Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚάντε ακοόγραμμα μόνοι σας
Array

Κάντε ακοόγραμμα μόνοι σας

Τεστ για να ελέγξετε την ακοή σας

Κάντε ακοόγραμμα μόνοι σας…

  • Βάλτε έναν άντρα να σταθεί εξήντα εκατοστά μπροστά σας
  • Κλείστε τα μάτια
  • Ζητήστε από έναν άντρα, λόγω του τόνου της φωνής του, να σας ψιθυρίσει μια φράση μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα εντός 3 λεπτών, ώστε να μην γνωρίζετε πότε θα ειπωθεί
  • Μετά ανοίξτε τα μάτια σας και πείτε τι ακούσατε

Αν ακούσατε σωστά αυτό που σας ψιθύρισε είστε τυχεροί! Έχετε καλή ακοή!

Αν δεν ακούσατε σωστά αυτό που σας ψιθύρισε αυτό είναι ένδειξη πρόωρης απώλειας της ακοής και θα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας για να προλάβετε περαιτέρω βλάβη!

Άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσετε ένα μηχανικό ρολόι πίσω από το κάθε αυτί και αν δεν μπορείτε να ακούσετε το τικ τακ, τότε έχετε πρόβλημα…

Η απώλεια της ακοής είναι σύμπτωμα γήρανσης…

Η απώλεια ακοής επηρεάζει το 1/3 όλων των ανθρώπων άνω των εξήντα πέντε ετών και το 1/2 των όλων των ανθρώπων άνω των εβδομήντα πέντε ετών

Η απώλεια ακοής δεν απειλεί τη ζωή σας, αλλά επηρεάζει την ποιότητά της…

Αν δεν ακούτε καλά, περιορίζετε τις κοινωνικές σας αλληλεπιδράσεις, για να μην βρεθείτε σε δύσκολη θέση…

Η απώλεια ακοής προσθέτει χρόνια στην πραγματική σας ηλικία, λόγω της κοινωνικής απομόνωσης

Κάνετε ότι μπορείτε για να διαφυλάξετε την ακοή σας και να γίνετε νεώτεροι!!!

Πώς ακούμε;

Όταν οι ήχοι εισέρχονται στους πόρους των αυτιών σας, τα ηχητικά κύματα χτυπούν τον λεπτό υμένα του τυμπάνου, που είναι γυαλιστερή μεμβράνη και αντανακλά το φως όταν είναι υγιής. Αν, όμως, υπάρχει μόλυνση είναι κόκκινη κι έχει υγρό γύρω γύρω… Η ταλάντωση στη συνέχεια δονεί τα μικρά οστά του αυτιού, τα οποία εφάπτονται στο τύμπανο και είναι σαν κόκκοι και μετά ο διπλανός κοχλίας που έχει σχήμα σαλιγκαριού πάλλεται… Οι δονήσεις αυτές ταξιδεύουν μέσω του υγρού στους σωλήνες του κοχλία και διεγείρουν κατόπιν τα τριχωτά κύτταρα που αναπτύσσονται στο εσωτερικό αυτών των δεξαμενών υγρού. Τα τριχωτά κύτταρα ερεθίζουν το ακουστικό νεύρο και γίνεται η αναμετάδοση του μηνύματος στον εγκέφαλο κι επιτυγχάνεται η ακοή.


Αιτίες απώλειας ακοής

-Η επαγγελματική έκθεση σε δυνατούς θορύβους καταστρέφουν τα τριχωτά κύτταρα του κοχλία. Οι δυνατοί και αιφνίδιοι ήχοι και αυτοί που λειτουργούν αθροιστικά, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έκθεσης, κάνουν το υγρό να ωθείται μέσα στον κοχλία πολύ βίαια και καταστρέφονται τα τριχωτά κύτταρα και όταν αυτά επανέρχονται στη θέση τους δεν επουλώνονται και παθαίνουν, μερικές φορές μόνιμη βλάβη. Τα τριχωτά κύτταρα είναι ευάλωτα στις υψηλές συχνότητες και γι΄αυτό στα αρχικά στάδια της ακοής δεν μπορεί κάποιος να ακούσει τους υψηλούς τόνους, όπως τη γυναικεία φωνή. Όταν καταστρέφονται τα τριχωτά κύτταρα οι δονήσεις δεν μεταδίδονται στο νευρικό σύστημα κι έτσι δεν μπορούν να ερμηνευθούν.

Ο κοχλίας μπορεί να υποστεί βλάβη σε έκθεση σε περισσότερα από 85 ντεσιμπέλ επί οχτώ ώρες (συναυλία) ή σε 100 ντεσιμπέλ για μια ώρα (ακαριαία διάτρηση του τυμπάνου).

Οι άνδρες επηρεάζονται περισσότερο από τις γυναίκες από την απώλεια ακοής, γιατί εκτίθενται σε δυνατούς ήχους από γυναικείες φωνές… και γι΄αυτό ένα από τα πρώτα συμπτώματα είναι ότι δεν ακούν τους υψηλούς και απαλούς τόνους και δεν διακρίνουν κάποια συμπλέγματα συμφώνων, όπως δεν διακρίνουν το τ από το ντ ή το π από το μπ, αλλά ακούν τα ηχητικά κύματα χαμηλών συχνοτήτων, όπως τις αντρικές φωνές.

Ελέγξτε αν ο ακουστικός σας πόρος έχει κερί… Είναι κι αυτός ένας λόγος απώλειας της ακοής. Όσο αυξάνεται η ηλικία του ανθρώπου η κυψελίδα που προστατεύει το τύμπανο γίνεται ξηρή και παχύρρευστη. Η κυψελίδα παγιδεύει τις βρωμιές, τη σκόνη, τα ζωύφια και οτιδήποτε μικρό χωράει στον ακουστικό πόρο για να μην φθάσει στο τύμπανο και το τραυματίσει. Η κυψελίδα, ακόμη, βοηθάει στην πρόληψη των μολύνσεων. Αν, όμως υπάρχει πάρα πολύ κυψελίδα μέσα στον ακουστικό πόρο τα ηχητικά κύματα δεν μπορούν να περάσουν και να φθάσουν στο τύμπανο, ώστε να γίνουν οι διαδοχικές αντιδράσεις για να μπορέσει τελικά ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί τους ήχους, οπότε υπάρχει μερική απώλεια της ακοής.

Η απώλεια ακοής μπορεί να οφείλεται και σε μολύνσεις, αλλά και σε φάρμακα και σε γενετικούς λόγους. 80 γονίδια έχουν συσχετισθεί με την απώλεια της ακοής.


Τι να κάνετε για να προστατέψετε την ακοή σας:

Προφυλαχθείτε το χειμώνα από το κρύο με σκουφί και κασκόλ

Αν ο ή η σύντροφός σας ροχαλίζει να φοράτε ωτοασπίδες

Μην εκτίθεστε σε δυνατούς ήχους και θορύβους. Η χρόνια έκθεση σε θορύβους αρκετά δυνατούς αυξάνει και τα ποσοστά εμφράγματος. Αν εργάζεστε σε θορυβώδες περιβάλλον στο σπίτι σας πρέπει να υπάρχει απόλυτη ησυχία. Αν έχετε στο σπίτι θορυβώδες περιβάλλον πρέπει να εργάζεστε σε ήσυχο περιβάλλον.

Να βγάζετε το κερί από τα αυτιά σας. Μην χώνετε μυτερά αντικείμενα και μπατονέτες στα αυτιά σας, γιατί μπορεί να τρυπήσετε το τύμπανο. Αν έχετε συσσώρευση κεριού βάλτε γλυκερίνη ή ελαιόλαδο, αφήστε το για εξήντα λεπτά και ξεπλύνετε με φυσιολογικό ορό ζεστό, ίδιο με την θερμοκρασία του σώματος και αφήστε το μετά να κυλήσει πάνω σε ένα βαμβάκι. Η αφαίρεση κεριού μπορεί να γίνει και με αναρρόφηση, αλλά θέλει προσοχή, γατί αν το νερό δεν έχει σωστή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ενώ η υψηλή πίεση νερού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο τύμπανο.

Να κάνετε σωστή διατροφή για να έχετε καλή ακοή. 800 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή από συμπληρώματα επιβραδύνουν την απώλεια των ήχων υψηλής συχνότητας. Αν κάποιος έχει ανεπάρκεια φυλλικού οξέος και βιταμίνης Β12 επηρεάζεται και το νευρικό του σύστημα και η ακοή. Τα φυτοχημικά, τέλος που υπάρχουν στα χρωματιστά φρούτα προστατεύουν την ακοή.

Όταν είστε σε ένα περιβάλλον με έντονο θόρυβο να χρησιμοποιείτε ακουστικά αποτροπής θορύβων, που εκπέμπουν ενέργεια σε μια συχνότητα και δεν μπορείτε να ακούσετε. Τα ηχητικά κύματα που δημιουργούν αυτά τα ακουστικά έχουν το ίδιο εύρος, αλλά αντίθετη πολικότητα με τον αρχικό ήχο, συνδυάζονται με το εξωτερικό κύμα και το εξουδετερώνουν αποτελεσματικά και δεν υπάρχει καθόλου ήχος. Συνήθως, ακυρώνουν τους θορύβους χαμηλής συχνότητας. Επίσης, μπορείτε να βάλετε καλύμματα στα αυτιά σας για να προστατεύεστε από τους θορύβους υψηλής συχνότητας. Τέλος, μπορείτε να φοράτε ωτοασπίδες.


Αν έχετε απώλεια ακοής:

Υπάρχουν εμφυτεύματα κοχλία τα οποία συλλαμβάνουν και επεξεργάζονται τους ήχους. Επίσης, υπάρχουν ακουστικά που ενισχύουν τους ήχους. Χρειάζονται 3 μήνες για να συνηθίσει κάποιος ένα ακουστικό. Η συσκευή που θα επιλέξετε μπορεί να μην είναι αποτελεσματική… Γι΄αυτό επιστρέψτε την αν σε 6 μήνες δεν έχει αποτελέσματα.

Αν έχετε απώλεια ακοής μπορεί να έχετε και απώλεια όρασης και ισορροπίας και όλα αυτά επιδεινώνουν την ποιότητα ζωής.

Οι ασκήσεις ισορροπίας και η κατανάλωση των κατάλληλων τροφών για την υγεία των αυτιών και των ματιών σας θα καθυστερήσουν την γήρανση.

Κάντε online τεστ για να ελέγξετε την ακοή σας πατώντας εδώ

Διαβάστε, επίσης,

Υπερτροφές που πρέπει να καταναλώνετε με μέτρο

Ωτοσκόπηση

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

Δηλητηρίαση από υδράργυρο

Διακρανιακή διέγερση για τις εμβοές

Έχετε πρόβλημα με την ακοή σας;

Πώς μπορείτε να κουφαθείτε

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με θρούμπι

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

Τα καλύτερα ακουστικά βαρυκοϊας

Χρήσιμες πληροφορίες για την ακοή

Απήγανος

Η λαβυρινθίτιδα

Προστατέψτε την ακοή σας

Επείγοντα προβλήματα αυτιών

Νευροαισθητήριος βαρυκοΐα

Η νόσος του Meniere

Οι κίνδυνοι από τα MP3 και iPod στην ακοή

Ωτοσκλήρυνση

Η μουσική επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα

Προστατέψτε την ακοή σας με κόκκινο κρασί

Νευροπάθεια στους ογκολογικούς ασθενείς

Λεπτοσπείρωση

Το σύνδρομο Ramsay Hunt

Μηνιγγίτιδα

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Προστατέψτε την ακοή σας

Επείγοντα προβλήματα αυτιών

Νευροαισθητήριος βαρυκοΐα

Μέση ωτίτιδα

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Ιλαρά

Νευροϊνωμάτωση

Τι προκαλεί η ηλεκτροπληξία από κεραυνό ή υψηλή τάση;

Τι προκαλεί η ηλεκτροπληξία από κεραυνό ή υψηλή τάση;

Σύνδρομο Morquio

Ακουστικό νευρίνωμα

Προσέξτε όταν χρησιμοποιείτε μπατονέτες για να καθαρίσετε τα αυτιά σας

Χρήσιμες πληροφορίες για το υπεροξείδιο του υδρογόνου

Πώς πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά σας;

Μήπως βουίζουν τ’ αυτιά σας;

www.emedi.gr

 

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ