Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Κασσίτερος

Χρήσιμες πληροφορίες για τον κασσίτερο

Ο κασσίτερος έχει χημικό σύμβολο Sn και ατομικό βάρος 118,7.

Ο κασσίτερος εμφανίζεται στην φύση σαν κασσιτερίτης, σταννίτης και τεαλίτης.

Η αφθονία του στο φλοιό της γης είναι 6 χλγρ ανά κιλό.

Για πολλά ζώα ο κασσίτερος είναι απαραίτητος:

Διεγείρει τη μεταγραφή των RNA και DNA που καθορίζουν τα γενετικά χαρακτηριστικά.

Συντελεί στη σύνθεση των πρωτεϊνών μέσω RNA.

Βοηθά την ανάπτυξη.

Οι κονσερβαρισμένες τροφές έχουν υψηλότερα επίπεδα από τις φρέσκιες και τις κατεψυγμένες, λόγω της μεταφοράς του κασσίτερου από τις κονσέρβες, αν και οι κονσέρβες πια είναι βερνικωμένες.

Η ανθρώπινη διατροφή δίνει 3,5 – 17 χλγρ την ημέρα.

Το τοξικό επίπεδο βρίσκεται περίπου στα 6,0 χλγρ ανά κιλό βάρους σώματος.

Τα κατά νόμο όρια του κασσίτερου στις κονσερβαρισμένες τροφές είναι 25χλγρ ανά 100 γραμμάρια τροφής.

Το τοξικό επίπεδο για έναν ενήλικα που ζυγίζει 70 κιλά είναι 420 χλγρ κασσίτερου, άρα όποιος τρώει πολλές κονσέρβες έχει κίνδυνο. Συγκέντρωση 300 χλγρ κασσίτερου ανά 100 γραμμάρια τροφής προκαλεί τοξικές επιδράσεις.

Οι υπερβολικές προσλήψεις κασσίτερου προκαλούν αναιμία και περιορισμό της ανάπτυξης. Όσοι τρώνε πολλές κονσέρβες πρέπει να λαμβάνουν συμπληρωματικά σίδηρο και χαλκό για την πρόληψη αναιμίας.

Η απορρόφηση του κασσίτερου και των αλάτων του από την γαστρεντερική οδό είναι φτωχή και το μεγαλύτερο μέρος αποβάλλεται από τα κόπρανα.

Οι οξείες τοξικές επιδράσεις του κασσίτερου στον άνθρωπο είναι τυμπανισμός της κοιλιάς, μετεωρισμός και δυσκοιλιότητα.

Οι χρόνιες τοξικές επιδράσεις στον άνθρωπο είναι ναυτία, κολικός, πονοκέφαλος, αδυναμία, πυρετός, μυϊκοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις και βουητό αυτιών.

Η εισπνοή κασσίτερου για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί πνευμονοκονίαση. Η μεγαλύτερη επιτρεπτή συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα είναι 2 χλγρ ανά κυβικό μέτρο για τον ανόργανο κασσίτερο και 100 μγρ ανά κυβικό μέτρο για τον οργανικό κασσίτερο.

Οι ιατρικές χρήσεις του κασσίτερου είναι η θεραπεία δοθιήνων, σπυριών άνθρακα και ακμής, αλλά θεραπεύει και τους ταινιοσκώληκες.

Τα υψηλά επίπεδα κασσίτερου μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό άλλων αλάτων. Έτσι, περιορίζονται τα επίπεδα του ασβεστίου στο συκώτι και το μηριαίο οστό. Επίσης, ελαττώνονται οι συγκεντρώσεις της όξινης και αλκαλικής φωσφατάσης και η απορρόφηση σεληνίου και ψευδαργύρου από υπερβολική υπeρέκκριση στα κόπρανα. Δεν επηρεάζει την απέκκριση σεληνίου χαλκού, σιδήρου ή μαγγανίου από τα ούρα ή τα κόπρανα. Ο πλεονάζων κασσίτερος έχει δυσμενείς επιδράσεις στο σχηματισμό του αίματος και παρεμβαίνει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και επαυξάνει τη διάσπασή της.  

Ο κασσίτερος είναι ανθεκτικός στη διάβρωση από το νερό, αλλά μπορεί να προσβληθεί από οξέα και αλκάλια. Χρησιμοποιείται ως μια προστατευτική επικάλυψη για άλλα μέταλλα. Ένα προστατευτικό οξείδιο σε στρώμα εμποδίζει την περαιτέρω οξείδωση.

Οι κονσέρβες από χάλυβα και αλουμίνιο επικασσιτερωμένα χρησιμοποιούνται ευρέως για τη συντήρηση των τροφίμων.

Το κασσιτεροφθορίδιο είναι φθοριούχος κασσίτερος και περιέχει 75,8 μγρ κασσίτερου και 24,2 μγρ φθορίου στα 100 μγρ. Χρησιμοποιείται σαν ζελές φθορίου που εφαρμόζεται απευθείας στα δόντια για την πρόληψη της τερηδόνας. Προστίθεται, ακόμη, και σε φθοριωμένες οδοντόπαστες, αλλά μπορεί να προκαλέσει κηλίδες στα δόντια.

Ο κασσίτερος που επενδύει τις κονσέρβες μπορεί να μεταφερθεί στα τρόφιμα, αυξάνοντας την περιεκτικότητά τους σε αυτό το μέταλλο.  Χρησιμοποιείται για την επικάλυψη διάφορων μετάλλων, για να προφυλάσσονται αυτά από την οξείδωση και την καταστροφή. Η επεξεργασία αυτή των μετάλλων με τον κασσίτερο ονομάζεται επικασσιτέρωση ή γάνωμα. Ειδικά η λαμαρίνα (δηλ. το μικρού πάχους μεταλλικό επίπεδο έλασμα) από σίδηρο ή χάλυβα με λεπτή επικάλυψη από κασσίτερο ονομάζεται λευκοσίδηρος, το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο υλικό για την κατασκευή μεταλλικών δοχείων συσκευασίας τροφίμων (κονσέρβες), και παλιότερα χρησιμοποιούταν ευρέως για την κατασκευή μαγειρικών και άλλων οικιακών σκευών. Ο επικασσιτερωμένος χάλυβας είναι, επίσης, γνωστός και ως τενεκές. Επίσης, επικασσιτερώνονται τα χάλκινα μαγειρικά σκεύη, για να αποφεύγονται οι δηλητηριάσεις, καθώς ο χαλκός αν έρθει σε επαφή με όξινα υλικά με ph κάτω από 6.5, που μπορεί να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, μπορεί να διαβρωθεί και να μολύνει τις μαγειρεμένες τροφές με τοξικές ουσίες.

Ασφάλεια μεταλλικών κυτίων (κονσέρβες, κουτάκια αναψυκτικών κ.ά.)

Τα κουτάκια αναψυκτικών, είναι κατασκευασμένα εξολοκλήρου από αλουμίνιο και βάζουν μια επικάλυψη, με μια ουσία η οποία προστατεύει το υλικό, από διάβρωση όταν έρχεται σε επαφή με το αναψυκτικό.

Τα τσίγκινα δοχεία, αντί για επικάλυψη ψευδαργύρου (ή χρωμίου), χρησιμοποιούν και εδώ, σύνθετα, πολυμερή υλικά.

Μην πλένετε τα σκεύη σας με χλωρίνη. Προτιμήστε να τα ξεπλένετε με ξύδι, αν σας πειράζουν οι μυρωδιές.

Μην πίνετε συνεχώς από το ίδιο πλαστικό μπουκάλι, από το στόμιο, γιατί μαζεύονται πολλά μικρόβια.

Τα αλουμινένια σκεύη ακόμα και αλουμινόχαρτο δεν πρέπει να τα εκθέτετε σε υψηλές θερμοκρασίες για παράδειγμα ψήσιμο πάνω σε αλουμινόχαρτο.

Μην χρησιμοποιείτε γαλβανιζέ υλικά για ψήσιμο, πχ ψησταριές, σούβλες. Το γαλβάνισμα είναι ακατάλληλο για επαφή με τρόφιμα. Οι ψησταριές κανονικά πρέπει να είναι επικασσιτερωμένες και όχι γαλβανιζέ ή στην καλύτερη των περιπτώσεων ανοξείδωτες.

 

Διαβάστε, επίσης,

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

Πρόσθετα τροφίμων

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών είναι μια υπερβολική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ