Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠώς η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα
Array

Πώς η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Πολλοί άνθρωποι που σταματούν το κάπνισμα αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα μετά από μερικά χρόνια

 

 

 

Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για το κάπνισμα και τον καρκίνο του πνεύμονα μπορεί να είναι λάθος.

Για παράδειγμα, πολλοί, αν όχι οι περισσότεροι ασθενείς με ιστορικό καπνίσματος που το έχουν σταματήσει δεκαετίες πριν προσβάλλονται από καρκίνο του πνεύμονα.

Σε μια αναδρομική μελέτη 626 ατόμων με καρκίνο του πνεύμονα στη Νότια Καλιφόρνια, 482 (77%) είχαν ιστορικό καπνίσματος. Από αυτούς, μόνο οι 71 ασθενείς (14,7%) κάπνιζαν κατά τη στιγμή της διάγνωσής τους. Από τους υπόλοιπους 411 ασθενείς, οι 245 (60%) δεν είχαν καπνίσει για ένα μέσο όρο 18 ετών, 8 εκ των οποίων είχαν κόψει το κάπνισμα 51 έως 60 χρόνια νωρίτερα. Οι άλλοι 166 (40%) είχαν σταματήσει το κάπνισμα  10 έτη από τη διάγνωση. Εξήντα τοις εκατό των ασθενών ανέπτυξε καρκίνο του πνεύμονα παρά τη διακοπή του καπνίσματος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τη λαϊκή αντίληψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με καρκίνο του πνεύμονα είναι σε εξέλιξη καπνιστές που δεν έχουν σταματήσει την κακή συνήθεια μέχρι που τα συμπτώματα του καρκίνου εμφανιστούν. 

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατακόρυφα κατά 50% κατά τα πρώτα 15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά ο κίνδυνος ποτέ δεν γίνεται ο ίδιος με εκείνο των μη καπνιστών.

Υπήρξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ του χρόνου από την διακοπή του καπνίσματος και της ιστολογίας των καρκινικών κυττάρων, επίσης. Οι ασθενείς ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν αδενοκαρκίνωμα αν είχαν περάσει περισσότερο από 21 χρόνια από την τελευταία φορά που κάπνιζαν (P = 0.0005), ενώ το πλακώδες καρκίνωμα ήταν περισσότερο διαδεδομένο σε τρέχοντες καπνιστές (15.6% των σημερινών καπνιστών έναντι 8,3% των πρώην καπνιστών, P = 0,028). Ο επιπολασμός της αδενοκαρκινώματος μεταβάλλεται, επίσης, αντιστρόφως με τον αριθμό των πακέτων-ετών στους καπνιστές (Ρ <0,0001).

Μόνο το 16% των ατόμων του γενικού πληθυσμού με καρκίνο του πνεύμονα διαγιγνώσκονται με εντοπισμένη νόσο, σε σύγκριση με το 59% των ασθενών στη μελέτη αυτή. Συνήθως, το 41% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε στάδια 3 ή 4, σε σύγκριση με το 26% αυτής της μελέτης. Το 1995, στην Καλιφόρνια εφαρμόσθηκε ένας αντικαπνιστικός νόμος που απαγόρευσε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους εργασίας. Αυτό ενθάρρυνε τους περισσότερους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους και μπορεί να βοήθησε στην διάγνωση των ασθενών στα αρχικά στάδια του καρκίνου.

Ωστόσο, η επιβίωση από καρκίνο του πνεύμονα αυξήθηκε από 13% σε 16%, μόνο.

Παγκοσμίως, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο νούμερο 1 δολοφόνος από καρκίνο, και δεν έχει καλή έκβαση σε σύγκριση με τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου, και του καρκίνου του προστάτη.

Παρά το γεγονός ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι σημαντική, δεν είναι η λύση. Το ένα τρίτο των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν καπνίσει ποτέ και δεν έχουν ποτέ εκτεθεί σε παθητικό κάπνισμα.

Ο εντοπισμός της αιτίας αυτής της κακοήθεις είναι στο επίκεντρο του έντονου ενδιαφέροντος των ερευνητών. 

11th International Lung Cancer Conference (ILCC): Poster 4. Presented July 10, 2010.

Σε άλλη μελέτη σε μια επισκόπηση ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα αποδεικνύεται ότι η απότομη και πρόσφατη διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το έναυσμα για την ανάπτυξη καρκίνου. Σε 4 έτη, συνολικά 312 περιπτώσεις υποβλήθηκαν σε θεραπεία για καρκίνωμα πνευμονικής προέλευσης: 182 ασθενείς είχαν κόψει το κάπνισμα πριν 5 έως 15 μήνες πριν διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα. Από τους 182 ασθενείς 142 ήταν άνδρες και 40 ήταν γυναίκες, με ηλικίες που κυμαίνονταν μεταξύ 47 και 74 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς κάπνιζαν για περισσότερο από 25 χρόνια, πάνω από 20 τσιγάρα τη μέρα. Η εντυπωσιακή άμεση στατιστική συσχέτιση μεταξύ της διακοπής του καπνίσματος στην ανάπτυξη της κακοήθειας του πνεύμονα, σε περισσότερο από το 60% των ασθενών είναι πολύ εντυπωσιακή. Η ενεργοποίηση των σωματικών μηχανισμών επούλωσης και επιδιόρθωσης της χρόνιας βλάβης από τον καπνό στο αναπνευστικό επιθήλιο επάγεται και ωθείται από την απότομη διακοπή της συνήθειας, προκαλώντας ανεξέλεγκτη κυτταρική διαίρεση και την καρκινογένεση. Η
φυσιολογική επούλωση των ιστών και οι αναβολικές και καταβολικές διεργασίες επίτευξης της ισορροπίας, διαρκούν, περίπου 6 έως 8 εβδομάδες μετά την αρχική προσβολή. Όταν μια ανισορροπία εμφανίζεται μεταξύ αυτών των φάσεων της διαδικασίας επούλωσης, συμβαίνουν και διαταραχές στην  επισκευή που οδηγούν σε καρκινογένεση, όπως ι σχηματισμός χηλοειδών σε ουλές.
Η νικοτίνη διεγείρει τον παράγοντα απελευθέρωσης της κορτικοτροπίνης (CRF) εκτός από την αύξηση των επιπέδων της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH), που παρεμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και το διεγείρουν. Η απότομη διακοπή της νικοτίνης που είναι εθιστική μπορεί να προκαλέσει διαταραχή της άμυνας του οργανισμού μέσω του άξονα Â’smoking-steroid και το επιθήλιο του πνεύμονα εκτίθεται σε επικίνδυνα επίπεδα ανεξέλεγκτης κυτταρικής διαίρεσης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι αιτία θανάτου από κάπνισμα σε ποσοστό 1%. Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν είναι η κύρια αιτία θανάτου σε καπνιστές: Οι καρδιακές παθήσεις, η βρογχίτιδα, το εμφύσημα,το  εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος του λάρυγγα, του στόματος, των κόλπων, της τραχείας, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του τραχήλου της μήτρας, του νεφρού, της ουροδόχου κύστης και, των ωοθηκών σχετίζονται με το κάπνισμα στα πλαίσια του πεδίου καρκινογένεσης. Πολλοί καπνιστές υποφέρουν και τελικά να πεθαίνουν από άλλες ασθένειες πριν αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα ή οι ασθένειες αυτές τους σκοτώνουν πριν από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καπνός, όπως τσιγάρα, πούρα, πίπες, ναργιλές, μασώμενος καπνός, ταμπάκο e-τσιγάρα μπορεί να περιέχουν πρόσθετα που είναι καρκινογόνα.

Συνολικά, η πιθανότητα  ένας άντρας να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα στη διάρκεια της ζωής του είναι περίπου 1 στους 13. Για μια γυναίκα, ο κίνδυνος είναι περίπου 1 στις 16. Αυτοί οι αριθμοί περιλαμβάνουν τόσο τους καπνιστές όσο και τους μη καπνιστές. Για τους καπνιστές ο κίνδυνος είναι  υψηλότερος, ενώ για τους μη καπνιστές ο κίνδυνος είναι μικρότερος.

Το κάπνισμα, είναι μια από τις κύριες αιτίες του μικροκυτταρικού και μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα και συμβάλλει στο 80 τοις εκατό και 90 τοις εκατό των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα σε γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα. Οι άνδρες που καπνίζουν έχουν 23 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα και οι γυναίκες έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με αυτούς που δεν κάπνισαν ποτέ.

Ο επιπολασμός του καπνίσματος είναι:

Περισσότεροι από 20 στους 100 ενήλικες άνδρες (20,5%)
Περίπου 15 ανά 100 ενήλικες γυναίκες (15,3%)

Άρα:
1/13 είναι 7,7% όλων των ανδρών
1/16 είναι 6.25% όλων των γυναικών

Μεταξύ των ανδρών που δεν καπνίζουν το ποσοστό είναι 1,39% και στους καπνιστές θα είναι 32,14% (αν υποτεθεί ότι η αύξηση 23x  στο προβλεπόμενο ποσοστό των καπνιστών είναι σωστή)

Για τις γυναίκες που δεν καπνίζουν είναι 2,2% και σε καπνίστριες 28.65% (και πάλι αν υποτεθεί ότι η 13x αύξηση στο προβλεπόμενο ποσοστό των καπνιστών είναι σωστή).

Οι στατιστικές για την υγεία και το κάπνισμα δεν είναι αποδεκτές από όλους και αυτοί, αποδίδουν τα περισσότερα από τα δεινά του καπνίσματος στην κακή γενετική.

Μια επανεξέταση των στατιστικών στοιχείων θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Παραδόξως, λιγότερο από το 10 τοις εκατό των δια βίου καπνιστών θα νοσήσει από καρκίνο του πνεύμονα. Λιγότεροι ακόμα θα προσβληθούν από άλλες μορφές καρκίνου, όπως κεφαλής και τραχήλου στόματος. 

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από το κάπνισμα είναι για αγγειακές παθήσεις που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο σκοτώνει περισσότερους καπνιστές από όλους τους καρκίνους μαζί.

Οι τοξίνες του καπνού είναι υπεύθυνες και η σκλήρυνση των αρτηριών.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια συνεπάγεται τη στένωση των αεραγωγών στον πνεύμονα, σε μεγάλο βαθμό με τη μορφή της χρόνιας βρογχίτιδας ή εμφυσήματος. Η Βρογχίτιδα είναι αποτέλεσμα του καπνίσματος που προκαλεί φλεγμονή. Το εμφύσημα προκαλείται από σκλήρυνση στις κυψελίδες, από τον καπνό, τα μικρά σακιά στους πνεύμονες όπου το οξυγόνο συναντά το αίμα.

Οι καπνιστές αρρωσταίνουν πιο συχνά, επειδή ο καπνός παραλύει τις μικροσκοπικές τρίχες στους πνεύμονες που ονομάζονται βλεφαρίδες, οι οποίες φυσιολογικά σαρώνουν τη βρωμιά και τα βακτηρίδια από τους πνεύμονές σας. Οι καπνιστές έχουν λιγότερο αντοχή επειδή το μονοξείδιο του άνθρακα αντικαθιστά το οξυγόνο στο αίμα.

Ωστόσο, το βασικό επιχείρημα των ένθερμων καπνιστών παραμένει σταθερό: Το κάπνισμα δεν σκοτώνει όλους.

Περίπου το 50 τοις εκατό των καπνιστών φθάνουν τα γηρατειά, έστω και με μειωμένη γεύση, μειωμένη αντοχή, μειωμένη όραση, κίτρινα δόντια και κακή αναπνοή.

Διαβάστε, επίσης,

Κάπνισμα για τη θεραπεία ασθενειών

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον καπνό

Ο καπνός και η ιστορία του

Η νικοτίνη ως φυτοφάρμακο

Τροφές που δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι παίρνουν Zyban για να κόψουν το κάπνισμα

Επιτρέπεται να καπνίζουν οι έγκυες γυναίκες;

Πόσο σας κοστίζει το κάπνισμα

Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα

Κάπνισμα και καρδιοαγγειακές παθήσεις

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Εθισμός στη νικοτίνη

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Αθροιστική κεφαλαλγία

Μύθοι για το κάπνισμα

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Βρογχικό άσθμα

Άσθμα

Όλες οι αλήθειες για το κάπνισμα

Γιατί σας αρέσει να καπνίζετε

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΗ άσκηση γυμνάζει τον εγκέφαλο
Επόμενο άρθροΠροκαΐνη
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ