Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΔιαφθορά και δωροδοκίες στην Υγεία
Array

Διαφθορά και δωροδοκίες στην Υγεία

Έρευνα στην φαρμακευτική βιομηχανία Novartis

 

 

Τον Ιούνιο του 2016 οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν ότι η πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές και οικονομικά προσιτές βασικές θεραπείες κινδυνεύει από την απόσυρση από την αγορά προϊόντων που είναι συμπληρώματα διατροφής ή βότανα, για να προωθούνται στις αγορές πανάκριβα χημικά φάρμακα, τα οποία μάλιστα δεν έχουν κανένα όφελος θεραπευτικό.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν την πλήρη αρμοδιότητα να αποφασίζουν για τα φάρμακα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το διαγωνισμό των φαρμακευτικών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια επίσημη έρευνα στη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, μετά τη δημοσίευση ισχυρισμών για διαφθορά και δωροδοκία σε εθνικά μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικούς.

Τα αναφερόμενα εγκλήματα δεν ισχύουν μόνο για την Ελλάδα.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) ανέφερε την Τρίτη (3 Ιανουαρίου) ότι οι εισαγγελείς της διαφθοράς πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis στην ελληνική πρωτεύουσα ως μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας για τους ισχυρισμούς δωροδοκίας, σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, δύο στελέχη της Novartis στην Ελλάδα έχουν δώσει έγγραφα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που δείχνουν ότι πάνω από 4.000 ιδιωτικοί και δημόσιοι γιατροί έχουν δωροδοκηθεί με σκοπό την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας και των συνταγών.

Αμερικανοί εισαγγελείς διερευνούν τη Novartis για πάνω από δύο χρόνια.

Τα προϊόντα είναι καινοτόμα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2015 στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,35% των παγκόσμιων πωλήσεων της (€ 341 εκατομμύρια), αλλά η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει στην Ελλάδα να παρέμβει και να επιβάλει πρόστιμο στην ελβετική εταιρεία για τις παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές που διαπράττονται στη χώρα.

Η ΕΡΤ TV την Τετάρτη (4 Ιανουαρίου) ανέφερε ότι από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) της Αμερικής έφτασαν στην Αθήνα κάποιοι ειδικοί για να βοηθήσουν στην έρευνα.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, η αστυνομία κατέσχεσε σκληρούς δίσκους ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν μια διεξοδική έρευνα για να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικά δεδομένα που σχετίζονται.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης προειδοποίησε ότι η έρευνα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ποινικές ευθύνες για μια σειρά από πρόσωπα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια αυτό το σκάνδαλο και έχουν κάθε λόγο να φοβούνται. Η κυβέρνηση υπογράμμισε την ανάγκη να ρίξει φως στην υπόθεση, ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής υποσχέθηκε μια «γρήγορη και σε βάθος» έρευνα.

Απόπειρα αυτοκτονίας

Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ερωτήματα ανέκυψαν μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας την Ημέρα της Πρωτοχρονιάς, του στελέχους της ελληνικής Novartis, ο οποίος έδωσε συνέντευξη για την υπόθεση. Το εκτελεστικό όργανο της Novartis ανακρίνεται, και θα γίνει και συνάντηση με την επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία είναι υπεύθυνη για την υπόθεση της Novartis.

Η αντίδραση της Novartis

Ένας εκπρόσωπος της Novartis δήλωσε ότι η εταιρεία γνωρίζει αναφορές, σχετικά με τις επιχειρηματικές πρακτικές της στην Ελλάδα και επιδιώκει να συλλέξει περαιτέρω πληροφορίες. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), δεν αντέδρασε. Η Novartis κατέχει σήμερα την Προεδρία της EFPIA. Δεν είναι έκπληξη…

Ο Γιάννης Νάτσης, Συντονιστής Πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Δημόσιας Υγείας, αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της δωροδοκίας δεν αποτελούν έκπληξη και ο ίδιος αμφιβάλλει ότι αυτή είναι μια πρακτική που περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα.

Ο φαρμακευτικός κλάδος και πάλι καταχράζεται την υπερβολική εξουσία του για να ασκήσει επιρροή και να διαμορφώσει τη συμπεριφορά των ασθενών και γι΄αυτό οι δωροδοκίες επεκτείνονται και εκτός γιατρών (δημοσιογράφοι και πολιτικοί).

Μπορεί να συνδέεται η υπόθεση με την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Σύμφωνα, με τον κύριο Νάτση, οι φερόμενες δωροδοκίες πρέπει να ήταν «γόνιμΕς» για δύο λόγους. Κατ ‘αρχάς, η Ελλάδα που είναι μια χρεοκοπημένη χώρα, πληρώνει πολλά φάρμακα με εξωφρενικές τιμές, ιδιαίτερα στην ογκολογία, ενώ αυτό δεν συμβαίνει σε άλλες πλουσιότερες χώρες μέλη της ΕΕ. Έπειτα οι γιατροί στην Ελλάδα  έχουν τονίσει ότι είναι πολύ υψηλές οι τιμές που απαιτούνται από τη βιομηχανία…

Μάλτα

Η προσιτότητα και η προσβασιμότητα των φαρμάκων είναι υπό συζήτηση για δεκαεπτά μήνες στο Συμβούλιο της ΕΕ και είναι, επίσης, στο επίκεντρο της Προεδρίας της ΕΕ της Μάλτας, η οποία ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου. Ο Μαλτέζος Υπουργός Υγείας Chris Fearne επιβεβαίωσε ότι το Συμβούλιο θέλει να δει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες διαπραγματεύονται με τις εθνικές αρχές προμηθειών.

Η φαρμακευτική πολυεθνική εταιρεία Novartis εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο «μιζών» σε χιλιάδες γιατρούς, με εμπλοκή, επίσης και πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Οι ελληνικές αρχές όμως δεν είναι οι πρώτες που ασχολήθηκαν με τις «ύποπτες» πρακτικές της Novartis. H εταιρεία, που φιγουράρει μεταξύ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες υποθέσεις δωροδοκίας και άλλες παρατυπίες σε αρκετές χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Στην Ελλάδα, η Novartis ερευνάται για υποθέσεις δωροδοκίας μελών της φαρμακευτικής αγοράς και συγκεκριμένα περίπου 4.000 γιατρών και πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, έχουν εξεταστεί 178 μάρτυρες για την υπόθεση, ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ τις καταθέσεις των δύο πληροφοριοδοτών. 

Η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία, πάντως, δεν είναι η μόνη που έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές αρχές. Έχουν ασκηθεί διώξεις από τους εισαγγελείς που είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν στα εγκλήματα της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας κατ’ εξακολούθηση σε ενεργητική δωροδοκία, ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις η δωροδοκία βρέθηκε να είναι πλημελληματικού χαρακτήρα και έχει παραγραφεί…

Η Novartis, τώρα, σύμφωνα με επίσημες αρχές δωροδοκεί γιατρούς, πολιτικούς και δημοσιογράφους, με σκοπό αυτοί να προωθούν τη χρησιμοποίηση των φαρμάκων της από τους ασθενείς, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της εταιρείας. Όταν οι παράνομες πρακτικές της αποκαλύπτονται, το πλήγμα για την εταιρεία είναι εξωδικαστικά πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, που όμως φαντάζουν μικροποσά μπροστά στα τεράστια κέρδη της. Σε όλες τις παρακάτω περιπτώσεις η αντίδραση της εταιρείας είναι λίγο πολύ η ίδια. Η Novartis συνεργάζεται με τις Αρχές… και δεσμεύεται να διορθώσει οποιαδήποτε παρατυπία και θεωρεί τις υποθέσεις «μεμονωμένα περιστατικά». Τα «λάθη» όμως επαναλαμβάνονται… Θα πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι οι υποθέσεις που αφορούν τη Novartis σχετίζονται με δωροδοκίες ώστε να χρησιμοποιούνται τα φάρμακα της έναντι άλλων ανταγωνιστικών εταιρειών και όχι με την ιατρική σημασία ή τη χρησιμότητα των φαρμάκων στην καταπολέμηση των ασθενειών.

Μηνύσεις και συμβιβασμοί και στις ΗΠΑ

Το 2005 οι δικαστικές αρχές των ΗΠΑ άνοιξαν εκτεταμένη έρευνα μετά από καταγγελίες για αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ προκειμένου να προωθεί τις συνταγογραφήσεις 6 φαρμάκων της εταιρείας Novartis, που απέφεραν συνολικά κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων στην εταιρεία. H διαμάχη ολοκληρώθηκε το 2010, με τη Novartis να δηλώνει ένοχη, να δεσμεύεται να αντιμετωπίσει τις παράνομες πρακτικές και να καταβάλλει αποζημίωση ύψους 422,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Η δέσμευση όμως της εταιρείας για τερματισμό των αθέμιτων πρακτικών της δεν έγινε πράξη. Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα την περίοδο 2013-2015, οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές και πάνω από 40 πολιτείες των ΗΠΑ μήνυσαν ξανά τη Novartis, αυτή τη φορά με την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών με εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2007-2012 προκειμένου να συνταγογραφούν τα φάρμακά της στους ασθενείς τους. Τα φάρμακα συμπεριλαμβάνονταν στα κρατικά προγράμματα υγείας και ασφάλισης Medicaid και Medicare. Οι ΗΠΑ ζήτησαν 3,35 δισ. δολάρια, ωστόσο η υπόθεση κατέληξε σε ακόμα ένα συμβιβασμό, με την εταιρεία να δέχεται να καταβάλει 390 εκατ. δολάρια αποζημίωση στο αμερικανικό κράτος.

Παρανομίες κατά συρροή και στην Ασία

Η πολυεθνική εταιρεία υποχρεώθηκε τον Μάρτιο του 2016 να έρθει σε νέο συμβιβασμό (25 εκατ. δολάρια) με τις αμερικανικές αρχές, αυτήν τη φορά για υποθέσεις δωροδοκιών στην Κίνα. Στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τους οικονομικούς εισαγγελείς της χώρας, ένα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της εταιρείας και ακόμα στελέχη της εμπλέκονται σε δωροδοκία γιατρών, συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ με σκοπό να συνταγογραφούν φάρμακα της εταιρείας την περίοδο 2011-2016. 

Διαβάστε, επίσης,

Η δημοσιογραφία θέλει πολύ υπευθυνότητα

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική απόφαση στην ογκολογία

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες

Τα δικαιώματα των καρκινοπαθών

Οικονομική ανάλυση της θεραπείας του καρκίνου

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ