Τα οφέλη από το νόνι στην υγεία
Η Ινδική μουριά ή Morinda citrifolia ή Νίνο ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae.
Η M. citrifolia ή “Νόνι” είναι ένα μικρό δέντρο που μεγαλώνει σε σκιερά δάση, καθώς και σε ανοικτές βραχώδεις ή αμμώδεις ακτές. Κυρίως, απαντάται στα νησιά του Ειρηνικού και της Πολυνησίας.
Φτάνει σε ωριμότητα σε περίπου 18 μήνες και τότε αποδίδει 4 έως 8 kg φρούτα κάθε μήνα όλο το χρόνο. Είναι ανθεκτικό στα αλατούχα εδάφη και σε συνθήκες ξηρασίας. Έχει μεγάλα, απλά, σκούρα πράσινα, γυαλιστερά και βαθιά φύλλα.
Φέρει λουλούδια και φρούτα όλο το χρόνο. Ο καρπός είναι ένα φρούτο που έχει μια έντονη οσμή, όταν ωριμάσει. Έχει ωοειδές σχήμα και είναι 10-18 εκατοστά σε μέγεθος. Στην αρχή ο καρπό είναι πράσινος, μετά γίνεται κίτρινος και στη συνέχεια, σχεδόν λευκός, καθώς ωριμάζει. Περιέχει πολλούς σπόρους. Παρά την έντονη μυρωδιά του και την πικρή γεύση, τα φρούτα καταναλώνονται είτε ωμά ή μαγειρεμένα με αλάτι ή μαγειρεύονται με κάρυ. Οι σπόροι είναι βρώσιμοι, όταν ψήνονται.
Η M. citrifolia είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τα μυρμήγκια, τα οποία κάνουν φωλιές στα φύλλα του δέντρου. Αυτά τα μυρμήγκια προστατεύουν το φυτό από ορισμένα φυτό-παρασιτικά έντομα. Η μυρωδιά των φρούτων προσελκύει, επίσης, τις νυχτερίδες φρούτων, που βοηθούν στη διασπορά των σπόρων. Ένας τύπος μύγας των φρούτων, η Drosophila sechellia, τρέφεται αποκλειστικά με αυτά τα φρούτα.
Θρεπτικές ουσίες και φυτοχημικά του νόνι
Η σκόνη φρούτων M. citrifolia περιέχει υδατάνθρακες και φυτικές ίνες σε μέτριες ποσότητες. Αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά προφανώς βρίσκονται στον πολτό φρούτου, γιατί ο χυμός της M. citrifolia έχει αραιή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα κύρια μικροθρεπτικών συστατικά της σκόνης του πολτού της M. citrifolia είναι η βιταμίνη C, η νιασίνη (βιταμίνη Β3), ο σίδηρος και το κάλιο. Η βιταμίνη Α, το ασβέστιο και το νάτριο απαντώνται σε μέτριες ποσότητες. Τα επίπεδα νατρίου στο χυμό M. citrifolia χυμό είναι περίπου 3% και είναι υψηλά σε σύγκριση με ένα πορτοκαλί, και η περιεκτικότητα σε κάλιο είναι μέτρια.
Το φρούτο M. citrifolia φρούτο περιέχει φυτοχημικά, όπως λιγνάνες, ολίγο- και πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, ιριδοειδή, λιπαρά οξέα, σκοπολετίνη, κατεχίνη, β-σιτοστερόλη, damnacanthal, και αλκαλοειδή.
Γαστρονομικές χρήσεις του νόνι
Χρησιμοποιούνται ως πράσινα λαχανικά και φρούτα και προστίθενται στις σαλάτες.
Ιδιότητες και ενδείξεις νόνι
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική χρησιμοποιούνται για το κοιλιακό άλγος, την ανικανότητα, και τις διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.
Ο φλοιός παράγει μια καφέ-μοβ χρωστική ουσία και η κιτρινωπή χρωστική ουσία που εξάγεται από τις ρίζες του χρησιμοποιείται για τη βαφή υφασμάτων.
Ο χυμός των πικρών καρπών του χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης, η υπέρταση, ο πόνος, η διάρροια, ο καρκίνος, το AIDS, η σκλήρυνση κατά πλάκας και τα αναπνευστικά προβλήματα.
Ο χυμός ινδικής μουριάς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνει την χοληστερίνη και χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
Διαβάστε, επίσης,
www.emedi.gr