Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΑν έχετε νόσο του Πάρκινσον να παίρνετε νιασίνη

Αν έχετε νόσο του Πάρκινσον να παίρνετε νιασίνη

Print Friendly, PDF & Email

Η βιταμίνη Β3 ωφελεί σε νόσο του Πάρκινσον

Τα άτομα με ένα συγκεκριμένο τύπο της νόσου του Πάρκινσον (μετάλλαξη PINK1) πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη Β3 (νιασίνη).

Η Β3 είναι μία από τις οκτώ βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι, επίσης, γνωστή ως νιασίνη (νικοτινικό οξύ) και έχει 2 άλλες μορφές, το νιασιναμίδιο (νικοτιναμίδιο) και την εξανικοτινική ινοσιτόλη, οι οποίες έχουν διαφορετική δράση από τη νιασίνη.

Το ριβοζίδιο του νικοτιναμιδίου που περιέχεται στη μαγιά μπύρας, στους ηλιόσπορους, στα φιστίκια και τα παντζάρια έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η νιασίνη βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και την επιδιόρθωση του DNA.

Επίσης, εμποδίζει την ελαττωματική λειτουργία των μιτοχονδρίων που συμβάλλει στην εξέλιξη των νευροεκφυλιστικών διαταραχών και της νόσου της Πάρκινσον. Το ίδιο κάνει και η τρυπτοφάνη, ένα βασικό αμινοξύ που βρίσκεται στις πρωτεΐνες.

Η νιασίνη, είναι η πηγή NAD στο εσωτερικό του σώματος. Η νιασίνη ή βιταμίνη Β3 βρίσκεται στο συκώτι, στο κοτόπουλο, στο βοδινό κρέας, στα ψάρια και τα δημητριακά. Η νιασίνη εμποδίζει, ακόμη, από την απώλεια των νευρώνων.

Οι μεταλλάξεις στο PINK1 εμποδίζουν τα κύτταρα από την εκκαθάριση από των ελαττωματικών μιτοχονδρίων. Όταν συσσωρεύονται αυτά, οι νευρώνες δεν μπορούν να πάρουν αρκετή ενέργεια και πεθαίνουν. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια απελευθερώνουν, επίσης, τοξικά μόρια που βλάπτουν τα γονίδια που κωδικοποιούνται από το DNA. Η ενίσχυση της επιδιόρθωσης του DNA με NAD διατηρεί τα μιτοχόνδρια υγιή και τους νευρώνες ζωντανούς και δίνει δύναμη, κινητικότητα και διάρκεια ζωής.

Στην οικογενή νόσο του Πάρκινσον, το NAD είναι κρίσιμο για τη διατήρηση υγιών των μιτοχονδρίων. Υπάρχουν και φαρμακευτικές αγωγές που μπλοκάρουν την κατανάλωση NAD κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιδιόρθωσης του DNA, αλλά η διατροφική νιασίνη έχει ορισμένα πλεονεκτήματα.

Η PINK1 δραστηριότητα προκαλεί στην πρωτεΐνη PARHIN να συνδέεται με τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια και να προκαλεί ένα μηχανισμό αυτοκαταστροφής που αποσυναρμολογεί τα περιττά ή δυσλειτουργικά συστατικά.

Η επεξεργασία PINK1 από τα υγιή μιτοχόνδρια ενεργοποιεί τη διαφοροποίηση των νευρώνων. Η νόσος του Πάρκινσον συμβαίνει όταν οι ντοπαμινεργικοί νευρώνες σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου χαθούν.

Όσοι έχουν νόσο του Parkinson πρέπει να λαμβάνουν 13,2 – 16,5 χιλιοστόγραμμα (mg) νιασίνης την ημέρα. Αυτές οι τιμές λαμβάνουν υπόψη την παραγωγή νιασίνης από το αμινοξύ τρυπτοφάνη.

Η νιασίνη προλαμβάνει το νευροεκφυλισμό και σε παθήσεις που σχετίζονται με μιτοχονδριακές ανωμαλίες.

Η νιασίνη, όμως δεν  μπορεί να αντιστρέψει την απώλεια των νευρώνων που ήταν απόντες κατά τη στιγμή της διάγνωσης.

Η μελέτη έγινε στις μύγες των φρούτων Drosophila melanogaster, που έχουν μια μεταλλαγμένη μορφή του γονιδίου PINK1 που όταν είναι φυσιολογικό προστατεύει τα κύτταρα από το στρες που προκαλείται από τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. 

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Νιασίνη

Η νόσος Πάρκινσον ξεκινά στο έντερο

Τα φυτοφάρμακα προκαλούν νόσο του Πάρκινσον

Διατροφή για τη νόσο Πάρκινσον

Σύνδρομο παρκινσονισμού

Θεραπεία της νόσου Πάρκινσον με βλαστοκύτταρα

Ντοπαμίνη

Πώς γίνεται η εργαστηριακή διάγνωση της νόσου Parkinson;

Τι κάνει η ντοπαμίνη στον οργανισμό μας;

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Η παραδοσιακή κρητική διατροφή διατηρεί την υγεία και προλαμβάνει τις ασθένειες

Διατηρήστε υγιή τα μιτοχόνδριά σας

Τα συμπληρώματα διατροφής για τη νόσο του Πάρκινσον

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ