Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΑγιουρβέδικη Pancha Karma και φυτοθεραπεία για τον καρκίνο

Αγιουρβέδικη Pancha Karma και φυτοθεραπεία για τον καρκίνο

Θα μπορούσατε να επωφεληθείτε από την Αγιουρβέδικη θεραπεία για τον καρκίνο;

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, Ph

Το κύμινο, ο μάραθος, το τζίντζερ, η κουρκουμίνη και άλλα βότανα μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Η θεραπευτική δύναμη αυτών των Αγιουρβέδικων μπαχαρικών και βοτάνων είναι γνωστή για πάνω από 5.000 χρόνια.


Οι Βασικές Αρχές της Αγιουρβέδα

Ο όρος Αγιουρβέδα σημαίνει επιστήμη της ζωής. Η Αγιουρβέδα δεν ασχολείται μόνο με την κατάσταση του φυσικού σώματος. Ασχολείται, επίσης, με την εξισορρόπηση και την εναρμόνιση του μυαλού, το σώματος και του πνεύματος, καθώς και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Στην Αγιουρβέδα, ένα άτομο θεωρείται ότι αποτελείται από τα πέντε βασικά στοιχεία της φύσης: τον αιθέρα (ή χώρο), τη φωτιά, το νερό, τον αέρα και τη γη. Τα στοιχεία αυτά υπάρχουν και συνδυάζονται στο σώμα με ορισμένους φυσιολογικούς τρόπους. Αυτά είναι τα Doshas: Vata, Pitta και Kapha. Η εξισορρόπηση των Doshas είναι στο επίκεντρο του Ayurvedic θεραπευτικού συστήματος.

Κατ ‘αρχήν, κάθε Dosha είναι υπεύθυνο για συγκεκριμένες λειτουργίες στο σώμα.

To Vata, για παράδειγμα, συνδέεται με τον αέρα και τον αιθέρα. Είναι υπεύθυνo για την κίνηση, την κυκλοφορία, την αναπνοή, και τα νευρικά ερεθίσματα.

Το Pitta συνδέεται με το νερό και τη φωτιά και είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό, ακόμη και τον κυτταρικό.

Τέλος, το Kapha Dosha συνδέεται με το νερό και τη γη. Είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη και την προστασία, ακόμη και την προστασία του εγκεφαλικού και του νωτιαίου υγρού και του βλεννογόνου του στομάχου. Είναι, επίσης, υπεύθυνο για την ανάπτυξη νέου ιστού.

Κάθε άτομο είναι μοναδικό στην Ayurvedic ιατρική, και έτσι κάθε άτομο εκφράζει τα Doshas διαφορετικά. 


Πώς η Ayurveda αντιμετωπίζει τον καρκίνο

Στην Αγιουρβέδα, οποιαδήποτε ανισορροπία στο σώμα προκαλείται από την υπερέκφραση ή την υποέκφραση ενός ή περισσοτέρων Doshas.

Η ανισορροπία των Dosha μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια σύμφωνα με τα ακόλουθα βασικά στάδια:

Συσσώρευση – όπου ένα ή περισσότερα από τα Doshas έχει αυξηθεί
Επιδείνωση – όταν αυξάνει ένα Dosha, κάνει τα υπόλοιπα Doshas να χάσουν την ισορροπία τους
Υπερχείλιση – τα συσσωρευμένα Dosha απλώνονται στο σώμα και μεταφέρουν τοξικά απόβλητα
Τοποθέτηση – το Dosha εγκαθίσταται σε μια αδύναμη θέση στο σώμα
Εκδήλωση – δηλαδή, εμφανίζονται τα συμπτώματα


Η ασθένεια, όπως ένα συγκεκριμένο είδος καρκίνου

Μια σημαντική ένδειξη της υγείας και της ζωτικότητας, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, είναι η ικανότητα του σώματος να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και τα εξωτερικά ερεθίσματα. Όταν το σώμα δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί, αυτό διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των λειτουργιών του σώματος. Η διαδικασία της διακοπής της επικοινωνίας μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από Aama, δηλαδή τις τοξίνες.

Aama είναι η συσσώρευση τοξινών σε μορφή μη χωνευμένη στο κυκλοφορικό σύστημα, το οποίο τελικά γίνεται εναποτίθεται στους ιστούς και τα κύτταρα.

Η έννοια της ισορροπίας των Doshas μπορεί να εξομοιωθεί με τη σύγχρονη έννοια της ομοιόστασης. Στην Αγιουρβέδα, η ισορροπία των Doshas σημαίνει ότι όλα τα συστήματα του σώματος, οι λειτουργίες και οι επικοινωνίες, τόσο μέσα στο σώμα όσο και μεταξύ του σώματος και του εξωτερικού περιβάλλοντος  λειτουργούν ομαλά. Η Αγιουρβέδα αναγνωρίζει ότι τα καρκινικά κύτταρα είναι πάντα παρόντα στο σώμα, αλλά όταν το σώμα είναι σε μια κατάσταση ισορροπίας Dosha (ή ομοιοστασία), δεν προκαλείται κανένα πρόβλημα.

Σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, η μη ισορροπημένη φυσιολογία των Doshas, οδηγεί σε ελαττωματική έμφυτη ευφυΐα που οδηγεί στην κακή λειτουργία των γονιδίων και αυτό οδηγεί σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Σε όλους δημιουργούνται, στο σώμα τους καρκινικά κύτταρα κάθε μέρα, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα κακά, ελαττωματικά κύτταρα, και στέλνει άλλα κύτταρα για να τα καταστρέψει. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ισορροπία της ψυχικής, συναισθηματικής και σωματικής υγείας είναι πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας.


Στην Ayurvedic θεραπεία του καρκίνου, η πρόληψη είναι το κλειδί

Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, η διατροφή με περισσότερα βιολογικά τρόφιμα και λαχανικά, και κρέατα από ζώα που τρέφονται με χόρτα και η μείωση παράλληλα των επεξεργασμένων τροφίμων είναι μέρος της θεραπείας. Επιπλέον, η μείωση του στρες, ο καλός ύπνος και η άσκηση, η μείωση του τοξικού φορτίου, και η αλκαλοποίηση και η ενίσχυση το σώματος με ποιοτικά συμπληρώματα διατροφής είναι όλα καλές πρακτικές για την υγεία και τη ζωτικότητα και την θεραπεία του καρκίνου.

Σε όλο τον κόσμο, χιλιάδες άνθρωποι κάνουν γιόγκα και να λαμβάνουν θεραπευτικά βότανα της Αγιουρβέδας κάθε μέρα.


Οι θεραπείες της Αγιουρβέδας

-Abhyanga: Abhyanga σημαίνει μασάζ και είναι βασικό μέρος της Ayurvedic θεραπείας του καρκίνου. Γίνεται, συνήθως, με έλαια που παρασκευάζονται με εξειδικευμένα Ayurvedic βότανα και αιθέρια έλαια για την αποσυμφόρηση του λεμφικού συστήματος, την αποτοξίνωση και την χαλάρωση.
-Shirodhara: Shirodhara είναι ένα είδος μασάζ που γίνεται με ζεστό έλαιο βοτάνων πάνω από το μέτωπο. Το μασάζ Shirodhara συγχρονίζει τα εγκεφαλικά κύματα και βοηθάεο να συντονίζεται και να ηρεμεί το σώμα, καθώς και το μυαλό. Για όσους επιθυμούν την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, το μασάζ Stanya Shodhana γίνεται με καστορέλαιο, καρύδα, ελαιόλαδο, ή άλλα βότανα στην περιοχή του στήθους. Το μασάζ αυτό κάνει αποτοξίνωση και βοηθάει στην κινητοποίηση των συσσωρευμένων τοξινών από τους μαστικούς αδένες.
-Swedana: Το Swedana είναι ένα ατμόλουτρο από βότανα. Με το ατμόλουτρο αυτό το κεφάλι και η καρδιά διατηρούνται δροσερά ενώ ήπια υπερθερμία αναπτύσσεται στο υπόλοιπο σώμα. Η διαδικασία αυτή αφαιρεί τόσο τις σωματικές όσο και τις συναισθηματικές τοξίνες που έχουν εγκατασταθεί βαθιά μέσα στους ιστούς.
-Garshana: Αυτό είναι ξηρό λεμφικό μασάζ του δέρματος. Αυτή η διαδικασία βοηθά στην αύξηση της κυκλοφορίας και καθαρίζει τους πόρους του δέρματος.
-Basti: Το Basti είναι ένα κλύσμα με Ayurvedic βότανα, για να απομακρυνθούν οι τοξίνες από το παχύ έντερο.
-Panchakarma: Το Panchakarma σημαίνει “πέντε θεραπείες.” Έχει σχεδιαστεί προκειμένου να συμμετάσχουν και οι πέντε αισθήσεις σε μια βαθιά αποτοξινωτική εμπειρία για το μυαλό, το σώμα και την ψυχή. Το Panchakarma είναι εξατομικευμένα συντονισμένες με τις ανάγκες υγείας του κάθε ατόμου. Το Basti (κλύσμα) γίνεται συνήθως στο τέλος της θεραπείας Panchakarma, προκειμένου να απαλλαγεί από τις ακαθαρσίες μετά τη χαλάρωση. Eπίσης, χρησιμοποιούνται για την να είναι πιο αποτελεσματικά τα Αγιουρβέδικα συμπληρώματα και βότανα στο αίμα και τους ιστούς με τον πιο αποτελεσματικό δυνατό τρόπο.

Οι εναλλακτικές θεραπείες, όπως η Αγιουρβέδα είναι καλύτερες από τη σύγχρονη συμβατική ιατρική στην θεραπεία του καρκίνου, γιατί δουλεύουν και είναι αποτελεσματικές.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπευτικό αιθέριο έλαιο λιβανιού

Το σώμα σας έχει την ικανότητα να αυτοθεραπεύεται

Χρήσιμες πληροφορίες για την αγιουρβέδα

Τι είναι η Αγιουρβέδα

Ποια είναι τα καλύτερα σημεία για μασάζ;

Αγιουρβέδα και υγεία

Μασάζ με βότσαλα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ