Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Νεομυκίνη

Print Friendly, PDF & Email

Η νεομυκίνη είναι αντιβιοτικό

 

Η νεομυκίνη είναι μια αμινογλυκοσίδη και είναι αντιβιοτικό που βρίσκεται σε πολλά φάρμακα που χρησιμοποιούνται τοπικά, όπως κρέμες, αλοιφές, και κολλύρια.

Η νεομυκίνη ανήκει στην κατηγορία των αντιβιοτικών αμινογλυκοζίτες που περιέχουν δύο ή περισσότερα αμινοσάκχαρα συνδεδεμένα με γλυκοσιδικούς δεσμούς.

Η νεομυκίνη χρησιμοποιείται, συνήθως, ως ένα τοπικό παρασκεύασμα. Μπορεί, επίσης, να χορηγείται από το στόμα, όπου συνήθως συνδυάζεται με άλλα αντιβιοτικά. Η νεομυκίνη δεν απορροφάται από το γαστρεντερικό σωλήνα και έχει χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό φάρμακο για την  ηπατική εγκεφαλοπάθεια και την υπερχοληστερολαιμία. Με τη θανάτωση των βακτηριδίων στον εντερικό σωλήνα, διατηρεί τα επίπεδα της αμμωνίας χαμηλά και προλαμβάνει την ηπατική εγκεφαλοπάθεια, ειδικά πριν από χειρουργείο του γαστρεντερικού συστήματος.

Έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της λοίμωξης του λεπτού εντέρου και την βακτηριακή υπερανάπτυξη. Δεν χορηγείται μέσω ένεσης, γιατί η νεομυκίνη είναι εξαιρετικά νεφροτοξική (προκαλεί βλάβη στα νεφρά), περισσότερο και από τις άλλες αμινογλυκοσίδες.

Η νεομυκίνη συμπεριλαμβάνεται, σε πολύ μικρές ποσότητες, ως συντηρητικό σε ορισμένα εμβόλια (0.025 mg ανά δόση).

Η αντίσταση στη νεομυκίνη παρέχεται είτε από το ένα είτε από τα δύο γονίδια φωσφοτρανσφεράσης του αμινογλυκοζίτη. 

Η νεομυκίνη είναι ένα μίγμα νεομυκίνη Β (φραμυκετίνη) και νεομυκίνης C (5-15%).

Η νεομυκίνη έχει καλή δραστικότητα έναντι Gram-θετικών και Gram-αρνητικών βακτηρίων, αλλά είναι πολύ ωτοτοξική. Η χρήση του έτσι είναι η από του στόματος θεραπεία κατά των εντερικών λοιμώξεων. Παρόμοια με άλλες αμινογλυκοσίδες, η νεομυκίνη έχει εξαιρετική δραστικότητα έναντι Gram-αρνητικών βακτηρίων, και έχει μερική δραστικότητα έναντι Gram-θετικών βακτηριδίων.

Είναι σχετικά τοξική για τον άνθρωπο, και πολλοί αναπτύσσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτή.

Η νεομυκίνη παρεμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D. Αν κάνετε συχνή χρήση νεομυκίνης πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D.

Διαβάστε, επίσης,

Θυλακίτιδα

Αμμωνία ορού

Τα επικίνδυνα συστατικά στα εμβόλια

Ποια φάρμακα απαγορεύονται στην μυασθένεια;

Διάγνωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12

Αλλεργία στα μάτια

Εμβόλιο ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς

www.emedi.gr

Προηγούμενο άρθροΒιταμίνες για τη ναυτία
Επόμενο άρθροΚατεψυγμένη γονιμότητα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

Νόστιμη σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές Σπιτική σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ