Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΌσοι έχουν καρκίνο πρέπει να κοιμούνται καλά

Όσοι έχουν καρκίνο πρέπει να κοιμούνται καλά

Ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου χρειάζεται εννέα ώρες ύπνο και μάλιστα σε απόλυτο σκοτάδι για την σωστή λειτουργία του. Διαφορετικά, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αποδυναμωθεί με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξουδετερώσει τα απόβλητα και τα καρκινικά κύτταρα και έτσι προκαλείται συμφόρηση.

Η εναλλαγή ημέρας και νύχτας ρυθμίζει τον φυσιολογικό κύκλο εγρήγορσης και ύπνου και είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις βιοχημικές διεργασίες.

Ο ρόλος των γλυκοκορτικοειδών στο βιολογικό μας ρολόι

Μόλις ανατείλει ο ήλιος αρχίζουν να εκλύονται τα γλυκοκορτικοειδή κορτιζόλη και κορτικοστερόνη. Η έκκριση αυτών των ορμονών γίνεται σε διαφορετικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 24ώρου και ακολουθεί τον κιρκαδιανό κύκλο.

Τα γλυκοκορτικοειδή ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Από τις 4.00-8.00 π.μ. εκκρίνονται τα υψηλότερα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών και κατά την διάρκεια της ημέρας μειώνονται και τα χαμηλότερα επίπεδα παρατηρούνται στις 3.00 π.μ.

Αν δεν ακολουθηθεί σωστό πρόγραμμα εγρήγορσης και ύπνου, αλλάζουν και τα επίπεδα έκκρισης των γλυκοκορτικοειδών. Έτσι, αν ένας καρκινοπαθής κοιμάται μετά τα μεσάνυχτα ή ξυπνά αργότερα ή νωρίτερα το πρωί μετατοπίζει την ορμονική έκκρισης της κορτιζόλης και της κορτικοστερόνης. Όταν διαταράσσονται οι φυσικοί κύκλοι εγρήγορσης και ύπνου το ορθό και η ουροδόχος κύστη δεν μπορούν να αποβάλλουν τα άχρηστα παραπροϊόντα κι έτσι αναγκάζεται το σώμα να επαναπορροφήσει ένα τμήμα από αυτά. Όταν το βιολογικό ρολόι του οργανισμού αποσυντονίζεται μπορεί να προκληθούν σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνος, καρδιοαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά προβλήματα και χρόνια ηπατικά νοσήματα.

Ο ρόλος της μελατονίνης στο βιολογικό μας ρολόι

Στον κιρκαδικό ρυθμό παίζει ρόλο και η μελατονίνη που είναι ορμόνη της επίφυσης και έχει λειτουργία νευροδιαβιβαστή. Η έκκρισή της ξεκινά από τις 10.00 μ.μ. κι έτσι κάποιος αρχίζει να νυστάζει. Τα υψηλότερα επίπεδα της μελατονίνης εκκρίνονται στις 2.00 π.μ., και οι χαμηλότερες τιμές στις 12 το μεσημέρι. 

Ο ρόλος της επίφυσης είναι να ρυθμίζει τον ύπνο, την αναπαραγωγή, την δραστηριότητα του ανθρώπινου σώματος, την πίεση του αίματος, το ανοσοποιητικό σύστημα, την υπόφυση, τον θυρεοειδή, την ανάπτυξη, τη θερμοκρασία του σώματος και όλες τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Όταν κάποιος κοιμάται αργά ή δουλεύει σε νυχτερινή εργασία ανατρέπεται η ισορροπία της μελατονίνης, αλλά και όλων των ορμονών. Όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες έχουν 50% πιο αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο και τα επίπεδα της μελατονίνης τους είναι χαμηλά. Όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα μελατονίνης έχουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο. Έτσι, όσοι είναι τυφλοί κι έχουν υψηλά επίπεδα μελατονίνης έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο κατά 40%.

Υπάρχουν και συμπληρώματα μελατονίνης, αλλά καλό είναι όταν λαμβάνονται να μετριούνται και τα επίπεδά της στο αίμα, γιατί τα συμπληρώματα αναστέλλουν τη φυσιολογική έκκριση μελατονίνης από τον οργανισμό.

Το καλύτερο φάρμακο για να μην εμφανίσετε ποτέ καρκίνο, αλλά και για να θεραπευθείτε είναι να κοιμάστε από τις 22.00 μ.μ. μέχρι τις 6.00 π.μ. (εξαιρέσεις μπορεί να υπάρξουν περιστασιακά).

Επίσης, προσέξτε το ρόλο του ηλεκτρικού φωτός. Το ηλεκτρικό φως αποδιοργανώνει τον κιρκαδιανό ρυθμό. Το βιολογικό μας ρολόι ελέγχεται από τον υπερχιασματικό πυρήνα, μετά από διέγερση από το φως ή το σκοτάδι του περβάλλοντος. Όταν τα μάτια δεν λαμβάνουν φωτεινά σήματα, η επίφυση αρχίζει να εκκρίνει μελατονίνη. Όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε με ανοιχτό φως ή δίπλα στην τηλεόραση, η έκκριση μελατονίνης διακόπτεται κι έτσι θα σταματήσετε να νυστάζετε και θα έχετε αϋπνίες.

Η αϋπνία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, γιατί η αύξηση της μελατονίνης μειώνει την έκκριση οιστρογόνων και αυξάνει την έκκριση προγεστερόνης κι έτσι προστατεύει από καρκίνους ορμονοεξαρτώμενους. Είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Τα αυξημένα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο της μήτρας.

Το ήπαρ ρυθμίζει τις τιμές των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Η ανισσοροπία των οιστρογόνων και της προγεστερόνης προκαλεί μειωμένη λίμπιντο, καρδιοαγγειακά νοσήματα, συμπτώματα εμμηνόπαυσης, δυσμηνόρροια, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, ινομυώματα, ινοκυστική μαστοπάθεια, καρκίνο του μαστού, ψυχικές διαταραχές, άγχος, τριχόπτωση, προβλήματα στα οστά, αλλά και δερματολογικά προβλήματα και νευρικές διαταραχές. Ο μη επαρκής ύπνος εμποδίζει το ήπαρ να λειτουργήσει σωστά. Για παράδειγμα το ήπαρ δεν μπορεί να αποσύρει την ινσουλίνη από το αίμα κι έτσι η ινσουλίνη προάγει την εναπόθεση λίπους στο συκώτι. Οι αυξημένες τιμές ινσουλίνης στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν εναπόθεση λίπους στο αίμα, διαβήτη, καρδιακή προσβολή και καρκίνο.

Ο ρόλος της σεροτονίνης στο βιολογικό μας ρολόι

Ο εγκέφαλος εκτός από μελατονίνη εκκρίνει και σεροτονίνη. Η σεροτονίνη είναι ένας σημαντικός νευροδιαβιβαστής ορμόνη και σχετίζεται με το αίσθημα της σωματικής και ψυχικής ευεξίας.

Η σεροτονίνη επηρεάζει τον κιρκαδικό μας ρυθμό, τη σεξουαλική μας συμπεριφορά, την μνήμη, την όρεξη, τις παρορμητικές αντιδράσεις, το φόβο και τις τάσεις αυτοκτονίας. Σε αντίθεση με την μελατονίνη η σεροτονίνη αυξάνεται με το φως της ημέρας, τη σωματική άσκηση και την κατανάλωση ζάχαρης. Αν δεν ξυπνάτε νωρίς το πρωί, τα επίπεδα σεροτονίνης σας θα παραμείνουν χαμηλά όλη τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά, αν δεν σας βλέπει ο ήλιος. Η μελατονίνη, επίσης, είναι προϊόν διάσπασης της σεροτονίνης κι έτσι μειώνονται και τα επίπεδα της μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Άρα, όπως καταλαβαίνεται οποιαδήποτε παρέκκλιση από τον φυσιολογικό κιρκαδιανό ρυθμό επηρεάζει όλες τις ορμόνες του οργανισμού, αλλά και τις εγκεφαλικές.

Έτσι διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι του οργανισμού μας και μαζί με αυτό η πέψη, ο μεταβολισμός και όλο το ενδοκρινικό μας σύστημα. Κι έτσι προκαλείται καρκίνος, κεφαλαλγία, μετεωρισμός, δυσπεψία και κατάθλιψη.

Η σεροτονίνη σε ποσοστό 90% παράγεται από το πεπτικό σύστημα και η μέγιστη έκκρισή της συμβαίνει το μεσημέρι που έχει πολύ ήλιο. Η ελλιπής έκθεση στον ήλιο και ο ύπνος την ημέρα προκαλούν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία όλων των κυττάρων.

Ο ρόλος της αυξητικής ορμόνης στο βιολογικό μας ρολόι

Η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης εξασφαλίζει την ανάπτυξη στην παιδική ηλικία και συμβάλλει στην υγεία του μυϊκού και συνδετικού ιστού στου ενήλικες και συνδέεται και αυτή με τον ποιοτικό και επαρκή ύπνο. Η αυξητική ορμόνη διεγείρεται κατά τον ύπνο και τα υψηλότερα επίπεδα παρατηρούνται στις 11 μ.μ. αν πάτε για ύπνο στις 10.00 και είναι ο ύπνος που δεν βλέπετε όνειρα και ο οργανισμός αποτοξινώνεται, αναζωογονείται και αναπλάθει πολλά κύτταρα. Αν δεν κοιμάστε καλά δεν εκκρίνεται σε επαρκή ποσότητα η αυξητική ορμόνη.

Ο επαρκής, ποιοτικός ύπνος από τις 10.00 το βράδυ μέχρι τις 6.00 το πρωί είναι από τις καλύτερες θεραπείες για την πρόληψη και την θεραπεία του καρκίνου, έχει πολλαπλά οφέλη για το σώμα, αφού το βιολογικό σας ρολόι λειτουργεί με τον σωστό τρόπο.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η δράση των γονιδίων μας είναι εποχική

Εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Μελατονίνη

Jet lag

Η κατάλληλη ώρα για την θεραπεία σας

Κόλπα για να μη νιώθετε εξάντληση

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Μήπως έχετε αϋπνία από κατάθλιψη;

Ποια είναι η καταλληλότερη ώρα για γυμναστική;

Μουσική για τη θεραπεία ασθενειών

Οι εναλλασσόμενες βάρδιες βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πασιφλόρα

Τεχνολογία LED και υγεία

Γιατί μας αρέσει να τρώμε το βράδυ

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Κόλπα για να κοιμηθείτε εύκολα

Γιατί σε μερικά κορίτσια καθυστερεί να αρχίσει η περίοδος;

Γιατί μια γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος;

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Έλεγχος της ισορροπίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Αδένωμα της υπόφυσης

Ενδοκρινολογικές παθήσεις

Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές

Πότε το γάλα αγελάδας είναι υγιεινό

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Ρυθμίστε τις ορμόνες σας για να φτιάξετε τη διάθεσή σας

Τεστ για να ελέγξετε το θυρεοειδή σας στο σπίτι

Πώς το χρόνιο στρες σας εμποδίζει να αδυνατίσετε

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Οι γυναικείες ορμόνες

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Πολυβιταμίνες για αντιγήρανση

Μπορεί η αυξητική ορμόνη να επιβραδύνει την γήρανση;

Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα

Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής

Πώς να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα

Διμεθυλαμινοαιθανόλη για αντιγήρανση

Να τρώμε ή να μην τρώμε για να μην γεράσουμε;

Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer

Κοκτέιλ φαρμάκων επιβραδύνει τη γήρανση

Αλλαγές στον ηλικιωμένο

Πώς η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί πρόωρη γήρανση

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αγριοκορομηλιά

Αγριοκορομηλιά. Η αγριοκορομηλιά έχει οφέλη για την υγεία και υπάρχει σε αρκετές περιοχές και στην Ελλάδα και οι καρποί της είναι βρώσιμοι Η αγριοκορομηλιά ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ