Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΑξονική πυελογραφία

Αξονική πυελογραφία

Αξονική πυελογραφία και ενδοφλέβια πυελογραφία

 

Η ενδοφλέβια πυελογραφία είναι μια ακτινολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να απεικονίσει τις ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος, δηλαδή των νεφρών, των ουρητήρων και της ουροδόχου κύστης. 

Ένας σκιαγραφικός ειδικός παράγοντας (50 ml) χορηγείται ενδοφλεβίως, συνήθως, στην προωλένια αύλακα του βραχίονα. Το σκιαγραφικό εκκρίνεται ή απομακρύνεται από την κυκλοφορία του αίματος μέσω των νεφρών, και γίνεται ορατό στις ακτινογραφίες και στην αξονική, σχεδόν αμέσως μετά την ένεση. Aκτίνες Χ λαμβάνονται σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ή γίνεται αξονική τομογραφία για να συλληφθεί το σκιαγραφικό, καθώς, ταξιδεύει μέσα από τα διάφορα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτό δίνει μια συνολική εικόνα της ανατομίας του ασθενούς και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των νεφρών.

Η πυελογραφία μπορεί να γίνειείτε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είτε ως εξέταση ρουτίνας.

-Επείγουσα πυελογραφία

Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται σε ασθενείς που έχουν σοβαρό νεφρικό κολικό και αιματουρία. Ελέγχεται εάν ένας ασθενής έχει πέτρα στα νεφρά και αν αυτή έχει προκαλέσει απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος. Οι ασθενείς με θετικό εύρημα για πέτρες στα νεφρά, αλλά χωρίς απόφραξη, απλώς παρακολουθούνται. Οι ασθενείς με πέτρα στα νεφρά και απόφραξη συνήθως απαιτείται να παραμείνουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση ή περαιτέρω αντιμετώπιση.

Θεραπευτικά, ακτινογραφίες λαμβάνονται στα 5, 15, 30 λεπτά μετά την ένεση, 1 ώρα, 2 ώρες, 4 ώρες, και ούτω καθεξής, έως ότου η απόφραξη επιλυθεί. 

-Πυελογραφία ρουτίνας 

Γίνεται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ανεξήγητη μικροσκοπική ή μακροσκοπική αιματουρία. Χρησιμοποιείται για να εξακριβωθεί η παρουσία ενός όγκου ή παρόμοιες διαταραχές αλλαγών της ανατομίας του ουροποιητικού συστήματος.

Κατά την πυελογραφία, γίνεται έλεγχος με συμπίεση, πατώντας στην κάτω κοιλιακή χώρα, η οποία οδηγεί σε διάταση του ανώτερου ουροποιητικού. 

Οι νεφροί αξιολογούνται για το μέγεθος, τη θέση, την ίση διήθηση και τη ροή.

Οι ουρητήρες αξιολογούνται και συγκρίνονται για το μέγεθος, την ομαλή  και συμμετρική εμφάνιση και ροή. 

Η ουροδόχος κύστη αξιολογείται για την εμφάνιση και την πλήρη κένωση.

Αντενδείξεις για πυελογραφία

-Λήψη μετφορμίνης: Η μετφορμίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται 48 ώρες πριν και μετά τη διαδικασία, δεδομένου ότι είναι γνωστό ότι προκαλεί μια αντίδραση με το σκιαγραφικό (αν και δεν είναι απαραίτητη η διακοπή σε  <100 ml σκιαγραφικού σε ασθενείς που έχουν φυσιολογική νεφρική λειτουργία). Εάν υπάρχει νεφρική δυσλειτουργία η μετφορμίνη θα πρέπει να διακοπεί 48 ώρες πριν και μετά τη διαδικασία.

-Αλλεργία στο σκιαγραφικό.

Με την CT-πυελογραφία απεικονίζονται με μεγάλη ευαισθησία μικροί σε μέγεθος λίθοι σε όλη την έκταση του ουροποιητικού συστήματος.

Μετά από επεξεργασία με ειδικό λογισμικό δημιουργούνται πολυεπίπεδες (MRP) και 3D ανασυνθέσεις και αναδεικνύεται τόσο η μορφολογία, όσο και η λειτουργικότητα του ουροποιητικού συστήματος.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο νεφρού

Στενώματα νεφρών και ουρητήρων

Επιπλεγμένες ουρολοιμώξεις

Γιατί οι γυναίκες υποφέρουν από συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Φυματίωση του νεφρού

Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους άνδρες

Χυλώδης ασκίτης

Τι είναι η πυουρία

Πεταλοειδής νεφρός

Νεφρολιθίαση

Καρκίνος νεφρού

Κυστεοσκόπηση

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Όγκος του Wilms

Καλοήθης υπερπλασία προστάτη

www.emedi .gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ