Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΔιασωλήνωση της τραχείας

Διασωλήνωση της τραχείας

Print Friendly, PDF & Email

Η τεχνική της διασωλήνωσης της τραχείας

 

 

 

 

Γράφει ο 

Δρ Ιωάννης Κριαράς 

Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, MD, PhD 

Η διασωλήνωση της τραχείας είναι η τοποθέτηση ενός εύκαμπτου πλαστικού σωλήνα εντός της τραχείας  για να διατηρήσει ανοικτούς τους αεραγωγούς ή να χρησιμεύσει ως αγωγός μέσω του οποίου χορηγούνται ορισμένα φάρμακα. Συχνά πραγματοποιείται σε  τραυματίες, αρρώστους, ή σε ασθενείς για αναισθησία για να διευκολύνεται ο αερισμός των πνευμόνων, στον μηχανικό αερισμό, και για να αποφευχθεί η πιθανότητα της ασφυξίας ή η απόφραξη των αεραγωγών.

Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη οδός είναι η στοματοτραχειακή, στην οποία ένας ενδοτραχειακός σωλήνας διέρχεται μέσα από το στόμα εντός της τραχείας.

Στη ρινοτραχειακή διαδικασία, ένας ενδοτραχειακός σωλήνας διέρχεται μέσω της μύτης εντός της τραχείας.

Άλλες μέθοδοι διασωλήνωσης είναι με χειρουργική επέμβαση και είναι η κρικοθυρεοτομή (που χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης) και η τραχειοτομή, που χρησιμοποιείται, κυρίως, σε καταστάσεις μεγάλης ανάγκης για την υποστήριξη των αεραγωγών.

Επειδή είναι μια επεμβατική ιατρική διαδικασία, η διασωλήνωση εκτελείται, συνήθως, μετά τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και ενός φαρμάκου νευρομυϊκού αποκλεισμού. Μπορεί, ωστόσο, να πραγματοποιηθεί και σε ξύπνιο ασθενή με τοπική αναισθησία ή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς αναισθησία.

Η διασωλήνωση διευκολύνεται με τη χρήση ενός συμβατικού λαρυγγοσκοπίου, ευέλικτου βρογχοσκοπίου οπτικών ινών, ή βιντεολαρυγγοσκόπιου για να προσδιορισθούν οι φωνητικές χορδές και να περάσει ο σωλήνας μεταξύ τους μέσα στην τραχεία αντί στον οισοφάγο.

Άλλες συσκευές και τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά.

Όταν η τραχεία έχει διασωληνωθεί, το μπαλόνι φουσκώνεται, ακριβώς πάνω από την άκρη του σωλήνα, για να ασφαλισθεί στη θέση του, για να αποτραπεί η διαρροή των αναπνευστικών αερίων, καθώς και για την προστασία του τραχειοβρογχικού δένδρου από  τα οξέα του στομάχου. Ο σωλήνας στη συνέχεια ασφαλίζεται στο πρόσωπο ή το λαιμό και συνδέεται με ένα Τ και συνδέεται μια συσκευή AMBU ή ειδικές συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής (αναπνευστήρες φορητοί ή μη). Σε περίπτωση χρήσεως αναπνευστήρα όλες οι παράμετροι της αναπνοής (συχνότητα, αναπνεόμενος όγκος, περιεκτικότητα του εισπνεόμενου αέρα σε οξυγόνο) ρυθμίζονται μέσω της συσκευής.

Σε καρδιακή ανακοπή είναι η μόνη περίπτωση για την οποία δεν απαιτείται τοπική αναισθησία, καταστολή, μυοχάλαση κ.ά.

Μόλις δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για βοήθεια ή / και για προστασία του αερισμού, ο τραχειακός σωλήνας αφαιρείται. Αυτό αναφέρεται ως αποσωλήνωση της τραχείας (ή αποσύνδεση της κάνουλας, στην περίπτωση χειρουργικής μεθόδου διασωλήνωσης των αεραγωγών όπως η κρικοθυρεοτομή ή η τραχειοτομή).

Η διασωλήνωση της τραχείας μπορεί να συσχετιστεί με μικρές επιπλοκές, όπως σπάσιμο δοντιών ή ρήξεις των ιστών του άνω αεραγωγού. Μπορεί, επίσης, να σχετίζεται με δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές, όπως η εισρόφηση του περιεχομένου του στομάχου που μπορεί να οδηγήσει σε μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα πνευμονίτιδα από χημική αναρρόφηση, ή διασωλήνωση του οισοφάγου, που μπορεί να οδηγήσει σε δυνητικά θανατηφόρο ανοξία. Γι΄αυτό, η δυσκολία ή οι επιπλοκές λόγω της παρουσίας ασυνήθιστης ανατομίας των αεραγωγών ή άλλες ανεξέλεγκτες μεταβλητές αξιολογούνται προσεκτικά πριν από την διασωλήνωση της τραχείας.

Οι εναλλακτικές στρατηγικές για την εξασφάλιση ανοικτών των αεραγωγών πρέπει πάντοτε να είναι άμεσα διαθέσιμες.


Ενδείξεις διασωλήνωσης τραχείας

Η διασωλήνωση ενδείκνυται σε πολλές καταστάσεις, όταν μια ασθένεια ή μια ιατρική διαδικασία εμποδίζει ένα άτομο από τη διατήρηση της βατότητας του αεραγωγού, την αναπνοή, και την οξυγόνωση του αίματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, η χορήγηση οξυγόνου χρησιμοποιώντας μια απλή μάσκα προσώπου είναι ανεπαρκής.

-Καταστολή του επιπέδου συνείδησης 

Είναι η πιο συχνή ένδειξη για τραχειακή διασωλήνωση και τοποθετείται ένας σωλήνας μέσω του οποίου μπορεί να χορηγηθεί υποξείδιο του αζώτου ή πτητικά αναισθητικά. Τα γενικά αναισθητικά, τα οπιοειδή, και φάρμακα νευρομυϊκού αποκλεισμού μπορεί να μειώσουν ή ακόμη και να καταργήσουν την αναπνευστική κίνηση. Αν και δεν είναι το μόνο μέσο για τη διατήρηση ανοικτών των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, η διασωλήνωση της τραχείας παρέχει το πιο αξιόπιστο μέσα οξυγόνωσης και αερισμού και το μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου και πνευμονική αναρρόφηση. 

Η βλάβη στον εγκέφαλο (όπως μετά από ένα μαζικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμό στο κεφάλι ή δηλητηρίαση) μπορεί να οδηγήσει σε καταστολή του επιπέδου συνείδησης. Όταν ο ασθενής πέσει σε λήθαργο ή κώμα (σκορ στην κλίμακα Γλασκώβη μικρότερο του 8), η κατάρρευση των εξωγενών μυών των αεραγωγών μπορεί να εμποδίζει τον αεραγωγό, και εμποδίζεται, έτσι και η ελεύθερη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Επιπλέον, τα προστατευτικά αντανακλαστικά του αεραγωγού, όπως ο βήχας και η κατάποση μπορεί να είναι μειωμένα ή να απουσιάζουν. Η διασωλήνωση της τραχείας συχνά απαιτείται για την αποκατάσταση της βατότητας  του αεραγωγού και την προστασία του τραχειοβρογχικού δένδρου από πνευμονική εισρόφηση του γαστρικού περιεχομένου. 

-Υποξαιμία

Η διασωλήνωση μπορεί να είναι αναγκαία για έναν ασθενή με μειωμένη περιεκτικότητα σε οξυγόνο και  κορεσμό οξυγόνου του αίματος που προκαλείται όταν η αναπνοή είναι ανεπαρκής (υποαερισμός), άπνοια ή όταν οι πνεύμονες δεν είναι σε θέση να μεταφέρουν αρκετό οξυγόνο στο αίμα. Αυτοί οι ασθενείς, οι οποίοι μπορεί να είναι ξύπνιοι και σε εγρήγορση, είναι, συνήθως, σε κρίσιμη κατάσταση με νόσο πολυσυστηματική ή πολλαπλούς σοβαρούς τραυματισμούς.  Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι ο τραυματισμός της σπονδυλικής στήλης, τα πολλαπλά κατάγματα πλευρών, η σοβαρή πνευμονία, το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS), ή ο πνιγμός. Συγκεκριμένα, διασωλήνωση γίνεται εάν η αρτηριακή μερική πίεση του οξυγόνου (PaO2) είναι μικρότερη από 60 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg), ενώ το κλάσμα εισπνεόμενου οξυγόνου (FiO2) είναι 50% ή μεγαλύτερο. Σε ασθενείς με αυξημένο αρτηριακό διοξείδιο του άνθρακα, με αρτηριακή μερική πίεση CO2 (PaCO2) μεγαλύτερη από 45 mm Hg, απαιτείται διασωλήνωση, ειδικά αν μια σειρά μετρήσεων αποδεικνύουν επιδεινούμενη αναπνευστική οξέωση. 

-Απόφραξη των αεραγωγών 

Η επικείμενη ή η απόφραξη των αεραγωγών είναι μια συχνή ένδειξη για τη διασωλήνωση της τραχείας. Απειλητική απόφραξη των αεραγωγών για τη ζωή μπορεί να συμβεί όταν ένα ξένο σώμα κλείσει τους αεραγωγούς. Αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε βρέφη και νήπια. Ο σοβαρός αμβλύς ή διεισδυτικός τραυματισμός στο πρόσωπο ή στο λαιμό μπορεί να συνοδεύεται από οίδημα και επέκταση του αιματώματος, ή  τραυματισμό του λάρυγγα, της τραχείας ή των βρόγχων. Η απόφραξη των αεραγωγών είναι, επίσης, συχνή σε άτομα που έχουν εισπνεύσει καπνό ή έχουν υποστεί εγκαύματα μέσα ή κοντά στους αεραγωγούς ή την επιγλωττίτιδα. Η παρατεταμένη γενικευμένη επιληπτική δραστηριότητα και το αγγειοοίδημα είναι άλλες συχνές αιτίες της απόφραξης των αεροφόρων οδών που είναι απειλητικές για τη ζωή που μπορεί να απαιτήσουν διασωλήνωση για την εξασφάλιση ανοικτών των αεραγωγών.


Τεχνική διασωλήνωσης της τραχείας

Η διαγνωστική ή θεραπευτική παρεμπόδιση των αεραγωγών (όπως σε βρογχοσκόπηση, σε θεραπεία με λέιζερ ή τοποθέτηση stent των βρόγχων) μπορεί  να εμποδίζει την ικανότητα αναπνοής και η διασωλήνωση μπορεί να είναι απαραίτητη σε τέτοιες καταστάσεις. 

Το λαρυγγοσκόπιο

Το λαρυγγοσκόπιο αποτελείται από μια λαβή που περιέχει μπαταρίες για ένα φως και μια σειρά από εναλλάξιμες λεπίδες, οι οποίες είναι είτε ευθείες ή καμπύλες. Αυτή η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την άμεση λαρυγγοσκόπηση. Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί μια ευθεία ή κυρτή λεπίδα εξαρτάται εν μέρει από τα συγκεκριμένα ανατομικά χαρακτηριστικά του αεραγωγού, και εν μέρει από την προσωπική εμπειρία και την προτίμηση του ιατρού που κάνει την διασωλήνωση. Η λεπίδα Macintosh είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη, κυρτή λεπίδα λαρυγγοσκοπίου, ενώ η λεπίδα Miller είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη ευθεία λεπίδα. Και οι δύο λεπίδες λαρυγγοσκοπίου Miller και Macintosh είναι διαθέσιμες σε μεγέθη 0 (παιδικά) έως 4 (μεγάλα ενηλίκων). Υπάρχουν πολλές άλλες  ευθείες και καμπύλες λεπίδες, με αξεσουάρ, όπως καθρέφτες για τη διεύρυνση του οπτικού πεδίου, ακόμη και θύρες για τη χορήγηση οξυγόνου. 

Τα λαρυγγοσκόπια με οπτικές ίνες σε αντίθεση με τα συμβατικά λαρυγγοσκόπια,  επιτρέπουν στον ιατρό να επισκοπεί έμμεσα το λάρυγγα. Αυτό παρέχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε περιπτώσεις όπου ο χειριστής πρέπει να δει  την επιγλωττίδα, και τις δύσκολες διασωληνώσεις. Τα βιντεολαρυγγοσκόπια είναι εξειδικευμένα λαρυγγοσκόπια οπτικών ινών που χρησιμοποιούν έναν  ψηφιακό αισθητήρα με βιντεοκάμερα για να επιτρέπει στο χειριστή να βλέπει την επιγλωττίδα και τον λάρυγγα σε μια οθόνη βίντεο. Άλλες “μη επεμβατικές” συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην τραχειακή διασωλήνωση είναι η λαρυγγική μάσκα αεραγωγού (που χρησιμοποιείται ως αγωγός για την τοποθέτηση ενδοτραχειακού σωλήνα) και το Airtraq για Smartphones.

Ο τραχειοσωλήνας

Ο στυλεός είναι ένα μεταλλικό σύρμα για να εισάγεται μέσα στον ενδοτραχειακό σωλήνα και ο σωλήνας να συμμορφώνεται καλύτερα προς την ανατομία του άνω αεραγωγού του συγκεκριμένου ατόμου. Η ενίσχυση αυτή χρησιμοποιείται, συνήθως, σε μια δύσκολη λαρυγγοσκόπηση. Ακριβώς, όπως με τις λεπίδες λαρυγγοσκοπίου, υπάρχουν επίσης διάφοροι τύποι διαθέσιμων στυλεών (Verathon, Eschmann κ.ά).

Υπάρχει, επίσης, ένας κοίλος καθετήρας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση και αντικατάσταση των σωλήνων τραχείας, χωρίς την ανάγκη για λαρυγγοσκόπηση (CAEC) μέσα από το οποίο μπορεί να χορηγηθεί και οξυγόνο. 

Υπάρχει και στυλεός με φως που είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί την αρχή της διαφανοσκόπισης να διευκολυνθεί η τυφλή διασωλήνωση η στοματοτραχειακή.

Ο τραχειοσωλήνας διπλού αυλού Carlens, χρησιμοποιείται για θωρακικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η VATS λοβεκτομή (μεσοθωρακοσκόπηση). Ένας τραχειοσωλήνας είναι ένας καθετήρας που εισάγεται στην τραχεία για τον πρωταρχικό σκοπό της διατήρησης ανοικτών των αεραγωγών. Οι τραχειοσωλήνες χρησιμοποιούνται συχνά για τη διαχείριση των αεραγωγών στη γενική αναισθησία, την εντατική θεραπεία, τη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και σε έκτακτη ανάγκη. Πολλοί διαφορετικοί τύποι τραχειοσωλήνων είναι διαθέσιμοι, κατάλληλοι για διαφορετικές συγκεκριμένες εφαρμογές. Ένας ενδοτραχειακός σωλήνας είναι ένας ειδικός τύπος τραχειοσωλήνα που σχεδόν πάντοτε εισάγεται μέσω του στόματος (στοματοτραχειακός) ή την μύτη (ρινοτραχειακός). Έχει σχεδιαστεί για να τοποθετείται μέσα στον αεραγωγό των τραυματιών, των αρρώστων ή την αναισθησία των ασθενών, προκειμένου να εκτελέσει μηχανικό αερισμό θετικής πίεσης των πνευμόνων και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αναρρόφησης ή απόφραξης των αεραγωγών. Ο ενδοτραχειακός σωλήνας έχει ένα εξάρτημα σχεδιασμένο να συνδέεται με μία πηγή πεπιεσμένου αερίου, όπως το οξυγόνο. Στο άλλο άκρο έχει ένα στόμιο μέσω του οποίου τα αέρια κατευθύνονται μέσα στους πνεύμονες και μπορεί, επίσης, να έχει ένα μπαλόνι. Η άκρη του ενδοτραχειακού σωλήνα τοποθετείται πάνω από την τρόπιδα (στο σημείο που η τραχεία χωρίζει σε κάθε πνεύμονα) και σφραγίζεται μέσα στην τραχεία, έτσι ώστε οι πνεύμονες να αερίζονται εξίσου.

Ο σωλήνας τραχειοστομίας είναι ένας άλλος τύπος τραχειοσωλήνα, μήκους (51-76 mm) με καμπύλο μέταλλο ή πλαστικό σωλήνα που εισάγεται σε ένα στόμιο τραχειοστομίας ή σε μια κρικοθυρεοειδοτομή.

Οι τραχειοσωλήνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να εξασφαλίσουν την επαρκή ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, για την παροχή οξυγόνου σε υψηλότερες συγκεντρώσεις από τον αέρα, ή να χορηγηθούν άλλα αέρια όπως ήλιο, νιτρικό οξείδιο, υποξείδιο του αζώτου, ξένον ή ορισμένοι πτητικοί αναισθητικοί παράγοντες, όπως δεσφλουράνιο, ισοφλουράνιο ή σεβοφλουράνιο. Μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν ως οδός για τη χορήγηση ορισμένων φαρμάκων όπως βρογχοδιασταλτικά, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, και φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία καρδιακής ανακοπής, όπως ατροπίνη, επινεφρίνη, λιδοκαΐνη και βασοπρεσίνη. 

Οι σύγχρονοι ενδοτραχειακοί σωλήνες σήμερα κατασκευάζονται από πολυβινυλοχλωρίδιο. Σωλήνες κατασκευασμένοι από ελαστική σιλικόνη, ή από ανοξείδωτο χάλυβα είναι, επίσης, διαθέσιμοι για ειδικές εφαρμογές. Για ανθρώπινη χρήση, οι σωλήνες κυμαίνονται σε μέγεθος από 2 έως 10,5 mm σε εσωτερική διάμετρο. Το μέγεθος επιλέγεται με βάση το μέγεθος του σώματος του ασθενούς, με τα μικρότερα μεγέθη να χρησιμοποιούνται για βρέφη και παιδιά. Οι περισσότεροι ενδοτραχειακοί σωλήνες έχουν ένα φουσκωτό cuff για να σφραγίζει το τραχειοβρογχικό δένδρο από τη διαρροή των αναπνευστικών αερίων και την πνευμονική αναρρόφηση του γαστρικού περιεχομένου, του αίματος, των εκκρίσεων και άλλων υγρών. Σωλήνες είναι, επίσης, διαθέσιμοι, χωρίς cuff, αν και η χρήση τους περιορίζεται, κυρίως, σε παιδιά (στα μικρά παιδιά, o κρικοειδής χόνδρος είναι το στενότερο τμήμα του αεραγωγού και συνήθως, παρέχει επαρκή σφράγιση για τον μηχανικό αερισμό).

Προσχηματισμένοι ενδοτραχειακοί σωλήνες είναι, επίσης, διαθέσιμοι. Οι από του στόματος και οι ρινικοί σωλήνες  είναι  πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι από τους προσχηματισμένους σωλήνες.

Υπάρχει ένας αριθμός διαφορετικών τύπων σωλήνων ενδοβρογχικού διπλού αυλού που έχουν ενδοβρογχικά, καθώς και ενδοτραχειακά κανάλια. Αυτοί οι σωλήνες είναι, συνήθως, ομοαξονικοί, με δύο ξεχωριστά κανάλια και δύο ξεχωριστά ανοίγματα. Μπορούν και ενσωματώνουν έναν ενδοτραχειακό αυλό που τερματίζει στην τραχεία και έναν ενδοβρογχικό αυλό, η περιφερική κορυφή του οποίου τοποθετείται 1-2 cm μέσα στο δεξί ή το αριστερό κύριο βρόγχο. Υπάρχει, επίσης, ο σωλήνας που έχει ένα μονό αυλό της τραχείας και ένα ενδοβρογχικό. Αυτοί οι σωλήνες επιτρέπουν στο άτομο να αερίζονται και οι δύο πνεύμονες, ή είτε ο ένας πνεύμονας ανεξάρτητα από τον άλλο. Επιτρέποντας στον έναν πνεύμονα στην λειτουργική πλευρά να καταρρεύσει, μπορεί να είναι χρήσιμο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής θώρακος, δεδομένου ότι μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση του χειρουργού σε άλλες σχετικές δομές εντός της θωρακικής κοιλότητας. 

Οι «θωρακισμένοι» ενδοτραχειακοί σωλήνες από σιλικόνη ενισχυμένοι με σύρμα είναι πολύ πιο ευέλικτοι από ό, τι οι σωλήνες από πολυβινυλοχλωρίδιο, όμως είναι δύσκολο να συμπιεστούν. Αυτό μπορεί να τους κάνει χρήσιμους για καταστάσεις στις οποίες η τραχεία αναμένεται να παραμείνει διασωληνωμένη για παρατεταμένη διάρκεια, ή όταν ο λαιμός κάμπτεται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.

Ένας άλλος τύπος τραχειοσωλήνα έχει τέσσερα μικρά ανοίγματα ακριβώς πάνω από το φουσκωτό περίβλημα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αναρρόφηση της τραχείας ή χορήγηση ενδοτραχειακών φαρμάκων αν είναι απαραίτητο.

Άλλοι σωλήνες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε χειρουργική επέμβαση με λέιζερ.

Συνήθως, επιλέγουμε σωλήνα εσωτερικής διαμέτρου 9 mm για τους ενήλικες άνδρες και 8 mm για τις γυναίκες, αλλά υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από τον κανόνα αυτό ανάλογα με την σωματική διάπλαση του ατόμου. 

Ένας χρήσιμος πρακτικός κανόνας είναι η χρήση ενδοτραχειακού σωλήνα του ίδιου πάχους με το μικρό δάχτυλο του ασθενούς.


Η ενδοτραχειακή διασωλήνωση

-Ετοιμάζεται ο ενδοτραχειακός σωλήνας, ελέγχεται η σωστή λειτουργία του αεροθαλάμου και του λαρυγγοσκοπίου και επαλείφεται το κατώτερο τριτημόριο του σωλήνα με αλοιφή ξυλοκαϊνης.

-Διανοίγεται το στόμα του ασθενούς με το δεξί χέρι και εισάγεται το λαρυγγοσκόπιο με το αριστερό στην δεξιά πλευρά της στοματικής κοιλότητας, έτσι ώστε να απωθείται η γλώσσα προς τα αριστερά.

-Η λάμα του λαρυγγοσκοπίου προωθείται μέχρι την αύλακα που βρίσκεται μεταξύ γλώσσας και επιγλωττίδας. Στη συνέχεια το λαρυγγοσκόπιο απωθείται προς τα άνω κι εμπρός προκειμένου να ανυψωθεί η βάση της γλώσσας και η επιγλωτίδα και να γίνει ορατός ο λάρυγγας. Προσοχή, απαιτείται αν το λαρυγγοσκόπιο χρησιμοποιηθεί σαν μοχλός και τα δόντια της άνω γνάθου σαν υπομόχλιο, οπότε δεν επιτυγχάνεται η σωστή θέση για διασωλήνωση και υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα δόντια του ασθενούς.

-Μετά την αποκάλυψη του λάρυγγα και κρατώντας πάντα το λαρυγγοσκόπιο με το αριστερό χέρι, εισάγετε με ελαφρές κινήσεις τον ενδοτραχειακό σωλήνα με το δεξί χέρι και τον προωθείτε με οδηγό την λάμα του λαρυγγοσκοπίου κάτω από την επιγλωττίδα και μέσω των φωνητικών χορδών, μέχρι να περάσει το εγγύς άκρο του αεροθαλάμου κάτω από τις φωνητικές χορδές.

-Στη συνέχεια φουσκώνετε τον αεροθάλαμο που αποφράσσει αεροστεγώς την περιοχή της τραχείας γύρω από τον ενδοτραχειακό σωλήνα και αφαιρείτε το λαρυγγοσκόπιο.

-Συνδέετε το σωλήνα με μία AMBU και κάνετε τεχνητές αναπνοές προκειμένου να επιβεβαιωθεί με επισκόπηση και ακρόαση και των 2 ημιθωρακίων η σωστή θέση του σωλήνα, δεδομένου ότι εάν προωθηθεί υπερβολικά γίνεται εκλεκτική διασωλήνωση και αερισμός του ενός πνεύμονα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να ακροάζεστε συστηματικά και τον στόμαχο, για το ενδεχόμενο να βρίσκεται ο σωλήνας μέσα στον οισοφάγο.

-Στη συνέχεια συνδέεται ο σωλήνας με συσκευή AMBU ή με αναπνευστήρα και ξεκινά η τεχνητή αναπνοή, ενώ στερεώνεται με ασφαλή τρόπο ο σωλήνας στη σωστή θέση.

Η ύπαρξη ενδοτραχειακού σωλήνα με αεροθάλαμο επιτρέπει τον χωρίς απώλειες αερισμό των πνευμόνων του πάσχοντος με τον απαιτούμενο όγκο και με υψηλές ποσότητες οξυγόνου, αλλά και προφυλάσσει από την είσοδο αέρα στον στόμαχο κατά την τεχνητή αναπνοή και από την εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου αίματος κ.ά

Η επιβεβαίωση της τοποθέτησης τραχειοσωλήνα απαιτεί την άμεση οπτική επισκόπηση ότι το άκρο του σωλήνα περνά μέσα από την γλωττίδα ή έμμεση οπτικοποίηση του τραχειοσωλήνα μέσα στην τραχεία χρησιμοποιώντας μια συσκευή, όπως ένα βρογχοσκόπιο. Με ένα σωστά τοποθετημένο τραχειοσωλήνα, ίσοι διμερείς ήχοι αναπνοής ακούγονται κατά την ακρόαση του θώρακα με ένα στηθοσκόπιο και χωρίς ήχο κατά την ακρόαση στην περιοχή πάνω από το στομάχι. Ίση διμερής άνοδος και η πτώση του θωρακικού τοιχώματος θα είναι εμφανείς με τον  αερισμό. Μια μικρή ποσότητα υδρατμών θα είναι επίσης εμφανής μέσα στον αυλό του σωλήνα με κάθε εκπνοή και δεν θα υπάρχει γαστρικό περιεχόμενο στον τραχειοσωλήνα.

Η καπνογραφία είναι ο χρυσός κανόνας για την επιβεβαίωση της τοποθέτησης του σωλήνα εντός της τραχείας. Η καπνογραφία είναι η μέτρηση και καταγραφή της συγκέντρωσης ή της μερικής πίεσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Συνήθως, μετράται με ένα σένσορα που τοποθετείται στη μύτη του εξεταζόμενου (εκπνεόμενο CO2) ή στο δάκτυλο του (διαδερμικό CO2). Το περιφερικό άκρο ενός σωστά τοποθετημένου τραχειοσωλήνα θα βρίσκεται μέσα τραχεία, κατά προσέγγιση 2 cm πάνω από το διχασμό της τρόπιδας και αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί με ακτινογραφία θώρακος. Εάν έχει εισαχθεί πολύ βαθιά μέσα στην τραχεία (πέρα από την τρόπιδα), η άκρη του τραχειοσωλήνα είναι πιθανό να είναι εντός του ενός βρόγχου. Σε αυτήν την περίπτωση, ο αριστερός πνεύμονας μπορεί να μην είναι σε θέση να συμμετέχει στον αερισμό, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη περιεκτικότητα οξυγόνου λόγω αναντιστοιχίας αερισμού / αιμάτωσης. 

Η διασωλήνωση της τραχείας έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι δύσκολη με το βρογχοσκόπιο οπτικών ινών λόγω αίματος, εμέτου, ή εκκρίσεων στον αεραγωγό και την κακή συνεργασία του ασθενούς. Εξαιτίας αυτού, οι ασθενείς με ογκώδη τραυματισμό προσώπου, πλήρη απόφραξη των άνω αεραγωγών, σοβαρά μειωμένο αερισμό, ή ακατάσχετη αιμορραγία ανώτερου αεραγωγού είναι κακοί υποψήφιοι για διασωλήνωση με οπτικές ίνες.


Κρικοθυρεοτομή

Είναι μια τομή που γίνεται μέσω του δέρματος και της κρικοθυρεοειδούς μεμβράνης για τη δημιουργία ενός αεραγωγού κατά τη διάρκεια ορισμένων απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων, όπως η απόφραξη των αεραγωγών από ένα ξένο σώμα, το αγγειοοίδημα, ή τα μαζικά τραύματα στο πρόσωπο. Η κρικοθυρεοτομή σχεδόν πάντα εκτελείταιται ως έσχατη λύση σε περιπτώσεις όπου η στοματοτραχειακή ή η ρινοτραχειακή διασωλήνωση είναι αδύνατη ή αντενδείκνυται. Η κρικοθυρεοτομή είναι ευκολότερη και ταχύτερη  από την τραχειοτομή, δεν απαιτεί χειρισμό της αυχενικής μοίρας και σχετίζεται με λιγότερες επιπλοκές. Ο ευκολότερος τρόπος για την εκτέλεση αυτής της τεχνικής είναι η κρικοθυρεοτομή στην οποία χρησιμοποιείται ένας μεγάλου διαμετρήματος ενδοφλέβιος καθετήρας για τη διάτρηση της μεμβράνης του κρικοθυρεοειδή. Οξυγόνο μπορεί τότε να χορηγηθεί μέσω αυτού του καθετήρα. Η κρικοθυρεοτομή μπορεί να παρέχει επαρκή οξυγόνωση, αλλά η μικρή διάμετρος του καθετήρα είναι ανεπαρκής για την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Μετά από μία ώρα οξυγόνωσης μέσω της κρικοθυρεοεοτομής, κάποιος μπορεί να αναμένει μια PaCO2 μεγαλύτερη από 250 mm Hg και ένα αρτηριακό pH μικρότερο του 6,72, παρά του ότι ο κορεσμός οξυγόνου είναι 98% ή μεγαλύτερος. Ένας ενδοτραχειακός σωλήνας 5 έως 6 mm ή σωλήνας τραχειοστομίας μπορεί να εισαχθεί μέσω μιας μεγαλύτερης τομής.  Το σύρμα (Seldinger) για διαστολή, ή ένας καθετήρας από πολυβινυλοχλωρίδιο μπορεί να εισαχθεί μέσω της κρικοθυρεοειδούς μεμβράνης. 


Τραχειοτομή

Η τραχειοτομή είναι μια τομή στο μπροστινό μέρος του λαιμού και απευθείας τοποθετείται αεραγωγός μέσω μιας τομής στην τραχεία. Το προκύπτον άνοιγμα μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας ανεξάρτητος αεραγωγός ή σαν μία θέση για να εισαχθεί ένας τραχειοσωλήνας. Αυτός ο σωλήνας επιτρέπει σε ένα άτομο να αναπνέει χωρίς τη χρήση της μύτης ή του στόματος. Το άνοιγμα μπορεί να γίνει με ένα χειρουργικό νυστέρι ή μία βελόνα (χειρουργική ή διαδερμική τεχνική αντίστοιχα). Για να περιοριστεί ο κίνδυνος βλάβης στα νεύρα λαρυγγικού, η τραχειοτομή εκτελείται όσο υψηλότερα στην τραχεία γίνεται. Εάν μόνο ένα από αυτά τα νεύρα τρωθεί, η φωνή του ασθενούς ενδέχεται να αμβλυνθεί (δυσφωνία) και αν και τα δύο από τα νεύρα έχουν υποστεί βλάβη, ο ασθενής θα έχει αφωνία. Στην οξεία φάση, οι ενδείξεις για τραχειοτομή είναι παρόμοιες με εκείνες της κρικοθυρεοτομής. Οι ενδείξεις για τραχειοτομή περιλαμβάνουν την ανάγκη για μακροπρόθεσμο μηχανικό αερισμό και την απομάκρυνση των εκκρίσεων της τραχείας (π.χ. ασθενείς σε κωματώδη κατάσταση ή εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την κεφαλή και το λαιμό). 


 

Παιδιά 

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ανατομία των αεραγωγών και της αναπνευστικής φυσιολογίας ανάμεσα στα παιδιά και τους ενήλικες, και αυτά λαμβάνονται προσεκτικά υπόψη πριν από την εκτέλεση διασωλήνωσης σε κάθε παιδιατρικό ασθενή. Οι διαφορές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές σε βρέφη και εξαφανίζονται σταδιακά, καθώς το ανθρώπινο σώμα πλησιάζει αυτό της ώριμης ηλικίας. Για βρέφη και μικρά παιδιά, η στοματοτραχειακή διασωλήνωση είναι πιο εύκολη από ό, τι η ρινοτραχειακή. Η ρινοτραχειακή διασωλήνωση ενέχει τον κίνδυνο εκτοπίσεως των αδενοειδών εκβλαστήσεων και της ρινικής αιμορραγίας. Παρά τη μεγαλύτερη δυσκολία, η ρινοτραχειακή  διασωλήνωση είναι προτιμότερη από την στοματοτραχειακή διασωλήνωση σε παιδιά που βρίσκονται στην εντατική θεραπεία και απαιτούν παρατεταμένη διασωλήνωση, επειδή η οδός αυτή επιτρέπει την πιο ασφαλή στερέωση του σωλήνα. Επειδή, ο αεραγωγός ενός παιδιού είναι στενός, το οίδημα της επιγλωττίδας και της τραχείας μπορεί να προκαλέσει απόφραξη. Η τοποθέτηση ενός σωλήνα που είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με τη διάμετρο της τραχείας μπορεί να προκαλέσει οίδημα. Αντιστρόφως, εισάγοντας ένα σωλήνα που είναι πάρα πολύ μικρός μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία να επιτευχθεί ο αποτελεσματικός αερισμός θετικής πίεσης λόγω ανάδρομης διαφυγής αέρα μέσω της γλωττίδας και έξω από το στόμα και τη μύτη. Μια υπερβολική διαρροή μπορεί, συνήθως, να διορθωθεί με την εισαγωγή ενός μεγαλύτερου σωλήνα. Η άκρη του ενός σωστά τοποθετημένου τραχειοσωλήνα θα είναι στη μέση της τραχείας, μεταξύ των κλειδών στην προσθιοπίσθια ακτινογραφία θώρακος. Η σωστή διάμετρος του σωλήνα είναι εκείνη που οδηγεί σε μια μικρή διαρροή σε πίεση περίπου 25 cm νερού. Η κατάλληλη εσωτερική διάμετρος για τον ενδοτραχειακό σωλήνα υπολογίζεται να είναι περίπου η ίδια διάμετρος με το μικρό δάκτυλο του παιδιού. Το κατάλληλο μήκος για το τραχειοσωλήνα μπορεί να εκτιμηθεί με τον διπλασιασμό της απόστασης από τη γωνία του στόματος του παιδιού στο κανάλι του αυτιού. Για πρόωρα βρέφη 2,5 mm σωλήνας σε διάμετρο, είναι ένα κατάλληλο μέγεθος για τη διασωλήνωση της τραχείας. Για τα βρέφη με φυσιολογική ηλικία κύησης, 3 mm  εσωτερική διάμετρος  σωλήνας είναι ένα κατάλληλο μέγεθος. Για φυσιολογικά παιδιά ηλικίας 1 έτους και άνω, η εσωτερική διάμετρος του σωλήνα σε mm είναι (ηλικία του ασθενούς σε έτη + 16) / 4, ενώ το κατάλληλο βάθος εισαγωγής σε cm είναι 12 + (ηλικία του ασθενούς σε έτη / 2). Σε νεογνά οξυγόνο ελεύθερης ροής χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διασωλήνωσης αν και κάποιες μελέτες, δείχνουν ότι δεν είναι απαραίτητο.


Δύσκολη διασωλήνωση

H τραχειακή διασωλήνωση δεν είναι μια απλή διαδικασία και οι συνέπειες της αποτυχίας είναι σοβαρές. Ως εκ τούτου, ο ασθενής αξιολογείται προσεκτικά για πιθανή δυσκολία ή επιπλοκές εκ των προτέρων. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς και την εκτέλεση μιας φυσικής εξέτασης. Πολλά άτομα έχουν ασυνήθιστη ανατομία των αεραγωγών, όπως εκείνοι που έχουν περιορισμένη κίνηση του λαιμού ή στο σαγόνι τους, ή εκείνοι που έχουν όγκους, μεγάλη διόγκωση ιστών λόγω τραυματισμού ή από αλλεργία, αναπτυξιακές ανωμαλίες της γνάθου, ή περίσσεια λιπώδους ιστού στο προσώπου και το λαιμό. Με τις συμβατικές τεχνικές η διασωλήνωση της τραχείας μπορεί να είναι δύσκολη ή ακόμη και αδύνατη σε τέτοιους ασθενείς. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι εκτελούν διασωλήνωση πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με εναλλακτικές τεχνικές της εξασφάλισης ανοικτών των αεραγωγών, όπως τη χρήση των ευέλικτων βρογχοσκοπίων οπτικών ινών και παρόμοιες συσκευές. Ωστόσο, αυτές οι συσκευές απαιτούν χειρισμό διαφορετικό από εκείνο που χρησιμοποιείται με τη λαρυγγοσκόπηση. Κατά τη λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενούς, ελέγχονται τυχόν σημεία ή συμπτώματα, όπως δυσκολία στην ομιλία ή δυσκολία στην αναπνοή. Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν παρεμπόδιση σε διάφορες θέσεις εντός του άνω αεραγωγού, του λάρυγγα, ή του τραχειοβρογχικού δένδρου. Ένα ιστορικό προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης, τραυματισμού, θεραπείας με ακτινοβολία, ή όγκοι κεφαλής και τραχήλου και θώρακος μπορούν επίσης να παρέχουν ενδείξεις για μια ενδεχομένως δύσκολη διασωλήνωση. 

Μια λεπτομερής φυσική εξέταση του αεραγωγού είναι σημαντική και ελέγχονται:

-το εύρος της κίνησης της αυχενικής μοίρας: το κεφάλι πρέπει να το γείρετε προς τα πίσω και στη συνέχεια προς τα εμπρός, έτσι ώστε το πηγούνι να αγγίζει το στήθος.

-το εύρος της κίνησης της γνάθου (η κροταφογναθική άρθρωση): τρία από τα δάχτυλα του ατόμου θα πρέπει να είναι σε θέση να χωράνε μεταξύ των άνω και κάτω τομέων της γνάθου.

-το μέγεθος και το σχήμα της άνω γνάθου και κάτω γνάθου: αναζητούνται, κυρίως,  προβλήματα όπως υποπλασία της άνω γνάθου, μικρογναθία ή κακή ευθυγράμμιση της άνω και κάτω γνάθου.

-η απόσταση από το θυρεοειδή: τρία δάχτυλα θα πρέπει να είναι η απόσταση από το μήλο του Αδάμ μέχρι το πηγούνι.

-το μέγεθος και το σχήμα του γλώσσας και του ουρανίσκου σε σχέση με το μέγεθος του στόματος.

-τα δόντια, ειδικά σημειώνοντας την παρουσία τυχόν χαλαρών ή κατεστραμμένων δοντιών ή γεφυρών ή μασελών.

-το μέγεθος της βάσης της γλώσσας επηρεάζει τη δυσκολία της διασωλήνωσης. 


Επιπλοκές διασωλήνωσης

Η διασωλήνωση γενικά θεωρείται η καλύτερη μέθοδος για τη διαχείριση των αεραγωγών, καθώς παρέχει οξυγόνωση και καλό αερισμό και το μεγαλύτερο βαθμό προστασίας από παλινδρόμηση και πνευμονική εισρόφηση. Ωστόσο, η διασωλήνωση απαιτεί μια μεγάλη κλινική εμπειρία  και έχει σοβαρές επιπλοκές όταν δεν εκτελείται σωστά. 

Τέσσερα ανατομικά χαρακτηριστικά πρέπει να είναι παρόντα για να είναι η οροτραχειακή διασωλήνωση απλή: επαρκές άνοιγμα του στόματος (πλήρες εύρος κίνησης της κροταφογναθικής άρθρωσης), επαρκής χώρος του φάρυγγα (προσδιορίζεται με την εξέταση του πίσω μέρος του στόματος), αρκετός υπογνάθιος χώρος (απόσταση μεταξύ του θυρεοειδούς χόνδρου και του πηγουνιού, δηλαδή επαρκής χώρος στον οποίο η γλώσσα πρέπει να εκτοπιστεί ώστε να φανεί η γλωττίδα), και επαρκής επέκταση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κατά την κοινή ατλαντοϊνιακή άρθρωση.

Μικρές επιπλοκές είναι συχνές μετά την λαρυγγοσκόπηση και την εισαγωγή ενός στοματοτραχειακού σωλήνα. Αυτές είναι, συνήθως, μικρής διάρκειας, όπως πονόλαιμος, τραυματισμός των χειλιών ή των ούλων ή άλλων δομών εντός του άνω αεραγωγού, κάταγμα δοντιών, και ρινικός τραυματισμός.

Άλλες επιπλοκές οι οποίες είναι συχνές, αλλά δυνητικά πιο σοβαρές είναι η καρδιακή αρρυθμία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση και  ο βρογχόσπασμος.

Πολύ σοβαρές επιπλοκές είναι ο λαρυγγόσπασμος, η διάτρηση της τραχείας ή του οισοφάγου, η πνευμονική εισρόφηση του γαστρικού περιεχομένου ή άλλων ξένων σωμάτων, το κάταγμα ή η εξάρθρωση της αυχενικής μοίρας, της κροταφογναθικής άρθρωσης ή των αρυτενοειδών χόνδρων, η μειωμένη περιεκτικότητα σε οξυγόνο, το αυξημένο αρτηριακό διοξείδιο του άνθρακα, καθώς και η τρώση των φωνητικών χορδών.

Εκτός από αυτές τις επιπλοκές, η διασωλήνωση μέσω της ρινικής οδού ενέχει τον κίνδυνο εκτοπίσεως των αδενοειδών εκβλαστήσεων και τη σοβαρή ρινική αιμορραγία. 

Οι επιπλοκές μπορεί επίσης να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες ή μόνιμες, όπως βλάβες των φωνητικών χορδών, διάτρηση του οισοφάγου και οπισθοφαρυγγικό απόστημα ή νευρική βλάβη.

Μπορούν ακόμη και να είναι άμεσα απειλητικές για τη ζωή, όπως λαρυγγόσπασμος και πνευμονικό οίδημα με υγρό στους πνεύμονες, εισρόφηση, διασωλήνωση του οισοφάγου, ή τυχαία αποσύνδεση ή μετατόπιση του τραχειοσωλήνα.

Οι δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές πιο συχνά συνδέονται με την παρατεταμένη διασωλήνωση και / ή την τραχειοτομή και περιλαμβάνουν ανώμαλη επικοινωνία μεταξύ της τραχείας και παρακείμενων δομών, όπως η ανώνυμος αρτηρία (τραχειοανώνυμο συρίγγιο) ή τον οισοφάγο (τραχειοοισοφαγικό συρίγγιο).

Άλλες σημαντικές επιπλοκές περιλαμβάνουν απόφραξη των αεραγωγών λόγω της απώλειας κάμψης της τραχείας, που σχετίζεται με τον αναπνευστήρα και η στένωση της γλωττίδας ή τραχείας.

Η πίεση του cuff παρακολουθείται προσεκτικά, ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές από το υπερβολικό φούσκωμα (νέκρωση τραχείας).

Η ανικανότητα διατήρησης ανοικτών των αεραγωγών, με επακόλουθη αποτυχία της οξυγόνωσης και αερισμού είναι μια απειλητική για τη ζωή επιπλοκή που αν δεν διορθωθεί άμεσα οδηγεί σε μειωμένη περιεκτικότητα σε οξυγόνο, εγκεφαλική βλάβη, καρδιαγγειακή κατάρρευση, και θάνατο. Τα αναφερόμενα ποσοστά επιτυχίας είναι 51%. Σε περιπτώσεις, που το οξυγόνο κατά λάθος χορηγείται στο στομάχι, από όπου δεν μπορεί να ληφθεί από το κυκλοφορικό σύστημα, αντί των πνευμόνων, ο θάνατος θα προκύψει από εγκεφαλικό και καρδιακή ανοξία.

Το 87% των τραυματισμών είναι προσωρινό, το 5% είναι μόνιμο και το 8% έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο. 

Πώς να αποφεύγετε τις επιπλοκές όταν γίνεται επείγουσα διασωλήνωση τραχείας:

Τραυματισμός άνω ή κάτω χείλους, γλώσσας, φάρυγγος, ούλων και δοντιών, φωνητικών χορδών, λάρυγγος, τραχείας: Πρέπει να γίνονται ήπιοι χειρισμοί κάτω από καλή ορατότητα όλων των ανατομικών μορίων και να αποφεύγεται να χρησιμοποιείτε το λαρυγγοσκόπιο σαν μοχλό.

Καρδιακές αρρυθμίες: Αποφεύγεται η υποξία ή η υπερκαπνία του ασθενούς.

Εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου: Απαιτείται να κάνετε ταχεία διασωλήνωση και να αποφεύγετε τη διάταση του στομάχου κατά την τεχνητή αναπνοή και τον ερεθισμό του φάρυγγα, ώστε να μην προκληθεί έμετος.

Διασωλήνωση του οισοφάγου: Χρειάζεται να έχετε καλή ορατότητα κατά τους χειρισμούς και να κάνετε έλεγχο με ακρόαση του στομάχου.

Εκλεκτική διασωλήνωση αριστερού ή δεξιού βρόγχου: Δεν πρέπει να προωθείτε υπερβολικά το σωλήνα. Επίσης, πρέπει να κάνετε προσεκτική ακρόαση μετά τη διασωλήνωση και να σταθεροποιήσετε καλά τον σωλήνα.


Εναλλακτικές λύσεις διασωλήνωσης

Εναλλακτικές τεχνικές για τη διαχείριση και την παράδοση του οξυγόνου στους αεραγωγούς, των πτητικών αναισθητικών ή άλλων αναπνευστικών αερίων περιλαμβάνουν την λαρυγγική μάσκα, το i-Gel® που είναι καινοτόμος υπεργλωττιδικός αεραγωγού δεύτερης γενιάς, εξέλιξη της λαρυγγικής μάσκας αεραγωγού και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στην αναισθησία και στην ανάνηψη, η στοματοφαρυγγική διασωλήνωση των αεραγωγών, η συνεχής θετική πίεση αεραγωγού (μάσκα CPAP), η ρινική μάσκα BiPAP που με το εξελιγμένο σύστημα Auto-Track διασφαλίζει τον μέγιστο συγχρονισμό με την αναπνοή του ασθενούς, η απλή μάσκα προσώπου, και η ρινική κάνουλα. 

Η γενική αναισθησία συνήθως χορηγείται χωρίς διασωλήνωση σε επιλεγμένες περιπτώσεις όπου η διαδικασία είναι σύντομη σε διάρκεια, ή σε διαδικασίες όπου το βάθος της αναισθησίας δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει σημαντική καταστολή στην αναπνευστική λειτουργία. Ακόμη και για μεγαλύτερης διάρκειας ή σε περισσότερο επεμβατικές διαδικασίες, ένα γενικό αναισθητικό μπορεί να χορηγηθεί χωρίς διασωλήνωση της τραχείας, υπό την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς επιλέγονται προσεκτικά, και η αναλογία κινδύνου-οφέλους είναι θετική.

Διαβάστε, επίσης,

Συγγενής διαφραγματοκήλη

Η θεραπεία για όλες τις κυτταρίτιδες

Λαρυγγίτιδα

Λαρυγγοτραχειοβρογχίτιδα

Πνευμονική τοξικότητα από την αντικαρκινική θεραπεία

Χρήσιμες πληροφορίες για τη διφθερίτιδα

Μήπως έχετε βραχνάδα;

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Η βρογχοσκόπηση

Υποθερμία

Αιματέμεση

Όταν κάποιος φτύνει αίμα

Καύσωνας και θερμοπληξία

Φλεβοκομβική βραδυκαρδία

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Τι είναι η εκλαμψία

Πώς μπορείτε να σώσετε τη ζωή ενός ανθρώπου

Μεταμόσχευση πνεύμονος

Η θεραπευτική αγκαλιά

Ισχαιμικό επεισόδιο της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας

Σύνδρομο Guillain Barre

Επισκληρίδιος αναλγησία ή γενική αναισθησία

Βούλωσε η μύτη στο μωρό σας;

www.emedi.gr

Γράφει ο
Δρ Ιωάννης Κριαράς,
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος, MD, PhD
 
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ