Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΣταματήστε να τρώτε προτηγανισμένες πατάτες

Σταματήστε να τρώτε προτηγανισμένες πατάτες

Οι προτηγανισμένες πατάτες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι προτηγανισμένες πατάτες είναι τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες και περιέχουν ακρυλαμίδιο, που είναι ουσία καρκινογόνος για τον άνθρωπο.

Και τα πατατάκια δεν είναι υγιεινά. Όσες γυναίκες καταναλώνουν μια μερίδα πατατάκια την ημέρα διπλασιάζουν την επικινδυνότητα για καρκίνο ωοθηκών και ενδομητρίου.

Το ακρυλαμίδιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις προτηγανισμένες πατάτες, στα πατατάκια και στο ψωμί που ψήνετε σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών.

Η παραγωγή ακρυλαμιδίου εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Το καβούρδισμα των τροφών και η ετοιμασία των γευμάτων στον φούρνο μικροκυμάτων μπορούν, επίσης, να παράγουν μεγάλες ποσότητες ακρυλαμιδίου.

Οι βραστές και μη ζεσταμένες τροφές δεν περιέχουν ακρυλαμίδιο. Και ο καβουρδισμένος καφές περιέχει ακρυλαμίδιο, αλλά και οι φρυγανιές.

Αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα…

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ένωση με χημικό τύπο C3H5NO. Είναι λευκό κρυσταλλικό στερεό άοσμο, διαλυτό στο νερό, στην αιθανόλη, στον αιθέρα και το χλωροφόρμιο. Το ακρυλαμίδιο αποσυντίθεται υπό την παρουσία οξέων, βάσεων, οξειδωτικών παραγόντων, σιδήρου, και αλάτων σιδήρου. Μη θερμικά σχηματίζει αμμωνία, και με θερμική αποσύνθεση παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα και οξείδιο του αζώτου.

Η ανακάλυψη του ακρυλαμιδίου σε ορισμένα μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την καρκινογένεση των τροφίμων αυτών.

Το ακρυλαμίδιο έχει ταξινομηθεί ως μια εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία.

Το ακρυλαμίδιο έχει πολλές άλλες χρήσεις σε εργαστήρια μοριακής βιολογίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του γραμμικού πολυακρυλαμιδίου (LPA) ως φορέα, που βοηθά στην κατακρήμνιση μικρών ποσοτήτων DNA. 

Η πλειονότητα των ακρυλαμιδίου χρησιμοποιείται για την παρασκευή διαφόρων πολυμερών, για την επεξεργασία του νερού, του τσιμέντου, την επεξεργασία λυμάτων / αποβλήτων, στα σκευάσματα φυτοφαρμάκων, στα καλλυντικά, στην παρασκευή ζάχαρης, στην πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους, στην επεξεργασία μεταλλευμάτων, στη συσκευασία τροφίμων, στα πλαστικά προϊόντα, και στην παραγωγή χαρτιού.

Το ακρυλαμίδιο θεωρείται επαγγελματική καρκινογόνος ουσία (Ομάδα 2Α). Τα δερματικά όρια επαγγελματικής έκθεσης είναι 0,03 mg / m3 σε μια οκτάωρη εργάσιμη ημέρα. Η έκθεση σε ακρυλαμίδιο προκαλεί όγκους στα επινεφρίδια, το θυρεοειδή, τους πνεύμονες και τους όρχεις.  Το ακρυλαμίδιο απορροφάται εύκολα από το δέρμα και διανέμεται σε όλο τον οργανισμό. Τα υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου μετά την έκθεση βρίσκονται στο αίμα, στο  δέρμα, στα νεφρά, στο συκώτι, στους όρχεις, και στο σπλήνα. Το ακρυλαμίδιο έχει νευροτοξικές επιδράσεις και προκαλεί μεταλλάξεις στο σπέρμα. Το ακρυλαμίδιο είναι, επίσης, μια ερεθιστική για το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει όγκους στο δέρμα, αυξάνοντας  τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Τα συμπτώματα της έκθεσης ακρυλαμιδίου περιλαμβάνουν τη δερματίτιδα στην εκτεθειμένη περιοχή και την περιφερική νευροπάθεια. 

Ορισμένα φυτοχημικά έχουν τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν την τοξικότητα του ακρυλαμιδίου. 

Το ακρυλαμίδιο βρίσκεται σε αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατατάκια (τσιπς), προτηγανισμένες πατάτες, και το ψωμί που έχει θερμανθεί σε θερμοκρασία υψηλότερη από 120 ° C. Το ακρυλαμίδιο παρατηρείται στο τσάι από ψητό κριθάρι (mugicha), 200-600 μικρογραμμάρια / kg ακρυλαμιδίου. Περισσότερο από 1000 μg / kg ανευρίσκεται σε πατατάκια και άλλα τηγανητά σνακ. 

Τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου φαίνεται να αυξάνονται όταν οι τροφές θερμαίνονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. 

Το κάπνισμα, τέλος, είναι μια σημαντική πηγή ακρυλαμιδίου. 

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τραγανά σπιτικά πατατάκια

Τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε

Τι να προσέχετε στο τσιγάρισμα

Τηγανητές πατάτες πολύ νόστιμες

Συμβουλές για το τηγάνισμα με ελαιόλαδο

Κάθε πότε πρέπει να τρώμε τηγανητά

Υγρά πεπτίδια

Άκορος

Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι

Πώς θα καταλάβετε ότι κάνετε κατακράτηση υγρών

Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά μας από το πρόχειρο φαγητό

Χρήσιμες συμβουλές για τα κρεμμύδια

Οι βιταμίνες που χάνονται από τις πατάτες κατά το μαγείρεμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ