Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

Κιχώριο

Print Friendly, PDF & Email

Το σικόρε ή αντίβ ή κιχώριο είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες: Cichorium endivia ή Cichorium intybus ή Cichorium spinosum 

Το κιχώριο το εντετμημένο είναι γνωστό ως σικόρε ή αντίβ ή αγριοδάδικο και ανήκει στην οικογένεια των Συνθετών. Είναι φυτό πολυετές με χοντρή ρίζα. Τα φύλλα του είναι λυροειδή σε ροζέττα γύρω από τη ρίζα του. Τα άνθη του είναι μπλε κεφάλια και βρίσκονται κατά διαστήματα στον ανθοφόρο βλαστό του. 

Το κιχώριο το ακανθώδες ή σταμναγκάθι είναι μικρός αγκαθωτός θάμνος και ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τα άλλα δύο είδη ανθίζουν από το Μίο μέχρι τον Αύγουστο.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες.

Τα άγρια ραδίκια είναι θαυμάσια μελισσοκομικά φυτά.

Η ρίζα τους χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο του καφέ ή για νόθευση του καφέ. Ο καφές δεν χρωματίζει το νερό, ενώ η ρίζα του ραδικιού το χρωματίζει. Η ξηρή καβουρδισμένη ρίζα του έχει διουρητικές και χωνευτικές ιδιότητες.


Χρήσιμα μέρη κιχώριου

Ολόκληρο το φυτό και η ρίζα του που μαζεύεται το φθινόπωρο.


Δραστικές ουσίες κιχώριου

Οι ρίζες του περιέχουν γλυκοσίδια, όπως ινουλίνη μέχρι 50%, ιντιπίνη και λεβουλίνη, λιπαρές ουσίες, φρουκτόζη, λευκωματούχες ουσίες, ταννίνες και άλλα συστατικά. Την ίδια χημική σύσταση έχουν και τα άλλα μέρη του φυτού. Τα φύλλα περιέχουν, ακόμη, νιτρικό κάλιο και κοβάλτιο.

Ο γαλακτώδης χυμός του φυτού περιέχει πικρές ουσίες και ταραξαστερόλη.

Τα άνθη του περιέχουν κιχωρίνη.


Ιδιότητες και ενδείξεις των ραδικιών

Τα ραδίκια είναι ορεκτικά και τονώνουν την χώνεψη.

Τα ραδίκια είναι ευκοίλια, γιατί περιέχουν φυτικές ίνες και καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα.

Τονώνουν το νευρικό σύστημα, την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Είναι διουρητικά και καταπολεμούν την υδρωπικία και τα προβλήματα του ουροποιητικού.

Καθαρίζουν το αίμα από τις τοξίνες, καταπολεμούν την αναιμία, τονώνουν την λειτουργία του συκωτιού και της χολής και ρίχνουν την χοληστερίνη στο αίμα.

Το κιχώριο έχει και αφροδισιακές ιδιότητες, γιατί ρυθμίζει το νευρικό σύστημα.

Είναι πολύ καλό φάρμακο για τις καούρες στο στομάχι και τα ρεψίματα.

Έχει ήπια ηρεμιστική δράση. Περιέχει λακτουπικρίνη ή τερπενική λακτόνη με ηρεμιστικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Περιέχει β-καροτένιο και προστατεύει από τον καρκίνο.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κιχώριο

Το κιχώριο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ωμό στις σαλάτες, όσο για την πικρή του γεύση, όταν αναμιχθεί με άλλα χόρτα.

Βρασμένα τα χόρτα είναι ορεκτικά και ωφέλιμα. Το βράσιμο στα χόρτα θα πρέπει να γίνεται σε λίγο νερό, το οποίο θα πρέπει να το πίνετε, προσθέτοντας λίγο λεμόνι.

Αν το καταναλώσετε ελαφριά βραστό ή τσιγαριαστό θα πάρετε λιγότερη βιταμίνη C και β-καροτένιο. Τ ο σικόρε και το ραντίσιο παραμένουν μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο φρέσκα και μετά μαραίνονται.

Υπάρχει και το λευκό σικόρε ή βέλγικο αντίδι και είναι πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ και περιέχουν ίχνη ασβεστίου και μαγνησίου. Το ραντίτσιο περιέχει ανθοκυανίνες και πτητικά έλαια και βοηθά στην πέψη.

Αφέψημα ρίζας 

Βράζετε 30 γραμμάρια ψιλοκομμένη ρίζα σε 1 λίτρο νερό για 5 λεπτά και αφήνετε άλλα 15 λεπτά και μετά σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα πριν τα γεύματα. Αυτό το αφέψημα είναι κατάλληλο για όσους έχουν προβλήματα με το πεπτικό σύστημα, όπως βάρος και πόνοι μετά τα γεύματα και χρόνια δυσκοιλιότητα, σε καταπονημένα σωματικά και ψυχικά άτομα, σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε υδρωπικία, ρευματισμούς και αρθριτικά, σε δερματοπάθειες που οφείλονται στη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, σε άτομα με ηπατικές παθήσεις και κακή λειτουργία της χολής και σε διαβητικούς. Είναι και αντιπυρετικό.

Βάμμα ρίζας

Βάζετε σε ένα μπουκάλι ψιλοκομμένη ρίζα και την καλύπτετε με οινόπνευμα ή ρακή. Αφήνετε το μπουκάλι για 1 μήνα στον ήλιο και ανακατεύετε συχνά. Σουρώνετε και φυλάτε το υγρό. Το βάμμα αυτό είναι καλό σε παραλύσεις με εντριβές.

Σιρόπι ρίζας

Περνάτε από τον εκχυμωτή φρέσκες ρίζες και παίρνετε το χυμό τους, προσθέτετε ζάχαρη και το δένετε με σιρόπι σε χαμηλή φωτιά. Είναι πολύ καλό καθαρτικό σε δοσολογία 1 κουταλιά της σούπας  3 φορές την ημέρα.

Αφέψημα φύλλων

Βράζετε 15 γραμμάρια ξερά φύλλα σε 1 λίτρο νερό και μόλις κοχλάσει το κατεβάζετε από τη φωτιά, αφήνετε λίγα λεπτά και σουρώνετε. Το πίνετε με τα γεύματα και έχει τις ίδιες ιδιότητες με το αφέψημα ρίζας.

Αψέψημα για τον ίκτερο

Βράζετε 50 γραμμάρια του φυτού σε 1 λίτρο νερό για 5 λεπτά, το αφήνετε σκεπασμένο για λίγο και μετά σουρώνετε. Από το αφέψημα αυτό πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα και με κάθε ποτήρι μασάτε ένα φύλλο χαμομηλιάς. Η θεραπεία αυτή γίνεται για 3 ημέρες συγχρόνως.

Διαβάστε, επίσης,

Ότι πρέπει να κάνετε αν είσαστε στην εμμηνόπαυση

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Τσιγαριαστά χόρτα

Σταμναγκάθι

www.emedi.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ