Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΑντικαρκινικό φυτό για χημειοθεραπεία

Αντικαρκινικό φυτό για χημειοθεραπεία

Το πουρνάρι χρησιμοποιείται για την θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, Ph

Taxus baccata ή Ίταμος ή Ευρωπαϊκό πουρνάρι

Ο ίταμος ανήκει στην οικογένεια Taxaceae (Ταξοειδών). Ο Ίταμος ή Taxus baccata ή Τάξος η ραγοφόρος ή Τάξος ο ραγώδης είναι ένα κωνοφόρο. Συναντάται αυτοφυές στη χώρα μας, σε μεγάλο υψόμετρο, συνήθως σε δάσος ελάτης ή οξυάς.

Το Taxus baccata είναι ένα κωνοφόρο εγγενές στην δυτική, κεντρική και νότια Ευρώπη, βορειοδυτική Αφρική, βόρειο Ιράν και νοτιοδυτική Ασία.

Είναι το δέντρο που είναι γνωστό ως πουρνάρι.

Είναι ένα μικρό έως μεσαίου μεγέθους αειθαλές δέντρο, που αναπτύσσεται έως τα 10-20 μέτρα. Ο φλοιός είναι λεπτός, φολιδωτός καφέ. Τα φύλλα είναι επίπεδα, σκούρα πράσινα, 1-4 εκατοστά σε μήκος και 2-3 χιλιοστά πλάτος, τοποθετημένα σπειροειδώς επί του στελέχους. Τα φύλλα του είναι δηλητηριώδη. Οι κώνοι σπόρων περιέχουν μόνο ένα σπόρο, που είναι 4-7 χιλιοστά και εν μέρει περιβάλλεται από ένα σαρκώδες περίβλημα φωτεινό κόκκινο μούρο που είναι ένα περικάρπιο. Το περικάρπιο είναι 8-15 χιλιοστά σε πλάτος και είναι ανοιχτό στο τέλος. Οι ίδιοι οι σπόροι είναι δηλητηριώδεις και πικροί, αλλά ορισμένα είδη πτηνών, τους τρώνε. Το περικάρπιο δεν είναι δηλητηριώδες και είναι ζελατινώδες και έχει πολύ γλυκιά γεύση. Οι αρσενικοί κώνοι είναι στρογγυλοί, 3-6 χιλιοστά σε διάμετρο, και ρίχνουν τη γύρη τους στις αρχές της άνοιξης. Το πουρνάρι είναι κυρίως δίοικο, αλλά περιστασιακά μπορούν να γίνει μόνοικο ή να γίνει αλλαγή φύλλου με τον χρόνο.

Το Taxus baccata μπορεί να φτάσει μέχρι την ηλικία των 400 έως 600 ετών.

Όλα τα μέρη του φυτού ίταμος είναι τοξικά για τον άνθρωπο με εξαίρεση το μούρο (ωστόσο, οι σπόροι του είναι και αυτοί τοξικοί). Επιπλέον, η γύρη των αρσενικών και μόνοικων φυτών είναι κυτταροτοξική και μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, λήθαργο, πόνο στις αρθρώσεις, φαγούρα και εξανθήματα του δέρματος και άσθμα. Αυτοί οι κόκκοι γύρης είναι εξαιρετικά μικροί, και μπορεί εύκολα να περάσουν μέσα από τις κυψελίδες των πνευμόνων. Το ίδιο το φύλλωμα παραμένει τοξικό ακόμα και όταν μαραθεί, και αυξάνεται η τοξικότητα όταν ξεραθεί. Η κατάποση και η επακόλουθη απέκκριση από τα πουλιά είναι το κύριο μέσο διασποράς αυτού του πουρναριού.

Η κύρια τοξίνη στο εσωτερικό του ίταμου είναι το αλκαλοειδές ταξάνη. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από πουρνάρι είναι η ταχυκαρδία, ο μυϊκός τρόμος, οι σπασμοί, η δύσπνοια, το σοκ και η καρδιακή ανακοπή. Θάνατος μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγες ώρες. Η θανατηφόρος δηλητηρίαση στον άνθρωπο είναι πολύ σπάνια και συνήθως, εμφανίζεται μετά την κατανάλωση των φύλλων από τα πουρνάρια. Τα φύλλα είναι περισσότερο τοξικά από τους σπόρους. 


Χρήσεις πουρναριού

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία ο ίταμος ήταν αφιερωμένος στις Ερινύες, οι οποίες τιμωρούσαν τους ανθρώπους με τη χρήση του δηλητηρίου του. Η θεά Άρτεμις χρησιμοποιούσε βέλη ποτισμένα σε δηλητήριο ίταμου. Με εντολή της μητέρας της Λητούς σκότωσε με αυτά τα βέλη τα παιδιά της Νιόβης, η οποία καυχιόταν για την πολυτεκνία της.

Ο ίταμος απαντάται συχνά στους αυλόγυρους εκκλησιών και στην Ισπανία, και ειδικότερα στην περιοχή Αστούρια έχει έντονο θρησκευτικό συμβολισμό και απαντάται συχνά σε νεκροταφεία, εκκλησίες και τις κεντρικές πλατείες των χωριών.

Η πρώτη χρήση του φυτού εντοπίζεται το 1021 ως καρδιακό φάρμακο. Στη σύγχρονη εποχή, εκχύλισμα των φύλλων του φυτού χρησιμοποιείται στα αντικαρκινικά φάρμακα στις ταξάνες, αν και παράγεται συνθετικά, σήμερα. Στα κεντρικά Ιμαλάια, το φυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών.

Στο 1021, ο Αβικέννας εισήγαγε την ιατρική χρήση του T. baccata για φυτοθεραπεία στο The Canon of Medicine. Ονόμασε αυτό το φυτικό φάρμακο Zarnab και το χρησιμοποίησε σαν καρδιακή θεραπεία. Αυτή ήταν η πρώτη γνωστή χρήση ενός φαρμάκου αποκλειστή των διαύλων ασβεστίου.

Η paclitaxel ή ταξόλη μπορεί να φτιαχτεί εύκολα από τα εκχυλίσματα των φύλλων του Ευρωπαϊκού πουρναριού, η οποία βγαίνει από το φλοιό του τάξου του Ειρηνικού (Taxus brevifolia), από το οποίο αρχικά απομονώθηκε. Η Docetaxel ή ταξοτέρη παρασκευάζεται  ημισυνθετικά από το φυτό.

Σήμερα η docetaxel και η paclitaxel είναι συνθετικές.

Από το ξύλο του κατασκευάζονται τόξα.

Το ξύλο από το πουρνάρι έχει χαρακτηριστεί ως ένα μαλακό ξύλο με κλειστούς πόρους και είναι παρόμοιο με το ξύλο του κέδρου και του πεύκου. Είναι  ιδανικό για τα προϊόντα που απαιτούν ελαστικότητα, όπως τα τόξα. Επίσης, χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν μουσικά όργανα. Το είδος απειλείται από την υλοτόμηση, και την αυξανόμενη ζήτησης από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η ιστορία της Φυτοθεραπείας

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Θεραπεία διηθητικού και τοπικά προχωρημένου καρκίνου της ουροδόχου κύστεως

Θεραπεία μεταστατικού καρκίνου ουροδόχου κύστεως

Καρκίνος οισοφάγου

Οι πιο πολύτιμοι δείκτες στην ογκολογία

Μεταστατικός καρκίνος μαστού

Προγνωστικοί δείκτες στον καρκίνο μαστού

Νευροπάθεια στους ογκολογικούς ασθενείς

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία

Η Ρ-γλυκοπρωτεΐνη υπεύθυνη για την αντίσταση του καρκίνου στη θεραπεία

Ο ρόλος του ογκολόγου στον πρώιμο καρκίνο μαστού

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Καρκίνος ουροδόχου κύστεως

Αυξητικοί παράγοντες και καρκίνος μαστού

Η κλασική θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Αυξητικοί παράγοντες λευκών

Χρήσιμες πληροφορίες για τα σαρκώματα

Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον καρκίνο

Γονιδιακή έκφραση και ανάλυση μεταλλάξεων όγκων

Οι πιο πολύτιμοι δείκτες στην ογκολογία

Ηπατική αρτηριακή έγχυση Nab-πακλιταξέλης σε ηπατική μεταστατική νόσο

Πακλιταξέλη συνδεδεμένη με λευκωματίνη υπό μορφή νανοσωματιδίων

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου

Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου. Το αιθέριο έλαιο ελιχρύσου υποστηρίζει την υγεία του δέρματος, την υγεία του ήπατος και την υγεία του μεταβολισμού. Αιθέριο έλαιο ελίχρυσου Τα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ