Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΤο φυσικό αέριο είναι η καλύτερη λύση
Array

Το φυσικό αέριο είναι η καλύτερη λύση

Print Friendly, PDF & Email

Το φυσικό αέριο είναι ενεργειακή, οικονομική και περιβαλλοντική λύση

 

 

 

Καύσιμο ορίζεται οποιοδήποτε υλικό που με οποιαδήποτε χημική αντίδραση συνοδεύεται από έκλυση θερμότητας και εμφάνιση φλόγας, θερμών αερίων προϊόντων ή λάμψης. Τα μέταλλα, με εξαίρεση το μαγνήσιο δεν καίγονται, αλλά κάποια από αυτά ενώνονται με το οξυγόνο, αλλά και αν καίγονται δεν είναι τεχνικά εκμεταλλεύσιμη η θερμότητά τους. Άρα το καύσιμο όταν καίγεται πρέπει να παράγει θερμότητα τεχνικά εκμεταλλεύσιμη και να μετατρέπεται σε μηχανικό έργο στις θερμικές μηχανές. 

Έχουμε 2 κατηγορίες καυσίμων:

Τα φυσικά καύσιμα: φυσικό αέριο, αργό πετρέλαιο και λιγνίτης

Τα τεχνητά καύσιμα: υγραέριο, βενζίνη και πετρέλαιο Diesel

Το φυσικό αέριο είναι το σημαντικότερο αέριο καύσιμο, αλλά η μεταφορά και η αποθήκευσή του είναι δύσκολη.

Τι είναι το φυσικό αέριο

Το φυσικό αέριο δημιουργήθηκε εκατομμύρια χρόνια πριν όταν μεγάλες ποσότητες μικροργανισμών καταπλακώθηκαν με χώμα, λάσπη ή άμμο και με το πέρασμα των ετών τα στρώματα πολλαπλασιάστηκαν και δημιούργησαν μεγάλη πίεση στους αρχικούς μικροργανισμούς που με τη βοήθεια των βακτηριδίων και χωρίς αέρα μετατράπηκαν σε υδρογονάνθρακες και έγινε παραγωγή αερίου.

Το φυσικό αέριο αποτελείται από μείγμα αερίων, κυρίως ελαφρών υδρογονανθράκων, αλλά και άλλων σε ελάχιστα ποσοστά. Το κυριότερο συστατικό των ελαφρών υδρογονανθράκων είναι το μεθάνιο CH4 το οποίο αντιστοιχεί στο 70-90% του όγκου σύστασης του φυσικού αερίου, αλλά υπάρχουν και βαρύτεροι υδρογονάνθρακες, όπως αιθάνιο C2H4 σε ποσοστό 5-15%, το προπάνιο C3H8 και το βουτάνιο C4H10 σε ποσοστό κάτω του 5%. Τα υπόλοιπα αέρια είναι άζωτο N2, διοξείδιο του άνθρακα CO2, το ήλιο He, το υδρόθειο H2S, το οξυγόνο O2 και το αργό Ar  σε ασήμαντες ποσότητες.


Προμήθεια Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα

Η ΔΕΠΑ είναι ο κύριος εισαγωγέας φυσικού αερίου αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, διαθέτοντας εμπειρία 15 και πλέον ετών στην ελληνική αγορά, γεγονός που της επιτρέπει να επιτυγχάνει τη βέλτιστη δυνατή σύζευξη μεταξύ διεθνούς προσφοράς και εγχώριας ζήτησης.
Ο στρατηγικός στόχος της ΔΕΠΑ είναι να συνεχίσει να εξασφαλίζει για τους πελάτες της επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές, από αξιόπιστες και διαφοροποιημένες πηγές, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια εφοδιασμού. Η ΔΕΠΑ είναι η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα η οποία έχει υπογράψει μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη ρωσική Gazprom, την τουρκική BOTAS, και την αλγερινή Sonatrach.

Το συμβόλαιο της ΔΕΠΑ με τη Gazprom εξασφαλίζει τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο αγωγού εώς το 2026. Οι υπό εισαγωγή ποσότητες εγχέονται στο ΕΣΦΑ στο σημείο Στρυμονοχώρι Σιδηροκάστρου, κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Το συμβόλαιο με την τουρκική BOTAS αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου αγωγού έως το 2021. Οι ποσότητες παραδίδονται και εγχέονται στο ΕΣΦΑ στο σημείο Κήποι Έβρου, μέσω του υπάρχοντος ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.

Παρομοίως, το συμβόλαιο με τη Sonatrach (LNG) εξασφαλίζει την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) έως το 2021 στην ελληνική αγορά. Οι παραδόσεις του αλγερινού LNG πραγματοποιούνται στον ελληνικό σταθμό αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, στον κόλπο των Μεγάρων.

Επιπλέον, η ΔΕΠΑ προμηθεύεται ποσότητες LNG από την παγκόσμια ευκαιριακή (spot) αγορά, όταν αυτές είναι διαθέσιμες σε ανταγωνιστικές τιμές για τους πελάτες της, αλλά και για διασφαλιστεί η επαρκής τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς σε περιπτώσεις αυξημένης ζήτησης.

Τέλος, η ΔΕΠΑ πρόσφατα υπέγραψε μία μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας με την Αζέρικη AGSC για αέριο, το οποίο θα παραχθεί από το κοίτασμα Shah Deniz II.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΠΑ παρακολουθεί στενά την παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου και βρίσκεται σε επαφή με πιθανούς νέους προμηθευτές που διαθέτουν δυνατότητα ιδίας παραγωγής στην Κεντρική Ασία και ευρύτερα, και οι οποίοι εκτιμάται ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σε ανταγωνιστικό κόστος.

Προμηθεύτρια Εταιρεία Χώρα (αγωγός και ΥΦΑ) Λήξη Συμβολαίου
Gazprom
Ρωσία
2026
Sonatrach (LNG)
Αλγερία
2021
BOTAS
Τουρκία
2021

Αγωγοί Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα

Το σύστημα μεταφοράς απαρτίζεται από κύριους αγωγούς υψηλής πίεσης 70 bar που εκτείνονται από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα μέχρι την Αττική, μήκος 512 Km και από διακλαδώσεις συνολικού μήκους 44ο Km, με επίσης υψηλή πίεση, που μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη, τη Θεσσαλία και την Αττική.

Πριν την πόλη η πίεση μεταφοράς μειώνεται και αρχίζει το αστικό δίκτυο διανομής και το Φυσικό Αέριο μεταφέρεται στα νοικοκυριά, στους χώρους δραστηριοτήτων του τριτοταγούς τομέα και στις βιομηχανίες.

Η ολοκλήρωση των αστικών δικτύων διανομής και η διάθεση του φυσικού αερίου για οικιακή, εμπορική και βιομηχανική χρήση έχει ανατεθεί σε ΕΠΑ-Εταιρείες Παροχής Αερίου (Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας και Αττικής), οι οποίες ανέλαβαν το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΠΑ.

-Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB)

Το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού αποτελείται από έναν αγωγό μήκους 182 περίπου χλμ (εκ των οποίων 31 χλμ βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, Bανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός καταλήγει στην Stara Zagora, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας.
Σχεδιάζεται πρόβλεψη μεταφοράς ποσοτήτων της τάξης των 3 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως, κατ’αρχήν, με δυνατότητα αύξησης στα 5 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως, με την προσθήκη ενός Σταθμού Συμπίεσης. Προβλέπεται η μεταφορά φυσικού αερίου στην Βουλγαρία από διάφορες πηγές, μέσω της Ελλάδος, ενώ θα παρέχεται και η δυνατότητα αντίστροφης ροής (reverse flow). Παράλληλα, οι περιοχές της Βουλγαρίας, από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός, θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.
Η μελέτη, η κατασκευή και η λειτουργία του Έργου θα γίνουν από την Εταιρεία ICGB AD. Η Εταιρεία, η οποία έχει έδρα στη Βουλγαρία, ιδρύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011 με μετόχους την Ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ και τη Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH). Στην Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON.
Σημειώνεται ότι, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Βουλγαρία, υποστηρίζουν ενεργά το Έργο (Ελλάδα: Nόμος 4001/2011, Άρθρο 176, Βουλγαρία: Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου No 452 της 07.06.2012), χαρακτηρίζοντάς το ως έργο εθνικής σημασίας, και δημοσίου συμφέροντος. Επιπλέον, το Έργο περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest), βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013, καθώς και στη λίστα έργων προτεραιότητας της πρωτοβουλίας για την Ενεργειακή Διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – CESEC).
Με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή του έργου προγραμματίζεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2016, ενώ η έναρξη λειτουργίας του προσδιορίζεται για τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2018.
Έχει ήδη εγκριθεί η συγχρηματοδότησή του από την Ε.Ε. στα πλαίσια του προγράμματος Ευρωπαϊκού Σχεδίου Οικονομικής Ανάκαμψης στον τομέα της ενέργειας (EEPR), με 45 εκατ. Ευρώ.
Η Τελική Επενδυτική Απόφαση ελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου 2015.

-Διασυνδετήριος Αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline (East Med)

Τη διετία 2011-2012, η ΔΕΠΑ διερεύνησε τη δυνατότητα κατασκευής του αγωγού Eastern Mediterranean Pipeline (East Med), με αρχικό σχεδιασμό τη μεταφορά 8 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως, ισραηλινό και κυπριακό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης. Η αφετηρία του θα είναι υποθαλάσσια από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό της Κύπρου, στη συνέχεια θα συνεχίζει την όδευσή του προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, προς την Ιταλία, μέσω του αγωγού IGI-Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Με βάση τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, έχει επιβεβαιωθεί ότι το έργο είναι απολύτως εφικτό τεχνικά, ενώ, παρόμοια έργα, είτε έχουν ήδη κατασκευαστεί (αγωγός Medgas Αλγερία – Ισπανία), είτε είναι σε φάση έναρξης κατασκευής (αγωγός Galsi Αλγερία – Ιταλία).

Το Έργο περιλαμβάνεται στη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα Έργα Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest), βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013.

Από τα τέλη Ιουλίου 2014, η περαιτέρω ανάπτυξη του έργου πέρασε στη δικαιοδοσία της εταιρείας «ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η Edison.

Η ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ ανέθεσε στις 11 Μαΐου 2015 τη σύμβαση εκπόνησης όλων των προ της Μελέτης Εφαρμογής (Front End Engineering Design – FEED) τεχνικών μελετών στην Κοινοπραξία INTECSEA – C&M Engineering. Οι μελέτες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2016. Το κόστος των εν λόγω μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 4 εκατ. €, συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από τους πόρους του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Επισημαίνεται ότι η εκπόνηση των εν λόγω μελετών χαίρει της στήριξης των Κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιταλίας και Κύπρου.

Σημειώνεται ότι με τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη, η δυναμικότητα του αγωγού ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, μεταφέροντας με οικονομίες κλίμακας ποσότητες πέραν των 8 δισ. κυβ. μέτρων ετησίως του αρχικού σχεδιασμού του, βελτιώνοντας την οικονομική δυναμική του έργου.

-Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας (IGI)

Ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Ιταλίας (IGI) αποτελείται από δύο τμήματα: το χερσαίο τμήμα (Κομοτηνή – Θεσπρωτικές ακτές), μήκους περίπου 600 χλμ. το οποίο αναπτύσσεται από τον ΔΕΣΦΑ και το υποθαλάσσιο τμήμα του έργου, με μήκος 200 περίπου χλμ (Θεσπρωτικές ακτές – Οτράντο Ιταλίας), το οποίο αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρεία με την επωνυμία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.». Στην εν λόγω εταιρεία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.

Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να μεταφέρει 14 bcm με δυνατότητα αναβάθμισης μέχρι και 20 bcm φυσικού αερίου κατ’ έτος από τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής ή/και της Κασπίας προς την Ιταλία, μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Η Ε.Ε. αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία του αγωγού ITGI ως έργο Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, το συμπεριέλαβε μεταξύ των έργων του Νοτίου διαδρόμου που συγχρηματοδοτήθηκαν από τους πόρους των προγραμμάτων Διευρωπαικά Δίκτυα στον τομέα της Ενέργειας (ΤΕΝ-Ε) και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Οικονομικής Ανάκαμψης στον τομέα της ενέργειας (EEPR). Επιπλέον, το έργο του Ελληνο-Ιταλικού Υποθαλάσσιου Διασυνδετήριου Αγωγού «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» έχει περιληφθεί στη λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PCIs), βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 347/2013.

Ο Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ έχει λάβει το σύνολο των υποχρεωτικών αδειών για την κατασκευή και λειτουργία του.

Κατά την παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη ενέργειες για την εξασφάλιση εναλλακτικών πηγών αερίου, με σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Έργου και την αντίστοιχη ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών, ώστε το Έργο να είναι έτοιμο για την λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (Final Investment Decision-FID).

-Μελλοντικές Επεκτάσεις

Πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με παραγωγούς φυσικού αερίου ή και άλλες εναλλακτικές πηγές αερίου (π.χ. LNG), με στόχο τη διασφάλιση των αναγκαίων ποσοτήτων για τη βιωσιμότητα των ανωτέρω Έργων.

Επιπλέον, διερευνώνται και αναλύονται οι δυνατότητες σύναψης στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς Εταιρείες, με στόχο την ανάπτυξη διεθνών έργων κοινού ενδιαφέροντος.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συστηματική παρακολούθηση των τάσεων και εξελίξεων στην διεθνή αγορά ενέργειας αναφορικά με τις προοπτικές διείσδυσης της εταιρείας στη διεθνή αγορά.


Χρήσεις Φυσικού Αερίου

Ηλεκτροπαραγωγή

Βιομηχανία

Οικιακός Τομέας

Εμπορικός Τομέας

Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας

Θερμοκήπια

Κλιματισμός

Κίνηση Οχημάτων


Παραγωγή ενέργειας από Φυσικό Αέριο

Το φυσικό αέριο διεισδύει µε γρήγορους ρυθµούς στον τοµέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα µας µετά την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Οι σταθµοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασµένου κύκλου φυσικού αερίου και τα συστήµατα συµπαραγωγής ηλεκτρισµού και θερµότητας αποτελούν τη βέλτιστη δυνατή επιλογή τόσο από πλευράς εξοικονόµησης ενέργειας και κόστους παραγωγής όσο και από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η «ΔΕΗ Α.Ε.» αποτελεί τον πρώτο πελάτη της ΔΕΠΑ, καθώς η τροφοδότηση του πρώτου σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας µε φυσικό αέριο στην Ελλάδα πραγµατοποιήθηκε τον Ιούνιο του 1997, στο σταθµό της ΔΕΗ, στον Άγιο Γεώργιο Κερατσινίου. Μέχρι σήµερα το φυσικό αέριο χρησιµοποιείται και στους σταθµούς Συνδυασµένου Κύκλου της ΔΕΗ στο Λαύριο, την Κοµοτηνή, το Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.

Το καλοκαίρι του 2004, συνδέθηκε στο Εθνικό Σύστηµα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και λειτούργησε, ο πρώτος ιδιωτικός σταθµός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ανοικτού κύκλου 148 MWe (µονάδα αιχµής), ο οποίος ανήκει στην εταιρία «ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Ε».

Από το Μάιο του 2005, λειτουργεί ο Σταθµός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασµένου Κύκλου 390 ΜWe της εταιρίας «ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» στο δήµο Εχεδώρου του νοµού Θεσσαλονίκης.

Τον Μάιο του 2008, τέθηκε σε λειτουργία η µονάδα Συµπαραγωγής Ηλεκτρισµού και Θερµότητας εγκατεστηµένης ισχύος 334 ΜWe για την κάλυψη των αναγκών της εταιρείας «ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΑΕ».

Στις αρχές του 2010, ξεκίνησε η λειτουργία της µονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασµένου κύκλου της εταιρείας «ΗΡΩΝ ΙΙ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Α.Ε.» εγκαταστημένης ισχύος 435 MWe, µε καύσιµο Φυσικό Αέριο στην περιοχή της Θήβας στη Βοιωτία.

Τον Απρίλιο του 2010, τέθηκε σε λειτουργία η δεύτερη µονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασµένου κύκλου της «ELPEDISON ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» στην Βιοµηχανική Περιοχή της Θίσβης του νομού Βοιωτίας, εγκαταστημένης ισχύος 421,6 ΜWe.

Τον Νοέμβριο του ιδίου έτους λειτούργησε η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασµένου κύκλου « PROTERGIA » στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Βοιωτίας εγκαταστημένης ισχύος 444 MWe.

Από τον Οκτώβριο του 2011, τέθηκε σε λειτουργία ο Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου 436,6 MWe της εταιρίας “ΚΟΡΙΝΘΟΣ POWER A.E” στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων του Νομού Κορινθίας.

Η μετατροπή την σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, οι οποίοι εδρεύουν στη νησιωτική Ελλάδα και βασίζονται ως επί το πλείστον στη χρήση πετρελαίου, σε φυσικό αέριο, θα μείωνε ταυτόχρονα και το πάγιο κόστος παραγωγής ενέργειας κάτω από το μισό, από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε λιγότερο από 750 εκατομμύρια και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού το φυσικό αέριο απελευθερώνει στο περιβάλλον 60% λιγότερους ρύπους.

Χαρακτηριστικό οικονομικό παράδειγμα αποτελεί η μονάδα των Αντικυθήρων, όπου το κόστος παραγωγής για μία μεγαβατώρα (MWh) έφτασε το 2012 τα 1748 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η αντίστοιχη τιμή για τα μεγάλα νησιά κυμαινόταν στα 200 ευρώ, ενώ στο διασυνδεδεμένο σύστημα στα 83 ευρώ. Στον περιβαλλοντικό τομέα, από το 2020 και μετά, σε εφαρμογή των περιβαλλοντικών οδηγιών της Ε.Ε., τίθενται αυστηρότερα κριτήρια. Σύμφωνα με την ανάλυση της Δ.Ε.Η., υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για 20 μονάδες στην Κρήτη, 16 στη Ρόδο και 21 σε Κω, Λέσβο, Σάμο, Πάρο και Χίο, ενώ άλλες 200 περίπου μονάδες θα πρέπει να εξεικονιστούν.


Η χρήση του φυσικού αερίου στη βιομηχανία

Οι καταναλωτές έχουν ετήσια κατανάλωση ίση ή μεγαλύτερη των 2.200.000 KWh Ανωτέρας Θερμογόνου Δυνάμεως Φυσικού Αερίου (200.000  Νm3 ετησίως) που έχουν ως δραστηριότητα παραγωγή ή μεταποίηση προϊόντος.

Στη βιομηχανία το φυσικό αέριο προσφέρει αυξημένη απόδοση, με λιγότερες εκπομπές ρύπων, ενώ πλήθος μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων αποκτούν με το φυσικό αέριο ένα αποτελεσματικό μέσο για να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους και να αναβαθμίσουν την παραγωγική διαδικασία και μέσω αυτής την ποιότητα των τελικών προϊόντων τους.

Το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για θερμική είτε για χημική χρήση (ως πρώτη ύλη για τη βιομηχανία), είτε σε συστήματα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας, τα οποία παράγουν ταυτόχρονα αξιοποιήσιμη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θερμική χρήση όσο και για ψύξη ή κλιματισμό.

Το φυσικό αέριο σήμερα χρησιμοποιείται για συμπαραγωγή σε βιομηχανίες των κλάδων τροφίμων, μεταλλουργίας και υφαντουργίας, σε μεγάλα θερμοκήπια καθώς και στο μεγάλο εμπορικό τομέα (νοσοκομεία, ξενοδοχεία).

Σήµερα, το συνολικό ποσοστό χρήσης του φυσικού αερίου στη βιοµηχανία, στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο, αγγίζει ή και ξεπερνά το 90%. Η ΔΕΠΑ έχει υπογράψει συµβάσεις πώλησης φυσικού αερίου µε 150 περίπου βιομηχανικές μονάδες, εκ των οποίων οι 10 με ετήσια κατανάλωση μεγαλύτερη των 100 GWh.

Το φυσικό αέριο είναι η φυσική ενεργειακή επιλογή για βιομηχανίες με άμεσες και έμμεσες θερμικές ανάγκες, βελτιώνοντας την ανταγωνιστική θέση των μονάδων.
Αν επιχειρήσουμε να δώσουμε με απλά λόγια την εικόνα του φυσικού αερίου, θα λέγαμε ότι είναι ένα εύχρηστο, αποδοτικό, καθαρό και οικονομικό καύσιμο. Αν δε σε όλα αυτά προσθέσουμε και την διαθεσιμότητα του, τις εξελιγμένες τεχνολογίες και την αξιοπιστία στην παροχή του, τότε η βιομηχανία δεν χρειάζεται να σκεφθεί πολύ για να το υιοθετήσει.

Βασικά χαρακτηριστικά του φυσικού αερίου στον βιομηχανικό τομέα:
Συνεχής παροχή καυσίμου που εξασφαλίζει απρόσκοπτη λειτουργία και αποδεσμεύει κεφάλαια για διατήρηση αποθεμάτων και αποθηκευτικών χώρων
Μειωμένες εκπομπές ρύπων, που συμβάλλουν αποφασιστικά στο καθαρότερο περιβάλλον και στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου
Μειωμένο λειτουργικό κόστος διαχείρισης καυσίμου και συντήρησης
Αυξημένη ενεργειακή απόδοση και οικονομία
Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων
Ευχέρεια χειρισμού και ελέγχου
Αποκέντρωση θερμικών χρήσεων


Οικιακή χρήση Φυσικού Αερίου

Το φυσικό αέριο στο σπίτι παρέχει ευκολία, αυτονομία, ασφάλεια και οικονομία.

Με τη μόνιμη και σταθερή παροχή φυσικού αερίου, κάθε νοικοκυριό μπορεί να εξασφαλίσει:
θέρμανση, χωρίς εξαρτήσεις και με σταθερή παροχή
μαγείρεμα και ζεστό νερό χωρίς χρόνους αναμονής και με άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Βασικά χαρακτηριστικά του φυσικού αερίου στον οικιακό τομέα:
Αυτονομία, αμεσότητα και ταχύτητα
Σταθερή και μόνιμη παροχή, χωρίς εξαρτήσεις
Ασφάλεια στη χρήση, χωρίς οσμές, θορύβους και ρύπους
Εύκολη και απλή εγκατάσταση εξοπλισμού με καθαριότητα και οικονομία χώρων
Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των συσκευών και του εξοπλισμού, με υψηλότερη απόδοση και μικρότερο κόστος συντήρησης, χωρίς πρόσθετες δαπάνες για την ομαλή λειτουργία του (δεξαμενές, αντλίες, προθερμαντήρες, κ.λπ.)
Οικονομία σε πολλά επίπεδα λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η κατανάλωση αερίου δεν προπληρώνεται όπως στην περίπτωση προμήθειας και καύσεως πετρελαίου για λειτουργία συστήματος κεντρικής θέρμανσης


Η χρήση Φυσικού Αερίου στον Επαγγελματικό Τομέα

Μια σειρά επαγγελματιών θα βρουν στο φυσικό αέριο τη συμφέρουσα λύση στις καθημερινές ανάγκες των επιχειρήσεών τους.
Ξενοδοχεία και νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, μεγάλα κτίρια γραφείων, χώροι αναψυχής, εμπορικά κέντρα και καταστήματα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο για θέρμανση των χώρων, παραγωγή ζεστού νερού, μαγείρεμα καθώς και για άλλες εξειδικευμένες χρήσεις εργασίες, εκμεταλλευόμενα τα πλεονεκτήματά του και επιτυγχάνοντας μεγάλες οικονομίες κλίμακας και απόλυτη λειτουργικότητα.
Αρτοποιεία, εστιατόρια, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας, πλυντήρια και στεγνωτήρια, συνεργεία αυτοκινήτων με φούρνους βαφής περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των καταναλωτών του φυσικού αερίου.
Το φυσικό αέριο στον εμπορικό τομέα:
Δεν απαιτεί ενασχόληση με παραγγελίες και παραλαβές καυσίμων
Δίνει δυνατότητα εκμετάλλευσης χώρων που σήμερα χρησιμοποιούνται για αποθήκευση καυσίμων (δεξαμενές)
Προσφέρει αισθητική αρτιότητα, αυξημένη καθαριότητα χώρων και συσκευών
Απαιτεί λιγότερη συντήρηση συσκευών
Συμβάλλει στην ορθολογική χρήση ενέργειας στη μείωση λειτουργικών δαπανών, στην οικονομία
Επιμηκύνει τη διάρκειας ζωής του εξοπλισμού εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλότερη απόδοση


Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού-Θερμότητας

Τα συστήματα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού & Θερμότητας παράγουν ταυτόχρονα αξιοποιήσιμη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια μέσω ενός ενιαίου συστήματος.
Βασικό πλεονέκτημα και κίνητρο εφαρμογής της αποτελεί η αυξημένη απόδοση του συστήματος, έναντι της χωριστής λειτουργίας συμβατικών συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής και θερμικής ενέργειας. Η παραγόμενη θερμότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θερμική χρήση όσο και για ψύξη ή κλιματισμό.
Έχει αποδειχθεί ότι με την αξιοποίηση των συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού & Θερμότητας, επιτυγχάνεται συνολική απόδοση καυσίμου έως και 90% (έναντι 30-45% που είναι ο βαθμός απόδοσης των ηλεκτρικών συμβατικών συστημάτων), εξοικονομώντας ενέργεια κατά 15-40%, σε σχέση με την παραγόμενη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια από ανεξάρτητα συστήματα. Η εξοικονόμηση αυτή προκύπτει από την ανάκτηση και αξιοποίηση της θερμότητας, που διαφορετικά θα απορριπτόταν στο περιβάλλον.
Τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την αξιοποίηση των τεχνολογιών Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού & Θερμότητας είναι συνοπτικά τα εξής:
Εξοικονόμηση καυσίμου
Ενεργειακή αυτονομία
Υψηλότερος βαθμός απόδοσης σε σχέση με συμβατικές τεχνολογίες χωριστής ηλεκτροπαραγωγής και παραγωγής θερμότητας
Ευελιξία, ελαχιστοποίηση απωλειών, προσαρμοστικότητα σε τοπικές ενεργειακές ανάγκες, συμβολή στο ενεργειακό δυναμικό και στην ασφάλεια εφοδιασμού
Μείωση εκπεμπόμενων ρύπων προς το περιβάλλον

Τα Συστήματα Συμπαραγωγής διακρίνονται σε:
Συστήματα με αεριοστρόβιλο
Συστήματα με ατμοστρόβιλο
Συστήματα με Μηχανές Εσωτερικής Καύσης
Συστήματα με κυψέλες καυσίμου
Εφαρμογές ΣΗΘ

Τα συστήματα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού & Θερμότητας μπορούν να βρουν εφαρμογή στις εξής κύριες κατηγορίες:

Βιομηχανικός τομέας
Ο τομέας αυτός καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των εφαρμογών της Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού & Θερμότητας στη χώρα μας. Εφαρμοζόμενες τεχνολογίες είναι κυρίως με αεριοστρόβιλο και ατμοστρόβιλο και συνήθως το θερμικό προϊόν είναι ατμός υψηλής πίεσης.

Εμπορικός, κτιριακός τομέας
Η τεχνολογία που εφαρμόζεται είναι κυρίως μηχανές εσωτερικής καύσης, ενώ το θερμικό προϊόν είναι ζεστό νερό ή ατμός χαμηλής πίεσης. Επίσης, γίνεται χρήση συστημάτων απορρόφησης για τη μετατροπή των θερμικών φορτίων σε ψυκτικά (κλιματισμός).

Θερμοκήπια και Φυσικό Αέριο

Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στα Θερμοκήπια διατίθεται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ με τα θερμικά φορτία γίνεται θέρμανση του χώρου του θερμοκηπίου και εμπλουτισμός του με διοξείδιο του άνθρακα για την ταχύτερη ανάπτυξη των καλλιεργούμενων φυτών.

Mε την ανάπτυξη νέων, εναλλακτικών μορφών χρήσης φυσικού αερίου, όπως στη γεωργία, η ΔΕΠΑ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ευρύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων του.

Μια σημαντική εφαρμογή του φυσικού αερίου στον αγροτικό τομέα είναι η χρήση του σε θερμοκήπια. Το φυσικό αέριο στα θερμοκήπια χρησιμοποιείται ως θερμαντικό και για τον εμπλουτισμό του χώρου με διοξείδιο του άνθρακα. Συνήθως, οι εφαρμοζόμενες τεχνολογίες είναι οι υδροπονικές καλλιέργειες, οι οποίες με τη χρήση του φυσικού αερίου επιτυγχάνουν υψηλότερη παραγωγή και καλύτερη ποιότητα προϊόντων, καθώς και επιμήκυνση της περιόδου καλλιέργειας τους χειμερινούς μήνες και σε μεγάλες εκτάσεις θερμοκηπίων.

Ήδη στη χώρα μας λειτουργούν με φυσικό αέριο τέσσερις θερμοκηπιακές μονάδες.

 


Κλιματισμός και Φυσικό αέριο

 

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται και για τον κλιματισμό – ψύξη χώρων.
Οι εφαρμοζόμενες τεχνολογίες είναι τα συστήματα απορρόφησης για τον κλιματισμό και τα συστήματα με συμπιεστή για την παραγωγή ψύξης ή κλιματισμού. Στην πρώτη περίπτωση ο κλιματισμός μπορεί να επιτευχθεί σε συνδυασμό με συστήματα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού & Θερμότητας, αξιοποιώντας τη θερμική ενέργεια που παράγεται από αυτά. Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης φυσικού αερίου στον κλιματισμό είναι ότι συμβάλλει στη μείωση των αιχμών ηλεκτρικής ενέργειας, κατά συνέπεια υποβοηθά το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας κατά την περίοδο αιχμών ζήτησης (θερινούς μήνες) και διασφαλίζει καλύτερη κατανομή φορτίου κατά τη διάρκεια του έτους προς όφελος του πελάτη.
Το φυσικό αέριο σήμερα χρησιμοποιείται ήδη για κλιματισμό στον μεγάλο εμπορικό τομέα (νοσοκομεία, ξενοδοχεία).

 


Φυσικό Αέριο και Αεριοκίνηση

 

Τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου, τόσο τα περιβαλλοντικά όσο και τα οικονομικά, αναγνωρίζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Τα αυτοκίνητα που παγκοσμίως κινούνται με φυσικό αέριο, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, φτάνουν τα 11,5 εκατομμύρια, ενώ στην Ευρώπη κυκλοφορούν πάνω από 1,5 εκατομμύρια οχήματα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνιστά στις κυβερνήσεις την θέσπιση κινήτρων για την υιοθέτηση του φυσικού αερίου στην αυτοκίνηση, με στόχο τον περιορισμό της εξάρτησης από το πετρέλαιο και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ΔΕΠΑ, τα τελευταία χρόνια, δραστηριοποιείται στη δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την τροφοδοσία με φυσικό αέριο οχημάτων, ώστε σήμερα τροφοδοτεί 600 λεωφορεία ΟΣΥ (πρωην ΕΘΕΛ), (20% των λεωφορείων του ΟΑΣΑ), και 102 απορριμματοφόρα δήμων.

Η ΔΕΠΑ διαθέτει δύο σταθμούς ανεφοδιασμού στην Αττική, στις περιοχές της Ανθούσας και των Άνω Λιοσίων. Η δυναμικότητα τους ανέρχεται στα 5.000 κυβικά μέτρα/ώρα (Nm3/h), κατατάσσοντας τους ανάμεσα στους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Kαι οι δύο σταθμοί λειτουργούν και ως πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου. 

Πρατήρια λιανικής πώλησης για τον ανεφοδιασμό οχημάτων επαγγελματικής και ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα φυσικού αερίου ή διπλού καυσίμου λειτουργούν στην Αττική, στην Κηφισιά (Λεωφόρος Κηφισίας 264), στην Νέα Φιλαδέλφεια (8ο Χλμ Εθνικής Αθηνών Θεσσαλονίκης – ρεύμα προς Λαμία),στην Θεσσαλονίκη, στην Πυλαία (Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 128) και στην Νέα Μαγνησία (Κων/νου Καραμανλή 136, Ιωνία), στη Λάρισα (Οδός Βόλου 65) και στο Βόλο (Οδός Λαρίσης 202).

Στα πλαίσια των δράσεων της για την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στην κίνηση των οχημάτων στη χώρα, η ΔΕΠΑ πρόκειται να προχωρήσει στην εγκατάσταση αντλιών τροφοδοσίας συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε μεγάλες πόλεις. Προωθείται επίσης η χρήση φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΠΑ.

-Προστασία Περιβάλλοντος

Το φυσικό αέριο είναι η καθαρότερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας, μετά τις ανανεώσιμες μορφές. Τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εκπεμπόμενοι ρύποι σε σχέση με άλλα καύσιμα κατά την καύση σε μονάδα ατμοπαραγωγής σε mg/MJ εισαγόμενης θερμότητας καυσίμου

Τύπος καυσίμου Σωματίδια Οξείδια του Αζώτου Διοξείδιο του Θείου Μονοξείδιο του Άνθρακα Υδρογονάνθρακες
Κάρβουνο 1.092 387 2.450 13 2
Μαζούτ 96 170 1.400 14 3
Ντήζελ 6 100 220 16 3
Φ.Α. 4 100 0,3 17

-Εξοικονόμηση Ενέργειας

Η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής ηλεκτρισμού σε 52-55% έναντι 35-40% των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.

Λόγω της “καθαρότητας” των προϊόντων καύσης του φυσικού αερίου, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας σε ορισμένες βιομηχανικές εφαρμογές χωρίς την παρεμβολή εναλλακτών που έχουν ως συνέπεια ενεργειακές απώλειες. Τέλος με την υποκατάσταση ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση, κυρίως, στις οικιακές και εμπορικές χρήσεις, θα αποφευχθούν οι απώλειες μετατροπής της πρωτογενούς πηγής ενέργειας σε ηλεκτρισμό καθώς και οι απώλειες κατά τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μεταφορά φυσικού αερίου με υπόγειους αγωγούς δεν έχει επίπτωση στο περιβάλλον και γίνεται χωρίς όχληση στους κατοίκους

Η βιομηχανία του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολεί περίπου 305.000 άτομα

Tο φυσικό αέριο εκλύει 25-30% λιγότερο CO2 από το πετρέλαιο και 40-50% από τον άνθρακα ανά παραγόμενη ενεργειακή μονάδα

Ο αριθμός των οχημάτων που κινούνται με φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι περίπου 1.850.000 και συνεχώς αυξάνεται

Αντικαθιστώντας σταθμό ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα με συνδυασμένου κύκλου (CCGT), οι εκπομπές CO2 μειώνονται μέχρι 70%

Το ποσοστό συμμετοχής του φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα φτάνει το 22%

Μεταξύ των ετών 2009-2035 η κατανάλωση ενέργειας παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% (World Economic Forum)

Η αποδοτικότητα μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 60%, με τη χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Τα γνωστά κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορούν να καλύψουν ζήτηση 120 χρόνων με βάση τα σημερινά δεδομένα κατανάλωσης

Το φυσικό αέριο εκλύει ελάχιστο ποσοστό ουσιών, όπως οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, ή αιωρούμενα σωματίδια

Το φυσικό αέριο αποτελεί το καύσιμο επιλογής για την αντιμετώπιση ξαφνικών αλλαγών στην προσφορά ή ζήτηση ηλεκτρισμού

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) αποθηκεύεται και μεταφέρεται με ασφάλεια τα τελευταία 50 χρόνια

Τα δίκτυα μέσης και χαμηλής πίεσης ιδιοκτησίας ΔΕΠΑ είναι 5.600 χλμ.

Τα δίκτυα υψηλής πίεσης που ανήκουν στον ΔΕΣΦΑ είναι 1208 χλμ.

 


Φυσικό αέριο versus υγραέριο: 

CNG vs LPG:

 

Οι διαφορές, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα

Η στροφή στα εναλλακτικά καύσιμα κίνησης φέρνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις μπροστά σε νέες επιλογές αλλά και διλήμματα καθώς πολλές φορές δεν είναι ευδιάκριτα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δυο βασικών εναλλακτικών καυσίμων όπως είναι το φυσικό αέριο (CNG) και το υγραέριο (LPG).

Παρ’ ότι κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι και τα δύο καύσιμα είναι πιο οικονομικά και φιλικά προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τη βενζίνη και το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο κίνησης (CNG), παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα επιδόσεων σε αρκετούς τομείς με σημαντικότερους την ασφάλεια, την οικονομία και την αντιρρυπαντική δράση.

-Διαφορά στην ασφάλεια

Το υγραέριο ή LPG δεν πρέπει να συγχέεται με το φυσικό αέριο που είναι κυρίως μεθάνιο. Το φυσικό αέριο κάνει εξαιρετικά καθαρή καύση αλλά σε αντίθεση με το LPG παραμένει σε αέρια μορφή υπό πίεση, κι έτσι δεν μπορεί να αποθηκευθεί σε μεγάλες ποσότητες σε δεξαμενές. Καίγεται πιο αργά από τη βενζίνη και το υγραέριο, κάτι που το κάνει να θεωρείται το πλέον ασφαλές καύσιμο. Σε αυτό συντελεί και η χαμηλή του πυκνότητα που το ωθεί προς τα πάνω σε περίπτωση διαρροής. Έχει υψηλό αντικροτικό βαθμό με 130 οκτάνια, όντας το πλέον κατάλληλο καύσιμο για κινητήρες υψηλής συμπίεσης. Ο μεγάλος αυτός αριθμός οκτανίων αποκλείει τις αυταναφλέξεις. Χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης, των παρεχόμενων φορολογικών κινήτρων και των επιδοτήσεων οχημάτων CNG, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για οδηγούς.

-Διαφορά στην τιμή και την απόδοση

Η οδήγηση με φυσικό αέριο, εξασφαλίζει σημαντική μείωση στο κόστος κίνησης ανά χιλιόμετρο. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι περίπου 40% χαμηλότερη έναντι του υγραερίου, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση χρημάτων σε όποιον το χρησιμοποιεί. Τo φυσικό αέριο ως μικρομοριακό καύσιμο και εξαιρετικά καθαρό, κάνει πλήρη καύση και προσφέρει μεγαλύτερη απόδοση και χαμηλότερη κατανάλωση. Χάρη στο χαμηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης, των παρεχόμενων φορολογικών κινήτρων και των επιδοτήσεων οχημάτων CNG, το συμπιεσμένο φυσικό αέριο αποτελεί μια ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για οδηγούς. Η αγορά διαθέτει οχήματα διπλού καυσίμου με βενζίνη και φυσικό αέριο καθώς και με βενζίνη και υγραέριο. Δεδομένης της χαμηλότερης τιμής του φυσικού αερίου, το κόστος της επένδυσης αποσβαίνεται γρήγορα. Εφόσον η ετήσια χιλιομετρική διάνυση είναι σημαντική, η διαφορά κόστους ενός οχήματος διπλού καυσίμου με CNG (ή το κόστος μετατροπής) σε σύγκριση με ένα όχημα βενζίνης, αποσβένεται σε ένα χρόνο.

-Διαφορά στη σύνθεση και την περιβαλλοντική συμπεριφορά

Το φυσικό αέριο αποτελείται, κυρίως, από μεθάνιο και έλκεται από ανεξάρτητα φρεάτια αερίου ή σε συνδυασμό με παραγωγή αργού πετρελαίου. Όπως παραδίδεται μέσω του συστήματος αγωγού, περιέχει επίσης υδρογονάνθρακες όπως αιθάνιο και προπάνιο, καθώς και άλλα αέρια όπως άζωτο, ήλιο, διοξείδιο του άνθρακα, ενώσεις του θείου και υδρατμούς σε πολύ μικρές ποσότητες. Στο CNG προστίθεται ειδική ουσία με οσμή με βάση το θείο προκειμένου να διευκολυνθεί η ανίχνευση διαρροών.

Το υγροποιημένο αέριο πετρελαίου ή LPG (ονομάζεται επίσης Autogas) αποτελείται κυρίως από προπάνιο, προπυλένιο, βουτάνιο, και βουτυλένιο σε διάφορα μίγματα. Παράγεται ως παραπροϊόν διύλισης του αργού πετρελαίου.

Tο φυσικό αέριο είναι μια «φυσική μορφή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία και κάνει τέλεια καύση στις κατάλληλες συσκευές. Είναι απόλυτα συμβατό με τους υφιστάμενους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επιπλέον, μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου περιορίζοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η καύση του έχει λιγότερο επιβλαβείς συνέπειες για το περιβάλλον αφού παράγει μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Με λίγα λόγια, αποτελεί το φιλικότερο συμβατικό καύσιμο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

-Ευκαιρίες ανάπτυξης με βασικό μοχλό την αεριοκίνηση

Το φυσικό αέριο κίνησης, ως το καύσιμο της νέας εποχές, προσφέρει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης και δίνει ώθηση στην αγορά ακριβώς όπως είχε γίνει όταν είχε αρχίσει να εντατικοποιείται η χρήση του υγραερίου. Το φυσικό αέριο αποτελεί το βασικό μέσο για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των ρύπων και δίνει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε συνεργεία, αυτοκινητοβιομηχανίες, επαγγελματίες από τον κλάδο των καυσίμων και επιχειρήσεις.

Το φυσικό αέριο σαν καύσιμο κίνησης της νέας εποχής φαίνεται να είναι ένας μοχλός της πράσινης ανάπτυξης που προσφέρει:

Δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών

Αύξηση του κύκλου εργασιών στον κλάδο της αυτοκίνησης

Αύξηση της απασχόλησης

Εξοικονόμηση Χρηματικών Πόρων

Ανταγωνιστικά προϊόντα

Απεξάρτηση από το πετρέλαιο

Ασφάλεια από τη φύση του


Η ασφάλεια του Φυσικού αερίου

Το φυσικό αέριο είναι ένα απολύτως φυσικό προϊόν, είναι ελαφρύτερο από τον αέρα και σε περίπτωση που απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα απομακρύνεται άμεσα. Είναι άοσμο αλλά προστίθεται χαρακτηριστική οσμή για την ανίχνευση πιθανής διαρροής του. Επίσης δεν είναι τοξικό, αφού δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα.

Ασφάλεια από τις εγκαταστάσεις

Τα έργα κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου  πραγματοποιούνται βάσει σύγχρονων και αυστηρών προδιαγραφών. Η λειτουργία του δικτύου παρακολουθείται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 μέρες το χρόνο με ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα (SCADA) στο σύγχρονο κέντρο ελέγχου της εταιρείας. Επιπλέον γίνονται προληπτικοί και συστηματικοί επιτόπιοι έλεγχοι καλής λειτουργίας από εξειδικευμένους τεχνικούς.

Εξειδικευμένοι μηχανικοί, αδειοδοτημένοι υδραυλικοί εγκαταστάτες και αδειοδοτημένοι τεχνικοί καυστήρων αναλαμβάνουν την κατασκευή και ρύθμιση των εσωτερικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου εκτός και εντός του κτιρίου. Ο κανονισμός εσωτερικής εγκατάστασης που εφαρμόζει η Εταιρεία Παροχής Αερίου είναι εναρμονισμένος με τις προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και που εφαρμόζεται στη Δυτική Ευρώπη.

Πριν την έναρξη παροχής φυσικού αερίου, πραγματοποιείται πάντα τελικός έλεγχος της εγκατάστασης από τους τεχνικούς επιθεωρητές της Εταιρείας Παροχής Αερίου.

Ασφάλεια από τις συσκευές

Σε περίπτωση που σβήσει η φλόγα της συσκευής, ο ειδικός μηχανισμός που διαθέτουν οι συσκευές φυσικού αερίου διακόπτει αυτόματα την παροχή του. Επιπλέον μπορεί να τοποθετηθεί ειδικός ανιχνευτής φυσικού αερίου στο χώρο με αυτοματισμό διακοπής της παροχής του.

Το φυσικό αέριο είναι καθαρό καύσιμο, βοηθάει στην εξοικονόμηση ενέργειας και μειώνει το ενεργειακό κόστος και είναι πολύ φιλικό στο περιβάλλον και μειώνονται έτσι τα εκπεμπόμενα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και περιορίζεται η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας,  που είναι υπεύθυνη για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Βιβλιογραφία

ΔΕΠΑ

Διαβάστε, επίσης,

Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ