Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜην θυμώνετε, κινδυνεύετε!

Μην θυμώνετε, κινδυνεύετε!

Το ξέσπασμα οργής μπορεί, κάποιες φορές, να είναι επικίνδυνο

Το να εξωτερικεύετε τα συναισθήματα σας είναι καλό για την υγεία σας και προστατεύει από τον καρκίνο.

Όμως, όταν το παρακάνετε, όπως σε περίπτωση μεγάλης οργής αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο…

Όταν οργίζεστε και θυμώνετε πολύ, ώρες μετά το ξέσπασμα του θυμού, ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται πάνω από τρεις φορές και ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή πάνω από 5 φορές.

Η έντονη συγκίνηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ώρες μετά… Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος μεταξύ εκείνων που έχουν ιστορικό καρδιακών προβλημάτων. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο ετήσιος ρυθμός της καρδιακής προσβολής ανά 10.000 ανθρώπους που θυμώνουν μόνο μια φορά το μήνα ανεβαίνει στο διπλάσιο μεταξύ εκείνων με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, και στο τετραπλάσιο σε εκείνους με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ωστόσο, για όσους έχουν πέντε εκρήξεις θυμού ανά ημέρα, το ποσοστό αυτό πυροδοτεί έως και 158 επιπλέον καρδιακές προσβολές ανά 10.000 καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο για όσους έχουν χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, και 657 επιπλέον καρδιακές προσβολές για τα άτομα με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο. 


Πώς ο θυμός μπορεί να βλάψει την καρδιά σας;

Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός και η οργή προκαλούν έναν καταρράκτη φυσικών αντιδράσεων που εκτείνονται σε όλο το σώμα σας, όπως, αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Μαζί, αυτά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεταβολές στη ροή του αίματος και να πυροδοτηθεί φλεγμονή και να δημιουργηθούν θρόμβοι.

Ο έντονος θυμός προκαλεί εξάρσεις στις ορμόνες του στρες και τραυματίζει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, με εναποθέσεις ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.


Αλλά και να κρατάτε το θυμό σας δεν είναι καλή συμβουλή…

Και αυτό συνδέεται με αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Καταστέλλοντας το θυμό σας μπορεί να τριπλασιάσετε τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Η απότομη αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών επεισοδίων μετά από έντονο θυμό, επίσης, σχετίζεται με την αύξηση των ορμονών του στρες στο σώμα σας. Για παράδειγμα, η αδρεναλίνη αυξάνει την αρτηριακή σας πίεση και τον καρδιακό ρυθμό σας, και αυτό οδηγεί σε στένωση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά σας, ή ακόμα επιτρέπουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου να εισέλθουν μέσα στα καρδιακά κύτταρα.

Δεν είναι μόνο ο θυμός που αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών. Και άλλα έντονα συναισθήματα φαίνεται να παίζουν παρόμοιο ρόλο. Η απώλεια ενός σημαντικού προσώπου στη ζωή σας αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή την επόμενη ημέρα κατά 21 φορές και την επόμενη εβδομάδα κατά έξι φορές. Ο κίνδυνος καρδιακών προσβολών αρχίζει να ελαττώνεται μετά, περίπου από ένα μήνα, που τα επίπεδα των ορμονών του στρες αρχίζουν επανέρχονται στα φυσιολογικά.

Οι άνθρωποι που εκτίθενται σε τραυματικούς ή / και μακροπρόθεσμους στρεσογόνους παράγοντες, έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προβλημάτων σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Το μετα-τραυματικό στρες προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη σε δύο χρόνια, και η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου 2 και σκλήρυνση των αρτηριών και αυξάνουν τα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου  (υψηλό σωματικό λίπος, χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα). 

Όταν κρύβετε τα συναισθήματά σας (θυμός, οργή) και απομονώνεστε συναισθηματικά και δεν μιλάτε σε κανέναν έχετε μεγάλο κίνδυνο για ανάπτυξη  καρδιακής νόσου. 


Το αντίδοτο στα αρνητικά συναισθήματα είναι τα θετικά συναισθήματα 

Σε μια μελέτη σχεδόν με 1.500 ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, εκείνοι που ανέφεραν ότι ήταν χαρούμενοι, χαλαροί, ικανοποιημένοι με τη ζωή, και γεμάτη ενέργεια έχουν μείωση κατά 1/3 των στεφανιαίων συμβαμάτων. Εκείνοι με  υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίων επεισοδίων έχουν ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου κατά σχεδόν 50 τοις εκατό. Αυτό συμβαίνει και όταν άλλοι παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου υπάρχουν, όπως το κάπνισμα, η ηλικία, και ο διαβήτης.

Αυτά που ισχύουν για την ψυχολογία και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα:

Η ψυχολογική ευεξία συνδέεται με  μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου 
Η συναισθηματική ζωντάνια μπορεί να προστατεύσει από τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άνδρες και στις γυναίκες
Οι ασθενείς που έχουν καρδιακή νόσο και είναι χαρούμενοι ζουν περισσότερο από τους απαισιόδοξους που έχουν καρδιακά προβλήματα
Οι πολύ αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο, σε σύγκριση με τους εξαιρετικά απαισιόδοξους ανθρώπους


Η «συνταγή» για τη συναισθηματική ευεξία

-Άσκηση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενδορφίνες απελευθερώνονται στον εγκέφαλο. Η άσκηση είναι ένας φυσικός τρόπος για να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε και να απαλλαγείτε από το άγχος.

-Αποκατάσταση του ύπνου

Ο διαλογισμός, η διατήρηση της υγείας του εντέρου με πρεβιοτικά και προβιοτικά, είναι σύμμαχοι για την καταπολέμηση της αϋπνίας.

-Το να είστε καλός άνθρωπος κάνει καλό. Αντιμετωπίστε τους πάντες με ευγένεια, καλοσύνη και αγάπη. Θα ανταμειφθείτε…

-Να ξυπνάτε, νωρίς, το πρωί.

-Να κάνετε παρέα με ανθρώπους με θετικά συναισθήματα

-Να κάνετε καλή διατροφή. Το 90 τοις εκατό των καρδιοαγγειακών νοσημάτων μπορεί να προληφθούν τροποποιώντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του σωματικού λίπους και την αντίσταση στην ινσουλίνη και την λεπτίνη.

-Να κάνετε άσκηση

-Να τρώτε καλά

-Να είστε ειλικρινείς 

-Αποδεχτείτε ό, τι δεν μπορεί να αλλάξει. Το 90 τοις εκατό των καρδιοαγγειακών νοσημάτων μπορεί να προληφθούν τροποποιώντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη μείωση του σωματικού λίπους και την αντίσταση στην ινσουλίνη και την λεπτίνη.

-Να κοιμάστε καλά.

-Ελαχιστοποιήστε την έκθεση στις περιβαλλοντικές τοξίνες όσο το δυνατόν περισσότερο.

-Βελτιστοποιήσετε την υγεία του εντέρου σας με την κατανάλωση τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση και με διαλυτές φυτικές ίνες που εμπλουτίζουν την  χλωρίδα του εντέρου σας.

Γι΄αυτό να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας, αλλά μην το παρακάνετε…

Διαβάστε, επίσης, 

Οι συζυγικές συγκρούσεις

Κάθε ζευγάρι χρειάζεται αγάπη

Μήπως έχετε συνέχεια νεύρα;

Πώς θεραπεύει το κόκκινο χρώμα

Θυμός, πολύς θυμός!

Εσείς καβγαδίζετε;

Μέθοδος για να καλμάρετε τα νεύρα σας

Κρίσεις πανικού

Θυμός και αγάπη

Θεραπεία μέσω της ψυχής

Γελάστε κάνει καλό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΌπου θέλετε μπορείτε να κάνετε πλαστική
Επόμενο άρθροΚαρυδιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ