Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΚάπνισμα για τη θεραπεία ασθενειών

Κάπνισμα για τη θεραπεία ασθενειών

Print Friendly, PDF & Email

Μπορεί το κάπνισμα να θεραπεύσει ασθένειες;

 

 

Φαρμακευτικές χρήσεις του καπνού 

Το φυτό του καπνού, Nicotiana, λένε ότι ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από ό, τι οποιοδήποτε άλλο βότανο.

Προς το παρόν, σύμφωνα με τις μελέτες, το κάπνισμα προκαλεί πάνω από 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Ο καπνός θεωρείται σήμερα η πιο σημαντική αναστρέψιμη αιτία πρόωρου θανάτου και νόσων.

Τα φύλλα του καπνού και ο καπνός που δημιουργείται όταν καίγονται περιέχουν πάνω από 4.000 χημικές ουσίες. Από τις πιο γνωστές είναι η νικοτίνη, που απομονώθηκε για πρώτη φορά από φύλλα καπνού το 1828 από τους Posselt και Reimann. Είναι η νικοτίνη που προκαλεί στους καπνιστές εθισμό και η ίδια η χημική ουσία είναι θανατηφόρος σε μικρές δόσεις και επέρχονται. Όταν ο καπνός του τσιγάρου εισπνέεται, η νικοτίνη περνά γρήγορα σε κάθε όργανο του σώματος. Ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα διεγείρονται από τις μικρές δόσεις και εισέρχονται σε ύφεση από τις μεγαλύτερες δόσεις.  Η νικοτίνη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, και μπορεί να συμβάλει άμεσα στην θρόμβωση και την αθηρωματική νόσο σε καπνιστές. Παρ ‘όλα αυτά, η θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη χρησιμοποιείται, βοηθώντας τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, και αποφεύγονται έτσι τα πολλά άλλα επιβλαβή περιεχόμενα στοιχεία του καπνού, όπως οι καρκινογόνοι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονανθράκες και οι νιτρώδεις ενώσεις, αλλά και οι ερεθιστικές ουσίες, όπως η ακρολεϊνη, το βενζόλιο, η φορμαλδεϋδη, η αμμωνία, η ακετόνη, το οξικό οξύ, και το μονοξείδιο του άνθρακα.

Η απόδειξη ότι ο καπνός προκαλεί καρδιαγγειακή και  πνευμονική νόσο χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να εδραιωθεί.

Τον 15ο αιώνα η χρήση του φυτού Nicotiana από τους αυτόχθονες πληθυσμούς στο Νέο Κόσμο  παρατηρήθηκε για πρώτη φορά ότι έχει οφέλη για την υγεία και μεταφέρθηκε για πρώτη φορά ο καπνός από τον Κολόμβο στην Ευρώπη και όλοι πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές ασθένειες.

Πράγματι, το φυτό Nicotiana απέκτησε φήμη ως πανάκεια και ιερό βότανο.

Υπάρχουν πάνω από εξήντα είδη του φυτού Nicotiana. 

Τα οφέλη στην υγεία από τον καπνό

Ο καπνός, για παράδειγμα μπορεί να ανακατευθεί με ασβέστη ή κιμωλία και να χρησιμοποιηθεί, ως οδοντόπαστα για να λευκαίνουν τα δόντια.

Το βότανο, επίσης, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του έλκους, για τα αποστήματα, τα συρίγγια, τα έλκη, τους πολύποδες και πολλές άλλες ασθένειες.

Η εισπνοή ατμών φρέσκων πράσινων φύλλων του φυτού απαλλάσσει από τις επίμονες κεφαλαλγίες.

Το κάπνισμα βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Το κάπνισμα βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους.

Το κάπνισμα θεραπεύει την κατάθλιψη.

Το κάπνισμα βοηθάει στην συγκέντρωση.

Για τα κρυολογήματα και το συνάχι, τα πράσινα ή σε σκόνη φύλλα θα πρέπει να τρίβονται σε όλο το στόμα.

Η λεμφαδενοπάθεια του τραχήλου στο λαιμό θεραπεύεται με  κατάπλασμα ζεστού φυτού του καπνού αναμεμειγμένο με αλάτι.

Ο καπνός έχει αντιδιαρροϊκές,  μαλακτικές ιδιότητες.

Τα φύλλα του καπνού χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου.

Σε μορφή σκόνης τα φύλλα καπνού χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της καταρροής και εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο για να επουλώσουν τις πληγές και τα εγκαύματα.

Στην Ευρώπη ο καπνός χρησιμοποιείται για την καταρροή, τα κρυολογήματα και τους πυρετούς και ως βοήθημα στην πέψη και στην πρόληψη της πείνας και της δίψας, ως καθαρτικό και ως παυσίπονο.

Ακόμη, το χρησιμοποιούν για τον λύκο και τη σύφιλη και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα στο οποίο παρατηρείται επούλωση μετά από δέκα έως δώδεκα ημέρες. 

Μετά την απομόνωση της νικοτίνης από τα φύλλα του καπνού το 1828, ανακάλυψαν ότι το φυτό περιέχει ένα  αλκαλοειδές. Η νικοτίνη άρχισε να χρησιμοποιείται μόνη. Για παράδειγμα, ένα παρασκεύασμα σαλικυλικής νικοτίνης ως αλοιφή 0,1% παρασκευάστηκε. 

-Εξωτερική χρήση

Δαγκώματα δηλητηριωδών ερπετών και εντόμων

Φθειρίαση

Yστερία

Πόνος

Νευραλγία

Λαρυγγικός σπασμός

Αρθρίτιδα

Τριχοφυϊα

Τέτανος

Δερματοφύτωση

Έλκος οζώδους βασικοκυτταρικού καρκινώματος με κεντρική νέκρωση (όπως το γλοίωμα δεν κάνει μεταστάσεις)-Rodent ulcer ή Jacob’s ulcer

Έλκη

Πληγές

Διεγερτικό του αναπνευστικού

-Καπνός που χορηγείται από το ορθό

Δυσκοιλιότητα

Αιμορραγία από τις αιμορροϊδες

-Καπνός που χορηγείται από το στόμα

Κήλη σταγγαλισμένη

Ελονοσία

Διαλείπων πυρετός

Aπόσπαση αποφρακτικού υλικού από το οισοφάγο και έμετος 

Άγχος

Κατάθλιψη

Μειωμένη συγκέντρωση

Παχυσαρκία

Καρκίνος μαστού

Καρκίνος παχέος εντέρου

Φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου

-Καπνός που χορηγείται με εισπνοή

Ρινικοί πολύποδες

Καταρροή

Κρυολόγημα

Από το 1924, μια αλοιφή από καμένα φύλλα καπνού αναμιγνύεται με λανολίνη και χρησιμοποιείται ως αποξηραντικό, τονωτικό και αντισηπτικό για τον κνησμό, την δερματοφύτωση, το πόδι του αθλητή, τα επιφανειακά έλκη και τις πληγές.

Τα φύλλα ή η αλοιφή από φύλλα καπνού ή κατάπλασμα χρησιμοποιούνται σε μολυσμένα τραύματα.

Η πυριδίνη στον καπνό σκοτώνει τα μικρόβια και οι καπνιστές εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για διφθερίτιδα και τύφο και άλλα μεταδοτικά νοσήματα.

Ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει το βάκιλο της χολέρας.

Οι ασθενείς με εγκεφαλίτιδα και παρκινσονισμό που υποβάλλονται σε θεραπεία με υποδόριες ενέσεις νικοτίνης δείχνουν βελτίωση στις μυϊκές κινήσεις.

Ο σχετικός κίνδυνος της νόσου του Πάρκινσον είναι χαμηλότερος σε καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Αντίστροφη σχέση υπάρχει μεταξύ του καπνίσματος τσιγάρων, της νόσου Alzheimer και του συνδρόμου Tourette. 

Αντίστροφη σχέση υπάρχει μεταξύ καπνίσματος και φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Αντίστροφη σχέση υπάρχει μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του μαστού

Αντίστροφη σχέση υπάρχει μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου παχέος εντέρου

Ο καπνός ανακουφίζει τον πόνο.

Τα διάφορα είδη Nicotiana περιέχουν πολλά αλκαλοειδή.

Τα φύλλα και ο χυμός είναι πολύ αποτελεσματικά για τις διαταραχές του δέρματος, και του βασικοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος. Τα φύλλα καπνού περιέχουν ένα αντικαρκινικό παράγοντα (αλκαλοειδή της βίνκα).

Στη σωστή δοσολογία ο καπνός έχει φαρμακευτικές ιδιότητες.

Θα πρέπει να αναιρεθούν οι αρνητικές προκαταλήψεις που δημιουργούνται από τις αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος και να εξεταστούν τα φύλλα καπνού για τη θεραπευτική τους αξία.

Υπάρχει τρόπος να εξουδετερωθούν οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου. Το nicopal, για παράδειγμα, είναι ένα σύστημα απομάκρυνσης βλαβερών ουσιών από τα τσιγάρα, του κέντρου Επιστημονικών Εφαρμοσμένων Ερευνών Γ. Γκιόλβας και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, το φυτικό υγρό (εκχύλισμα φύλλων ευκαλύπτου, αλόης και άλλων βοτάνων), θερμαινόμενο ατμοποιείται και εισέρχεται μέσα στον καπνό των τσιγάρων. Με τη βοήθεια του απορροφητήρα της συσκευής μεγάλο μέρος από τις βλαβερές ουσίες των τσιγάρων αποβάλλονται υπό μορφή αερίων. Τη θέση τους παίρνουν τα ευεργετικά για τον οργανισμό συστατικά του ειδικού φυτικού υγρού που βοηθά στην απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών από τον οργανισμό του καπνιστή. Επιπλέον με την επεξεργασία των τσιγάρων το κάπνισμα δεν αφήνει ενοχλητικές μυρωδιές και εξασφαλίζει πιο υγιεινό περιβάλλον στους ενεργητικούς και παθητικούς καπνιστές και δεν αλλοιώνει τη γεύση του τσιγάρου (διεθνώς πατενταρισμένη NO PCT WO-96/31255 με διαπιστωμένα ελληνικά και διεθνή έγγραφα).

Αλλά και το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτικούς σκοπούς με τη χρήση αβλαβών ουσιών για άτμισμα και την προσθήκη βοτάνων ειδικών για νοσήματα του αναπνευστικού, όπως το άσθμα, ο καρκίνος πνευμόνων, η βρογχίτιδα ή κυστική ίνωση και πολλά άλλα νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού και όχι μόνο.

Με θετική και ανοικτή σκέψη, μια κακιά συνήθεια όπως το κάπνισμα (τσιγάρο, ηλεκτρονικό τσιγάρο, πίπα, πούρο, στριφτό) μπορεί να μετατραπεί σε δυνατό θεραπευτικό μέσο.

Journal of the Royal Society of Medicine 

J R Soc Med. 2004 Jun; 97(6): 292–296, PMCID: PMC1079499

Διαβάστε, επίσης,

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίν

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον καπνό

Ο καπνός και η ιστορία του

Η νικοτίνη ως φυτοφάρμακο

Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ