Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΤα οφέλη στην υγεία από τα πεπτίδια χαλκού
Array

Τα οφέλη στην υγεία από τα πεπτίδια χαλκού

Τα πεπτίδια χαλκού

 

 

Τα πεπτίδια χαλκού ή γλυκυλο-L-ιστιδυλο-L-λυσίνη μονοχαλκικό άλας είναι ένα φυσικό σύμπλοκο χαλκού με το πεπτίδιο γλυκυλο-L-ιστιδυλο-L-λυσίνη. Δεδομένου ότι έχει τρία αμινοξέα είναι τριπεπτίδιο.

Το τριπεπτίδιο GHK-Cu έχει ισχυρή συγγένεια για το χαλκό και απομονώθηκε για πρώτη φορά από το ανθρώπινο πλάσμα. Μπορεί να βρεθεί, επίσης, στο σάλιο και τα ούρα.

Τα πεπτίδια χαλκού είναι φυσικά μικρά θραύσματα πρωτεϊνης που έχουν υψηλή συγγένεια για τα ιόντα χαλκού. Στο ανθρώπινο πλάσμα, τα επίπεδα του GHK-Cu είναι περίπου 200 μg / ml στην ηλικία των 20 ετών. Στην ηλικία των 60, τα επίπεδα πέφτουν στα 80 μg / ml. Στους ανθρώπους, το τριπεπτίδιο GHK-Cu μπορεί να προάγει την ενεργοποίηση της επούλωσης του τραύματος, προκαλεί συσσώρευση κυττάρων του ανοσοποιητικού, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προκαλεί διέγερση του κολλαγόνου και της σύνθεσης γλυκοζαμινογλυκάνης σε ινοβλάστες του δέρματος και προάγει την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων. Τα πεπτίδια χαλκού ρυθμίζουν την έκφραση ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπινων γονιδίων, γενικά αντιστρέφοντας την έκφραση του γονιδίου σε μια πιο υγιή κατάσταση.

Τα πεπτίδια χαλκού GHK-Cu χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά ως επανορθωτική και αντιγηραντική ουσία. 

Το πεπτίδιο χαλκού GHK-Cu απομονώθηκε από την ανθρώπινη λευκωματίνη του πλάσματος το 1973 από τον Pickart. Αυτός  παρατήρησε ότι ο ηπατικός ιστός που λαμβάνεται από ασθενείς ηλικίας 60 έως 80 ετών είχε αυξημένα επίπεδα ινωδογόνου. Ωστόσο, όταν τα κύτταρα του ήπατος από τους ασθενείς αυτούς επωάστηκαν με αίμα από νεότερους,  τα παλαιότερα κύτταρα άρχισαν να λειτουργούν σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, όπως και ο νεότερος ιστός του ήπατος. Αποδείχθηκε ότι αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε ένα μικρό πεπτίδιο που συμπεριφέρεται παρόμοια με το συνθετικό πεπτίδιο γλυκυλο-L-ιστιδυλο-L-λυσίνη (GHK). Ο Pickart πρότεινε ότι στην ανθρώπινη λευκωματίνη του πλάσματος υπάρχει το τριπεπτίδιο γλυκυλο-L-ιστιδυλο-L-λυσίνη και ότι μπορεί να λειτουργήσει με χηλίωση μεταλλικών ιόντων. Το πεπτίδιο αυτό έχει μία ισχυρή συγγένεια για το χαλκό και υπάρχει σε δύο μορφές – GHK και GHK-Cu και το πεπτίδιο χαλκού ρυθμίζει την πρόσληψη χαλκού από τα κύτταρα.

-Τα πεπτίδια χαλκού προάγουν την επούλωση του τραύματος 

Σε pico έως nano μοριακές συγκεντρώσεις το πεπτίδιο χαλκού διεγείρει την σύνθεση του κολλαγόνου στους ινοβλάστες του δέρματος, αυξάνει την συσσώρευση ολικών πρωτεϊνών, αυξάνει τις γλυκοζαμινογλυκάνες (σε μια διφασική καμπύλη) και το DNA στα δερματικά τραύματα. Η αλληλουχία GHK υπάρχει και στο κολλαγόνο και  το πεπτίδιο GHK απελευθερώνεται μετά από βλάβη των ιστών, από το εξωκυτταρικό πλέγμα στη θέση του τραυματισμού. Το πεπτίδιο χαλκού αυξάνει, επίσης, τη σύνθεση του ντεκορίνης, που είναι μια μικρή πρωτεογλυκάνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση της σύνθεσης του κολλαγόνου, στη ρύθμιση της επούλωσης του τραύματος και στην άμυνα κατά των όγκων. Τα πεπτίδια χαλκού GHK-Cu διεγείρουν τη σύνθεση των μεταλλοπρωτεϊνασών, των ενζύμων που διασπούν τις δερματικές πρωτεΐνες, και των αναστολέων τους (αντι-πρωτεάσες). Τα πεπτίδια χαλκού διεγείρουν την επούλωση των πληγών, με αύξηση της συστολής των αιμοφόρων αγγείων της πληγής, ταχύτερη ανάπτυξη του κοκκώδους ιστού και βελτίωση της αγγειογένεσης. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών ενζύμων. Η βιοτινυλιωμένη GHK-Cu ενσωματώνεται σε μια μεμβράνη κολλαγόνου, η οποία χρησιμοποιείται, ως επίδεσμος τραύματος. Αυτό το εμπλουτισμένο υλικό με πεπτίδια χαλκού διεγείρει τη συστολή τραύματος και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, και αυξάνει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα. Έτσι, αυξάνεται η επιθηλιοποίηση, αυξάνονται τα επίπεδα της γλουταθειόνης και του ασκορβικού οξέος, αυξάνεται η σύνθεση του κολλαγόνου, και ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες και τα σιτευτικά κύτταρα. Τα τραύματα επουλώνονται ταχύτερα και μειώνεται τελικά η συγκέντρωση μεταλλοπρωτεϊνασών 2 και 9, καθώς και του TNF-β (μία σημαντική φλεγμονώδης κυτοκίνη).

Τα πεπτίδια χαλκού επουλώνουν τα έλκη κατά 60,8% έως 98,5%, και μειώνουν τα ποσοστά μόλυνσης από 34% έως 7%. Ο ρυθμός επούλωσης είναι τρεις φορές μεγαλύτερος με τα πεπτίδια χαλκού.

-Τα πεπτίδια χαλκού έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Τα πεπτίδια χαλκού μειώνουν την TNF-άλφα-εξαρτώμενη έκκριση IL-6 σε φυσιολογικούς ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες. Λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων, τα πεπτίδια χαλκού μπορούν να αντικαταστήσουν τα κορτικοστεροειδή ή τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα στη θεραπεία των φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος. Μπορούν, επίσης, να μειώσουν το ερύθημα. 

-Τα πεπτίδια χαλκού προκαλούν επιδιόρθωση του DNA 

Η ραδιενεργή αντικαρκινική θεραπεία (ακτινοθεραπεία) επιβραδύνει την κυτταρική αντιγραφή με σπάσιμο των κλώνων DNA. Τα πεπτίδια χαλκού μπορούν να αποκαταστήσουν τη λειτουργία των ακτινοβολημένων ινοβλαστών με ακέραια κύτταρα. Ακόμη και με ακτινοθεραπεία  (5000 rad), σε μία συγκέντρωση πολύ χαμηλή (1 nanomolar), τα πεπτίδια χαλκού διεγείρουν την ανάπτυξη ινοβλαστών  και αυξάνουν την παραγωγή αυξητικών παραγόντων bFGF και VGF στο σημείο όπου έγινε η ακτινοβόληση και επιδιορθώνονται οι ιστοί.

-Τα πεπτίδια χαλκού διεγείρουν την αναγέννηση των νεύρων 

Τα πεπτίδια χαλκού προκαλούν αυξημένη μετανάστευση αιματογενών κυττάρων στους σωλήνες του κολλαγόνου, προάγουν την παραγωγή παραγόντων ανάπτυξης των νεύρων, αυξάνουν την έκφραση των ιντεγκρινών και το ποσοστό αναγέννησης των μυελινωμένων νευρικών ινών. Επιπλέον, αυξάνουν τον άξονα και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων Schwann.

-Τα πεπτίδια χαλκού επιδρούν στα βλαστοκύτταρα 

Τα πεπτίδια χαλκού διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων και αυξάνουν την  έκφραση των ιντεγκρινών και πρωτεϊνών p63 στα επιδερμικά βλαστοκύτταρα. Ο p63 θεωρείται ότι είναι ένας σημαντικός δείκτης των βλαστικών κυττάρων και πρωτεϊνών αντιγήρανσης, και τα πεπτίδια χαλκού είναι σε θέση να βοηθήσουν στην ανάκτηση των βλαστοκυττάρων της επιδερμίδας και αυξάνουν την ικανότητά τους να επιδιορθώνουν τους ιστούς. [

-Τα πεπτίδια χαλκού έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα πεπτίδια χαλκού είναι σε θέση να αντιστρέφουν την έκφραση ορισμένων γονιδίων που εμπλέκονται στην μεταστατική εξάπλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου και είναι αποτελεσματικά σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση – 1mkM. Τα πεπτίδια χαλκού ρυθμίζουν άμεσα την έκφραση των γονιδίων. Επίσης, αντιστρέφουν την έκφραση της γονιδιακής υπογραφής της εμφυσηματικής καταστροφής σε πνευμονικό ιστό σε καπνιστές με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Η υπογραφή της γονιδιακής έκφρασης που συνδέεται με το εμφύσημα περιλαμβάνει 127 γονίδια, που εμπλέκονται στη φλεγμονή και την επισκευή. Τα πεπτίδια χαλκού ρυθμίζουν προς τα κάτω τα γονίδια που εμπλέκονται στην καταστροφή των πνευμόνων και τη φλεγμονή, και προς τα πάνω τα γονίδια που εμπλέκονται στην επιδιόρθωση των ιστών. Με 10 nanomolar πεπτίδια χαλκού αποκαθίσταται η ικανότητα των πνευμόνων να αναγεννά το κολλαγόνο και να οργανώνεται σε φυσιολογικά ινίδια.

-Τα πεπτίδια στα καλλυντικά

Τα πεπτίδια χαλκού GHK-Cu χρησιμοποιούνται ευρέως στα καλλυντικά αντιγήρανσης. Τα πεπτίδια χαλκού είναι κατάλληλα για αντιγήρανση, σύσφιξη και έχουν αντιρυτιδική δράση.

Τα πεπτίδια χαλκού αυξάνουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη που είναι υπεύθυνα για το σφιχτό δέρμα και μπλοκάρουν το παλιό, κατεστραμμένο κολλαγόνο και ελαστίνη και χαρίζουν πιο νεανική όψη στο δέρμα.

Τα πεπτίδια χαλκού αυξάνουν το κολλαγόνο στο φωτογερασμένο δέρμα καλύτερα από τη βιταμίνη C και το ρετινοϊκό οξύ.

Οι κρέμες προσώπου και οι κρέμες ματιών με πεπτίδια χαλκού προκαλούν βελτίωση της χαλαρότητας του δέρματος, μειώνουν τις γραμμές και τις ρυτίδες και αυξάνουν την πυκνότητα του δέρματος και το πάχος του. Τα πεπτίδια χαλκού για τις κρέμες ματιών είναι καλύτερα από ό, τι η βιταμίνη Κ. 

Οι κρέμες με πεπτίδια χαλκού εφαρμόζονται δύο φορές την ημέρα και βελτιώνουν την εμφάνιση στο γηρασμένο δέρμα, προκαλούν αύξηση του πάχους του, μείωση των ρυτίδων και διεγείρουν έντονα τον πολλαπλασιασμό των δερματικών κερατινοκυττάρων και επιπλέον είναι μη-τοξικά και μη-ερεθιστικά.

-Τα πεπτίδια χαλκού στην ανάπτυξη των μαλλιών 

Τα πεπτίδια χαλκού και τα ανάλογά τους διεγείρουν την ανάπτυξη των μαλλιών, όπως και η 5% μινοξιδίλη. Επίσης, βελτιώνουν την έκβαση της μεταμόσχευσης μαλλιών.  Φαίνεται να προωθείται η παραγωγή κολλαγόνου, με τα πεπτίδια χαλκού τοπικά στο τριχωτό της κεφαλής και ενισχύονται τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά, ενώ τονώνεται η ανάπτυξη σε  πάχος των τριχών, όπου απαιτείται.

Το αμινοξύ γλυκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη σύνδεση του χαλκού, ενώ η λυσίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με το χαλκό μόνο σε αλκαλικό pΗ. Σε φυσιολογικό pΗ, η λυσίνη είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με ένα κυτταρικό υποδοχέα κι έτσι μεταφέρεται χαλκός από και προς τα κύτταρα. Το μικρό μέγεθος των πεπτιδίων χαλκού τους επιτρέπει να ταξιδεύουν ταχέως στον εξωκυττάριο χώρο και υπάρχει και εύκολη πρόσβαση στους κυτταρικούς υποδοχείς. 

Η μοριακή δομή του συμπλόκου χαλκού-πεπτιδίου GHK (GHK-Cu) χρησιμοποιείται στην κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ και στην φασματοσκοπία.

Ο χαλκός είναι σημαντικό μέταλλο

Ο χαλκός είναι ένα μέταλλο ζωτικής σημασίας για όλους τους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Πολλά ένζυμα χρησιμοποιούν τις αλλαγές στην κατάσταση οξείδωσης του χαλκού για να καταλύουν σημαντικές βιοχημικές αντιδράσεις, όπως η κυτταρική αναπνοή (οξειδάση κυτοχρώματος c), η αντιοξειδωτική άμυνα (σερουλοπλασμίνη, υπεροξειδική δισμουτάση-SOD), η αποτοξίνωση (μεταλλοθειονίνες), η πήξη του αίματος (παράγοντες πήξης αίματος V και VIII), η παραγωγή μελανίνης (τυροσινάσης) και ο σχηματισμός του συνδετικού ιστού (λυσυλ-υπεροξειδάση). Ο χαλκός απαιτείται για το μεταβολισμό του σιδήρου, την οξυγόνωση, τη νευροδιαβίβαση, την εμβρυϊκή ανάπτυξη και πολλές άλλες βασικές βιολογικές διεργασίες. Μία άλλη λειτουργία του χαλκού είναι να προσδίδουν στα βλαστικά κύτταρα ένα ορισμένο επίπεδο χαλκού, για να ξεκινήσει η διαφοροποίηση τους σε κύτταρα που απαιτούνται για την επισκευή. Έτσι, η ικανότητα των πεπτιδίων να συνδέονται με τον χαλκό και να διαμορφώνουν τα επίπεδα του ιστού, είναι ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τη βιολογική δράση του. 

Διαβάστε, επίσης,

Τα πεπτίδια για την δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα

Τα πεπτίδια για το βρογχικό άσθμα

Πόσο οι βιταμίνες απορροφούνται από τον οργανισμό μας

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Χαλκός

Πώς η αλόη βοηθάει στον διαβήτη

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Ενδομητρικές μηχανικές συσκευές

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τσουκνίδα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγγούρια

Να τρώτε γιαούρτι κάνει καλό

Πρόγραμμα διατροφής για τη διακοπή καπνίσματος

Η διατροφική αξία του βρωμάλευρου

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

Χρήσιμες πληροφορίες για το ζωμό βοδινού

Υγεία του ανοσοποιητικού

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Νόσος του Wilson

Πλήρης βιοχημικός έλεγχος αίματος

Όλες οι βιοχημικές εξετάσεις ούρων

Διατηρήστε με ένα βιοενεργειακό βραχιόλι την υγεία σας

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ