Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚαθοδηγούμενος οραματισμός
Array

Καθοδηγούμενος οραματισμός

Ο οραματισμός είναι σημαντικό θεραπευτικό μέσο για πολλές παθήσεις

Ο οραματισμός, η διαδικασία σκέψης που προκαλεί και χρησιμοποιεί τις αισθήσεις, μας βοηθά να δούμε νοερά μια όμορφη εικόνα ή να γευτούμε αρώματα των αγαπημένων μας φαγητών.

Ο καθοδηγούμενος οραματισμός είναι ισχυρό θεραπευτικό μέσο. Βασίζεται στις αναμνήσεις, στα όνειρα, στις φαντασιώσεις, στα οράματα και ενώνει το πνεύμα με το σώμα.

Οι εικόνες που δημιουργούνται στον εγκέφαλο διεγείρουν την καρδιά και το σώμα.

Η εικόνα μιας ασθένειας είναι αρκετή για να παράγει συμπτώματα.

Ο οραματισμός ενθαρρύνει το άτομο να βλέπει τον εαυτό του υγιή.

Οι πνευματικές εικόνες προκαλούν ψυχολογικές, βιοχημικές και ανοσολογικές μεταβολές στον οργανισμό, που επηρεάζουν την υγεία.

Ο οραματισμός μπορεί να μεταβάλλει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο οραματισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.

Ο καθοδηγούμενος οραματισμός είναι μια παρέμβαση νου-σώματος με την οποία ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας βοηθά έναν ασθενή για να δημιουργήσει νοητικές εικόνες που προσομοιώνουν ήχους, οσμές, κινήσεις, καθώς και εικόνες που σχετίζονται με την αφή, την υφή, τη θερμοκρασία και την πίεση.

Ο οραματισμός μπορεί να γίνει και χωρίς δάσκαλο…, αλλά θέλει εκπαίδευση…

Η ακούσια αυτόματη δημιουργία νοητικών εικόνων είναι συνηθισμένη αισθητηριακή αντίληψη και γνωστική λειτουργία, και συμβαίνει χωρίς θέληση και πρόθεση. Η ακούσια νοητική απεικόνιση δημιουργείται άμεσα από την τρέχουσα αισθητική διέγερση και τις αντιληπτικές πληροφορίες, όπως όταν κάποιος βλέπει ένα αντικείμενο, δημιουργεί νοητικές εικόνες, και διατηρεί τις εικόνες, όταν κλείνει τα μάτια του ή όταν κάποιος ακούει ένα θόρυβο διατηρεί την ακουστική εικόνα όταν ο ήχος δεν είναι πλέον αισθητός.

Οι εκούσιες εικόνες προϊόν της φαντασίας…

Ο όρος καθοδηγούμενος οραματισμός είναι η τεχνική με την οποία οι εικόνες προέρχονται από την μακροχρόνια ή βραχυπρόθεσμη μνήμη, ή  τη φαντασία, ή είναι συνδυασμός αυτών και απαιτεί καθοδήγηση, εκπαίδευση, ή και εποπτεία. Ο καθοδηγούμενος οραματισμός είναι η προσομοίωση ή η εκ νέου δημιουργία της αντιληπτικής εμπειρίας όλων των αισθήσεων.

Οι εικόνες μπορεί να προκύψουν εκούσια και ακούσια (οσφρητικές εικόνες, γευστικές εικόνες,  απτικές εικόνες, κινητικές εικόνες).


Σε ποιες παθήσεις είναι θεραπευτικός ο καθοδηγούμενος οραματισμός

Μετατραυματικό στρες

Ψυχαναγκασμός

Διατροφικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία, νευρογενής βουλιμία)

Σπαστική ημιπληγία

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Σκλήρυνση κατά πλάκας

Κοινωνικό άγχος. Μειώνει το άγχος και το αίσθημα δυσφορίας

Φοβίες

Διπολική διαταραχή

Σχιζοφρένεια

Υπερκινητικότητα

Κατάθλιψη

Πονοκέφαλοι

Στεφανιαία νόσος

Χρόνιος πόνος

Συμπτώματα από τη χημειοθεραπεία, όπως  ναυτία, έμετος, κόπωση, απώλεια μαλλιών και εντοπισμένος σωματικός πόνος σε ασθενείς με καρκίνο. Ο οραματισμός προκαλεί ευεξία στους καρκινοπαθείς

Βελτίωση της ποιότητας της ζωής

Θεραπεία του καρκίνου με τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μόλυνση και καρκίνο (ο τρόπος που οι άνθρωποι σκέφτονται και  αισθάνονται άμεσα επηρεάζει την ηλεκτροχημεία του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος και αυτό έχει σημαντική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα). Εν τω μεταξύ, το ανοσοποιητικό σύστημα επηρεάζει τη χημεία του εγκεφάλου και την ηλεκτρική δραστηριότητά του, και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο που σκεφτόμαστε 

Σε χειρουργικές επεμβάσεις, και για την μετεγχειρητική ανάρρωση, αλλά και την μετεγχειρητική δυσφορία. Ο οραματισμός (4 συνεδρίες πριν το χειρουργείο) μειώνει τον φόβο και το άγχος και προσφέρει αίσθημα ελέγχου

Αύξηση της αθλητικής απόδοσης

Ο καθοδηγούμενος οραματισμός περιλαμβάνει τέσσερις φάσεις: 

Γένεση εικόνας

Συντήρηση εικόνας

Επιθεώρηση εικόνας

Μετασχηματισμός εικόνας

Με το PET-CT/SCAN όταν ένα άτομο φαντάζεται κάτι, δείχνει ότι ενεργοποιούνται τα ίδια τμήματα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν το άτομο το ζει πραγματικά.

Με τον οραματισμό, τα μηνύματα μεταφέρονται από τον εγκεφαλικό φλοιό στο κάτω τμήμα του εγκεφάλου, που βρίσκεται το τμήμα που ελέγχει τα συναισθήματα. Από εκεί το μήνυμα αποστέλλεται στο ενδοκρινικό και νευρικό σύστημα, που επηρεάζουν όλες τις σωματικές λειτουργίες από το ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής μέχρι την πίεση του αίματος.

Πώς να κάνετε οραματισμό

Βήμα 1: Χαλάρωση

Για να δημιουργηθεί η επιθυμητή εικόνα το μυαλό πρέπει να είναι καθαρό και να μην αποσπάται. Φορέστε χαλαρά ρούχα και μείνετε σε έναν άνετο και ήσυχο χώρο. Πάρτε βαθιές αναπνοές και αποβάλλετε όλες τις σκέψεις σε κάθε εκπνοή.

Βήμα 2: Συγκέντρωση

Εστιάστε την προσοχή σας στην αναπνοή και καθαρίστε το μυαλό σας. Αν είναι αδύνατο να συγκεντρωθείτε αποβάλλετε τις σκέψεις σας καθώς εκπνέετε.

Βήμα 3: Οραματισμός

Σκεφτείτε μια όμορφη εικόνα και εστιαστείτε σε αυτήν. Εστιαστείτε σε αυτήν κάνοντας αργές και βαθιές αναπνοές.

Βήμα 4: Επιβεβαίωση

Μια θετική επιβεβαίωση σε συνδυασμό με την εικόνα θα βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα θετικό μήνυμα που θα αποθηκευτεί στο νου. Αν συνδυαστεί η εικόνα με μια λέξη ή φράση θα ενεργοποιηθούν και οι δυο πλευρές του εγκεφάλου.

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπευτικός οραματισμός για να εξαφανίσετε τις αιμορροϊδες

Θεραπευτικός οραματισμός για όσους νιώθουν μοναξιά

Θεραπεία της διόγκωσης του προστάτη με οραματισμό

Ασκήσεις οραματισμού για τη θεραπεία του καρκίνου

Μουσικοθεραπεία

Βιοανάδραση για την αρθρίτιδα

Χρόνιος πόνος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ