Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΨητός ροφός με λαχανικά

Ψητός ροφός με λαχανικά

Print Friendly, PDF & Email

Ένας από τους καλύτερους και νοστιμότερους τρόπους για να απολαύσετε το ροφό

 

Ο ροφός ή Epinephelus marginatus ή Επινέφελος ο κρασπεδωτός) ή Epinephelus guaza, ή Serranus gigas ανήκει στα περκοειδή και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Λέγεται και “ορφός”. Συγγενεύει με τη πέρκα και το λαβράκι και μοιάζει πολύ με τη στήρα.

Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα. Είναι μεγάλο ψάρι, το βάρος του μπορεί να φτάσει στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 25 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος, ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια.

Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ προς το μαύρο με κίτρινες κηλίδες σαν νέφη, γι΄ αυτό το λόγο ονομάζεται και “επινέφελος”, δηλαδή νεφοσκεπής.

Είναι το κυρίαρχο ψάρι στη Μεσόγειο και λατρεύει τα ζεστά νερά.

Ο ροφός όλοι λένε ότι γίνεται υπέροχη σούπα, αλλά και ψητός όπως θα τον δοκιμάσετε με τη συνταγή μας είναι απίθανος.

Ο ροφός αλιεύεται με πετονιά ή ψαροτούφεκο και με κιούρτο κοντά στη θαλάμη του. Δόλωμα χρησιμοποιείται συνήθως ψαροδόλι ή βραστό καθαρό κρέας χταποδιού, χωρίς το δέρμα ή για καλύτερα ζωντανό δόλωμα.

Όταν ο ροφός “πιαστεί” στη πετονιά καταφεύγει στη θαλάμη του και εκεί φουσκώνοντας τα σπάραχνα και στρέφοντας την ουρά του προσπαθεί να “μαγκώσει”, καθιστώντας την απόσπασή του δύσκολη. 

Με το ψαροντούφεκο η αλιεία του είναι περισσότερο εύκολη, γιατί δεν μετακινείται από τη θαλάμη του. 

Η αλιεία των μικρών ροφών κγίνεται με παραγάδι.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ανέβασμα του ροφού στη βάρκα που πρέπει να γίνει με γάντζο ή πιάνοντάς τον με τον δείκτη και τον αντίχειρα από τα μάτια και ποτέ από τα σπάραχνα, που κυριολεκτικά κόβουν σαν μαχαίρι και μπορεί να προκαλέσουν ατύχημα.

Τα μάτια και το στόμα του ροφού είναι χαρακτηριστικά μεγάλα.


Ψητός ροφός με λαχανικά

Το ψάρι ψητό στο σπίτι είναι ακριβό φαγητό και δύσκολα πετυχαίνει…

Επιπλέον μυρίζει η κουζίνα και το σπίτι ψαρίλα…

Καθαρίζετε καλά το ψάρι από τα λέπια, τα εντόσθια και τα βράγχια.

Το ψάρι που ψήνετε ρέπει να είναι ζουμερό και γευστικό….

Το μυστικό για να μαγειρέψετε νόστιμα το ροφό σας είναι να υπολογίσετε σωστά τον χρόνο…

Προσοχή!!! Ο ροφός θέλει περισσότερο χρόνο στο ψήσιμο, ειδικά αν είναι μεγάλος.

Προσοχή!!! Δεν χαράζετε ποτέ το ψάρι πριν μαγειρευτεί, γιατί θα στεγνώσει.

Ψητός ροφός με λαχανικά

Υλικά (10 άτομα)

3 κιλά ροφός

3 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες κατα μήκος

1 κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

3 καρότα κομμένα σε φέτες κατά μήκος

3 καυτερές πράσινες πιπεριές κέρατο

3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης

3 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα

3 καρότα κομμένα σε φέτες

1 ματσάκι μαϊντανός

150 ml λευκό κρασί

150 ml ελαιόλαδο

Αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό

Πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200ºC.

Κόβετε τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές και τα καρότα κατά μήκος σε λεπτές φέτες και το κρεμμύδι και τις ντομάτες σε τέταρτα, για να απορροφήσουν τα υγρά.

Αλατοπιπερώνετε το ψάρι και μέσα στη κοιλιά, βάζοντας μέσα κατά μήκος από το κεφάλι έως την ουρά τον μαϊντανό ολόκληρο.

Τοποθετείτε τον ροφό στο ταψί με τα λαχανικά τριγύρω και προσθέτετε πρώτα το κρασί και στη συνέχεια το ελαιόλαδο.

Βάζετε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο (200ºC).

Δεν ανοίγετε, δεν γυρνάτε το ψάρι και τα λαχανικά.

Θέλει να ψηθεί 2 ώρες περίπου…

Όταν ψηθεί βγάζετε το ψάρι απ’ τον φούρνο και το τοποθετείτε με πολύ προσοχή σε πιατέλα. 

Βάζετε τα λαχανικά σε άλλη πιατέλα.

Σερβίρετε με κλασικό λαδολέμονο…

by Savvi Diet

Διαβάστε, επίσης,

Να ψάχνετε για φρέσκο ψάρι ελεύθερης αλιείας

Χαβιάρι

Παραδοσιακή ελληνική διατροφή

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

Τα πιο νόστιμα ψάρια είναι τα εποχιακά

Να τρώτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα

Φαγκρί

Το νοστιμότερο ψητό ψάρι

Η πιο νόστιμη σπιτική μαγιονέζα

Τσιπούρα

Σπάρος

Σμέρνα

Σκορπίνα

Χάνος

Σάλπα

Πώς αναγνωρίζουμε το φρέσκο ψάρι

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ