Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΜοριακό υδρογόνο για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών

Μοριακό υδρογόνο για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών

Το μοριακό υδρογόνο είναι απαραίτητο για τη ζωή

 

 

Το μοριακό υδρογόνο (Η2) δεν είναι ένα αδρανές και μη λειτουργικό μόριο στο σώμα μας.

Το Η2 αντιδρά με ισχυρά οξειδωτικά όπως ρίζες υδροξυλίου στα κύτταρα, και έχει προληπτικές και θεραπευτικές εφαρμογές σε πολλές ασθένειες.

Το H2 έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα:

Το Η2 ταχέως διαχέεται στους ιστούς και τα κύτταρα, χωρίς να διαταράσσει τις μεταβολικές αντιδράσεις οξειδοαναγωγής ούτε να επηρεάζει τη σηματοδότηση των ωφέλιμων αντιδραστικών ειδών οξυγόνου.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χορήγησης του μοριακού υδρογόνου: πόσιμο, εισπνοή αερίου Η2, διαλυμένο σε νερό (Η2-νερό), ενέσιμο Η2-διαλυμένο σε φυσιολογικό ορό (Η2-αλατούχο διάλυμα), μπάνιο με Η2, ή σταγόνες Η2-φυσιολογικού ορού για ττα μάτια.

Το Η2 μειώνει το οξειδωτικό στρες όχι μόνο μέσω άμεσων αντιδράσεων με τα ισχυρά οξειδωτικά, αλλά και έμμεσα με τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης. Έτσι το  Η2 δρα ως αντιφλεγμονώδες και αντιαποπτωτικό και διεγείρει το μεταβολισμό της ενέργειας.

Το μοριακό υδρογόνο είναι το μικρότερο στοιχείο και το ελαφρύτερο μόριο:

Το μοριακό υδρογόνο (Η2, δισόξινο ή αέριο υδρογόνο)  δρα ως θεραπευτικό και προληπτικό αντιοξειδωτικό με την επιλεκτική μείωση εξαιρετικά ισχυρών οξειδωτικών, όπως οι ρίζες υδροξυλίου (-OH) και οι υπεροξεινιτρικές (ONOO-) σε κύτταρα, και επιδεικνύει κυτταροπροστατευτικά αποτελέσματα κατά του οξειδωτικού στρες.

Τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) παράγονται μέσα στο σώμα καθημερινά ως παραπροϊόν του μεταβολισμού της ενέργειας με οξειδωτική φωσφορυλίωση αερόβια. Περιστασιακά, υπερβολικές ROS παράγονται, κατά το κάπνισμα, τη ρύπανση του αέρα, την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία ή ακτινοβολία ακτίνων Χ, κατά τη σκληρή άσκηση και τη σωματική ή ψυχολογική ένταση. Όταν παράγονται υπερβολικές ROS ή ενδογενής αντιοξειδωτική ικανότητα μειώνεται, και η οξείδωση προκαλεί επιβλαβείς επιπτώσεις, με αποτέλεσμα  «οξειδωτικό στρες». Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από διάφορες διαφορετικές καταστάσεις: φλεγμονή, ισχαιμία, επαναιμάτωση σε καρδιακή ή εγκεφαλική απόφραξη, μεταμόσχευση οργάνων, παύση της λειτουργικής αιμορραγίας κ.ά. Το χρόνιο οξειδωτικό στρες παρατηρείται σε κακοήθεις νόσους, σακχαρώδη διαβήτη, αθηροσκλήρωση, και χρόνιες φλεγμονώδεις διεργασίες, καθώς και σε πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες και στη διαδικασία της γήρανσης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι ROS προκαλούνται από την εντατική  άσκηση και στη μυϊκή κόπωση.

Η διαδικασία της δημιουργίας των ειδών οξυγόνου

Ως ένα πρώτο βήμα για τη δημιουργία ROS, οι ρίζες ανιόντων υπεροξειδίου παράγονται, κυρίως. από διαρροή ηλεκτρονίων από την μιτοχονδριακή αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων. Η υπεροξειδική δισμουτάση (SOD) μετατρέπει ενζυματικώς τις ρίζες σε υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2), το οποίο μεταβολίζεται για να δημιουργήσει νερό (H2O). Οι πολύ αντιδραστικές ρίζες OH δημιουργούνται από Η2Ο2 μέσω της αντίδρασης Fenton ή Weiss παρουσία καταλυτικώς δραστικών μετάλλων, όπως Fe2 + και Cu +. Η αντίδραση αντιδραστικών ειδών O2 με το μονοξείδιο του αζώτου παράγει ONOO-, το οποίο είναι ένα πολύ ενεργό είδος αζώτου (RNS). Τα αντιδραστικά είδη είναι η κύρια αιτία οξείδωσης και καταστροφής βιομορίων από την άμεση αντίδραση ή πυροδοτώντας την αλυσιδωτή αντίδραση των ελευθέρων ριζών. Η ιονίζουσα ακτινοβολία, και οι κοσμικές ακτίνες παράγουν, επίσης, ρίζες -ΟΗ μέσω της αλληλεπίδρασης με το νερό, μια διαδικασία που ονομάζεται ραδιόλυση. Αλλα ένζυμα, όπως οι NADPH οξειδάσες, το κυτόχρωμα Ρ450, η λιποξυγενάση, η κυκλοοξυγενάση, και η οξειδάση της ξανθίνης, συμμετέχουν, επίσης, στην παραγωγή ROS στο ανοσοποιητικό ή αποτοξινωτικό σύστημα.


Φυσιολογικοί ρόλοι του H2O2

Η συσσώρευση της οξειδωτικής βλάβης από ROS έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες.

Η κυτταρική ομοιόσταση οξειδοαναγωγής είναι, ωστόσο, μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της παραγωγής των ROS και του αντιοξειδωτικού συστήματος. Το οξειδωτικό στρες λειτουργεί ως μόριο σηματοδότησης. Το H2O2 απαιτείται για την κυτοκίνη, την ινσουλίνη, τον αυξητικό παράγοντα, τον ΑΡ-1, την c-Jun Ν-τελική κινάση 1 (JNK1), το p53, και τον πυρηνικό παράγοντα κάπα Β (ΝΡ-κΒ) στη σηματοδότηση και για να προωθήσει τη φωσφατάση σε απενεργοποίηση από την οξείδωση κυστεΐνης. Οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν ότι οι ROS συμμετέχουν σε οδούς σηματοδότησης. 

Επιπλέον, το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από το Η2Ο2 και τις ρίζες NO επάγει ένζυμα που εμπλέκονται σε αντιοξειδωτικές διαδικασίες και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες . Για παράδειγμα, η μετατόπιση του ΝΡ-E2-συγγενή παράγοντα 2 (Nrf2) εντός του πυρήνα οδηγεί στην ρύθμιση της έκφρασης γονιδίου που εμπλέκεται στο σύστημα άμυνας έναντι του οξειδωτικού στρες  και άλλες τοξικές πηγές, όπως τα βαρέα μέταλλα. Επιπλέον, το H2O2 είναι ένας βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση της κυτταρικής διαφοροποίησης, του ανοσοποιητικού συστήματος, της αυτοφαγίας  και της απόπτωσης. Έτσι, είναι σημαντικό να μην εξαλειφθεί πλήρως το H2O2 για να διατηρηθεί η ομοιόσταση.

Τα ιδανικά αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα χρησιμοποιούνται στην πρόληψη του καρκίνου, του εμφράγματος του μυοκαρδίου και της αθηροσκλήρωσης. Ένα ιδανικό αντιοξειδωτικό μόριο αναμένεται να μετριάζει την περίσσεια του οξειδωτικού στρες, αλλά να μην διαταράσσει την ομοιοστασία οξειδοαναγωγής. Με άλλα λόγια, το ιδανικό μόριο δεν θα πρέπει να μειώνει μόρια όπως το Η2Ο2, αλλά θα πρέπει να μειώνει αποτελεσματικά τα ισχυρά οξειδωτικά. όπως τις ρίζες OH.

Γι’ αυτό το ιδανικό αντιοξειδωτικό θεωρείται το Η2.


Οι βιολογικές επιδράσεις του μοριακού υδρογόνου

Το Η2 είναι αρκετά ήπιο και δεν διαταράσσει τις αντιδράσεις οξειδοαναγωγής του μεταβολισμού και δεν επηρεάζει τη λειτουργία αυτή στην κυτταρική σηματοδότηση ROS.

-Προστατευτικές επιδράσεις έναντι βλάβης επαναιμάτωσης

Η ισχαιμία / επαναιμάτωση επάγει το σοβαρό οξειδωτικό στρες. Η εισπνοή αερίου Η2 σε ισχαιμία, τραυματισμούς και επαναιμάτωση σε εγκεφαλικά  και στο έμφραγμα του μυοκαρδίου δρα θεραπευτικά. Επίσης, θεραπευτικά δρα σε κάκωση και σε νεφρική ισχαιμία-επαναιμάτωση. Μετά από καρδιακή ανακοπή, βλάβη ισχαιμίας / επαναιμάτωσης συμβαίνει σε διάφορα όργανα, όπως στον εγκεφάλο και την καρδιά. Η εισπνοή αέριο Η2 αυξάνει την επιβίωση και μειώνει τα νευρολογικά ελλείμματα.

Το H2 μετριάζεται επίσης τη βλάβη κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης των διαφόρων οργάνων (αέριο Η2 ή Η2-νερό ή διάλυμα Η2 ενδοφλέβιο).

-Προστατευτική δράση στον νευροεκφυλισμό

Το χρόνιο οξειδωτικό στρες είναι ευρέως γνωστό ως μία από τις αιτίες του νευροεκφυλισμού, σε άνοια και νόσο του Parkinson. Το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο μπορεί να προκληθεί από χρόνιο σωματικό στρες και μπορεί να βλάψει τη μάθηση και τη μνήμη. Επιπλέον, ο νευρωνικός πολλαπλασιασμός στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου καταστέλλεται από το στρες περιορισμού. Το πόσιμο Η2-νερό καταστέλλει την αύξηση αυτού του οξειδωτικού στρες και εμποδίζει τη γνωστική δυσλειτουργία. Επιπλέον, το Η2-νερό αποκαθιστά το νευρικό πολλαπλασιασμό στην οδοντωτή έλικα του ιππόκαμπου. Το Η2-νερό μπορεί να εφαρμοστεί για τη βελτίωση της κατάθλιψης και κάποιων ψυχικών διαταραχών. Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και το οξειδωτικό στρες είναι σημαντικές αιτίες απώλειας κυττάρων ντοπαμινεργικών στη μέλαινα ουσία. Το πόσιμο νερό Η2 καταστέλλει, επίσης, τη ντοπαμινεργική νευρωνική απώλεια που επάγεται από την ΜΡΤΡ (1-μεθυλ-4-φαινυλ-1,2,3,6-τετραϋδροπυριδίνη). 1 λίτρο ανά ημέρα Η2-νερό για 48 εβδομάδες βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα σε νόσο του Πάρκινσον.

-Προληπτική δράση κατά του μεταβολικού συνδρόμου

Το πόσιμο Η2-νερό διεγείρει το μεταβολισμό της ενέργειας. Το Η2-νερό ανακουφίζει σημαντικά από το λιπώδες ήπαρ σε διαβήτη 2, σε παχυσαρκία, καθώς και σε υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά δίαιτα. Το πόσιμο H2-νερό μειώνει σημαντικά το λίπος και το σωματικό βάρος. Επιπλέον, το πόσιμο νερό Η2 μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης πλάσματος, της ινσουλίνης, των τριγλυκεριδίων και διεγείρει το μεταβολισμό της ενέργειας. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την κατανάλωση Η2-νερό σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο.

-Κατασταλτικές επιδράσεις στη φλεγμονή

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που χαρακτηρίζεται από την καταστροφή του οστού και του χόνδρου. Το H2-νερό που περιέχει 4-5 mg / L Η2 (υψηλής περιεκτικότητας Η2-νερό) (0,5 L / ημέρα) για 4 εβδομάδες μειώνει την ουρική 8-υδροξυ-δεσοξυγουανίνη (8-OHdG) κατά 14,3% και την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και τα αντισώματα έναντι των κυκλικών κιτρουλλινικών πεπτιδίων. Έτσι, τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βελτιώνονται σημαντικά με το Η2-νερό.

-Χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου

Η εισπνοή Η2 αερίου και το πόσιμο νερό Η2 βελτιώνει τη θνησιμότητα και την απώλεια σωματικού βάρους. Το Η2-νερό (0.55-0.65 mM, 1.5-2.0 L / ημέρα) για 6 εβδομάδες έχει αντιοξειδωτική δράση, βελτιώνει την απώλεια της όρεξης και την ποιότητα ζωής.

-Επιδράσεις στην δερματομυοσίτιδα και τις μιτοχονδριακές ασθένειες

Το Η2-νερού (1,0 L / ημέρα) για 12 εβδομάδες σε ασθενείς με μυϊκές ασθένειες (μυϊκές δυστροφίες, πολυμυοσίτιδα / δερματομυοσίτιδα, και μιτοχονδριακές μυοπάθειες) μειώνει την παραγωγή γαλακτικού οξέος και των ΜΜΡ3, που αντιπροσωπεύουν την δραστηριότητα της φλεγμονής κατά 27% σε δερματομυοσίτιδα και μιτοχονδριακές μυοπάθειες. 

-Μετριάζει τις δυσμενείς επιπτώσεις  της αιμοκάθαρσης

Το διάλυμα Η2-αιμοκάθαρσης μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση πριν και μετά την αιμοκάθαρση, την μεθυλογουανιδίνη πλάσματος και τις μονοκύτταρες πρωτεΐνες του πλάσματος χημειοελκτική 1 και μυελοπεροξειδάση.

-Δρα στις ερυθηματώδεις δερματικές ασθένειες

Η ενδοφλέβια χορήγηση 0,5 L Η2-υγρού για 30 λεπτά για περισσότερο από 3 ημέρες βελτιώνει τις οξείες ερυθηματώδεις δερματικές παθήσεις.

-Επιδράσεις στην άσκηση

Το Η2-νερό για μια εβδομάδα εμποδίζει την ανύψωση του γαλακτικού οξέος στο αίμα κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης και την κόπωση των μυών.


Μηχανισμοί της αποτελεσματικότητας  του Η2

-Άμεση μείωση των ριζών υδροξυλίου με το μοριακό υδρογόνο

-Άμεση αναγωγή του νιτρικού υπεροξειδίου με μοριακό υδρογόνο με ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης

-Έμμεση μείωση του οξειδωτικού στρες με  ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης

-Ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης προφλεγμονωδών κυτοκινών και ορμονών

Το Η2 φαίνεται έμμεσα να ρυθμίζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης (ΝΡ-κΒ, TNF-α, ιντερλευκίνη (IL) -1β, IL-6, IL-10, IL-12, CCL2 και ιντερφερόνη (INF) – γ, ICAM-1, PGE2 και PGE2, και HMGB-1). Επιπλέον ο αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 21 (FGF21), έχει αυξημένη έκφραση μετά από πόσιμο Η2-νερό για την τόνωση της κατανάλωσης των λιπαρών οξέων και της γλυκόζης. Ακόμη, αυξάνεται η γαστρική έκφραση του mRNA που κωδικοποιεί την γκρελίνη, μια εκκριταγωγή αυξητική ορμόνη, που έχει νευροπροστατευτική δράση. Το Η2 μπορεί να αντιδράσει άμεσα με μεταγραφικούς παράγοντες για τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης και προκαλεί διαμόρφωση της σηματοδότησης. 

Πολλά ιατρικά αέρια παρέχουν αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις και πρόληψη.

Το υδρόθειο (H2S), το μονοξείδιο του άνθρακα (CO), και το NO είναι εξαιρετικά τοξικά μόρια. Ωστόσο, παίζουν σημαντικό ρόλο ως μόρια σηματοδότησης. Το CO είναι δηλητηριώδες ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις χάρη στην ικανότητά του να παρεμβαίνει στην παροχή οξυγόνου, ενώ το ενδογενές CO είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία των οργάνων και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε αντίθεση, το Η2 δεν έχει καμία κυτταροτοξικότητα.

Η συνδυασμένη θεραπεία με Η2 και CO επέδειξε ενισχυμένη θεραπευτική αποτελεσματικότητα μέσω και των δύο αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών μηχανισμών, και μπορεί να είναι ένα κλινικά εφικτή προσέγγιση για την πρόληψη βλάβης ισχαιμίας / επαναιμάτωσης στο μυοκάρδιο. Το NO με το Η2 αέρια για εισπνοή μπορεί να είναι χρήσιμος συνδυασμός για την προγραμματισμένη στεφανιαία επέμβαση ή για τη θεραπεία της ισχαιμίας τραυματισμού / επαναιμάτωσης.

Το μοριακό υδρογόνο μπορεί εύκολα να διαχυθεί μέσα από τα υποκυτταρικά διαμερίσματα και να καθαρίσει όλες τις κυτταροτοξικές ρίζες οξυγόνου, για την προστασία του DNA, του RNA και των πρωτεϊνών από το οξειδωτικό στρες.

Το μοριακό υδρογόνο αυξάνει τα αντιοξειδωτικά ένζυμα (γλουταθειόνη, υπεροξική δεσμουτάση, καταλάση κ.ά) και τις κυτταροπροστατευτικές πρωτεϊνες του σώματος.

Το μοριακό υδρογόνο μπορεί εύκολα να αλλάξει τη σηματοδότηση των κυττάρων, τον μεταβολισμό των κυττάρων και την γονιδιακή έκφραση και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αντιφλεγμονώδη δράση, αντιαλλεργική δράση και αντιαποπτωτική.

Το υδρογόνο στο σώμα μας συνδέεται με το οξυγόνο και το άζωτο και βρίσκεται σε κάθε μόριο στο σώμα μας, όπως στο DNA, στις πρωτεϊνες, στα σάκχαρα και στα λίπη. Οι δεσμοί υδρογόνου είναι από τις πιο σημαντικές αλληλεπιδράσεις που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των βιολογικών μορίων. Έτσι, το υδρογόνο ρυθμίζει σε όλο τον οργανισμό την φυσιολογία.

Με τον τρόπο αυτό το μοριακό υδρογόνο είναι ιδανικό αντιοξειδωτικό μόριο για το οξειδωτικό στρες στα μιτοχόνδρια λόγω του μικρού μεγέθους. Μπορεί να φθάσει στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων, λόγω του μικρού του μεγέθους. Με τον τρόπο αυτό το H2 προστατεύει άμεσα τα μιτοχόνδρια που εκτίθενται στα αντιδραστικά είδη οξυγόνου.

Το υδρογόνο από το στόμα διαλυμένο σε νερό βελτιώνει τις μιτοχονδριακές διαταραχές και διεγείρει τον μεταβολισμό.

Το μοριακό υδρογόνο είναι φάρμακο για πρόληψη και θεραπεία και μπορεί να συγχορηγηθεί με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ερυθριτόλη.

Τα αντοξειδωτικά είναι θρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα, αλλά και ένζυμα, δηλαδή πρωτεϊνες που συμμετέχουν σε χημικές αντιδράσεις, που βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος τα καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά νοσήματα, η νόσος Alzheimer, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο καταρράκτης.

Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από ισχαιμία, επαναιμάτωση και φλεγμονή και προκαλεί βλάβη στους ιστούς. Το επίμονο οξειδωτικό στρες προκαλεί καιρκίνο. 

Το H2 μειώνει τις ρίζες υδροξυλίου, που είναι κυτταροτοξικές και προκαλούνται από τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου ROS και προστατεύει τα κύτταρα, χωρίς να αντιδρά με τα οφέλιμα ROS.

Τα ROS εμπλέκονται σε μεταστατικές διαδικασίες με την εισβολή των καρκινικών κυττάρων στους περιβάλλοντες ιστούς από τον πρωτοπαθή όγκο. Τα δημιουργούμενα ROS εμπλέκονται στην εξέλιξη όγκου και σε πολλά μονοπάτια σηματοδότησης και στην μετάσταση. Στη θέση που είναι ο καρκίνος παράγονται μεγάλες ποσότητες ROS από τα ενεργοποιημένα ουδετερόφιλα και μακροφάγα σαν απάντηση στην φλεγμονώδη απόκριση.


Γιατί το υδρογόνο είναι απαραίτητο για τη ζωή

Το νερό που είναι απαραίτητο για τη ζωή, σχηματίζεται από το συνδυασμό του οξυγόνου, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και του υδρογόνου. Όταν εμπλουτίζει κάποιος το νερό του με υδρογόνο, αυτό βοηθάει στον καθαρισμό του σώματος. 

Το H2 καθαρίζει τις τοξικές ρίζες υδροξυλίου στο σώμα.

Όσο πιο πολύ νερό εμπλουτισμένο με υδρογόνο πίνετε τόσο πιο υγιείς θα είστε.

Το Η2 δεν έχει τοξικότητα, γιατί τα παραπροϊόντα της αντίδρασης εξουδετέρωσης των ελεύθερων ριζών είναι το νερό. Κάθε ξεχωριστό μόριο Η2 εξουδετερώνει 2 ρίζες υδροξυλίου και παράγονται δύο μόρια H20 για να ενυδατωθούν τα κύτταρα.

Όταν το νερό έχει συγκέντρωση υδρογόνου 1,6 mg/L είναι αντιοξειδωτικό για την απομάκρυνση αποβλήτων σε κυτταρικό επίπεδο, λόγω της γρήγορης απορρόφησης και διασποράς βαθιά μέσα στα κύτταρα.

Πιείτε νερό εμπλουτισμένο με ιόντα υδρογόνου και πάρτε μαζί διττανθρακικά, ιώδιο και σελήνιο.

Θα έχετε την υγειά σας, γιατί το υδρογόνο μειώνει το οξειδωτικό στρες σε πολλές ασθένειες του πεπτικού, καρδιοαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος.

Το μοριακό υδρογόνο, έτσι, είναι φυσική αντιγηραντική μέθοδος, προλαμβάνει την φθορά και προάγει την υγεία, την ελαστικότητα του δέρματος και την καταπολέμηση των ρυτίδων.

Το υδρογόνο καταπολεμά τις φλεγμονές και τον πόνο.

Σε ασθένειες που υπάρχει χρόνια φλεγμονή, όπως σε καρδιοαγγειακές παθήσεις, εκκρίνονται μεσολαβητές φλεγμονής που μπορεί να υποκινήσουν μια αλλαγή στην έκφραση γονιδίων: NP-kB, TNFa και αντιδρώντα είδη αζώτου, όπως οξείδιο του αζώτου και νιτρικό υπεροξείδιο.

Το μοριακό υδρογόνο επηρεάζει έμμεσα τη γονιδιακή έκφραση και έχει άμεση επιγενετική επίδραση, γιατί έχει αντιφλεγνονώδεις ιδιότητες και είναι τροποποιητικός επιγενετικός παράγοντας για γονίδια που εμπλέκονται με τον χρόνιο πόνο και τη φλεγμονή.

Ακόμη μερικά βακτήρια στον εντερικό σωλήνα παράγουν αέριο υδρογόνο από μη εύπεπτες ίνες και γι΄αυτό η δίαιτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τις φλεγμονές κι έχει καρδιοαγγειακά οφέλη.

Σε ποιες παθήσεις είναι απαραίτητο το μοριακό υδρογόνο:

Καρκίνος

Φλεγμονές

Καρδιοαγγειακά νοσήματα

Υπέρταση

Νόσος του Parkinson

Νόσος του Alzheimer

Άνοια

Σακχαρώδης διαβήτης

Παθήσεις των αρθρώσεων

Γαστρεντερικές παθήσεις

Γρίπη

Πνευμονία

Κρυολόγημα

Δερματικές παθήσεις

Χρόνιες λοιμώξεις

Νεφρίτιδα

Νεφρωσικό σύνδρομο

Kόπωση των μυών

Οστεοπόρωση


Μέθοδοι χορήγησης μοριακού υδρογόνου

-Εισπνοή αερίου υδρογόνου

Η εισπνοή αερίου Η2 είναι μια απλή θεραπευτική μέθοδος. Το Η2 αέριο μπορεί να εισπνέεται μέσω του κυκλώματος του αναπνευστήρα, μάσκας προσώπου ή ρινικής κάνουλας. Επειδή το εισπνεόμενο αέριο Η2 δρα ταχέως, μπορεί να είναι κατάλληλο για την άμυνα έναντι του οξειδωτικού στρες. Ειδικότερα, η εισπνοή του αερίου δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη πλευρά, η στάγδην έγχυση των φαρμάκων αυξάνει την πίεση του αίματος και προκαλεί σοβαρά εμπόδια κατά τη διάρκεια της θεραπείας του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Η εισπνοή 3-4% αέριου Η2 φθάνει σε ένα πλατώ (10-20 μΜ στο αρτηριακό και φλεβικό αίμα, αντίστοιχα), σε περίπου 20 λεπτά.

-Νερό πόσιμο με υδρογόνο 

Το διαλυτοποιημένο Η2 (Η2-νερό) είναι ευεργετικό. Το Η2 μπορεί να διαλυθεί σε νερό έως 0.8 mM (1,6 mg / L) υπό ατμοσφαιρική πίεση σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς αλλαγή του pΗ και είναι αποτελεσματικό για τη βελτίωση της παχυσαρκίας. Η έγχυση αερίου Η2 στο νερό υπό υψηλή πίεση κάνει ηλεκτρόλυση στο νερό για να παράγει Η2 με αντίδραση του μετάλλου του μαγνησίου ή υδρίδίου του με το νερό. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να εφαρμοστούν όχι μόνο στο νερό αλλά και σε άλλους διαλύτες. 

-Ενδοφλέβια ένεση υδρογόνου σε αλατούχο διάλυμα

Το H2 χορηγείται ενδοφλέβια ή ενδοπεριτοναϊκώς ως Η2-αλατούχο διάλυμα (Η2-διαλυμένο ορό), που επιτρέπει την παράδοση του Η2 με μεγάλη αποτελεσματικότητα, για παράδειγμα σε οξύ ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. 

-Άμεση ενσωμάτωση του μοριακού υδρογόνου με διάχυση

Κολλύρια, μπάνια και σε καλλυντικά

Οφθαλμικές σταγόνες με διάλυση Η2 σε φυσιολογικό ορό και απευθείας χορήγηση στην οφθαλμική επιφάνεια.

Η παράδοση Η2 σε καρδιακά μοσχεύματα κατά τη διάρκεια κρυοδιατήρησης με λουτρό νερού με υδρογόνο βελτιώνει αποτελεσματικά τη μυοκαρδιακή βλάβη λόγω ισχαιμίας και επαναιμάτωσης. Αυτή η συσκευή δίνει στα όργανα Η2 κατά τη διάρκεια της ψυχρής  αποθήκευσης και έχει θεραπευτική και προληπτική χρήση κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης.

Το H2 μπορεί εύκολα να διαπερνάει το δέρμα και διανέμεται σε όλο το σώμα μέσω της ροής του αίματος. Έτσι, κάνοντας ένα ζεστό λουτρό νερού με διαλυμένο Η2 είναι μία μέθοδος ενσωμάτωσης του Η2 εντός του σώματός σας στην καθημερινή ζωή. 

Η παρακολούθηση της κίνησης του μοριακού υδρογόνου

Το H2 έχει έναν αριθμό πλεονεκτημάτων ως δυνητικό αντιοξειδωτικό. Έχει ευνοϊκά χαρακτηριστικά διανομή και φυσική ικανότητά του να διεισδύει στις βιομεμβράνες και να διαχέεται στο κυτταρόπλασμα. Το H2 φθάνει ταχέως στον πυρήνα και προστατεύσει τα μιτοχόνδρια του πυρηνικού DNA. Επιπλέον, το Η2 διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Όταν κάποιος εισπνέει υδρογόνο, λόγω της ικανότητάς του να διαχέεται κατά μήκος των μεμβρανών φθάνει και αντιδρά με τα κυτταροτοξικά ROS και παρέχεται μεγάλη προστασία από την οξειδωτική βλάβη. Το νερό που εμπλουτίζεται με υδρογόνο, εξουδετερώνει τα ROS που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Οι προστατευτικές δυνατότητες του υδρογόνου αυξάνονται με την παρουσία συγκεκριμένων καταλυτών της θερμότητας.

Το υδρογόνο είναι το μικρότερο, πιο απλό και πιο θεμελιώδες στοιχείο.

Είναι εξαιρετικά μοναδικό θεραπευτικό μέσο κι έχει την ικανότητα να δρα σε κυτταρικό επίπεδο. Είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και κυτταροπροοστατευτικό και επιδιορθώνει τους ιστούς ενδοκυτταρικά.

Η χρήση του μπορεί να γίνει παντού, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας και βοηθάει στην θεραπεία των χρόνιων καταστάσεων φθοράς και πόνου

Δρα όπως τα ιαματικά νερά που έχουν μοριακό υδρογόνο από την αντίδραση του νερού με τα μέταλλα αλκαλικών γαιών και λόγω βακτηρίων και φυκιών που παράγουν μοριακό υδρογόνο.

Η φυσική επίδραση των ιαματικών λουτρών στην μείωση της οξείδωσης στο δέρμα φαίνεται με το μοριακό υδρογόνο που είναι ελιξήριο αντιγήρανσης και πρόληψης της φυσικής φθοράς του DNA.

To μοριακό υδρογόνο χρησιμοποιείται για αντιγήρανση, για τις γυναικολογικές παθήσεις, για τις πνευμονολογικές παθήσεις, για τις νευρολογικές, τις παθήσεις του πεπτικού, τις οφθαλμολογικές παθήσεις, αλλά και τις παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, τα αυτοάνοσα νοσήματα, τον καρκίνο και όλα τα χρόνια νοσήματα.

Διαβάστε, επίσης,

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μοριακού υδρογόνου

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Χρήσιμες πληροφορίες για το υπεροξείδιο του υδρογόνου

Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Τροφή για τα κύτταρα

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Τι μπορεί να πάθετε από την έλλειψη βιταμινών

Νερό το μεγάλο μυστήριο

Ιαματικά λουτρά Αιδηψού

Mεταβολική αλκάλωση

Συμπλήρωμα διατροφής για το οξειδωτικό στρες

Aναπνευστική αλκάλωση

Μεταβολομική

ΟγκοΥπερθερμία

Μπορεί η υπερθερμία να θεραπεύσει τον καρκίνο;

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ