Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΚάνετε ηλιοθεραπεία άφοβα

Κάνετε ηλιοθεραπεία άφοβα

Print Friendly, PDF & Email

Ο ήλιος είναι ένα από τα πιο ισχυρά φάρμακα

Το φως του ήλιου είναι ευεργετικό για πολλές παθήσεις.

Είναι το καλύτερο φάρμακο για τον καρκίνο, την υπέρταση, τον διαβήτη και την φυματίωση, αλλά και για πολλές άλλες παθήσεις.

Δυστυχώς, η υπεριώδης ακτινοβολία εξουδετερώνεται από τα γυαλιά ηλίου, τα πολλά ρούχα και τα αντηλιακά.

Μάθετε να κάθεστε στον ήλιο, χωρίς να καίγεστε και χωρίς να χρησιμοποιείτε αντηλιακά.

Τότε θα πάρετε όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του ήλιου.

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου διεγείρουν τον θυρεοειδή και προάγουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και αυξάνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό. Αυτό βοηθάει στην απώλεια βάρους και στην ανάπτυξη των μυών. Όσοι δεν εκτίθενται στον ήλιο παχαίνουν… και όσοι είναι παχύσαρκοι έχουν κίνδυνο για καρκίνο…

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου προφυλάσσουν από τα διανοητικά και ψυχιατρικά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι οι πληθυσμοί των βόρειων ευρωπαϊκών χωρών, που ζουν στο σκοτάδι για πολλούς μήνες πάσχουν από ευερεθιστότητα, κόπωση, αϋπνία, κατάθλιψη, είναι αλκοολικοί και έχουν τάσεις αυτοκτονίας. Επίσης, τα κρούσματα μελανώματος σε αυτούς τους πληθυσμούς είναι υψηλότερα σε σχέση με τους πληθυσμούς της Μεσογείου.

Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου ενεργοποιούν την ορμόνη του δέρματος, τη σολιτρόλη. Η σολιτρόλη επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε συνεργασία με την μελατονίνη αλλάζει την ψυχική διάθεση και τον βιολογικό μας ρυθμό. 

Η αιμοσφαιρίνη με τη βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας δεσμεύει το οξυγόνο.


Τα οφέλη από την υπεριώδη ακτινοβολία στην υγεία:

-Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τις σφύξεις, σε ανάπαυση

-Μειώνει τον όγκο αίματος που εξωθείται από τις κοιλίες της καρδιάς σε κάθε λεπτό

-Μειώνει την χοληστερίνη όταν είναι υψηλή

-Αυξάνει τα αποθέματα γλυκογόνου στο συκώτι

-Ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος

-Βελτιώνει την αντοχή και την μυϊκή δύναμη

-Βελτιώνει την αντίσταση του οργανισμού σε λοιμώξεις, επειδή αυξάνει τις τιμές των λεμφοκυττάρων και του δείκτη φαγοκυττάρωσης, που είναι ο μέσος όρος βακτηρίων που εξολοθρεύει κάθε λευκό αιμοσφαίριο, όταν κυκλοφορεί στο αίμα

-Ελέγχει το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του αντιβιοτικού ευρέως φάσματος στο σώμα

-Αυξάνει την περιεκτικότητα του σώματος σε οξυγόνο

-Αυξάνει την έκκριση σεξουαλικών ορμονών

-Ενισχύει την αντίσταση του δέρματος στις λοιμώξεις

-Αυξάνει την αντοχή του οργανισμού στο στρες και μειώνει την κατάθλιψη

-Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παγκρέατος, του μαστού, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του προστάτη και του παχέος εντέρου (κατά 60% μείωση του κινδύνου).

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από την φύση να απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες και να τις χρησιμοποιεί για την διεκπεραίωση των κυτταρικών λειτουργιών.

Τα γυαλιά ηλίου, όπως πολλοί ισχυρίζονται ευθύνονται για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Να μην φοράτε συνεχώς γυαλιά ηλίου. Αν τα φοράτε συνέχεια η όρασή σας θα εξασθενήσει. Μόλις το οπτικό νεύρο διεγερθεί από το φως του ήλιου η υπόφυση εκκρίνει τις κατάλληλες ορμόνες για την διέγερση των μελανοκυττάρων. Τα μελανοκύτταρα παράγουν μελανίνη, που είναι η χρωστική που προσδίδει στο δέρμα το φυσικό του χρώμα και το προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα. Όσο περισσότερο εκτίθεται το δέρμα στον ήλιο, τόσο περισσότερη χρωστική παράγουν τα μελανοκύτταρα. Αν φοράτε συνέχεια γυαλιά ηλίου η υπόφυση δεν παράγει τις απαραίτητες ορμόνες που διεγείρουν τα μελανοκύτταρα και το δέρμα παράγει λιγότερη μελανίνη…

Μην χρησιμοποιείτε αντηλιακά. Τα αντηλιακά περιέχουν οξυβενζόνη που αποκλείει τις UVA ακτίνες βραχέων και μικρών κυμάτων και είναι τοξική ουσία. Τα αντηλιακά περιέχουν πολλά καρκινογόνα αρώματα και καρκινογόνες συνθετικές ουσίες. Η αβοβενζόνη ή βουτυλ-μεθοξυδιβενζοϋλμεθάνιο και η οξυβενζόνη απορροφούνται από το δέρμα πολύ γρήγορα. Η διοξυβενζόνη, το παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ (PABA) και οι εστέρες του παρα-αμινοβενζοϊκού οξέος, δηλαδή οι αιθυλ-διϋδροξυ-προπυλικό PAB, γλυκερυλ-PABA, π-αμινοβενζοϊκό οξύ, παδμάτη-Ο ή οκτυλ-διμεθυκικό PABA), τα κινναμωνικά (κινοξάτη, αιθυλεξυλ p-μεθοξυκινναμωνικό), τα σαλικυλικά (αιθυλεξυλ-σαλικυλικό, σαλικυλικό ομομενθύλιο, οκτυλ-σαλικυλικό), το τριελαϊκό διγαλλοϋλιο και το ανθρανιλικό μενθύλιο είναι όλες χημικές ουσίες που περιέχονται στα αντηλιακά και απορροφούνται από το ανθρώπινο σώμα.

Τα χημικά αντηλιακά ενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες και προκαλούν καρκίνο του δέρματος. Όταν οι χημικές ουσίες των αντηλιακών εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες, παράγουν τεράστιες ποσότητες ελεύθερων ριζών. Η οξυβενζόνη όταν ενεργοποιείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, διασπάται ο διπλός της δεσμός παράγοντας δύο περιοχές ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες αυτές ρίζες οξειδώνονται και αλλοιώνουν τα λίπη, τις πρωτεϊνες και το DNA των κυττάρων και προκαλείται γήρανση του δέρματος και καρκίνος.

Τα περισσότερα κρούσματα μελανώματος παρατηρούνται σε χώρες που χρησιμοποιούν πολλά χημικά αντηλιακά. Μάλιστα, η χρήση αντηλιακών αυξάνει τα κρούσματα καρκίνου μαστού κατά 17%. Όσοι χρησιμοποιούν αντηλιακά αυξάνουν και τον κίνδυνο για καρκίνο των πρώιμων κερατινοκυττάρων της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας.

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα αντηλιακά δεν προλαμβάνουν τον καρκίνο του δέρματος. Η εκδήλωση μελανώματος οφείλεται σε γενετική προδιάθεση και οι ασθενείς εμφανίζουν καρκίνο του δέρματος ανεξάρτητα από την έκθεση στον ήλιο.

Τα αντηλιακά προλαμβάνουν μόνο τα ηλιακά εγκαύματα, τα οποία όμως δεν αποτελούν άμεση αιτία καρκίνου.

Τα αντηλιακά έχουν ισχυρή οιστρογονική δράση και επηρεάζουν αρνητικά τη σεξουαλική ανάπτυξη των παιδιών και την σεξουαλική ζωή των ενηλίκων. Η έκθεση του σώματος σε χημικές ουσίες που τροποποιούν την ορμονική ισορροπία βάζει σε κίνδυνο την υγεία. 

Με τα γυαλιά ηλίου και τα αντηλιακά αναστέλλεται η απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας που είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της βιταμίνης D. Η χρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με την κατάθλιψη, τον καρκίνο του προστάτη, τον καρκίνο του μαστού και την οστεοπόρωση, αλλά και με άλλα εκφυλιστικά νοσήματα. Όσοι ηλικιωμένοι δεν εκτίθενται επαρκώς στον ήλιο έχουν οστεοπόρωση και παθαίνουν κατάγματα. Για να έχει κάποιος επαρκή επίπεδα βιταμίνης D αρκεί μια 20λεπτη καθημερινή έκθεση στον ήλιο. Για τα σκουρόχρωμα άτομα απαιτείται ωριαία έκθεση. Επίσης, οι άντρες με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και θάνατο, ιδίως αν συνυπάρχει υπέρταση, παχυσαρκία και αυξημένες τιμές λιπιδίων. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D σχετίζεται με αυξημένα ποσοστά καρδιοπαθειών, αυξημένη επικινδυνότητα για διαβήτη και καρκίνο του μαστού. Οι μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με χαμηλές τιμές βιταμίνης D στο αίμα έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Η βιταμίνη D έχει αντικαρκινική επίδραση και αυξάνει την αυτοκαταστροφή των μεταλλαγμένων κυττάρων και μειώνει την εξάπλωση και την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.

Όλες μας οι ορμόνες ρυθμίζονται από τον κιρκαδιανό ρυθμό.

Η σεροτονίνη, που είναι ισχυρός νευροδιαβιβαστής και ορμόνη ακολουθεί την κίνηση του ήλιου σε σχέση με τη γη με αποτέλεσμα η μέγιστη έκκρισή της να λαμβάνει χώρα το μεσημέρι.

Η σεροτονίνη παίζει μεγάλο ρόλο στη λειτουργία το Κεντρικού Νευρικού συστήματος ως νευροδιαβιβαστής και ρυθμίζει το θυμό, την κατάθλιψη, την επιθετικότητα, τη θερμοκρασία του σώματος, τον ύπνο, την ψυχική διάθεση, τη λίμπιντο, την όρεξη και τον μεταβολισμό. Στη γαστρεντερική οδό βρίσκεται το 90% της συνολικής σεροτονίνης του σώματος και ρυθμίζεται η πέψη. Στο αίμα η σεροτονίνη αποθηκεύεται στα αιμοπετάλια για να χρησιμεύσει για την αγγειοσυστολή, όταν συμβεί τραύμα. Ακόμη η σεροτονίνη παίζει ρόλο στην ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων και ρυθμίζει την σωστή μίτωση των κυττάρων σε όλο το σώμα προλαμβάνοντας την καρκινογένεση. Η ελαττωματική διαβίβαση σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι το αίτιο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, γι΄αυτό δεν πρέπει να κλείνονται τα νεογέννητα σε σκοτεινά δωμάτια, γιατί μειώνεται ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή, λόγω μείωσης της σεροτονίνης. 

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολύ σεροτονίνη, αλλά και το πεπτικό μας σύστημα πρέπει να είναι υγιές για να πέψει σωστά τις τροφές. Το πεπτικό μας σύστημα ελέγχεται από τον κύκλο της σεροτονίνης κι έτσι τον κιρκαδιανό ρυθμό.


Οι προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε όταν κάνετε ηλιοθεραπεία:

Να αποφεύγετε την άσκοπη, παρατεταμένη έκθεση από τις 12-14 στα θερμά κλίματα.

Όταν παίρνετε ορισμένα φάρμακα, όπως στατίνες, φουροσεμίδη, κινίνη, τετρακυκλίνες, δοξυκυκλίνη κ.ά μπορεί να παρουσιαστεί φωτοευαισθησία.

Άλλες ουσίες, όπως η καφεϊνη, η νικοτίνη, η αδρεναλίνη και τα ψυχαγωγικά ναρκωτικά, διαστέλλουν την κόρη του οφθαλμού και εισέρχεται πολύ φως στο μάτι.

Να αποφεύγετε τις όξινες και ανθυγιεινές τροφές, γιατί καθιστούν τα μάτια ευαίσθητα και μπορεί να προκληθούν βλάβες από τον ήλιο.

Αν χρειαστεί για οποιοδήποτε λόγο να χρησιμοποιήσετε αντηλιακό, να χρησιμοποιήσετε ένα βιολογικό αντηλιακό. Να θυμάστε το έλαιο ινδοκάρυδου, το βούτυρο shea και η αλόη παρέχουν επαρκή αντηλιακή προστασία από μόνα τους.

Το φως του ήλιου δίνει ζωή και υγεία και είναι το καλύτερο φάρμακο.

Να κάνετε γυμνισμό και θα αποκομίσετε την μέγιστη προστασία από τον ήλιο.

Διαβάστε, επίσης,

Φυσικά αντηλιακά EMEDI BIO

Λάδι καρύδας

Όσοι έχουν σκούρο δέρμα θέλουν περισσότερο ήλιο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Κάντε αποτοξίνωση με ηλιοθεραπεία

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο

Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Ήλιος και βιταμίνη D

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού 

Η βιταμίνη D

Ο ήλιος κάνει καλό στο άσθμα

Γυμνοί στη θάλασσα

Η δράση των γονιδίων μας είναι εποχική

Εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Μελατονίνη

Χρήσιμες συμβουλές για τα ηλιακά εγκαύματα

Χρήσιμες συμβουλές για τα αντηλιακά

Ποια ουσία πρέπει να περιέχουν τα αντηλιακά

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ