Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΛίθιο
Array

Λίθιο

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για το λίθιο

 

Το λίθιο έχει χημικό σύμβολο Li, ατομικό βάρος 6,9, ατομικό αριθμό 3 και είναι ένα μαλακό, ασημί-λευκό μέταλλο της σειρά των αλκαλίων, το οποίο εμφανίζεται στο φλοιό της γης σε ποσοστό 0,005% κατά βάρος, ως τέφρα, λεπιδολίτης, πεταλίτης και τριφυλλίτης.

Το λίθιο δεν είναι βασικό ιχνοστοιχείο στα ζώα και στον άνθρωπο και τροφοδοτείται στο σώμα από το πόσιμο νερό. Το λίθιο στο νερό συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από καρδιακή προσβολή, λιγότερες διανοητικές διαταραχές, λιγότερες αυτοκτονίες, λιγότερες ανθρωποκτονίες, μικρότερα ποσοστά έλκους στομάχου και δωδεκαδακτύλου και λιγότερα ποσοστά αρθρίτιδας και ρευματισμών.

Το λίθιο στο νερό κυμαίνεται από 8-100 χλγρ ανά λίτρο.

Η απορρόφηση του λιθίου είναι παθητική και το λίθιο κατανέμεται γρήγορα σε όλο το σώμα, με υψηλότερες συγκεντρώσεις στα οστά, στο θυρεοειδή και τον εγκέφαλο.

Η μεγαλύτερη απέκκρισή του γίνεται μέσω των νεφρών, μέσω των ούρων, αλλά και από το σάλιο και των ιδρώτα. Το λίθιο διαπερνά τον πλακούντα και εμφανίζεται και στο γάλα της θηλάζουσας μητέρας.


Οι ιδιότητες του λιθίου στον ανθρώπινο οργανισμό

Σταθεροποιεί την ψυχική διάθεση

Το λίθιο είναι χρήσιμο στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής

Θεραπεύει την μανία

Προλαμβάνει την μανιακή κατάθλιψη

Χρησιμοποιείται στη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή

Χρησιμοποιείται στην κυκλική μείζονα κατάθλιψη

Θεραπεύει την κατάθλιψη

Αυξάνει την μετατροπή της νοραδρεναλίννης

Εκτοπίζει το νάτριο από τα εξωκυττάρια υγρά

Περιορίζει το μεταλλικό περιεχόμενο των οστών

Αυξάνει τις συγκεντρώσεις μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφορικών στον ορό του αίματος

Αυξάνει την παραθορμόνη που ελέγχει τον μεταβολισμό ασβεστίου και φωσφόρου

Μειώνει την σύνθεση και απελευθέρωση των ορμονών του θυρεοειδούς

Αυξάνει την απελευθέρωση ινσουλίνης και ενισχύει τον σχηματισμό γλυκογόνου στους μυς

Αυξάνει τα επίπεδα της αντιδιουρητικής ορμόνης στο πλάσμα

Αυξάνει τα επίπεδα της αλδοστερόνης στο πλάσμα

Λένε ότι μας ψεκάζουν με λίθιο…

Σύμφωνα με κάποιους το λίθιο που ψεκάζεται στην ιονόσφαιρα βοηθά την θεραπεία ατόμων με μανιακή κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή ή πολλά οικονομικά προβλήματα…

Το λίθιο είναι διαβρωτικό και απαιτεί ειδικό χειρισμό για να αποφευχθεί η επαφή με το δέρμα. Η εισπνοή της σκόνης λιθίου ή ενώσεων λιθίου  ερεθίζει αρχικά τη μύτη και το λαιμό, ενώ υψηλότερη έκθεση μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες και πνευμονικό οίδημα. Η επαφή με την υγρασία παράγει το καυστικό υδροξείδιο του λιθίου.

Η θεραπεία της οξείας μανίας με λίθιο απαιτεί έλεγχο των συγκεντρώσεων του λιθίου στο πλάσμα (0,7 χλγ ανά 100 χλ). Σε αυτά τα επίπεδα δεν υπάρχει αλληλεπίδραση με τα επίπεδα νατρίου και καλίου. Αν τα επίπεδα ανέβουν πάνω από 1,4 χλγρ ανά 100 χλ εμφανίζονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το λίθιο χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία της λευκοπενίας, του υπερθυρεοειδισμού, της νόσου του Meniere, της χορείας του Huntington, στις ημικρανίες, στην αθροιστική κεφαλαλγία, την επιληψία, και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Οι θεραπευτικές μορφές του λιθίου είναι: το ανθρακικό λίθιο, το κιτρικό λίθιο, το θειϊκό λίθιο, το ασπαραγγινικό λίθιο, το γλυκονικό λίθιο, το οροτικό λίθιο και το οξεικό λίθιο.

Οι υπερβολικές προσλήψεις λιθίου προκαλούν ναυτίες, εμέτους, διάρροια, τρομώδεις κινήσεις, νωθρότητα και δυσκολία στην ομιλία, σε συγκεντρώσεις άνω των 1,05 χλγρ ανά 100 χλ. Σε υψηλότερα επίπεδα, μεγαλύτερα από 1,4 χλγρ ανά 100 χλ προκαλεί μείωση του επιπέδου συνείδησης, μυϊκή υπερένταση, τρεμούλιασμα, τινάγματα, αυξημένα αντανακλαστικά, επιληπτικές κρίσεις, και ψευδοκώμα που το άτομο αντιδρά όταν του μιλούν, αλλά μόνο με κινήσεις των ματιών ή του κεφαλιού. Το λίθιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανωμαλίας Ebstein σε βρέφη που γεννιούνται από γυναίκες που παίρνουν  λίθιο κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.

Το λίθιο και οι ενώσεις του έχουν διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, (γυαλί και κεραμικά, λιπαντικά γράσα λιθίου, πρόσθετο για το σίδηρο, χάλυβα και αλουμίνιο, μπαταρίες λιθίου κ.ά. Οι χρήσεις αυτές καταναλώνουν περισσότερο από τα τρία τέταρτα της παραγωγής λιθίου. Οι μπαταρίες λιθίου μπορεί να εκραγούν…

Διαβάστε, επίσης,

Μυοκαρδίτιδα

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Εμμονές και καταναγκασμοί

Παιδιά με καρδιοπάθειες

Σύνδρομο εύθραυστου χρωμοσώματος Χ

Ψυχογενής βουλιμία

Αθροιστική κεφαλαλγία

Ποια φάρμακα απαγορεύονται στην μυασθένεια;

Θρομβοπενία

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

Σύνδρομο Sweet

Εσείς τρίζετε τα δόντια σας;

Το βότανο του Αγίου Ιωάννη

Υπνοβασία

Ιαματικά λουτρά Αιδηψού

Φάρμακα και ηλικιωμένοι

Ασβέστιο

Η νόσος Canavan

Αντιπυρηνικά αντισώματα

Νόσος Ebstein

H μεταταρσαλγία

Δυσγευσία

Αν έχετε δυσμηνόρροια

Ρουβίδιο

Αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα

Σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης

Χάσμα ανιότων

Χρήσιμες πληροφορίες για την αμμωνία

Άποιος διαβήτης

Γιατί μας ψεκάζουν συνεχώς;

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ