Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΠότε να χορηγείτε οξυγόνο στον πνευμοθώρακα
Array

Πότε να χορηγείτε οξυγόνο στον πνευμοθώρακα

Η οξυγονοθεραπεία είναι η θεραπεία επιλογής στον αυτόματο πνευμοθώρακα

Ο πνευμοθώρακας είναι μια ανώμαλη συλλογή του αέρα στο πλευρικό διάστημα που προκαλεί την αποσύνδεση του πνεύμονα από το θωρακικό τοίχωμα.

 Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν αιφνίδιας έναρξης και απότομο, μονόπλευρο, πόνο στο στήθος και δύσπνοια.

Σε λίγες περιπτώσεις η ποσότητα του αέρα στο στήθος αυξάνει όταν μια μονόδρομη βαλβίδα σχηματίζεται από μια περιοχή του κατεστραμμένου ιστού, που οδηγεί σε υπό τάση πνευμοθώρακα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μια ολοένα και επιδεινούμενη έλλειψη οξυγόνου και χαμηλή αρτηριακή πίεση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Πολύ σπάνια και οι δύο πνεύμονες μπορεί να επηρεαστούν από έναν πνευμοθώρακα.

Ο πνευμοθώρακας μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του πνεύμονα.

Ένας πρωτοπαθής πνευμοθώρακας είναι ένας πνευμοθώρακας που λαμβάνει χώρα χωρίς προφανή αιτία και χωρίς σημαντική νόσο των πνευμόνων, ενώ ένας δευτεροπαθής πνευμοθώρακας λαμβάνει χώρα παρουσία υφιστάμενης πνευμονικής νόσου.

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο όπως και οι ασθένειες των πνευμόνων, όπως η ΧΑΠ, το άσθμα, και η φυματίωση.

Ο πνευμοθώρακας μπορεί, επίσης, να προκληθεί από φυσικό τραύμα στο στήθος  ή ως επιπλοκή μιας ιατρικής παρέμβασης (τραυματικός πνευμοθώρακας). 

Η διάγνωση ενός πνευμοθώρακα με την φυσική εξέταση και μόνο μπορεί να είναι δύσκολη (κυρίως σε μικρότερους πνευμοθώρακες).

Η ακτινογραφία θώρακος, η υπολογιστική τομογραφία (CT) και το υπερηχογράφημα χρησιμοποιούνται, συνήθως, για τη διάγνωση.

Άλλες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε παρόμοια συμπτώματα είναι ο αιμοθώρακας (συσσώρευση αίματος στο πλευρικό διάστημα), η πνευμονική εμβολή, και το έμφραγμα.

Ένας μικρός αυτόματος πνευμοθώρακας θα επιλυθεί, συνήθως, χωρίς θεραπεία και απαιτεί μόνο παρακολούθηση. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για ανθρώπους που δεν έχουν καμία υποκείμενη νόσο των πνευμόνων.

Σε έναν μεγαλύτερο πνευμοθώρακα, ή αν υπάρχει δυσκολία στην αναπνοή, ο αέρας μπορεί να απομακρυνθεί με μια σύριγγα ή ένα σωλήνα στο στήθος συνδεδεμένο με ένα σύστημα μονόδρομης βαλβίδας (billow).

Περιστασιακά, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση, εάν η αποστράγγιση με το σωλήνα είναι ανεπιτυχής, ή ως προληπτικό μέτρο, αν υπάρχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

Οι χειρουργικές θεραπείες περιλαμβάνουν την πλευροδεσία στην οποία τα στρώματα του υπεζωκότος διεγείρονται για να κολλήσουν μεταξύ τους) ή την πλευρεκτομή (χειρουργική αφαίρεση του υπεζωκότα).

Περίπου 17-23 περιπτώσεις πνευμοθώρακα συμβαίνουν ανά 100.000 άτομα ετησίως.

Είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες. 


Πότε να χορηγείτε οξυγόνο στον πνευμοθώρακα

Στον μικρό, όχι υπό τάση πνευμοθώρακα, με μέγεθος μικρότερο από 15% η απορρόφηση του ατμοσφαιρικού αέρα από τον υπεζωκοτικό χώρο γίνεται με ρυθμό 1,25% του όγκου αέρα ανά 24ωρο.

Η απορρόφηση αυτή επιταχύνεται, όταν γίνεται η έκπλυση του αζώτου από τον αέρα του υπεζωκοτικού χώρου, με τη χορήγηση υψηλών συγκεντρώσεων οξυγόνου πάνω από 80%.

Το άζωτο αργεί να απορροφηθεί από τα τριχοειδή αγγεία του υπεζωκότα σε σχέση με το ρυθμό απορρόφησης του οξυγόνου. Η αυξημένη  μερική πίεση του οξυγόνου στον υπεζωκοτικό χώρο με την οξυγονοθεραπεία, απομακρύνει και αντικαθιστά το άζωτο.

Η αυξημένη διάχυση του οξυγόνου προς το αίμα, προκαλεί ελάττωση του όγκου αέρα στον υπεζωκοτικό χώρο και επανέπτυξη του πνεύμονα.

Η θεραπεία επιλογής είναι οι αυξημένες συγκεντρώσεις οξυγόνου και η καθημερινή ακτινολογική παρακολούθηση.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους κάνουν οξυγονοθεραπεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, αν κάνετε οξυγονοθεραπεία

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Η βρογχοσκόπηση

Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

Καταμήνιος πνευμοθώρακας

Υπερβαρικό Οξυγόνο

Παρακέντηση υπεζωκότα

Πλευρίτιδα

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Κοκκύτης

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Λεμφαγγειολειομυομάτωση

Βρογχοπνευμονική δυσπλασία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ