Ασθένεια που οφείλεται, ειδικά, στην έλλειψη βιταμίνης Β1
Η ασθένεια Μπέρι μπέρι (αφρικανική εθνική ομάδα Κανούρι), είναι ενδημική μορφή πολυνευρίτιδας, ICD-10 E51.1
Η ασθένεια Beriberi αναφέρεται σε ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που προκαλούνται, κυρίως, από την ανεπάρκεια θειαμίνης (βιταμίνη Β1).
Η ασθένεια Beriberi έχει χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές οντότητες, που σχετίζονται με το σύστημα του σώματος που επηρεάζει (περιφερικό νευρικό σύστημα ή το καρδιαγγειακό), την ηλικία του ατόμου (βρεφικό). Άλλες ασθένειες που σχετίζονται με ανεπάρκεια της θειαμίνης είναι: η εγκεφαλοπάθειας του Wernicke (που επηρεάζει, κυρίως, το κεντρικό νευρικό σύστημα), το σύνδρομο του Korsakoff (αμνησία με επιπλέον ψυχιατρικές εκδηλώσεις), και το σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα ).
Ιστορικά, η ασθένεια beriberi ήταν συχνή σε περιοχές όπου καταναλώνουν γυαλισμένο ή λευκό ρύζι, που έχει την παρενέργεια της αφαίρεσης του πρωτογενούς πηγής της θειαμίνης. Το άγριο ρύζι θεραπεύει την ασθένεια μπέρι-μπέρι.
Τα σημεία και συμπτώματα της ασθένειας μπέρι μπέρι
Τα συμπτώματα της ασθένειας beriberi περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχή της αισθητηριακής αντίληψης, αδυναμία και πόνο στα άκρα, και ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός, οίδημα (πρήξιμο των σωματικών ιστών) και αύξηση του γαλακτικού οξέος και του πυροσταφυλικού οξέος μέσα στο αίμα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια και θάνατο. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ταυτόχρονα με εκείνα της εγκεφαλοπάθειας του Wernicke που σχετίζονται, κυρίως, με τη νευρολογική ανεπάρκεια της θειαμίνης.
Οι κατηγορίες της ασθένειας Beriberi:
Ξηρό beriberi που επηρεάζει ειδικά το περιφερικό νευρικό σύστημα
Υγρό beriberi που επηρεάζει ειδικά το καρδιαγγειακό σύστημα και άλλα σωματικά συστήματα
Βρεφικό beriberi που επηρεάζει τα παιδιά των οποίων οι μητέρες υποσιτίζονται
Γαστρεντερικό beriberi που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και άλλα σωματικά συστήματα
-Ξηρό beriberi
Εμφανίζεται μερική παράλυση που προκύπτει από τα κατεστραμμένα περιφερικά νεύρα. Είναι, επίσης γνωστή και ως ενδημική νευρίτιδα.
Χαρακτηρίζεται από:
Δυσκολία στο περπάτημα
Μούδιασμα ή απώλεια της αίσθησης (μούδιασμα) στα χέρια και τα πόδια
Απώλεια αντανακλαστικών των τενόντων
Απώλεια της λειτουργίας των μυών ή παράλυση των κάτω ποδιών
Σύγχυση και προβλήματα ψυχικής ομιλίας
Πόνος
Ακούσιες κινήσεις των ματιών (νυσταγμός)
Έμετος
Επιλεκτική ανεπάρκεια των μεγάλων ιδιοδεκτικών αισθητικών ινών, χωρίς απομείωση του κινητικού νευρώνα, με εξέχουσα αισθητήρια αταξία, η οποία προκαλεί απώλεια της ισορροπίας και του συντονισμού, λόγω της απώλειας των ιδιοδεκτικών εισροών από την περιφέρεια και την απώλεια της αίσθησης της θέσης.
-Υγρό beriberi
Το υγρό beriberi επηρεάζει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα. Είναι μερικές φορές θανατηφόρος, καθώς προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια και εξασθένηση των τοιχωμάτων των τριχοειδών η οποία προκαλεί οίδημα στους περιφερικούς ιστούς.
Χαρακτηρίζεται από:
Αύξηση του καρδιακού ρυθμού
Αγγειοδιαστολή που οδηγεί σε μειωμένες συστηματικές αγγειακές αντιστάσεις, και καρδιακή ανεπάρκεια
Αυξημένη φλεβική πίεση στις σφαγίτιδες
Δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) στην κόπωση
Παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια
Περιφερικό οίδημα (πρήξιμο κάτω μέρος των ποδιών)
-Βρεφικό beriberi
Το βρεφικό beriberi εμφανίζεται συνήθως από δύο έως έξι μηνών σε παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν έκαναν επαρκή πρόσληψη θειαμίνης. Στην οξεία μορφή, το μωρό αναπτύσσει δύσπνοια και κυάνωση και σύντομα πεθαίνει από καρδιακή ανεπάρκεια.
Χαρακτηρίζεται από:
Βράγχος φωνής, λιποθυμία και νευρική παράλυση
Απώλεια βάρους
Έμετο
Διάρροια
Ωχρότητα
Οίδημα
Διαταραχές του καρδιαγγειακού συστήματος, ιδιαίτερα ταχυκαρδία (ταχύς καρδιακός ρυθμός)
Σπασμούς στα τελικά στάδια
-Γαστρεντερικό beriberi
Χαρακτηρίζεται από:
Κοιλιακό άλγος
Ναυτία
Έμετο
Γαλακτική οξέωση
Το Beriberi μπορεί, επίσης, να προκληθεί από: ασθένειες ή εγχειρήσεις του πεπτικού σωλήνα, αλκοολισμός, γενετικές ανεπάρκειες, κλπ. Όλες αυτές οι αιτίες επηρεάζουν, κυρίως, το κεντρικό νευρικό σύστημα, και προκαλούν νόσο του Wernicke ή εγκεφαλοπάθεια του Wernicke.
Η νόσος Wernicke’s είναι μία από τις πιο διαδεδομένες νευρολογικές και νευροψυχιατρικές παθήσεις (2%).
Σε άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, νευρολογικές βλάβες υπάρχουν σε ποσοστό 12,5% ή περισσότερο. Η θνησιμότητα που προκαλείται από τη νόσο του Wernicke φτάνει το 17%.
Τα ψυχοδιανοητικά συμπτώματα είναι η ψυχική κατάπτωση και κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα, η μειωμένη μνήμη και η μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης της προσοχής.
Η θειαμίνη στο ανθρώπινο σώμα έχει ένα χρόνο ημίσειας ζωής 18 ημέρες και γρήγορα μπορεί εξαντληθεί, ιδιαίτερα όταν οι μεταβολικές απαιτήσεις υπερβαίνουν την πρόσληψη. Ένα παράγωγο της θειαμίνης, η πυροφωσφορική θειαμίνη (ΤΡΡ), είναι ένας συμπαράγοντας που εμπλέκεται στον κύκλο του κιτρικού οξέος, όπως επίσης και στη σύνδεση της διάσπασης των σακχάρων με τον κύκλο του κιτρικού οξέος. Ο κύκλος του κιτρικού οξέος είναι ένα κεντρικό μεταβολικό μονοπάτι που συμμετέχει στη ρύθμιση των υδατανθράκων, λιπιδίων, και στο μεταβολισμό αμινοξέων και η ανεπάρκεια θειαμίνης αναστέλλει την παραγωγή πολλών μορίων, ακόμη και των νευροδιαβιβαστών γλουταμινικό οξύ και GABA. Επιπλέον, η θειαμίνη εμπλέκεται άμεσα στη νευροτροποποίηση.
Θεραπεία μπέρι-μπέρι
Αντιμετωπίζεται με θειαμίνη (25 χλγρ βιταμίνη Β1 ημερησίως).
Η θειαμίνη μπορεί να δοθεί και ενδοφλεβίως και αργότερα από το στόμα, και ταχεί ανάκαμψη μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες.
Σε περιπτώσεις όπου τα συμπληρώματα θειαμίνης δεν είναι διαθέσιμα, η διατροφή που είναι πλούσια σε θειαμίνη (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως ψωμί) θα οδηγήσει σε ανάκαμψη, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό.
Μαύρο ρύζι.
Εκχύλισμα πίτουρου ρυζιού.
Διαβάστε, επίσης,
Συμβουλές για να σταματήσετε το αλκοόλ
www.emedi.gr