Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΟι βιταμίνες που πρέπει να παίρνουν όσοι έχουν στεφανιαία νόσο

Οι βιταμίνες που πρέπει να παίρνουν όσοι έχουν στεφανιαία νόσο

Πρόληψη και θεραπεία καρδιακής νόσου με βιταμίνες

Η καρδιοπάθεια ή καρδιακή νόσος ή στεφανιαία νόσος της καρδιάς ή ισχαιμική καρδιοπάθεια προκύπτει από την αδυναμία των στεφανιαίων αρτηριών να εφοδιάζει με ικανοποιητικές ποσότητες αίματος τον μυ της καρδιάς και συνδέεται με την αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών. Η καρδιακή νόσος συμπεριλαμβάνει το έμφραγμα μυοκαρδίου, τη στηθάγχη και τον αιφνίδιο θάνατο χωρίς έμφραγμα.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι η νέκρωση ενός τμήματος του καρδιακού μυός που οφείλεται σε ισχαιμία από αδυναμία εφοδιασμού του με αίμα και οφείλεται σε απόφραξη ενός αιμοφόρου αγγείου από θρόμβο ή από απόθεση λίπους στα αγγειακά τοιχώματα ή σε σπασμό ενός αγγείου.

θηροσκλήρωση

Αθηροσκλήρωση είναι η εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών που προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Θεραπεία αθηροσκλήρωσης

  • Θεραπεία γίνεται με φυτικά έλαια, μαργαρίνη (PUFA) και λεκιθίνη σόγιας (10γρ)
  • Τα κορεσμένα ζωικά λίπη πρέπει να αποφεύγονται.
  • Ακόμη, χορηγείται βιταμίνη Β(25χλγρ) ημερησίως, για να εξασφαλιστεί η σύνθεση της λεκιθίνης στο σώμα, συν βιταμίνη C (1000χλγμ) και βιταμίνης Ε (800IU) την ημέρα.
  • Τα ω3 λιπαρά οξέα από τα έλαια ψαριών που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με τη μορφή των λιπαρών οξέων EPA και DHA σε δοσολογία 3.000mg mg ημερησίως.

Πρόληψη αθηροσκλήρωσης

  • Η πρόληψη γίνεται με αντικατάσταση των ζωϊκών λιπών από φυτικά έλαια και μαργαρίνες και καθημερινή λήψη λεκιθίνης σόγιας (5γρ), βιταμίνης Β6 (10χλγρ), βιταμίνη C (500χλγρ) και βιταμίνης Ε (400IU).
  • Οι αβενανθραμίνες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συνδέονται με την ενεργοποίηση προφλεγμονωδών κυτοκινών. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που απελευθερώνονται από το κύτταρο για την προστασία και την επισκευή των ιστών. Οι ερευνητές έχουν βρει ενώσεις στη βρώμη που έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη φλεγμονή και να βοηθούν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.
  • Τα ω3 λιπαρά οξέα από τα έλαια ψαριών που περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, με τη μορφή των λιπαρών οξέων EPA και DHA σε δοσολογία έως 640 mg ημερησίως.
  • Χορήγηση βιταμίνης Β3, δηλαδή νιασίνης µέχρι 250-500mg ημερησίως µε ιατρική συµβουλή.

Γενικά, η διακοπή του καπνίσματος, τα αντιπηκτικά, η λήψη ωμέγα -3 ελαίων από λιπαρά ψάρια ή τα φυτικά έλαια, όπως το λιναρέλαιο ή τα έλαια canola, η άσκηση και η απώλεια βάρους είναι η συνήθης θεραπεία που έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη σε κλινικές δοκιμές. Επίσης, η αύξηση της υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (HDL) βοηθά. Η νιασίνη έχει επιδράσεις στην αύξηση της HDL (κατά 10-30 %).

-Θρόμβωση

Στην καρδιά οι θρόμβοι αίματος προκαλούν θρόμβωση στεφανιαίας.

Στον εγκέφαλο οι θρόμβοι αίματος προκαλούν εγκεφαλική θρόμβωση ή αποπληξία.

Συμπληρώματα με βιταμίνη Ε (400-800IU) τη μέρα και λεκιθίνη (15 γρ) ημερησίως.

Η κύρια θεραπεία περιλαμβάνει ανταγωνιστές βιταμίνης Κ, π.χ. warfarin.

-Στηθάγχη

Η στηθάγχη ή angina pectoris χαρακτηρίζεται από σοβαρούς πόνους στο στήθος, που αντανακλούν στον ώμο και στο μπράτσο.

Αντιμετωπίζεται με υψηλές δόσεις βιταμίνης Ε (800 IU και πάνω. 

Επίσης, ανταποκρίνεται και στη λεκιθίνη (15 γρ την μέρα)

Ακόμη χρησιμοποιούνται πολυακόρεστα λιπαρά οξέα από έλαια ψαριών EPA & DHA, 1500 χλγρ συνολικά ημερησίως.

-Αιφνίδιος θάνατος

Αιφνίδιος θάνατος μπορεί να συμβεί σε αυτούς που έχουν υποστεί έμφραγμα μυοκαρδίου και στηθάγχη.


Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπάθειας με συμπληρώματα διατροφής

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συν υψηλής ισχύος βιταμίνη Ε (400-1200IU) ημερησίως), βιταμίνη C (500-1000 χλγρ τη μέρα, βιταμίνη Β6 (100 χλγρ τη μέρα, λεκιθίνη (15-45 γραμμάρια την ημέρα), αντικατάσταση των κορεσμένων ζωικών λιπών στη διατροφή με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA-polyunsaturated fatty acids) και τακτική πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων από έλαια ψαριών EPA & DHA ελαττώνουν τις πιθανότητες καρδιοπάθειας και μειώνουν τα περαιτέρω προβλήματα σε όσους έχουν την πάθηση.

Τα μέταλλα για την πρόληψη και θεραπεία της καρδιοπάθειας:

-Ασβέστιο και μαγνήσιο: Το σκληρό νερό που περιέχει πολύ ασβέστιο και μαγνήσιο ασκεί προστατευτική δράση στις καρδιοπάθειες.

Το ασβέστιο σε επαρκείς ποσότητες ελαττώνει και την χοληστερίνη στο αίμα. Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου οδηγούν σε υψηλή χοληστερίνη στο αίμα. Το ασβέστιο δρα στο έντερο με τα λιπαρά οξέα και σχηματίζονται αδιάλυτοι σάπωνες ασβεστίου που απεκκρίνονται. Αυτό ελαττώνει την απορρόφηση λιπών και μειώνει τα λίπη στο αίμα. Τόσο τα επίπεδα λίπους όσο και τα επίπεδα χοληστερίνης μειώνεται με την πρόσληψη 1200 χλγρ ασβεστίου την ημέρα. Το ασβέστιο ελαττώνει τα επίπεδα της λιποπρωτεϊνης χαμηλής πυκνότητας LDL και αυξάνει τα επίπεδα της λιποπρωτεϊνης υψηλής πυκνότητας HDL και μειώνεται η σοβαρότητα της αθηροσκλήρωσης.

Το μαγνήσιο σε επαρκείς ποσότητες εμποδίζει τον καρδιακό σπασμό. Όσοι πάσχουν από καρδιοπάθειες έχουν χαμηλότερα ποσοστά μαγνησίου στον καρδιακό μυ. Το μαγνήσιο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία στην καρδιά, ενώ το ασβέστιο προκαλεί συστολή. Η σωστή ισορροπία ασβεστίου και μαγνησίου εξασφαλίζει τους ομαλούς χτύπους της καρδιάς. Όταν το μαγνήσιο είναι ελαττωμένο δημιουργείται καρδιακός σπασμός.

-Κάλιο: Το κάλιο βοηθάει στην εξισορρόπηση των αρνητικών επιδράσεων του νατρίου στην πίεση του αίματος. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο. Η χαμηλή συγκέντρωση καλίου συνδέεται με την στηθάγχη.

-Σελήνιο: Η έλλειψη σεληνίου οδηγεί σε καρδιακά προβλήματα και υψηλή πίεση. Οι χαμηλές προσλήψεις σεληνίου συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο. Ακόμη και τα παιδιά πρέπει να παίρνουν σελήνιο για την πρόληψη καρδιοπαθειών σε μεγαλύτερη ηλικία. Απαιτούνται 200 μγρ σεληνίου την ημέρα. Η νόσος Keshan που είναι συμφορητική καρδιοπάθεια σε παιδιά θεραπεύεται με 100 μγρ σεληνίου την εβδομάδα.

-Χρώμιο: Το χρώμιο είναι απαραίτητο σε καρδιοπάθειες γιατί αυξάνει την καλή-HDL χοληστερίνη σε βάρος της κακής-LDL χοληστερόλης. Επίσης, το επαρκές χρώμιο μειώνει τις πιθανότητες καρδιακής ανεπάρκειας.

-Μαγγάνιο: Τα χαμηλά επίπεδα μαγγανίου συνδέονται με καρδιακά προβλήματα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη στεφανιαία νόσο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη στεφανιαία νόσο

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Όλες οι αλήθειες για τις καρδιακές παθήσεις

Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Ελέγξτε αν κινδυνεύετε από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Πρόληψη εμφράγματος

Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής

Η δράση των γονιδίων μας είναι εποχική

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας

Αθηροσκλήρωση

Τα χλαμύδια υπεύθυνα για τη στεφανιαία νόσο

Νόσος των Καρωτίδων

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ