειρότερη πρόγνωση συνδέονται και οι θετικές κυτταρολογικές του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και η παρουσία λεπτομηνιγγικών μεταστάσεων που απεικονίζονται με την μαγνητική τομογραφία.

Η ακτινοθεραπεία στον κρανιονωτιαίο άξονα με υψηλή δόση στην περιοχή του πρωτοπαθούς όγκου χρησιμοποιείται.

Επιπλέον, γίνεται συμπληρωματική χημειοθεραπεία μετά την ακτινοθεραπεία με cisplatin ή carboplatin, etoposide και έναν αλκυλιωτικό παράγοντα, όπως cyclophosphamide ή lomustine μαζί με vincristine με αναφερόμενη μακροχρόνια επιβίωση σε 60% των ασθενών με μυελοβλάστωμα, αλλά με κακή ποιότητα ζωής.

Καλύτερα μετά το καλό χειρουργείο να γίνονται φυσικές θεραπείες για το μυελοβλάστωμα, σύμφωνα, με το μοριακό προφίλ του όγκου

Καλύτερα να γίνεται μοριακό προφίλ του όγκου για εξατομικευμένη θεραπεία.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα

Η αντλία νατρίου και καλίου στη θεραπεία του καρκίνου

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αντκαρκινικές ιδιότητες της ελληνικής ρίγανης

Οι αντκαρκινικές ιδιότητες της ελληνικής ρίγανης. Η ρίγανη έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση Καρκίνος και ριγανέλαιο Η ρίγανη ή Ορίγανον το κοινόν ή Origanum...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ