Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι καλύτεροι μεζέδες για ούζο

Οι καλύτεροι μεζέδες για ούζο

Η ώρα του ούζου είναι ξεχωριστή με ξεχωριστούς μεζέδες

 

Είναι τελετουργία να πίνεις ούζο…

Με το ούζο δεν χορταίνουμε, αλλά ερεθίζουμε την όρεξη και αποφεύγουμε να χορτάσουμε…

Το ούζο είναι γνωστό ότι θέλει νερό, μεζέ και κουβέντα (μουχαμπέτι)…

Οι μεζέδες για το ούζο πρέπει να προσφέρουν γεύσεις αντίθετες και ισοδύναμες…

Το ξύδι, το ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, τα τουρσιά και τα παστά παίζουν τον κύριο ρόλο…

Τη θέση τους έχουν και τα θαλασσινά και το χταπόδι, τα αλμυρά, τα καυτερά, η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα ψημένη στη σχάρα, η πατατοσαλάτα, το τζατζίκι, η τυροκαυτερή, ο άσπρος ταραμάς, τα τηγανητά κολοκυθάκια, οι κολοκυοκεφτέδες, οι ντοματοκεφτέδες, το τυρί με λαδορίγανη, το κεφαλοτύρι σαγανάκι, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, η σκορδαλιά και οι πιπεριές. Η πατατοσαλάτα αποτελείται από βραστή πατάτα σε μικρά κομματάκια, με συνοδεία κρεμμυδιού, αλατιού και λαδιού.

Και τα τηγανητά ψαράκια πάνε με το ούζο…

Ξεκινήστε με αλμυρό ψάρι, συνεχίστε με τηγανητό και συνεχίστε με πικάντικα πιάτα…

Η αντζούγια είναι το καλύτερο αλμυρό ψάρι. Όμως μπορείτε να παραγγείλετε και λακέρδα, καπνιστό σκουμπρί, παστωμένο κολιό, τσίρο ή ρέγγα.

Συνεχίστε με γαύρο, μικρή γαρίδα, αθερίνα, μαρίδα και σαφρίδι καλοτηγανισμένα.

Μετά παραγγείλτε χταπόδι…

Τα μικρά φασόλια γιαχνί συνοδεύουν τα πρώτα πιάτα. Καλά είναι και τε ρεβίθια γιαχνί, οι ψητές μελιτζάνες και τα φασόλια πιάζ με φρεσκοτριμμένο κρεμμυδάκι φρέσκο και μπόλικο μαϊντανό, αλάτι ανεπεξέργαστο θαλασσινό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ελιές, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και ρίγανη.

Το καλοκαίρι να προτιμάτε την αγγουροτομάτα, το χειμώνα τα τουρσιά, όπως τα λάχανα, τα πιπεράκια, τα αγγουράκια, το καρότο, το κουνουπίδι και οι πίκλες. Να ζητάτε και ελιές, κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης και καυτερές πιπεριές.

Κρεατικά για το ούζο είναι τα κεφτεδάκια, τηγανισμένα σε φρέσκο λάδι, τα λουκάνικα Τζουμαγιάς που είναι λεπτά , πρασάτα και πικάντικα, τα χωριάτικα λουκάνικα, η μοσχαρίσια γλώσσα, βραστή με λαδολέμονο, αλάτι και πιπέρι, το πολίτικο τας κεμπάπ που είναι μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας σε κύβους που ψήνεται σε ελαιόλαδο σε πλούσια και παχιά σάλτσα ντομάτας, με μπαχαρικά (κύμινο και μπαχάρι) και κόκκινο κρασί. Το κρέας αργοψήνεται σε χαμηλή φωτιά και δημιουργείται μια σάλτσα πηχτή.

Το σαλάμι αέρος σε ροδέλες και τα βρασμένα πηχτά αυγά με ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι, ξύδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, η τηγανιά, που είναι τεμαχισμένο κρέας χοιρινό σε μικρά κομμάτια, τηγανισμένο στο λάδι, με λεμόνι, ρίγανη και αλατοπίπερο, ο καβουρμάς από κομμάτια ανάμεικτου κρέατος βρασμένα σε μεγάλα κομμάτια με το λίπος και συντηρείται στο ψυγείο και σερβίρεται σε μικρές ποσότητες κρύος ή ζεστός με αυγό, ο παστουρμάς από πλευρά ζώου, όπως μοσχάρι, αρνί, καμήλα, χοίρος, κατσίκα ή βούβαλος. Το κρέας αφυδατώνεται και ψήνεται με χοντρό αλάτι υπό πίεση και στο τελευταίο στάδιο καλύπτεται με τσιμένι, που είναι μια κόκκινη αλοιφή που αποτελείται από κύμινο, τριγωνέλλα, σκόρδο και πάπρικα και στεγνώνει στον αέρα κρεμασμένο, στον ήλιο, περίπου για 12 ημέρς ή καπνίζεται και λαμβάνει ένα κόκκινο χρώμα.

Τέλος, το ούζο συνοδεύεται με στραγάλια ή αμύγδαλα και κουβέντα ή μπουχαμπέτι.

Η τελετουργία του ούζου είναι ώρα συμμετοχής και ακραίας συντροφικότητας. Η παρέα, η κουβέντα, η καλή διάθεση και η απόλαυση σε κάνουν να απολαμβάνεις το ούζο σου…

Το ούζο κατευνάζει το άγχος, λύνει τη γλώσσα και παραλύει τις αισθήσεις…

Η ουζοποσία είναι παιχνίδι γεύσης και όσφρησης…

Στην υγειά μας…

Διαβάστε, επίσης,

Σαρδέλες παντρεμένες

Το σερβίρισμα του ούζου

Γιατί βάζουμε νερό στο ούζο

Πάμε για ούζα; 

Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία

Τα οφέλη του ούζου

Παραδοσιακά εδέσματα από τη Θράκη

Τα καφενεία επέστρεψαν

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ