Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

Κράτομ

Το φυσικό οπιοειδές

Το Mitragyna speciosa ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae.

Το κράτομ είναι ένα τροπικό αειθαλές δέντρο και κατάγεται από την Νοτιοανατολική Ασία.

Το Kratom είναι φυσικό οπιοειδές και έχει διεγερτικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου, για την θεραπεία των συμπτωμάτων στέρησης, ή  για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Η έναρξη των αποτελεσμάτων συνήθως αρχίζει μέσα σε 5 έως 10 λεπτά και η τελευταία δράση του παρατηρείται σε 2 έως 5 ώρες. 

Οι παρενέργειες είναι η ναυτία, ο έμετος, και η δυσκοιλιότητα. Πιο σοβαρές παρενέργειες είναι η επιληψία, ο εθισμός και η ψύχωση, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης, η ηπατική τοξικότητα, και η δυσκολία στον ύπνο.  Όταν χρήση διακόπτεται μπορεί να υπάρχουν σημεία στέρησης.

Η αναπνευστική καταστολή (μειωμένη αναπνοή) είναι ένας σημαντικός κίνδυνος που υπάρχει με όλα τα οπιοειδή. Όταν αναμιγνύεται με άλλες ουσίες, η χρήση κράτομ μπορεί να προκαλέσει θάνατο. 

Το Mitragyna speciosa είναι ένα αειθαλές δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 25 m και ο κορμός μπορεί να φθάσει σε διάμετρο τα 0,9 μ.  Ο κορμός είναι γενικά ίσιος και ο εξωτερικός φλοιός είναι ομαλός και γκρι. Τα φύλλα είναι σκούρα πράσινα και γυαλιστερά. Τα λουλούδια μεγαλώνουν σε ομάδες των τριών στις άκρες των κλαδιών. Ο καρπός είναι 2 mm και έχει 5 λοβούς.


Χρήσεις κράτομ

Βελτιώνει τη διάθεση, ανακουφίζει τον πόνο και βοηθάει στην απεξάρτηση από τα οπιοειδή. 

Το κράτομ χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο του οπίου.

Τα φύλλα όταν μασιούνται ανακουφίζουν από το μυοσκελετικό άλγος, αυξάνουν την ενέργεια, την όρεξη και τη σεξουαλική επιθυμία.

Τα φύλλα σαν κατάπλασμα χρησιμοποιούνται για την επούλωση πληγών και ως τοπικό αναισθητικό.

Τα εκχυλίσματα από τα φύλλα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του βήχα, στη διάρροια, και τις εντερικές λοιμώξεις.

Το κράτομ χρησιμοποιείται για την εξάντληση, καθώς και για την ενίσχυση της διάθεσης και σαν παυσίπονο. 

Σε σχετικά χαμηλές δόσεις (1-5 g φύλλων) έχει διεγερτικά αποτελέσματα, προκαλεί κοκκίνισμα, άγχος και ταραχή, κνησμό, ναυτία, απώλεια όρεξης, και αυξημένη διούρηση.

Σε μέτριες δόσεις (5 έως 15 g) μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία, δυσκοιλιότητα, ζάλη, υπόταση, ξηροστομία, και εφίδρωση.

Σε χρήση υψηλότερων δόσεων κράτομ μπορεί να υπάρξουν τρόμος, ανορεξία, απώλεια βάρους, επιληπτικές κρίσεις, και ψύχωση.

Όταν χρησιμοποιούνται υψηλές δόσεις μπορεί να προκληθούν συμπτώματα στέρησης, ευερεθιστότητα, αίσθημα δυσφορίας, ναυτία, υπέρταση, αϋπνία, ρινική καταρροή, μυαλγίες και αρθραλγίες, και διάρροια. 

Η υπερδοσολογία κράτομ αντιμετωπίζεται, όπως και η υπερδοσολογία οπιοειδών με ναλοξόνη.

Αναπνευστική καταστολή από κράτομ

Η αναπνευστική καταστολή είναι ένας σημαντικός κίνδυνος όταν λαμβάνονται οπιοειδή, ιδίως εκείνα που έχουν δραστικότητα στους υποδοχείς οποιειδών μ.

Οι βασικές ψυχοδραστικές ενώσεις στο Μ speciosa είναι η mitragynine και η 7-hydroxymitragynine (7-HMG), αλλά υπάρχουν περισσότερες από 40 ενώσεις στα φύλλα της Μ. Speciosa. Υπάρχουν περίπου 25 αλκαλοειδή (mitraphylline, mitragynine pseudoindoxyl και Rhynchophylline, ροβασίνη και corynantheidine κ.ά). Η mitragynine αποτελεί το 60% των αλκαλοειδών,  ενώ η 7-hydroxymitragynine είναι περίπου 2%.

Το Kratom περιέχει 7-hydroxymitragynine η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι 13 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη.

Τόσο η mitragynine όσο και η 7-HMG είναι επιλεκτικοί πλήρεις αγωνιστές των υποδοχέων μ των οποιειδών. Τα διεγερτικά αποτελέσματα εμφανίζονται να προκαλούνται μέσω της  ενεργοποίησης των υποδοχέων σεροτονίνης 5-ΗΤ2Α και των μετασυναπτικών α2-αδρενεργικών υποδοχέων. 

Η Mitragynine μεταβολίζεται στον άνθρωπο στο ήπαρ (φάση Ι και φάση ΙΙ) και οι μεταβολίτες απεκκρίνονται στα ούρα. Τα ένζυμα CYP3A4, CYP2D6, και τα ένζυμα CYP1A2 είναι υπεύθυνα για το μεταβολισμό και τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. 

Οι συγκεντρώσεις στο αίμα είαναι 10-50 μg / L σε άτομα που χρησιμοποιούν το φάρμακο για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Η ανίχνευση στα σωματικά υγρά γίνεται, συνήθως με φασματομετρία.

Το φυτό Κράτομ, γνωστό και ως Mitragyna speciosa, είναι το φυσικό αντίδοτο σε εξάρτηση από ναρκωτικά και συγκεκριμένα στην εξάρτηση από την μεθαμφεταμίνη (σίσα, ηρωΐνη και κοκαίνη).

Ακόμη, ανακουφίζει από τον πόνο και επιφέρει αίσθηση ψυχικής ηρεμίας.

Τα ροφήματα από βρασμένα φύλλα Κράτομ βοηθούν σημαντικά τους ανθρώπους που βρίσκονται σε στάδιο απεξάρτησης από τα αποκαλούμενα σκληρά ναρκωτικά. Προκαλούν μόνο ελαφρύ μπούκωμα στη μύτη.

Τα φύλλα Κράτομ είναι φυσικό οπιοειδές που επιδρούν μέσω των μ και δ υποδοχέων.

Διαβάστε, επίσης,

Το αφρικανικό ροδάκινο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαρούλια

Βαρβιτουρικά

Βουπρενορφίνη για απεξάρτηση

Χάπι κατά του αλκοόλ

Ομοιοπαθητική για τον αλκοολισμό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Scadoxus multiflorus

Selenicereus grandiflorus

Ροδιά

Μπανανιά

Συκιά

Αμπέλι

Καψικόν

Ανανάς

Πλουμέρια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ