Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΦάρμακαΚολχικίνη

Κολχικίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την κολχικίνη

Η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας. Είναι ένα τοξικό φυσικό προϊόν και δευτερογενής μεταβολίτης και εξάγεται από φυτά του γένους Colchicum (κρόκος, Colchicum autumnale).

Σήμερα, είναι συνθετική.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, κυρίως, γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε υψηλές δόσεις.

Εκτός από την ουρική αρθρίτιδα, η κολχικίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του κληρονομικού Μεσογειακού πυρετού, την περικαρδίτιδα, τη νόσο Behcet, και την κολπική μαρμαρυγή.

Η κολχικίνη χρησιμοποιείται και για τη δυσκοιλιότητα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου στις γυναίκες και για την σοβαρή ή επίμονη αφθώδη στοματίτιδα.


Αντενδείξεις κολχικίνης

Απολύτως αντενδείκνυται σε ασθενείς με προχωρημένη νεφρική ανεπάρκεια. Περίπου 10-20 τοις εκατό μιας δόσης  κολχικίνης απεκκρίνεται αμετάβλητη από τα νεφρά. Η αθροιστική τοξικότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νευρομυοπάθεια με αδυναμία, αυξημένη CPK, και αισθητικοκινητική πολυνευροπάθεια. Η τοξικότητα με κολχικίνη μπορεί να ενισχυθεί από την ταυτόχρονη χρήση στατινών και φιμπρατών. Αυτή η νευρομυϊκή πάθηση μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη (ακόμη και μετά τη διακοπή του φαρμάκου). Άνοια μπορεί να προκληθεί, υπερκαπνική αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατος.


Παρενέργειες κολχικίνης

Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις και ουδετεροπενία. Οι υψηλές δόσεις μπορεί, επίσης, να βλάψουν το μυελό των οστών, οδηγούν σε αναιμία, και προκαλούν απώλεια μαλλιών. Η κολχικίνη μπορεί να προκαλέσει μια προσωρινή θόλωση του κερατοειδούς και να απορροφηθεί μέσα στο σώμα, προκαλώντας συστηματική τοξικότητα. Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας κολχικίνης αρχίζουν 2 έως 24 ώρες μετά την κατάποση με κάψιμο στο στόμα και το λαιμό, πυρετό, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοκ λόγω ελαττωμένου όγκου αίματος, λόγω της εξαιρετικής αγγειακής βλάβης και απώλεια υγρών μέσω της γαστρεντερικής οδού, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία. Εάν το προσβεβλημένο άτομο δεν ανακάμψει, μπορεί να συμβεί ανεπάρκεια πολλαπλών οργάνων, με βλάβες στα νεφρά, χαμηλή παραγωγή ούρων, αίμα στα ούρα, χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, αναιμία, μυϊκή αδυναμία, ηπατική ανεπάρκεια, ηπατομεγαλία, καταστολή του μυελού των οστών, θρομβοπενία και ανιούσα παράλυση με αναπνευστική ανεπάρκεια. Μπορεί, ακόμη να συμβεί σύγχυση και ντελίριο και ψευδαισθήσεις. Η ανάκαμψη αρχίζει σε έξι έως οκτώ ημέρες και αρχίζει με λευκοκυττάρωση και αλωπεκία και οι λειτουργίες των οργάνων επιστρέφουν στο φυσιολογικό. 

Η μακροχρόνια έκθεση στην κολχικίνη μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, ιδιαίτερα του μυελού των οστών, των νεφρών, και των νεύρων. Οι επιδράσεις της μακροχρόνιας τοξικότητας με κολχικίνη περιλαμβάνουν ακοκκιοκυτταραιμία, θρομβοπενία, χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων, απλαστική αναιμία, αλωπεκία, εξάνθημα, πορφύρα, φυσαλιδώδη δερματίτιδα, νεφρική βλάβη, ανουρία, περιφερική νευροπάθεια και μυοπάθεια. 

Δεν υπάρχει ειδικό αντίδοτο για την κολχικίνη και γίνεται υποστηρικτική φροντίδα με παρακολούθηση για συμπτώματα από το γαστρεντερικό, καρδιακές αρρυθμίες, και αναπνευστική καταστολή. Ορισμένοι κοινοί αναστολείς του CYP3A4 και / ή της P-gp, όπως ο χυμός γκρέιπφρουτ, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας της κολχικίνης. 


Αλληλεπιδράσεις κολχικίνης

Η κολχικίνη, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται με αντιβιοτικά μακρολίδια όπως η ερυθρομυκίνη ή κλαριθρομυκίνη. Τα συμπτώματα τοξικότητας περιλαμβάνουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, πυρετό, μυαλγία, πανκυτταροπενία, και ανεπάρκεια οργάνων. 


Μηχανισμός δράσης της κολχικίνης

Η κολχικίνη αναστέλλει τον πολυμερισμό των μικροσωληναρίων με σύνδεση στην τουμπουλίνη, ένα από τα κύρια συστατικά των μικροσωληνίσκων. Η διαθεσιμότητα της τουμπουλίνης είναι απαραίτητη για τη μίτωση, έτσι λειτουργεί η κολχικίνη αποτελεσματικά ως “μιτωτικό δηλητήριο” ή δηλητήριο της ατράκτου.

Εκτός από την αναστολή της μίτωσης (μία διαδικασία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κυτταροσκελετικές μεταβολές), η κολχικίνη αναστέλλει, επίσης, την κινητικότητα των ουδετερόφιλων και τη δραστηριότητα, κι έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Αυτό έχει αποδειχθεί χρήσιμο στην θεραπεία της οξείας εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας.

Η κολχικίνη παρεμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών Α και Β12…

Διαβάστε, επίσης,

Τι να κάνετε σε κρίση ουρικής αρθρίτιδας

Σύνδρομο λύσης του όγκου

Ανεμώνα η ηπατική

Ουρικό οξύ αίματος

Ουρική αρθρίτιδα

Αν έχετε αυξημένο ουρικό οξύ

Αρχές χημειοθεραπείας του καρκίνου

Η Ρ-γλυκοπρωτεΐνη υπεύθυνη για την αντίσταση του καρκίνου στη θεραπεία

Η οικογενής αμυλοειδική νευροπάθεια

Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας

Η μυοσίτιδα

Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι

Χρήσιμες πληροφορίες για την νόσο Αδαμαντιάδη-Behcet

Σύνδρομο Sweet

Η λίστα των φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με το γκρέιπφρουτ

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ