Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΑν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

Η αποτυχία της χημειοθεραπείας να θεραπεύει τον καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Όλο και περισσότεροι ασθενείς αρνούνται να κάνουν χημειοθεραπεία.

Αυτοί ζουν πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα!!!

Τα ποσοστά του καρκίνου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30 τοις εκατό κατά την τελευταία δεκαετία και το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο πεθαίνουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη (Global Burden of Disease Cancer Collaboration published online by JAMA Oncology).

Επιπλέον, η  κυτταροτοξική χημειοθεραπεία έχει όφελος επιβίωσης 5 ετών σε ενήλικες κάτω από το 3 τοις εκατό!!!

Ο καρκίνος είναι από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.

Από το 2005 μέχρι και το 2015, τα κρούσματα καρκίνου αυξήθηκαν κατά 33 τοις εκατό και ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες.

Ο καρκίνος είναι ιάσιμη ασθένεια (80% τοις εκατό του συνόλου των ασθενειών) και για την ασθένεια αυτή καταναλώνονται το 90% του συνόλου των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής είναι 1 στους 3 άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο στους άνδρες (1,6 εκατομμύρια περιπτώσεις).

Ο καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων είναι οι κύριες αιτίες  θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες (2,4 εκατομμύρια περιπτώσεις) και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

Οι πιο συχνοί καρκίνοι της παιδικής ηλικίας είναι η λευχαιμία, άλλα νεοπλάσματα, το μη-Hodgkin λέμφωμα,  ο καρκίνος του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Η αποτυχία στη θεραπεία του καρκίνου είναι η χρήση των κυτταροτοξικών φαρμάκων και η συμβατική χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να κάνουν χημειοθεραπεία, ως θεραπεία για τον καρκίνο και οι περισσότεροι αυτοί άνθρωποι επιβιώνουν.

Γιατί η χημειοθεραπεία χειροτερεύει την έκβαση του καρκίνου…

Η συμβολή της κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας στην 5-ετή επιβίωση σε κακοήθειες ενηλίκων είναι 2,3% στην Αυστραλία και 2,1% στις ΗΠΑ. Οι ογκολόγοι προτείνουν κυτταροτοξική χημειοθεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Στόχος πρέπει να είναι και η βελτίωση της επιβίωσης. Κανένα από τα παραπάνω δεν ισχύει και παρά τη χρήση νέων και ακριβών φαρμάκων για τη βελτίωση των ποσοστών ανταπόκρισης και άλλων παραγόντων δεν  υπάρχει καμία βελτίωση από τα σχήματα που χρησιμοποιούνται.

Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία στα πέντε χρόνια ποτέ δεν είναι ελεύθεροι καρκίνου. Οι περισσότερες στατιστικές απλά τονίζουν ότι οι ασθενείς είναι «ακόμα ζωντανοί» στα πέντε χρόνια. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να έχουν καρκίνο και πολλοί πεθαίνουν από τον καρκίνο αργότερα.

Αυτοί που επιβιώνουν από την χημειοθεραπεία έχουν μια σημαντικά κακή ποιότητα ζωής, γιατί υποφέρουν από μεγαλύτερο πόνο και έχουν μεγαλύτερη αναπηρία από ποτέ στα 15 τελευταία χρόνια της ζωής τους.

Αν δεν κάνουν χημειοθεραπεία, θεραπεία παρατηρείται σε ποσοστό 90%. Βέβαια, αυτό είναι κατανοητό ότι θα κοστίσει στις φαρμακευτικές εταιρείες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια ή άλλο νόμισμα, και οι ασθενείς θα έχουν μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και θα κάνουν λιγότερες ιατρικές επισκέψεις, κ.λπ.

Clinical Oncology, December 2004: “The Contribution of Cytotoxic Chemotherapy to 5-year Survival in Adult Malignancies”

Η χημειοθεραπεία δεν στοχεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα:
1) σκοτώνει πολύ περισσότερο τα φυσιολογικά κύτταρα από ότι τα καρκινικά κύτταρα, και
2) Προκαλεί βλάβες και τοξινώνει πολλά από τα φυσιολογικά κύτταρα που επιβιώνουν.

Γιατί λοιπόν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τόσους πολλούς ανθρώπους;

Υπάρχουν πολλά άλλα δηλητήρια που κοστίζουν πολύ λιγότερο (κυάνιο, άνθρακας, αρσενικό, Zyklon B κ.ά). Είναι όλα δηλητήρια. Η κατανάλωση από το στόμα ή η ένεση είναι δηλητήριο για το σώμα. Τα τοξικά φάρμακα της χημειοθεραπείας απλώς παίρνουν λίγο περισσότερο χρόνο από ό, τι τα άλλα δηλητήρια για να σκοτώσουν τον οργανισμό και με πολύ πόνο, ταλαιπωρία και χρήμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ένα άτομο στα δύο θα μπορέσει να ανακάμψει από τον καρκίνο αν χρησιμοποιήσει την συμβατική ιατρική.

Υπάρχει μια διεθνής ταξινόμηση (το σύστημα TNM) που κατατάσσει τους όγκους με βάση τη σοβαρότητά τους, σε στάδια Ι, II, III, IV, και σε υπο-ομάδες. Είναι σαφές ότι οι αρχικές αλλοιώσεις που είναι και αμφίβολες ή στο όριο της κακοήθειας αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρούμενων “νεοπλασιών” που θεραπεύονται. Είναι εξίσου σαφές πόσο συχνά αυτές τεκμαίρονται ως νεοπλασίες, χωρίς να είναι…

Έτσι, στα πρώτα στάδια των όγκων (και στους αμφίβολους όγκους) τα ποσοστά θεραπείας είναι εξαιρετικά υψηλά, ενώ στα επόμενα στάδια, δηλαδή, όταν σίγουρα είναι όγκοι, τα ποσοστά είναι μόλις πάνω από το μηδέν. Η αιτία για την διαφορά αυτή είναι η εξειδίκευση των δεδομένων και το πώς ένας ασθενής αξιολογείται. Η ανασύσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανοχή, η τοξικότητα των οργάνων και του μεταβολισμού, η κατάσταση του ενδοκρινικού συστήματος, η λειτουργία των οργάνων, η ποιότητα ζωής, και οι νευρογνωστικές λειτουργίες δεν αξιολογούνται στις κλινικές μελέτες, σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιβίωσης και ανάκαμψης των ασθενών με καρκίνο. Η βλάβη στα συστήματα αυτά αναπτύσσεται σιγά-σιγά μετά από την χημειοθεραπεία, και εκδηλώνεται σε όλο το σώμα αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά. Χρειάζονται 3-5 χρόνια μετά τη χημειοθεραπεία για να αρχίζουν ξανά οι ασθενείς να έχουν περισσότερα συμπτώματα από τη νόσο από ό, τι  είχαν πριν από τη διάγνωση, λόγω των κυτταροτοξικών φαρμάκων.

Επικουρική χημειοθεραπεία δίνεται συχνά σε ασθενείς οι οποίοι δεν την έχουν πραγματικά ανάγκη καθόλου. Οι ογκολόγοι δεν μελετούν όλους τους κινδύνους της χημειοθεραπείας σε σχέση με τα οφέλη και την ποιότητα ζωής για κάθε ασθενή που αντιμετωπίζουν. Οι μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την επικουρική χημειοθεραπεία στον καρκίνο (καρδιακή τοξικότητα, δευτεροπαθής λευχαιμία, άνοια, και νευροτοξικότητα) επισκιάζουν την κλινική αποτελεσματικότητα των διαφορετικών σχημάτων χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται, συνήθως, σήμερα. Για παράδειγμα, οι επιζήσαντες από μεταστατικό καρκίνο των όρχεων έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας για περισσότερα από 10 χρόνια μετά την χημειοθεραπεία. Υπάρχει σημαντικά αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων που οφείλεται στους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες. Όσοι για παράδειγμα έχουν νόσο του Hodgkin (λέμφωμα) και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία είναι 14 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν λευχαιμία και 6 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο των οστών, των αρθρώσεων, και των μαλακών ιστών από τους ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.

Κατά 97% η χημειοθεραπεία δεν έχει καμιά επίδραση στον μεταστατικό καρκίνο.

Πώς  η χημειοθεραπεία ενισχύει την ανάπτυξη καρκίνου

Με την χημειοθεραπεία προκαλείται βλάβη του DNA σε υγιή κύτταρα-Nature Medicine.
Η χημειοθεραπεία λειτουργεί αναστέλλοντας την αναπαραγωγή των ταχέως διαιρούμενων κύτταρων, όπως αυτά που υπάρχουν στους όγκους. Τα υγιή κύτταρα καταστρέφονται από τη χημειοθεραπεία από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται WNT16B, η οποία ενισχύει και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Η αύξηση της WNT16B προκαλείται από τα καρκινικά κύτταρα και εκκρίνεται στα γειτονικά κατεστραμμένα κύτταρα. Η WNT16B, όταν εκκρίνεται, αλληλεπιδρά με τα γειτονικά κύτταρα και να τα αναγκάζει να γίνουν και αυτά καρκινικά, διηθητικά, και το σημαντικότερο, ανθεκτικά στην χημειοθεραπεία. Στη θεραπεία του καρκίνου, οι όγκοι συχνά ανταποκρίνονται καλά αρχικά, αλλά ακολουθεί ταχεία αναγέννησή τους και στη συνέχεια αντίσταση σε περαιτέρω χημειοθεραπεία. Τα ποσοστά της αναπαραγωγής των κυττάρων του όγκου αυξάνονται μεταξύ των θεραπειών. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι βλάβες στα καλοήθη κύτταρα … μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στην ενίσχυση της κινητικής ανάπτυξης του όγκου.

Οι ασθενείς με ανίατους καρκίνους, σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στα τελευταίες φάρμακα, ωστόσο οι  γιατροί θα πρέπει να είναι να είναι πιο προσεκτικοί στη θεραπεία που κάνουν σε ασθενείς τελικού σταδίου, γιατί η χημειοθεραπεία τους κάνει περισσότερο κακό από ό, τι καλό.

Αν έχετε καρκίνο προτιμήστε τις εναλλακτικές θεραπείες!!! 

Οι ασθενείς με καρκίνο στην πραγματικότητα πεθαίνουν από τις συμβατικές θεραπείες (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και βιολογικές θεραπείες) πριν ο όγκος γίνει ικανός να τους σκοτώσει.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Τι να κάνετε σε εξαγγείωση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Ανορεξία και καχεξία στον καρκίνο

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Αρχές χημειοθεραπείας του καρκίνου

Δερματικές αντιδράσεις σε στοχευμένες θεραπείες

Διαταραχές γεύσης στη θεραπεία του καρκίνου

Διατροφή σε στοματίτιδα

Επανένταξη ενός καρκινοπαθούς στην κοινωνία

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Πνευμονική ίνωση από την μπλεομυκίνη

Ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία

Το πέρασμα στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική απόφαση στην ογκολογία

Νεφροτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Οι παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Πότε είναι επιζήμια η αντικαρκινική θεραπεία;

Προσοχή το Revlimid έχει πολλές παρενέργειες

Φαρμακογενομική

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Αλωπεκία από τη χημειοθεραπεία

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές

Τι είναι ο καρκίνος;

Φαρμακοκινητική στην ογκολογία

 Οδηγός χορήγησης κυτταροστατικών φαρμάκων

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες

Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία

Εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία

Πνευμονική τοξικότητα από την αντικαρκινική θεραπεία

Μεταβολομική

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι

Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι. Κρέμα βρώμης με γάλα αμυγδάλου, καραμελωμένο αχλάδι, αμύγδαλο φιλέ, κανέλα και σιρόπι σφενδάμου Κρέμα βρώμης με καραμελωμένο αχλάδι ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ 1...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ