Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα θερμοκήπια στις καλλιέργειες

Τα θερμοκήπια στις καλλιέργειες

Print Friendly, PDF & Email

Τα θερμοκήπια έχουν μέλλον

 

 

 

Θερμοκήπιο είναι ένας στεγασμένος και περιφραγμένος χώρος, που σκοπό του έχει να προφυλάξει τα φυτά από το κρύο του χειμώνα. 

Τα θερμοκήπια μπορεί να είναι κατασκευασμένα πάνω σε μόνιμους σιδερένιους σκελετούς από γυαλί ή μπορεί να είναι από πλαστικό, που στηρίζεται πάνω σε ξύλινο σκελετό.

Η κατασκευή των θερμοκηπίων εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικρατούν τους χειμωνιάτικους μήνες σε μια περιοχή και από το είδος των φυτών που πρόκειται να καλλιεργηθούν.

Ανάλογα με την προέλευση των φυτών που καλλιεργούνται, διακρίνεται σε θερμοκήπιο εύκρατης, τροπικής, χαμηλής θερμοκρασίας κτλ.

Επίσης, ανάλογα με τη θέση τους, διακρίνονται σε επίγεια και υπέργεια. Τα θερμοκήπια αυτά θερμαίνονται. Αντίθετα, στις νότιες περιοχές της Ελλάδος, όπως π.χ. στη νότια Μεσσηνία και στην Κρήτη, οι κατασκευές είναι πολύ ελαφριές, αποτελούνται από πλαστικό απλωμένο πάνω σε ξύλινο σκελετό, χωρίς να θερμαίνονται.

Στα θερμοκήπια καλλιεργούνται φυτά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που δεν είναι δυνατό να ευδοκιμήσουν στον ανοιχτό χώρο. Τα τελευταία χρόνια η τεχνική της καλλιέργειας μέσα στα θερμοκήπια έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό. Έτσι, όλο το χρόνο στην Ελλάδα παράγονται προϊόντα τέτοια όπως π.χ. ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια κλπ. , που καλύπτουν τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, ενώ ένα μεγάλο μέρος προορίζεται για εξαγωγή.

Ακόμη στα θερμοκήπια καλλιεργούνται και λουλούδια τέτοια που ευδοκιμούν μόνο το καλοκαίρι ή λουλούδια των τροπικών χωρών που σε διαφορετικές περιπτώσεις θα ήταν αδύνατη η καλλιέργειά τους. Τέτοια λουλούδια είναι π.χ. οι ορχιδέες που απαιτούν θερμοκρασία πάνω από 28° C και μεγάλη υγρασία, πράγμα που δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί έξω από τα θερμοκήπια.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται ένας άλλος τύπος θερμοκηπίων, τα λεγόμενα χημικά θερμοκήπια. Αυτά δεν είναι τίποτε περισσότερο από χημική ουσία που μοιάζει με αφρό, με την οποία ραντίζουν τα φυτά σε πολύ μεγάλες εκτάσεις. Η χημική ουσία καλύπτει τελείως τα φυτά και τα προστατεύει από το κρύο. Λειτουργεί δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και τα θερμοκήπια από πλαστικό. Ο τρόπος αυτός ακόμη βρίσκεται στο στάδιο των ερευνών και του πειραματισμού και, σύμφωνα με τις απόψεις των ερευνητών θα λύσει το πρόβλημα της μαζικής καλλιέργειας των εκτός εποχής φυτών.

Στα θερμοκήπια παράγονται σπορόφυτα και άλλα κηπευτικά.

Στα θερμοκήπια μπορούν να καλλιεργηθούν κηπευτικά σπορόφυτα και αρωματικά σπορόφυτα.

Τι χρειάζεται ένα θερμοκήπιο;

Ένα θερμοκήπιο χρειάζεται γη, οικοδόμηση του θερμοκηπίου, θέρμανση, εργασία, χώμα, φυσικά λιπάσματα, γλάστρες, σπόρους. 

Ένα θερμοκήπιο απαιτεί την πλήρη εκμετάλλευση του ήλιου, νερό, ανεμοθραύστες, εξαερισμό.

Τα σπορόφυτα δημιουργούνται και πολλαπλασιάζονται με σπόρο.

Ο σπόρος πρέπει να είναι καθαρός και υγιής και να έχει καλή βλαστική ή φυτρωτική ικανότητα.

Οι σπόροι φυτεύονται σε δίσκους σποράς διαφόρων υλικών και θέσεων. Στη συνέχεια ιι δίσκοι σποράς μεταφέρονται σε ειδικούς θαλάμους ανάπτυξης σπορόφυτων, όπου επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες αερισμού, υγρασίας, θερμοκρασίας και φωτισμού, ώστε να αρχίσει πλέον η ανάπτυξη του φυτού

Όταν αρχίσει ο σπόρος να γίνεται σπορόφυτο στις ειδικές συνθήκες, οι δίσκοι μεταφέρονται στα διαφόρων τύπων θερμοκήπια, όπου με κατάλληλη περιποίηση και συνθήκες ανάπτυξης το σπορόφυτο έρχεται στην πλήρη ανάπτυξή του.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τη φυτοθεραπεία

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες

Συσκευές που ανιχνεύουν επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Καθαρίστε τον κήπο σας από τα έντομα χωρίς φυτοφάρμακα

Η νικοτίνη ως φυτοφάρμακο

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Τα μεταλλαγμένα προϊόντα που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ηλεκτρονική μύτη

Ποιοι θα τρώνε τα μεταλλαγμένα μήλα

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Γενετικά τροποποιημένο ρύζι

Μήπως θέλετε να ασχοληθείτε με τις βιολογικές καλλιέργειες;

Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

Φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα

Γιατί τα φυτά είναι καλύτερα από τα χημικά

 Τι είναι τα φυτοχημικά

Οδηγίες για τη συλλογή, αποξήρανση και διατήρηση των βοτάνων.

Η ιστορία της Φυτοθεραπείας

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Τι πρέπει να προσέχετε με τα βότανα

Να φυτεύετε μόνο παραδοσιακούς σπόρους

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ