Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ διατροφή έχει πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου

Η διατροφή έχει πρωταρχικό ρόλο στη θεραπεία του καρκίνου

Η διατροφή των καρκινοπαθών

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι καρκινοπαθείς, όπως και όσοι έχουν άλλες ασθένειες, αλλά και όσοι θέλουν να διατηρήσουν την υγεία τους πρέπει να καταναλώνουν τα γεύματά τους σε τακτικές ώρες.

Οι λειτουργίες του οργανισμού ρυθμίζονται από πολλαπλούς κιρκαδιανούς ρυθμούς, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. 

Ο ύπνος, η έκκριση ορμονών και πεπτικών υγρών, η απέκκριση και όλες οι άλλες λειτουργίες του οργανισμού βασίζονται σε ένα συγκεκριμένο ημερήσιο πρόγραμμα.

Αν αυτές οι περιοδικές λειτουργίες του οργανισμού διαταράσσονται συχνά, ο οργανισμός αποδιοργανώνεται και δεν μπορεί να επιτελέσει τις ζωτικές του λειτουργίες.

Όταν ένας καρκινοπαθής καταναλώνει τα γεύματά του σε τακτικές ώρες διευκολύνει τον οργανισμό του να προετοιμαστεί για την σύνθεση και έκκριση της σωστής ποιότητας υγρών από το πεπτικό για κάθε γεύμα.

Αν ένας καρκινοπαθής καταναλώνει τα γεύματά του σε άτακτα χρονικά διαστήματα προκαλείται σύγχυση στον οργανισμό και το πεπτικό σύστημα μπερδεύεται και αποδυναμώνεται, αφού πρέπει κάθε φορά να λειτουργεί έξω από τον βιολογικό του ρυθμό κι έτσι ο κύκλος παραγωγής χολής από τα ηπατοκύτταρα διαταράσσεται και σχηματίζονται χολόλιθοι.

Εάν το πρόγραμμα διατροφής είναι σταθερό τα τρισεκατομμύρια κύτταρα του οργανισμού μπορούν να προσλάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ο κυτταρικός μεταβολισμός λειτουργεί σωστά. Ο διαβήτης και η παχυσαρκία που είναι μεταβολικές διαταραχές οφείλονται στις άτακτες διατροφικές συνθήκες και η κύρια θεραπεία τους βασίζεται στο συντονισμό των γευμάτων με τους φυσικούς κιρκαδιανούς ρυθμούς.

Το πρωινό γεύμα

Το πρωινό δεν πρέπει να λαμβάνεται μετά τις 8 π.μ. και πρέπει να είναι ελαφρύ

Το μεσημεριανό γεύμα

Πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας

Το βραδινό γεύμα

Το βραδινό πρέπει να λαμβάνεται μέχρι τις 7 μ.μ. και πρέπει να είναι ελαφρύ. Αν καταναλωθεί το κύριο γεύμα το βράδυ που η πέψη είναι αδύναμη, επιβαρύνεται το γαστρεντερικό σύστημα, δεν πέπτονται καλά οι τροφές, υφίστανται ζύμωση και σαπίζουν. Τα βακτήρια που κάνουν την αποσύνθεση της άπεπτης τροφής παράγουν τοξικές ουσίες οι οποίες επιβαρύνουν την υγεία του εντέρου και προκαλούν λεμφική συμφόρηση, με αποτέλεσμα αύξηση βάρους και διαταραχή του βασικού μεταβολισμού. 

Οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να καταναλώνουν ζάχαρη, γλυκά, προϊόντα από άσπρο αλεύρι, αποφλοιωμένο ρύζι, πατατάκια, σοκολάτες, επεξεργασμένο καφέ και ανθρακούχα ποτά, γιατί αυτά εξαντλούν τα ενεργειακά αποθέματα του οργανισμού, τα κύτταρα υποσιτίζονται κι έτσι συμβαίνει μετάλλαξη.

-Κάποιοι καρκινοπαθείς προτιμούν την χορτοφαγική δίαιτα. Η χορτοφαγική δίαιτα βελτιώνει την υγεία και την ποιότητα ζωής. Οι χορτοφάγοι είναι λιγότερο επιρρεπείς σε καρδιοπάθειες (μισός κίνδυνος), σε καρκίνο (30% μειωμένος κίνδυνος), αλλά και στην παχυσαρκία που είναι ο βασικός παράγοντας επικινδυνότητας για καρκίνο, χολολιθίαση, υπέρταση και άλλες παθήσεις.

-Κάποιοι προτιμούν την ισορροπημένη διατροφή. Αυτοί τρώνε λίγο κρέας, πλήρεις τροφές και πολλά φυτικά τρόφιμα. Το κρέας σε αυτή τη δίαιτα περιορίζεται στα 90 γραμμάρια ημερησίως. Επίσης, το κόκκινο κρέας σε αυτή τη διατροφή καταναλώνεται κάθε 15 ημέρες ή μια φορά την εβδομάδα και τις υπόλοιπες μέρες αντικαθίσταται με κοτόπουλο, γαλοπούλα, κυνήγι. Οι ζωϊκές πρωτεϊνες είναι απαραίτητες, αλλά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες μειώνουν την διαλυτότητα της χολής, σχηματίζονται χολόλιθοι και γίνεται συμφόρηση του κυκλοφορικού και λεμφικού συστήματος.

-Τέλος, άλλοι προτιμούν την κετογενική δίαιτα. Είναι μια δίαιτα που θεραπεύει πολλές ασθένειες. Η κετογενική δίαιτα είναι μια γνωστή δίαιτα που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας, για την απώλεια βάρους και τον καρκίνο, αλλά και για τις νευροεκφυλιστικές και ορισμένες μεταβολικές παθήσεις  και είναι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Ταινίες ούρων χρησιμοποιούνται για έλεγχο του βαθμού της κετονουρίας (κετονικά σώματα στα ούρα). Η κετογενική δίαιτα είναι  υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, επαρκής σε πρωτεΐνες, και χαμηλής σε υδατάνθρακες διατροφή που στην ιατρική χρησιμοποιείται, κυρίως, για τη θεραπεία της επιληψίας σε παιδιά. Η δίαιτα αναγκάζει το σώμα να καίει τα λίπη αντί για υδατάνθρακες.

Η εξατομικευμένη μοριακή διατροφή ανάλογα με τον σωματότυπο και τις ανάγκες του οργανισμού είναι η κατάλληλη διατροφή για τους καρκινοπαθείς με την προϋπόθεση η κατανάλωση των γευμάτων να γίνεται σύμφωνα με το βιολογικό ρολόι.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Πώς ο καρκίνος αυτοθεραπεύεται

Ο καρκίνος δεν μπορεί να μας σκοτώσει

Μάθετε τι είναι ο καρκίνος για να μην τον φοβάστε

Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον καρκίνο

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Όλα μπορούν να θεραπευθούν

Χρήσιμες πληροφορίες για τη ζάχαρη

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Το σώμα σας έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται

Προσέξτε τι τρώτε!

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Βότανα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Τα αιθέρια έλαια για τον καρκίνο

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Σούπα για τον καρκίνο

Διατροφή και καρκίνος

Η μεγάλη αλήθεια για τη θεραπεία του καρκίνου

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Θεραπεύστε τον καρκίνο σας με φυσικά μέσα

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Τροφές που προστατεύουν το στήθος απ’ τον καρκίνο

Κετογενική δίαιτα

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ