Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023
ΑρχικήΥποξεία συνδυασμένη εκφύλιση
Array

Υποξεία συνδυασμένη εκφύλιση

Είναι οι νευρολογικές εκδηλώσεις της κακοήθους αναιμίας

Η Υποξεία συνδυασμένη εκφύλιση ή υποξεία συνδυασμένη εκφύλιση του νωτιαίου μυελού ή συνδυασμένη νόσος των συστημάτων ή προσθιοπλάγια σκλήρυνση ή αταξική παραπληγία ή νευροαναιμικό σύνδρομο ή νόσος νωτιαίων δεσμών ή σύνδρομο Dana ή σύνδρομο Putnam-Dana ή σύνδρομο Lichtheim, ICD-10 G32.0, E53.8, είναι οι νευρολογικές εκδηλώσεις της κακοήθους αναιμίας.

Η νόσος είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12, ανεπάρκειας βιταμίνης Ε, και ανεπάρκειας χαλκού.


Συμπτώματα και σημεία υποξείας συνδυασμένης εκφύλισης

  • Περιφερικές παραισθησίες
  • Αδυναμία κάτω άκρων
  • Δυσκαμψία κάτω άκρων
  • Αστάθεια
  • Λήθαργος
  • Ατονία

Η πορεία της νόσου είναι προϊούσα.  Τα παθολογικά ευρήματα από την υποξεία συνδυασμένη εκφύλιση οφείλεται στην απώλεια της μυελίνης στις ραχιαίες και πλευρικές στήλες. Οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία στα πόδια, στα χέρια, στον κορμό, τσούξιμο και μούδιασμα που επιδεινώνονται σταδιακά, αλλαγές στην όραση και αλλαγή της ψυχικής κατάστασης. Μπορεί να συμβεί αμφοτερόπλευρη σπαστική πάρεση, μείωση της αισθητικότητας και να υπάρχει θετικό σημείο Babinski. Η παρατεταμένη ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 οδηγεί σε μη αναστρέψιμη βλάβη του νευρικού συστήματος. Ο HIV που σχετίζεται με μυελοπάθεια μπορεί να παρουσιάζεται με παρόμοια εικόνα.


Αίτια υποξείας συνδυασμένης εκφύλισης

  • Ανεπάρκεια βιταμίνης 12, από διαιτητική ανεπάρκεια της Β12, ή δυσαπορρόφησή της στον τελικό ειλεό
  • Κακοήθης αναιμία
  • Έλλειψη ενδογενούς παράγοντα στη γαστρική έκκριση, που εκκρίνεται από γαστρικά τοιχωματικά κύτταρα, χαμηλό pH του στομάχου και αναστολή προσκόλλησης του ενδογενούς παράγοντα στους υποδοχείς του ειλεού
  • Η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε συνδέεται με διαταραχές δυσαπορρόφησης, όπως η κυστική ίνωση και το σύνδρομο Bassen-Kornzweig (η αβηταμινολιποπρωτεϊναιμία είναι μια διαταραχή που παρεμποδίζει την κανονική απορρόφηση λιπαρών και λιποδιαλυτών βιταμινών από τα τρόφιμα).

Διάγνωση υποξείας συνδυασμένης εκφύλισης

Εξέταση αίματος για επίπεδα Β12, μηλονικού οξέος, μεθυλομηλονικού οξέος, Schilling Test, έλεγχος για μεγαλοβλαστική αναιμία, έλεγχος για έλλειψη φυλλικού οξέος ή για μακροκυτταρική αναιμία

Η MRI στις Τ2 εικόνες μπορεί να αποκαλύψει αυξημένο σήμα εντός της λευκής ουσίας του νωτιαίου μυελού, κυρίως, στις οπίσθιες στήλες αλλά, επίσης, και στην ακανθοθαλαμική οδό.


Θεραπεία υποξείας συνδυασμένης εκφύλισης

Κοβολαμίνη ενδομυϊκά και στη συνέχεια βιταμίνη Β12 από το στόμα

Αν κάποιος έχει έλλειψη βιταμίνης Β12 και  φυλλικού οξέος, η έλλειψη της βιταμίνης Β12 πρέπει να αντιμετωπισθεί πρώτα, για να αποφευχθεί η υποξεία συνδυασμένη εκφύλιση (δίνοντας φυλλικό οξύ πρώτα θα μετατραπεί το υπόλοιπο της Β12 σε μεθυλοκοβαλαμίνη, η οποία δε θα είναι σε θέση να συμμετέχει στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων).

Η χορήγηση υποξειδίου του αζώτου ως αναισθητικού μπορεί να επιδεινώσει την υποξεία συνδυασμένη εκφύλιση σε άτομα με υποκλινική ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, ενώ η χρόνια έκθεση σε υποξείδιο του αζώτου μπορεί να προκαλέσει τη νόσο ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα Β12. Η δυσλειτουργία της οπίσθιας στήλης νεύρων μειώνει τη δονητική αίσθηση και την ιδιοδεκτικότητα. Η πλευρικά δυσλειτουργία της φλοιονωτιαίας οδού παράγει σπαστικότητα και δυσλειτουργία της ραχιαίας νωτιαιοπαρεγκεφαλιδικής οδού και αταξία.

Η θεραπεία με βιταμίνη Β12 οδηγεί σε μερική σε θεραπεία, ανάλογα με τη διάρκεια και την έκταση του νευροεκφυλισμού.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κακοήθης αναιμία

Ενδογενής παράγοντας

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο στομάχου

Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Γαστρίτιδα

Καλσιτονίνη

Τι μπορεί να πάθετε από την έλλειψη βιταμινών

Γαλακτική αφυδρογονάση

Καρκίνος Στομάχου

Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Χρήσιμες πληροφορίες για το φυλλικό οξύ

Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι

Σωμάτια Howell-Jolly

Στροφή αριστερά ή δεξιά

Ποικιλοκυττάρωση σε πλακάκι αίματος

Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Μακροκυττάρωση στο πλακάκι αίματος

Τι σημαίνει η ανισοκυττάρωση σε πλακάκι αίματος;

Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων

Βουίζουν τ’ αυτιά σας;

Φυλλικό οξύ

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη Β12

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες

Οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες. Πρέπει να γνωρίζετε τους κινδύνους για την υγεία σας όταν λαμβάνετε στατίνες. Οι στατίνες συνταγογραφούνται για τη μείωση της χοληστερόλης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ