Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΝικέλιο
Array

Νικέλιο

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για το νικέλιο

 

 

 

Το νικέλιο έχει χημικό σύμβολο Ni, ατομικό αριθμό 28 και ατομικό βάρος 58,7. Είναι ένα ασημί-λευκό λαμπερό μέταλλο με ελαφρά χρυσή απόχρωση.

Το νικέλιο εμφανίζεται στην φύση σαν χαλκοπυρίτης, πενθανδίτης, γαρνιερίτης, νικολλίτης, νιλλερίτης.

Απαντάται στην φλοιό της γης σε αφθονία 180 χλγρ ανά κιλό.

Είναι βασικό ιχνοστοιχείο για ποντικούς, κοτόπουλα και χοίρους.

Ένα μείγμα σιδήρου-νικελίου πιστεύεται ότι συνθέτει τον εσωτερικό πυρήνα της Γης. 

Το νικέλιο οξειδώνεται αργά σε θερμοκρασία δωματίου και θεωρείται ανθεκτικό στη διάβρωση. Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί για την επίστρωση σιδήρου και ορείχαλκου, σε εξοπλισμό στη χημεία, και για την κατασκευή ορισμένων κραμάτων. Το νικέλιο έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως σε κέρματα, αν και έχει αντικατασταθεί με φθηνότερα μέταλλα τα τελευταία χρόνια.

Το νικέλιο είναι ένα από τα τέσσερα στοιχεία (σίδηρος, κοβάλτιο, νικέλιο, και γαδολίνιο), που είναι σιδηρομαγνητικά σε θερμοκρασία δωματίου.

Το νικέλιο είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για ορισμένους μικροοργανισμούς και  φυτά που έχουν ένζυμα με το νικέλιο ως μια δραστική θέση. 

Το νικέλιο χρησιμοποιείται σε πολλά συγκεκριμένα και αναγνωρίσιμα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα, όπως σε ανοξείδωτο χάλυβα, μαγνήτες, νομίσματα, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, χορδές ηλεκτρικής κιθάρας, μικρόφωνα, σαν επιμετάλλωση σε είδη υγιεινής, και σε ειδικά κράματα. Χρησιμοποιείται για επιμετάλλωση και ως πράσινη απόχρωση στο γυαλί. Το νικέλιο χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά άλλα κράματα. Επίσης, χρησιμοποιείται σε ηλεκτρόδια διάχυσης αερίου. Το νικέλιο και τα κράματά του χρησιμοποιούνται συχνά ως καταλύτες για αντιδράσεις υδρογόνωσης.

Το νικέλιο μπορεί να επηρεάσει την ανθρώπινη υγεία μέσω μόλυνσης από νικέλιο-εξαρτώμενα βακτήρια. 

Η έλλειψη νικελίου στα ζώα μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, με αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στους ιστούς και τα όργανα και αναιμία από έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενική αναιμία).

Ίχνη νικελίου ανακαλύπτονται σε όλους τους ανθρώπινους ιστούς.

Οι λειτουργίες του νικελίου στα ζώα είναι η ανταγωνιστική δράση προς την ορμόνη αδρεναλίνη, η εντατικοποίηση της δράσης της ινσουλίνης, η αύξηση των λιπών στο αίμα και η σταθεροποίηση των οξέων RNA και DNA στους ιστούς.

Υψηλά επίπεδα νικελίου στο αίμα υπάρχουν σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, σε όσους έχουν πάθει σοβαρά εγκαύματα, σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σε γυναίκες με τοξιναιμία κατά την κύηση, σε γυναίκες με καρκίνο της μήτρας και σε όσους έχουν καρκίνο του πνεύμονα.

Χαμηλά επίπεδα νικελίου στο αίμα υπάρχουν σε άτομα με κίρρωση του ήπατος ή με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Οι πηγές νικελίου από τις τροφές δημιουργούνται μέσω μόλυνσης και ρύπανσης από μεταλλικά κράματα που χρησιμοποιούνται για επίχρισμα στα μαγειρικά σκεύη, από τις μηχανές που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία και το ραφινάρισμα των τροφών, από τις συσκευές παστερίωσης, από τη μαργαρίνη, όπου το νικέλιο χρησιμοποιείται ως καταλύτης στην παραγωγή της και από το κάπνισμα τσιγάρων. Στον καπνό, μικρό ποσό νικελίου συνδυάζεται με το μονοξείδιο του άνθρακα για να σχηματίσει το τοξικό καρβονυλο-νικέλιο που είναι γνωστή καρκινογόνος ουσία.


Τοξικές επιδράσεις νικελίου

Η κύρια πηγή του νικελίου έκθεσης είναι η από του στόματος κατανάλωση.

Το νικέλιο βρίσκεται φυσικά και στις  τροφές και στο νερό, και μπορεί να αυξηθεί από την ανθρώπινη ρύπανση. Για παράδειγμα, οι επινικελωμένες βρύσες μπορεί να μολύνουν το νερό και το έδαφος και τα σκεύη αλουμινίου και νικελίου μπορεί να απελευθερώσουν το νικέλιο στα τρόφιμα. Η ατμόσφαιρα μπορεί να ρυπανθεί από νικέλιο κατά την καύση ορυκτών καυσίμων. Οι άνθρωποι μπορεί να πάρουν το νικέλιο απευθείας από τον καπνό και την επαφή του δέρματος με τα κοσμήματα, τα σαμπουάν, τα απορρυπαντικά, και τα κέρματα. Μια λιγότερο συνηθισμένη μορφή χρόνιας έκθεσης είναι μέσω αιμοκάθαρσης, όπου ίχνη των ιόντων νικελίου μπορεί να απορροφηθούν μέσα στο πλάσμα από τη χηλική δράση της αλβουμίνης.

Η μέση ημερήσια έκθεση δεν αποτελεί απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Το περισσότερο από τα νικέλιο που απορροφάται καθημερινά από τον άνθρωπο απομακρύνεται από τους νεφρούς και από το σώμα μέσω των ούρων ή αποβάλλεται από το γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να απορροφάται. Το νικέλιο δεν είναι ένα αθροιστικό δηλητήριο, αλλά οι μεγαλύτερες δόσεις ή η χρόνια έκθεση μπορεί να είναι τοξικές, ακόμα και καρκινογόνες, και αποτελούν έναν επαγγελματικό κίνδυνο. 

Το ελάχιστο επίπεδο κινδύνου του νικελίου και των ενώσεών του έχει οριστεί σε 0,2 μg / m3 για εισπνοή σε 15 έως 364 ημέρες. Οι αναθυμιάσεις σουλφιδίου και σκόνης νικελίου σουλφίδιο είναι καρκινογόνες. Το νικέλιο είναι ένα εξαιρετικά τοξικό αέριο. Η τοξικότητα των μεταλλικών καρβονυλίων είναι συνάρτηση τόσο της τοξικότητας του μετάλλου όσο και της εκτός αεριοποίησης του μονοξειδίου του άνθρακα από τις λειτουργικές ομάδες καρβονυλίου. Οι ενώσεις καρβονυλίου νικελίου είναι, επίσης, εκρηκτικές στον αέρα. 

Οι άνθρωποι μπορούν να εκτεθούν στο νικέλιο στο χώρο εργασίας με την εισπνοή, την κατάποση και την επαφή με το δέρμα ή τα μάτια. Το νόμιμο όριο (επιτρεπόμενο όριο έκθεσης) για το χώρο εργασίας σε 1 mg / m3 ανά 8 ώρες εργασίας καθημερινά, εκτός από τα καρβονύλια νικελίου, όπου το συνιστώμενο όριο έκθεσης (REL) 0,015 mg / m3 ανά 8 ώρες. Στα 10 mg / m3, το νικέλιο είναι άμεσα επικίνδυνο για τη ζωή και την υγεία.

Το ανώτερο ανεκτό όριο του διαιτητικού νικελίου είναι 1000 μg / ημέρα, ενώ η εκτιμώμενη μέση πρόσληψη είναι 69 έως 162 μg / ημέρα.

Μεγάλες ποσότητες νικελίου και χρωμίου εκλύονται στο φαγητό που μαγειρεύεται σε σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα.

Ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στο δέρμα από την επαφή με το νικέλιο (δερματίτιδα από επαφή) και πομφόλυγα. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί, επίσης, να αντιδρούν σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο.

Το νικέλιο είναι κορυφαίο αλλεργιογόνο και χρησιμοποιείται σε κοσμήματα και αυτά σε ευαίσθητα άτομα προκαλούν φαγούρα και κοκκίνισμα του δέρματος. Πολλοί σκουλαρίκια γίνονται τώρα χωρίς νικέλιο ή νικέλιο χαμηλής έκλυσης  για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. 

Το νικέλιο που απελευθερώνεται από 1 και 2 κέρματα του ευρώ είναι μεγαλύτερα λόγω γαλβανικής αντίδρασης. 

Το νικέλιο προκαλεί επαγόμενη ενεργοποίηση του παράγοντα της υποξίας (HIF-1), από την εξάντληση του ενδοκυτταρικού ασκορβικού οξέος. Η προσθήκη του ασκορβικού οξέος αυξάνει το ενδοκυτταρικό επίπεδο ασκορβικού και προκαλεί σταθεροποίηση του HIF-1 και της HIF-1α-εξαρτώμενης γονιδιακής έκφρασης. 

Το καρβονυλο-νικέλιο από το κάπνισμα τσιγάρου μπορεί να είναι παράγοντας πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα. Οι οξείες τοξικές επιδράσεις από το καρβονυλο-νικέλιο είναι πονοκέφαλοι στο μέτωπο, ίλιγγοι, ναυτία, έμετος, πόνος στο στήθος και βήχας.

Οι υπερβολικές στοματικές προσλήψεις του νικελίου από νεαρά κοτόπουλα προκαλούν αλλαγές στο χρωματισμό της επιδερμίδας, πρήξιμο ποδιών, δερματίτιδα, απογύμνωση του συκωτιού από τα λίπη και το οξυγόνο.

Το μέταλλο συσσωρεύεται στο συκώτι, στα οστά και στην αορτή.

Διαβάστε, επίσης,

Μην χρησιμοποιείτε υλικά με μέταλλα για να φτιάξετε τα δόντια σας

Παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Τεχνολογία LED και υγεία

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

Διάγνωση ασθενειών από τα πόδια

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Επαγγελματικοί καρκίνοι

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ