Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΑνοσοθεραπεία για συμπαγείς όγκους
Array

Ανοσοθεραπεία για συμπαγείς όγκους

Print Friendly, PDF & Email

Atezolizumab-Tecentriq

Το Atezolizumab (εμπορική ονομασία Tecentriq) είναι ένα πλήρως εξανθρωπισμένο, μηχανικό μονοκλωνικό αντίσωμα IgG1 έναντι της πρωτεΐνης του προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου 1-programmed cell death-ligand 1 (PD-L1).

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ανοσοθεραπεία για διάφορους τύπους συμπαγών όγκων. 

Έχει εγκριθεί για τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Είναι εγκεκριμένο για τον τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο ουροφόρων μετά την αποτυχία της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας και για τους ασθενείς με μεταστατικό μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC) των οποίων η ασθένεια εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια ή μετά τη χημειοθεραπεία με πλατίνα.  Έλεγχος γίνεται για EGFR ή ALK μεταλλάξεις πριν από την λήψη της ανοσοθεραπείας.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η κόπωση, η μειωμένη όρεξη, η ναυτία, και οι λοιμώξεις (ουρολοίμωξη).

Το Atezolizumab αναστέλλει την αλληλεπίδραση της PD-L 1 και CD80 (Β7-1). Η PD-L1 εκφράζεται σε ορισμένους όγκους και οδηγεί σε μειωμένη ενεργοποίηση των ανοσοκυττάρων (κυτταροτοξικά Τ-κύτταρα κυρίως) που θα μπορούσαν αλλιώς να αναγνωρίζουν και επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Η αναστολή της PD-L1 από το atezolizumab αδρανοποιεί αυτόν τον αναστολέα και έτσι προκαλέσει μια αντίδραση κατά του όγκου. 

Για ορισμένους καρκίνους (κυρίως της ουροδόχου κύστης),τ ο όφελος σχετίζεται με την έκφραση PD-L1, αλλά οι περισσότεροι καρκίνοι με  έκφραση PD-L1 εξακολουθούν δεν ανταποκρίνονται, και πολλοί (περίπου 15%), χωρίς  έκφραση PD-L1 ανταποκρίνονται.

Το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι σε κλινικές δοκιμές για τον ορθοκολικό καρκίνο, το μελάνωμα, τον καρκίνο του μαστού (τριπλά αρνητικός)Π, τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, τον καρκίνος της ουροδόχου κύστης και το καρκίνωμα των νεφρών.

Ποσοστά αντικειμενικής ανταπόκρισης μέχρι 19%…

Διαβάστε, επίσης,

Nivolumab

Η ανοσοθεραπεία το κλειδί της θεραπείας στο μελάνωμα

Δυναμικό ξεκίνημα της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων

KEYTRUDA

Pembrolizumab για το μελάνωμα

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ