Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚατεψυγμένη γονιμότητα
Array

Κατεψυγμένη γονιμότητα

Print Friendly, PDF & Email

Η μέθοδος παράτασης ή διαφύλαξης της αναπαραγωγικής ικανότητας της γυναίκας

Υπάρχει ασφάλεια για τα αποψυγμένα ωάρια;

Η ημιτελής σεξουαλική επανάσταση…

Τα κατεψυγμένα ωάρια αφορούν, κυρίως, γυναίκες με καρκίνο, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα, αφού κάνουν την χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, που είναι θεραπείες, που, συνήθως, στειρώνουν τις γυναίκες, να τα χρησιμοποιήσουν.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλα νοσήματα που απειλούν τη γονιμότητα στις γυναίκες και τα ωάρια καταψύχονται και σε αυτές τις περιπτώσεις.

Τα ωάρια, σήμερα, άρχισαν να καταψύχονται για κοινωνικούς λόγους.

Η κατάψυξη ωαρίων είναι το μέσο της σύγχρονης γυναίκας που θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο στη ζωή της.

Η υπερταχεία κατάψυξη ή υαλοποίηση είναι μέθοδος υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η κρυοσυντήρηση προσφέρεται για όσες γυναίκες θέλουν να κάνουν οικογενειακό προγραμματισμό.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων απευθύνεται σε τρεις συγκεκριμένες ομάδες γυναικών: σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο οι οποίες δεν έχουν ακόμη αρχίσει χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, σε εκείνες που υποβάλλονται σε θεραπεία με τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που θεωρούν ότι η κατάψυξη εμβρύων είναι μια επιλογή και σε εκείνες που θα ήθελαν να διατηρήσουν τη μελλοντική ικανότητά τους να αποκτήσουν παιδιά, είτε επειδή δεν έχουν ακόμη έναν σύντροφο, ή για άλλους προσωπικούς, επαγγελματικούς, κοινωνικούς ή ιατρικούς λόγους.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι τοξικές για τα ωοκύτταρα, αφήνοντας λίγα, αν υπάρχουν, βιώσιμα ωάρια. Η κατάψυξη ωαρίων προσφέρει στις γυναίκες με καρκίνο την ευκαιρία να διατηρήσουν τα ωάριά τους, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν παιδιά στο μέλλον.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια επιλογή και για γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση που αντιτίθενται είτε για θρησκευτικούς ή ηθικούς λόγους, με την πρακτική της κατάψυξης των εμβρύων. Έχουν τη δυνατότητα να γονιμοποιήσουν μόνο όσα ωάρια θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία IVF, και στη συνέχεια παγώνουν τυχόν εναπομείναντα μη γονιμοποιημένα ωάρια. 


Μέθοδος κρυοσυντήρησης ωαρίων

Η διαδικασία ωοληψίας ωοκυττάρων για κρυοσυντήρηση είναι η ίδια με εκείνη για την εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει μία έως αρκετές εβδομάδες ενέσεις ορμονών που διεγείρουν τις ωοθήκες να ωριμάσουν αρκετά ωάρια. Όταν τα ωάρια είναι ώριμα, πραγματοποιείται η τελική ωρίμανση, κατά προτίμηση με τη χρήση ενός αγωνιστή GnRH παρά με ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), δεδομένου ότι μειώνει τον κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Τα ωάρια αφαιρούνται ακολούθως από το σώμα με διακολπική ωοληψία. Η διαδικασία, συνήθως, διεξάγεται υπό νάρκωση. Τα ωάρια καταψύχονται, αμέσως.

Το ωάριο είναι το μεγαλύτερο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα και περιέχει μία μεγάλη ποσότητα νερού. Όταν το ωάριο παγώσει, οι κρύσταλλοι πάγου που σχηματίζονται μπορεί να καταστρέψουν την ακεραιότητα του κυττάρου. Για να αποφευχθεί αυτό, το αυγό πρέπει να αφυδατωθεί πριν από την κατάψυξη. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας κρυοπροστατευτικά τα οποία αντικαθιστούν το μεγαλύτερο μέρος του νερού μέσα στο κύτταρο και αναστέλλουν το σχηματισμό κρυστάλλων πάγου.

Τα ωάρια καταψύχονται με τη μέθοδο βραδείας ψύξεως ή μια νεότερη διαδικασία την υαλοποίηση. Η υαλοποίηση είναι πολύ ταχύτερη, αλλά απαιτεί υψηλότερες συγκεντρώσεις κρυοπροστατευτικών που θα προστεθούν. Το αποτέλεσμα της υαλοποίησης είναι ένα στερεό σαν γυαλί κύτταρο, χωρίς παγοκρυστάλλους. Η υαλοποίηση, σε αντίθεση με την κατάψυξη, είναι μια φυσική μετάβαση. Η υαλοποίηση εξαλείφει το σχηματισμό πάγου εντός και εκτός των ωοκυττάρων σε ψύξη κατά τη διάρκεια της κρυοσυντήρησης. Η υαλοποίηση συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και καλύτερη ανάπτυξη σε σύγκριση με την αργή ψύξη όταν εφαρμόζεται σε ωοκύτταρα σε μετάφαση II. Η υαλοποίηση έχει γίνει, επίσης, η μέθοδος επιλογής για προπυρηνικά ωοκύτταρα.

Κατά τη διαδικασία κατάψυξης, η διαφανής ζώνη, ή κέλυφος του ωαρίου μπορεί να τροποποιηθεί για να γίνει η γονιμοποίηση. Έτσι, σήμερα, όταν τα ωάρια αποψυχθούν, μια ειδική διαδικασία γονιμοποίησης πραγματοποιείται από εμβρυολόγο, και το σπερματοζωάριο ενίεται απευθείας στο ωάριο με μια βελόνα αντί να φυσικά τοποθετώντας το σε ένα πιάτο. Αυτή η τεχνική ονομάζεται ICSI (Intracytoplasmic Sperm Injection) και χρησιμοποιείται, επίσης, και στην εξωσωματική γονιμοποίηση.

Σήμερα, όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να βιώσουν την μητρότητα σε αισθητά μεγαλύτερες ηλικίες, για να μην εξαναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Όπως, ισχυρίζονται οι γιατροί τα κατεψυγμένα ωάρια δεν έχουν ημερομηνία λήξης και διατηρούν την φρεσκάδα και την ποιότητα της ηλικίας κατά την οποία λήφθηκαν. Επίσης, οι γιατροί υπόσχονται ασφάλεια και μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τη διέγερση της ωοθήκης και την ωοληψία.

Βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες καταψύχουν τα ωάριά τους, όταν καταλάβουν ότι ίσως υπάρξει πρόβλημα γονιμότητας και το κάνουν μετά τα 35, όταν αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και αποβολών.

Αλλά και η μεγάλη αλήθεια είναι ότι ακόμη και σε νέες γυναίκες οι περισσότερες εμβρυομεταφορές δεν οδηγούν σε υγιείς κυήσεις και υγιή μωρά. Τα ωάρια μετά την απόψυξη χρειάζονται μικρογονιμοποίηση-ICSI κατά την οποία το σπερματοζωάριο τοποθετείται μέσα στο ωάριο κι έχει αυξημένα ποσοστά γενετικών ανωμαλιών.

Ακόμη, το ψυχικό κόστος, αλλά και το οικονομικό, της in vitro γονιμοποίησης είναι μεγάλα, λόγω των ορμονών, των ενέσεων, των υπερήχων και των ωοληψιών. Οι γυναίκες αυτές παθαίνουν κατάθλιψη. 

Κάποια ή όλα τα ωάρια μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά.

Οι κίνδυνοι που εμπλέκονται με την κατάψυξη ωαρίων για τις γυναίκες που υποβάλλονται στη διαδικασία είναι η ίδια με τους κινδύνους από την λήψη ωαρίων για τους σκοπούς της εξωσωματικής γονιμοποίησης:

αιμορραγία από τη διαδικασία ανάκτησης των ωοκυττάρων

αντίδραση στις ορμόνες που χρησιμοποιούνται για την επαγωγή υπερωορρηξίας (περισσότερα από ένα ωάρια),

σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS)

ηπατική ανεπάρκεια

καρκίνος μακροπρόθεσμα

γενετικές ανωμαλίες στο παιδί

Γιατί κάποιες γυναίκες αποφασίζουν να καταψύξουν τα ωάριά τους;

Κάποιες γυναίκες φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να κάνουν ποτέ παιδί.

Κάποιες γυναίκες δεν βρίσκουν τον κατάλληλο σύντροφο.

Κάποιες γυναίκες είναι φιλόδοξες επαγγελματικά.

Τα ποσοστά επιτυχίας της κατεψυγμένης γονιμότητας

Το ποσοστά είναι χαμηλότερη σε κατεψυγμένα ωάρια σε σύγκριση με την υαλοποίηση. Η πιθανότητα να έχει μια γυναίκα μια ζωντανή  γέννηση μετά από τρεις είναι 31,5 τοις εκατό για τις γυναίκες που πάγωσαν τα ωάριά τους σε ηλικία 25 ετών, 25,9 τοις εκατό σε ηλικία 30 ετών,  19,3 τοις εκατό σε ηλικία 35, και 14,8 τοις εκατό στην ηλικία των 40. 

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων πρέπει να γίνεται σε ειδική μονάδα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Οι Μονάδες Υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσφέρουν ευρύ φάσμα υπηρεσιών:

-Έλεγχος ανδρικής και γυναικείας γονιμότητας

-Σπερμοδιάγραμμα και διερεύνηση παραμέτρων γονιμότητας

-Παρακολούθηση και έλεγχος ωοθηλακιορρηξίας

-Σπερματέγχυση ομόλογος ή ετερόλογος (IUI)

-Εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF)

-Μικρογονιμοποίηση (ICSI)

-Ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένων σπερματοζωαρίων (IMSI)

-Λήψη σπερματοζωαρίων από επιδιδυμίδα ή όρχεις (PESA, TESE)

-Κρυοσυντήρηση εμβρύων, ωαρίων, σπέρματος, ορχικού ιστού

-Υποβοηθούμενη εκκόλαψη (Assisted Hatching)

-Ανάπτυξη και μεταφορά βλαστοκύστης

-Προεμφυτευτική Διάγνωση (P.G.D)

-Διατήρηση γονιμότητας και κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού

-Δωρεά ωαρίων

Διαβάστε τι ισχύει στον ΕΟΠΥΥ για τις διαδικασίες έγκρισης για εξωσωματική γονιμοποίηση

 

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υπογονιμότητα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η στείρωση στους άντρες

Εξωσωματική Γονιμοποίηση

www.emedi.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ