Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΚαθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή

Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θα πρέπει να τρώτε καθημερινά για αποτοξίνωση

Υπάρχει ένας απλός τρόπος για την καταπολέμηση των τοξινών με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά: Τα φυτοθρεπτικά συστατικά!

Γεμίστε το πιάτο σας με πολύχρωμα τρόφιμα για να υποστηρίξετε τη φυσική λειτουργία αποτοξίνωσης του σώματός σας.

Τοξίνες υπάρχουν παντού, στον αέρα που αναπνέουμε, στο φαγητό που τρώμε, ακόμα και με τις σκέψεις μας.

Έχει εκτιμηθεί ότι υπάρχουν σήμερα πάνω από 80.000 χημικές ουσίες στις οποίες εκτιθέμαστε σε καθημερινή βάση.

Αυτές οι τοξίνες είναι για παράδειγμα τα βαρέα μέταλλα, οι οργανικοί ρύποι και πολλά άλλα που μπορεί να έχουν μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Η έκθεση σε τοξίνες προκαλεί φλεγμονή, οξειδωτική βλάβη, νευροεκφυλισμό, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκφυλισμό των οστών.

Οι επικίνδυνες τοξίνες έχουν διεισδύσει όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Ωστόσο, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να υποστηρίξετε τη φυσική λειτουργία αποτοξίνωσης του σώματός σας: Να τρώτε πολύχρωμα τρόφιμα φυτικής προέλευσης!

Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά εκτός από την gourmet εμφάνιση που δίνουν σε ένα πιάτο, περιέχουν, επίσης, ισχυρές ενώσεις που έχουν απίστευτα οφέλη για την υγεία και την αποτοξίνωση.

Οι ενώσεις αυτές ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά, και εκτός από το ότι δίνουν στα τρόφιμα χρώμα, μπορούν, επίσης, να υποστηρίξουν την υγεία σας.

Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικά φυτοθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν του σώματός σας με έναν διαφορετικό τρόπο.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που κάνουν αποτοξίνωση:

-Φλαβονοειδή: Οι ενώσεις αυτές βρίσκονται σε πολλές διαφορετικές τροφές, όπως ο κόλιαντρος, ο μαϊντανός, τα κρεμμύδια, τα μήλα, τα πορτοκάλια, και τα βατόμουρα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά συνδέονται με τα βαρέα μέταλλα στο σώμα, και βοηθούν στην απομάκρυνσή τους από το σώμα μέσω των ούρων. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στον οργανισμό που προκαλείται από την τοξική υπερφόρτωση. Για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη φλαβονοειδών, προσπαθήστε να τρώτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας ωμά ή ελαφρά ψημένα στον ατμό, για μέχρι 10 λεπτά. Το πολύ ψήσιμο ή η επεξεργασία αυτών των τροφίμων μειώνει δραστικά την βιοδιαθεσιμότητα των φλαβονοειδών αυτών των ενώσεων. Τα λαχανικά αυτά δεν πρέπει να χάνουν τα πλούσια χρώματά τους, κατά το μαγείρεμα.

-Επιγαλλοκατεχίνη-3-gallate (EGCG): Αυτό το φυτοθρεπτικό συστατικό  προκαλεί αυξημένη παραγωγή ορισμένων γονιδίων και ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση των οργανικών ρύπων, βοηθώντας τα φυσικά συστήματα του σώματος να καθαρίσουν το σώμα από αυτές τις επικίνδυνες τοξίνες πιο αποτελεσματικά. Η ένωση είναι, επίσης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η πλουσιότερη πηγή της EGCG είναι το πράσινο τσάι. Το ποσό της ECGC ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού, αλλά ένα τσάι υψηλής ποιότητας, έχει περίπου 83 χιλιοστόγραμμα ECGC ανά κουταλάκι του γλυκού. Για να πάρετε την επιγαλλοκατεχίνη από το τσάι σας, αφήστε το στο βραστό νερό τουλάχιστον 5 λεπτά για να καταστεί δυνατή η μέγιστη συγκέντρωση EGCG.

-Κουερσετίνη ή κερκετίνη: Η Quercetin βρίσκεται σε πολλές τροφές, όπως τα εσπεριδοειδή, τα μήλα, τα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, τα καρύδια, το τσάι, και τα σκούρα μούρα, όπως τα βατόμουρα και τα μύρτιλλα. Eίναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό που συνδέεται με τα βαρέα μέταλλα για να διευκολύνει την απομάκρυνσή τους από το σώμα. Όπως η EGCG, ενισχύει επίσης τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα. Αυτή η ένωση, ειδικότερα, βρίσκεται σε αυξημένες συγκεντρώσεις στο δέρμα των φρούτων και λαχανικών. Κατά περίπτωση, προσπαθήστε να καταναλώνετε και το εξωτερικό στρώμα του φυτού στη μαγειρική σας, όπως να αφαιρείται μόνο το εξωτερικό δέρμα από τα κρεμμύδια, να μην ξεφλουδίζετε τα βιολογικά μήλα σας και προσθέτετε λίγο ξύσμα εσπεριδοειδών (τεμαχισμένο κομμάτια της φλούδας) στα πιάτα σας.

-Κουρκουμίνη: Η κουρκουμίνη είναι η δραστική ένωση στην κουρκούμη, που είναι ένα από τα πιο δυνατά μπαχαρικά για την υγεία σας. Έχει πάνω από 50 θεραπευτικές ενέργειες. Η κουρκουμίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που συνδέεται με τα βαρέα μέταλλα στο σώμα, καταπολεμά τη φλεγμονή από τις τοξίνες και αυξάνει την παραγωγή των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση των οργανικών ρύπων. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι έχει προληπτικές ιδιότητες για τον καρκίνο. Το Turmeric μπορεί να ενσωματωθεί στα γεύματά σας με πολλούς τρόπους, όπως πασπαλίζοντας τα λαχανικά, ενισχύοντας τις σάλτσες και τις σαλάτες, αλλά και με χρήση σε όλα, σχεδόν τα πιάτα στην μαγειρική.

-Θειούχες ενώσεις: Τρόφιμα που περιέχουν οργανικές θειούχες ενώσεις έχουν πικάντικο άρωμα και ελαφρά πικρή γεύση. Τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, τα γογγύλια, και άλλα είναι όλες πλούσιες πηγές σε θειούχες ενώσεις. Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά και μειώνουν τη φλεγμονή, δεσμεύουν και βοηθούν στην απέκκριση βαρέων μετάλλων, και ενισχύουν την παραγωγή ενζύμων για την αποτοξίνωση των οργανικών ρύπων. Όπως η κουρκουμίνη έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μοναδικά, μπορούν επίσης να προστατεύουν το συκώτι και το αναπαραγωγικό σύστημα από τους τοξικούς εισβολείς. Το σκόρδο είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές θειούχων ενώσεων. Σπάζοντας το σκόρδο είναι ο καλύτερος τρόπος για να απελευθερώσει αυτές τις ενώσεις, ωστόσο, είναι σημαντικό να αφήσετε το σκόρδο να για δέκα λεπτά μετά τον τεμαχισμό και πριν από το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα μπορεί να απενεργοποιήσει τις θειούχες ενώσεις.

Η ενσωμάτωση αυτών των φυτοθρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε και να ενισχύσετε τα φυσικά συστήματα αποτοξίνωσης του σώματός σας.


Κατάλληλη συνταγή για αποτοξίνωση

Κοτόπουλο με φυτοθρεπτικά συστατικά για αποτοξίνωση

Υλικά για 6 άτομα

1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, χωρίς κόκαλα, χωρίς πέτσα, κομμένο σε κύβους (για χορτοφάγους 6 φλιτζάνια ρεβίθια, αντί για κοτόπουλο)
6 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
6 κουταλιές της σούπας κάρυ σε σκόνη
Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 κοφτά κουταλάκια του γλυκού ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι
6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
12 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι
5 φλιτζάνια χωρίς ζάχαρη, πλήρες γάλα καρύδας
12 χούφτες ψιλοκομμένο κατσαρό λάχανο
3 μεγάλες κόκκινες πιπεριές, σε λεπτές φέτες 
Χυμός και ξύσμα από 3 λεμόνια
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Λιώστε το λάδι καρύδας σε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμότητα.

Προσθέστε το κάρυ, το πιπέρι και το αλάτι, και ανακατέψτε τα μπαχαρικά για μερικά δευτερόλεπτα πριν από την προσθήκη του σκόρδου και του κρεμμυδιού.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρις ότου το κρεμμύδι γίνει μαλακό και ημιδιαφανο. Προσθέστε το γάλα καρύδας, και το ανακατεύουμε καλά και ρίχνετε το κοτόπουλο ή τα ρεβίθια.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά για 7-10 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα, ατμού βράζετε το κατσαρό λάχανο και τις κόκκινες πιπεριές μέχρι το λάχανο να μαραθεί και να γίνει φωτεινό πράσινο (μην αφήσετε να χάσει το χρώμα του!). Αφαιρέστε τα λαχανικά από τη φωτιά, και  τα μεταφέρετε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Περιχύνετε τα με το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το ελαιόλαδο. Όταν το κοτόπουλο ή ρεβίθια είναι έτοιμα, προσθέτετε τις μερίδες στο πιάτο με τα λαχανικά.

Σερβίρετε αμέσως.

by Savvi Diet

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Φτιάξτε μόνοι σας ταμπάσκο

Τα οφέλη από το κουνουπίδι στην υγεία

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Τα οφέλη στην υγεία από τα παντζάρια

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ροδιά

Τα οφέλη από το κουνουπίδι στην υγεία

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Αποτοξίνωση με γκρέιπφρουτ

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Tips για αποτοξίνωση εύκολα και απλά

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ