Δευτέρα, 28 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΧρήσιμα συστατικά του σπέρματος
Array

Χρήσιμα συστατικά του σπέρματος

Η σπερμίνη και η σπερμιδίνη

 

 

Η σπερμίνη

Η σπερμίνη είναι μια πολυαμίνη που εμπλέκεται στον κυτταρικό μεταβολισμό  σε όλα τα ευκαρυωτικά κύτταρα.

Ο πρόδρομος για τη σύνθεση της σπερμίνης είναι το αμινοξύ ορνιθίνη. Βρίσκεται σε μια ευρεία ποικιλία οργανισμών και ιστών και αποτελεί βασικό παράγοντα ανάπτυξης σε μερικά βακτήρια.

Είναι ένα πολυκατιόν σε φυσιολογικό ρΗ. Η σπερμίνη  σχετίζεται με τα νουκλεϊκά οξέα και πιστεύεται ότι σταθεροποιεί την ελικοειδή δομή, ιδιαίτερα σε ιούς.

Η σπερμίνη είναι η χημική ένωση που είναι, κυρίως, υπεύθυνη για τη χαρακτηριστική οσμή του σπέρματος. 


Η σπερμιδίνη

Η σπερμιδίνη είναι μια πολυαμίνη και βρίσκεται σε ριβοσώματα και ζωντανούς ιστούς, και έχει διάφορες μεταβολικές λειτουργίες μέσα στους οργανισμούς. Αρχικά απομονώθηκε από το σπέρμα. 

Οι πολυαμίνες, όπως η σπερμιδίνη, είναι αλειφατικές αμίνες πολυκατιονικές και είναι πολυλειτουργικές. Εξυπηρετούν ζωτικό ρόλο στην επιβίωση των κυττάρων.

Η συνθετάση σπερμιδίνης  καταλύει το σχηματισμό της σπερμιδίνης από πουτρεσκίνη. Η σπερμιδίνη είναι ένας πρόδρομος για τις άλλες πολυαμίνες, όπως η σπερμίνη και το ισομερές της η θερμοσπερμίνη.

Η σπερμιδίνη συγχρονίζει μια σειρά από βιολογικές διεργασίες (Ca2 +, Na +, Κ + -ΑΤΡάση) διατηρώντας έτσι το δυναμικό της μεμβράνης και τον έλεγχο του ενδοκυτταρικού pΗ και του όγκου. Η σπερμιδίνη ρυθμίζει βιολογικές διεργασίες, όπως την εισροή Ca2 + από τον υποδοχέα γλουταμινεργικού Ν-μεθυλο-α-ασπαρτικού υποδοχέα (NMDA υποδοχέα), το οποίο έχει συνδεθεί με τη συνθετάση του νιτρικού οξειδίου (NOS) και την ενεργοποίηση μονοπατιού cGMP / PKG και τη μείωση της δραστηριότητας της  Na +, K + -ΑΤΡάσης στα εγκεφαλικά συναπτοσώματα του φλοιού.

Η σπερμιδίνη είναι ένας παράγοντας μακροζωίας. Προκαλεί αυτοφαγία, μείωση της φλεγμονής, ρυθμίζει τον μεταβολισμό των λιπιδίων, και την κυτταρική ανάπτυξη, τον πολλαπλασιασμό και τον θάνατο.

Η σπερμίνη και η σπερμιδίνη έχουν αντιρυτιδική δράση.

Η σπερμιδίνη και η σπερμίνη έχουν αντικαρκινική δράση.

Η σπερμιδίνη είναι γνωστό ότι ρυθμίζει την ανάπτυξη των φυτών, βοηθώντας την in vitro διαδικασία της μεταγραφής RNA. Επίσης, η σπερμιδίνη είναι ένας πρόδρομος για  άλλες πολυαμίνες που συμβάλλουν στην ανοχή έναντι της ξηρασίας και πρόσληψης μετάλλων σε φυτά.

Η σπερμιδίνη προκαλεί επιμήκυνση του στελέχους της τρίχας και αυξάνει την ανάπτυξη των μαλλιών. Η σπερμιδίνη ρυθμίζει προς τα πάνω την έκφραση των επιθηλιακών βλαστικών κυττάρων που σχετίζονται με τις κεράτινες K15 και Κ19, και ρυθμίζει με δοσ-εξαρτώμενο τρόπο τη δραστικότητα της K15 που είναι προαγωγός.

Οι δράσεις της σπερμιδίνης

Αναστέλλει τη συνθετάση του οξειδίου του αζώτου των νευρώνων (nNOS) 
Δεσμεύει και καθιζάνει το DNA 
Ρυθμίζει την ανάπτυξη των πολυαμινών των φυτών 

Καλές διατροφικές πηγές της σπερμιδίνης είναι τα ώριμα τυριά, τα μανιτάρια, τα προϊόντα σόγιας, τα όσπρια, το καλαμπόκι, και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Τρόφιμα που περιέχουν σπερμιδίνη (mg σημειώσεις / kg βάρους)

Food Spermidine
mg/kg
Ρεβίθια ~29
Αρακάς 46.6
Σόγια αποξηραμένη 128-207
Συκώτι κοτόπουλου 48.7
Cheddar, 1 έτους 199.5
Κουνουπίδι (μαγειρεμένο) ~25
Μπρόκολο (μαγειρεμένο) ~25
Μανιτάρια 88.6
Μάνγκο 30
Πίτουρο ρυζιού 50

Στους κόκκους, το ενδοσπέρμιο περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της σπερμιδίνης. Ένα από τις πιο γνωστές διαιτητικές πηγές σπερμιδίνης είναι τα  φύτρα σιταριού, που περιέχουν 243 mg / kg. 

Χρήσεις σπερμιδίνης
Η σπερμιδίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτροδιάτρηση κατά τη μεταφορά του DNA μέσα στο κύτταρο με ηλεκτρική ώθηση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των πρωτεϊνών δέσμευσης του DNA.

Η σπερμιδίνη χρησιμοποιείται επίσης, μαζί με χλωριούχο ασβέστιο, για την καθίζηση του DNA σε μικροβλήματα για βομβαρδισμό με εκτοξευτήρα γονιδίων. 

Η σπερμιδίνη χρησιμεύει για την προστασία της καρδιάς από τη γήρανση και  παρατείνει τη διάρκεια ζωής και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Επίσης, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες σε ζυμομύκητες, μύγες, σκουλήκια, και σε ανθρώπινα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος με διέγερση της αυτοφαγίας.

Η σπερμιδίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. 

Η σπερμιδίνη χρησιμοποιείται, συνήθως, για αντιδράσεις in vitro στη μοριακή βιολογία, ιδιαίτερα, για in vitro μεταγραφή με RNA πολυμεράσες II.

Η σπερμιδίνη αυξάνει την ειδικότητα και αναπαραγωγιμότητα της Taq μεσολάβησης με PCR με εξουδετέρωση και σταθεροποίηση του αρνητικού φορτίου επί του φωσφορικού σκελετού του DNA.

Η σπερμιδίνη είναι ένα πολυκατιονικό  που βοηθά στην πέψη ενζύμων, με διαχωρισμό των μορίων του DNA.

Διαβάστε, επίσης,

Μια πλήρης ανάλυση του θρεπτικού περιεχομένου του σπέρματος

Μήπως έχετε αδύναμο σπέρμα;

Πότε τα σπερματοζωάρια κολυμπούν γρηγορότερα

Το σπέρμα έχει πολλές ιδιότητες

Κόλπα για καλύτερο σπέρμα

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Τριχόπτωση

Φύτρα σιταριού για τη θεραπεία του καρκίνου

Θεραπεία του καρκίνου με φυτικά ανοσοτροποποιητικά

Θέλετε να αποκτήσετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΚράτομ
Επόμενο άρθροΚαραμέλες για το λαιμό και το βήχα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κόκκινης πρόπολης

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κόκκινης πρόπολης. Η κόκκινη πρόπολη περιέχει ουσίες με ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ