Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών
Array

Τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών

Τα λαχανικά δίνουν στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

Τα λαχανικά, μπορεί να στερούνται τελείως της βιταμίνης Α, αλλά πολλά από αυτά αποτελούν καλή πηγή του προδρόμου της βιταμίνης Α, δηλαδή της καροτίνης.

Τα λαχανικά δεν περιέχουν βιταμίνη D, αλλά έχουν, συνήθως, λίγη βιταμίνη Ε.

Τα περισσότερα λαχανικά παρέχουν όλες τις βιταμίνης Β, με εξαίρεση την Β12, αλλά οι συγκεντρώσεις τους ποικίλλουν.

Μερικά λαχανικά προσφέρουν καλές ποσότητες βιταμίνης C.

Η καροτίνη και η βιταμίνη Ε δεν επηρεάζονται από το μαγείρεμα. Υπάρχουν, όμως κάποιες απώλειες των βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Τα πράσινα λαχανικά: σπαράγγια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανα, σέλινο, αντίδια, ραδίκια, μαρούλια, κουνουπίδια, μαϊντανός, σινάπι, σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια, λαχανίδες και κάρδαμο.

Τα ριζώδη λαχανικά: αγκινάρες, παντζάρια, καρότα, πατάτες, κολοκύθια, ράπες, γογγύλια, μελιτζάνες, αγγούρια κ.α.


Οι βιταμίνες στα πράσινα λαχανικά % σε 100 γραμμάρια:

Βιταμίνη C: 90

Καροτίνη: 55

Φυλλικό οξύ: 25

Βιταμίνη Β2: 15

Βιταμίνη Β6: 10

Βιταμίνη Β3: 5

Βιταμίνη Β1: 5

Βιταμίνη Ε: 3

Βιταμίνη Β5: 2

Βιοτίνη: 1

Οι βιταμίνες στα καρότα % σε 100 γραμμάρια:

Καροτίνη: 100

Βιταμίνη C: 10

Φυλλικό οξύ: 8

Βιταμίνη Β6: 5

Βιοτίνη: 4

Βιταμίνη Ε: 3

Βιταμίνη Β1: 3

Βιταμίνη Β2: 3

Βιταμίνη Β5: 2

Βιταμίνη Β3: 2

Οι βιταμίνες σε άλλα ριζώδη λαχανικά % σε 100 γραμμάρια:

Καροτίνη: 2

Βιταμίνη C: 20

Φυλλικό οξύ: 6

Βιταμίνη Β6: 10

Βιοτίνη: 20

Βιταμίνη Ε: 3

Βιταμίνη Β1: 8

Βιταμίνη Β2: 3

Βιταμίνη Β5: 2

Βιταμίνη Β3: 6


Τα μέταλλα στα πράσινα λαχανικά % σε 100 γραμμάρια:

Κ: 20

Se: 15

Mn: 10

Cr: 10

S: 9

Ca: 9

Mg: 8

P: 8

Fe: 8

Mo: 8

Cu: 7

Cl: 3

Zn: 2

Na: 2

Τα μέταλλα στα ριζώδη λαχανικά % σε 100 γραμμάρια:

Κ: 20

Se: 18

Mn: 5

Cr: 19

S: 5

Ca: 4

Mg: 3

P: 2

Fe: 3

Mo: 5

Cu: 12

Cl: 8

Zn: 4

Na: 0


Τα ποσά των βιταμινών και μετάλλων που μένουν στα λαχανικά μετά το μαγείρεμα

Τα ποσά των βιταμινών που παραμένουν στα πρασινόφυλλα λαχανικά μετά το βράσιμο %:

Καροτίνη: 100%

Βιταμίνη Ε: 100%

Βιταμίνη C: 30%

Φυλλικό οξύ: 70%

Βιταμίνη Β6: 60 %

Βιοτίνη: 70 %

Βιταμίνη Β1: 60%

Βιταμίνη Β2: 60%

Βιταμίνη Β5: 70%

Βιταμίνη Β3: 60%

Τα ποσά των βιταμινών που παραμένουν στα ριζώδη λαχανικά μετά το βράσιμο %:

Καροτίνη: 100%

Βιταμίνη Ε: 100%

Βιταμίνη C: 60%

Φυλλικό οξύ: 50%

Βιταμίνη Β6: 60 %

Βιοτίνη: 70 %

Βιταμίνη Β1: 78%

Βιταμίνη Β2: 70%

Βιταμίνη Β5: 70%

Βιταμίνη Β3: 70%

Τα ποσά των βιταμινών που παραμένουν στα όσπρια μετά το βράσιμο %:

Καροτίνη: 100%

Βιταμίνη Ε: 100%

Βιταμίνη C: 40%

Φυλλικό οξύ: 50%

Βιταμίνη Β6: 60 %

Βιοτίνη: 70 %

Βιταμίνη Β1: 70%

Βιταμίνη Β2: 70%

Βιταμίνη Β5: 70%

Βιταμίνη Β3: 70%

Τα μέταλλα που απομένουν στα μπρόκολα % μετά το βράσιμο:

Mn: 32%

Cr: 60 %

Mg: 52%

Cu: 10%

Co: 40%

Τα μέταλλα που απομένουν στα καρότα % μετά το βράσιμο:

Mn: 63%

Cr: 88 %

Mg: 62%

Cu: 75%

Co: 10%

Τα μέταλλα που απομένουν στα αντίδια % μετά το βράσιμο:

Mn: 50%

Cr: 80 %

Mg: 32%

Cu: 65%

Co: 42%

Τα μέταλλα που απομένουν στα πράσινα φασόλια % μετά το βράσιμο:

Mn: 50%

Cr: 60 %

Mg: 40%

Cu: 50%

Co: 42%

Τα μέταλλα που απομένουν στα μαυρομάτικα % μετά το βράσιμο:

Mn: 58%

Cr: 85%

Mg: 42%

Cu: 80%

Co: 22%

Τα μέταλλα που απομένουν στα μπιζέλια % μετά το βράσιμο:

Mn: 48%

Cr: 65%

Mg: 50%

Cu: 70%

Co: 20%

Τα μέταλλα που απομένουν στις πατάτες % μετά το βράσιμο:

Mn: 10%

Cr: 68 %

Mg: 70%

Cu: 78%

Co: 35%

Τα μέταλλα που απομένουν στο σπανάκι % μετά το βράσιμο:

Mn: 30%

Cr: 50 %

Mg: 42%

Cu: 38%

Co: 40%

Τα μέταλλα από τα λαχανικά δεν μπορούν να καταστραφούν, αλλά ξεπλένονται από την τροφή. Να πίνετε το ζουμί από τα λαχανικά. Όταν το νερό που βράζετε είναι μαλακό χάνονται περισσότερα μέταλλα. Οι απώλειες αυξάνονται σε μαγείρεμα σε μεγάλη θερμοκρασία και σε χύτρες ταχύτητας. Επίσης, αν τα λαχανικά μουλιάζουν στο νερό από το βράδυ χάνονται περισσότερα μέταλλα.

Γενικά, το περιεχόμενο των λαχανικών σε μέταλλα αντικατοπτρίζει το περιεχόμενο του εδάφους, στο οποίο καλλιεργήθηκαν. Τα κύρια μέταλλα των λαχανικών (βόριο, μαγνήσιο, σίδηρος, χαλκός και κοβάλτιο) κυμαίνονται ανάλογα με το περιεχόμενο στο έδαφος.

Διαβάστε, επίσης,

Ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρεύετε τις μπάμιες

Η πιο νόστιμη και υγιεινή φασολάδα

Χρωματιστά γεύματα

Τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες

Μην κόβετε τα καρότα πριν τα βράσετε

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΓια όσους έχουν κιρσούς
Επόμενο άρθροΛίθιο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιχμέα

Αιχμέα. Ένα φυτό που οξυγονώνει το χώρο, ιδανικό για κρεβατοκάμαρες και για τον ύπνο σας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό Αιχμέα Η αιχμέα είναι ένα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ