Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Τα πολύτιμα συστατικά της αλόης

Όλατ τα συστατικά της αλόης βέρας

 

 

 

 

Το τζελ αλόης περιέχει πολλά θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά.

Ο συνδυασμός και η συνεργιστική δράση των επιμέρους παραγόντων είναι υπεύθυνος για τις μοναδικές θεραπευτικές και θρεπτικές ιδιότητες της αλόης.

Όλα τα φυσικά συστατικά της αλόης που βρίσκονται στο τζελ:

 • Αμινοξέα

Περιέχει τα 19 από τα 20 αμινοξέα των πρωτεϊνών και 7 από τα 8 απαραίτητα τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός και πρέπει να τα λάβει από τις τροφές (Ισολευκίνη, Λευκίνη, Λυσίνη που αποτρέπει τις μεταστάσεις του καρκίνου και καταπολεμά τον έρπητα ζωστήρα, Μεθιονίνη, Φαινυλαλανίνη, Βαλίνη και Θρεονίνη). Επίσης, περιέχει και τα βασικά αμινοξέα: Αλανίνη, Αργινίνη, Ασπαραγίνη, Κυστίνη, Γλουταμίνη, Γλυκίνη, Ιστιδίνη, Προλίνη, Σερίνη, Τυροσίνη και Γλουταμίνη.

 • Ανθρακινόνες

Είναι συστατικά τα οποία δρουν στο παχύ έντερο, διεγείροντας τις συσπάσεις του και διευκολύνοντας την αφόδευση. Οι ανακινόνες είναι καθαρτικές και λειτουργούν με τη βοήθεια της φυσικής χολής. Οι ανθρακινόνες της αλόης βέρας είναι: αλοϊκό οξύ που είναι αντιβιοτικό, αλοϊνη που είναι αντιική, αντιβακτηριδιακή και αναλγητική, ανθρακίνη που είναι αντιβιοτική και αντιφλεγμονώδης, ανθρανόλη που είναι αντιβιοτική, μπαρμπαλοϊνη που είναι αναλγητική και αντιβιοτική, χρυσοφανικό οξύ που είναι ισχυρό μυκητοκτόνο του δέρματος, αλόη εμοδίνη που είναι βακτηριοκτόνος, εστέρας του κιναμικού οξέος που είναι αναισθητικός και αναλγητικός, αιθέρια έλαια, ισομπαρμπαλοϊνη που είναι αναλγητική και αντιβιοτική και ρεζιστανόλη που είναι βακτηριοκτόνος.

 • Βιταμίνες

Οι κυριότερες βιταμίνες της αλόης βέρας είναι:

-Βιταμίνη Α ή β-καροτίνη ή ρετινόλη: Είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, των βλεννογόνων και των οστών. Προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου. Είναι αντιοξειδωτική. Βοηθάει στην καλή καρδιακή λειτουργία, την όραση, τη μνήμη και το μυϊκό σύστημα και τέλος είναι απαραίτητη για την αναιμία.

-Β1 ή θειαμίνη: Είναι βιταμίνη βασική για την ανάπτυξη των ιστών, το μεταβολισμό και τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. 

-Β2 ή ριβοφλαβίνη. Είναι βιταμίνη για το σωστό μεταβολισμό των υδατανθράκων, την παραγωγή ενέργειας και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

-Β3 ή νιασίνη ή νικοταμίδιο: Βασική βιταμίνη για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, την παραγωγή ενέργειας και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

-Β5 ή παντοθενικό οξύ: Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τον μεταβολισμό των υδατανθράκων.

-Β9 ή φυλλικό οξύ: Συμβάλλει στο σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης του αίματος.

-Β11 ή χολίνη: Βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και στον μεταβολισμό του λίπους.

-Β12 ή κυανοκοβολαμίνη: Συμβάλλει στο σχηματισμό αιμοσφαιρίνης. Απορροφάται από το στομάχι και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νευροπαθολογικές διαταραχές και αναιμία. Η αλόη είναι η μοναδική φυτική πηγή της βιταμίνης Β12.

-Βιταμίνη C ή ασκορβικό οξύ: Είναι βασική για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Βοηθάει στην διατήρηση υγιούς συνδετικού ιστού και δέρματος, στη δημιουργία οστών, στην καλή λειτουργία των αρθρώσεων, στην επούλωση των τραυμάτων, καθώς και στην άμυνα εναντίον των ιώσεων και των φλεγμονών, γιατί προάγει την παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία συμβάλλουν στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Είναι αντιοξειδωτική βιταμίνη και έχει συνεργιστική δράση με την βιταμίνη Ε.

-Βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη: Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος, βασική για την αναπνοή των κυττάρων και την σύνθεση της αίμης, της αιμοσφαιρίνης. Είναι βιταμίνη απαραίτητη για την γονιμότητα. Είναι αντιοξειδωτική και ενώνεται εύκολα με λιποπρωτεϊνες και προφυλάσσει τα τοιχώματα των αρτηριών από εναποθέσεις κακής χοληστερόλης την οποία εξουδετερώνει και είναι σημαντική για όσους έχουν καρδιοαγγειακό κίνδυνο.

 • Ένζυμα

Τα ένζυμα διασπούν τις πρωτεϊνες της τροφής σε απλά αμινοξέα, τα οποία συνθέτουν τις πρωτεϊνες. Επίσης, τα ένζυμα συμμετέχουν στον μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών. Τα ένζυμα ενεργοποιούνται από τις βιταμίνες και από στοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο. Τα ένζυμα που περιέχονται στην αλόη βέρα είναι η αλανινάση, η αμυλάση που διασπά τους υδατάνθρακες, η βραδυκινάση, η καταλάση, η κελλυλάση, η κυττάση, η λιπάση που διευκολύνει τη διάσπαση και την απορρόφηση του λίπους και απομακρύνει τα τριγλυκερίδια από τα τριχοειδή αγγεία, η οξειδάση, η αλκαλική φωσφατάση, η φωσφοκινάση και η καρβοξυλική πεπτιδάση.

 • Μέταλλα

Τα μέταλλα που υπάρχουν στην αλόη βέρα είναι:

-Ασβέστιο: Είναι απαραίτητο για τη δόμηση των οστών, της καρδιάς, των μυών και των δοντιών και ενεργοποιεί ένζυμα.

-Χαλκός: Είναι βασικό συστατικό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στην χρωστική του δέρματος και των μαλλιών.

-Χρώμιο: Το χρώμιο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό της γλυκόζης και συνεργάζεται με την ινσουλίνη για την αντιμετώπιση του διαβήτη.

-Σίδηρος: Ο σίδηρος είναι βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης που είναι η κεντρική χημική ουσία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στην μεταφορά  του οξυγόνου στους ιστούς και στα κύτταρα. Ο σίδηρος, επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα στον οργανισμό.

-Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο βοηθάει στην οστεοποίηση και στην ενεργοποίηση ενζύμων και βοηθάει στην αποφυγή της κατάθλιψης και στην αποτροπή των μυϊκών κραμπών.

-Μαγγάνιο: Το μαγγάνιο συμμετέχει στο σχηματισμό του συνδετικού νευρικού ιστού, στον μεταβολισμό των λιπών και στην σύνθεση της χοληστερόλης και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των θυρεοειδικών ορμονών.

-Κάλιο: Το κάλιο είναι απαραίτητο για την οξεοβασική ισορροπία και την ανταλλαγή υγρών στον οργανισμό.

-Φώσφορος: Ο φώσφορος χρησιμεύει στον σχηματισμό των οστών, στην διατήρηση των οστών και των δοντιών και στη ρύθμιση της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού.

-Νάτριο: Το νάτριο βοηθάει στην οξεοβασική ισορροπία, στη ρύθμιση των υγρών του σώματος και στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα.

-Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος ενεργοποιεί ένζυμα, επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων, βοηθάει στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και στην υγεία των δοντιών και των οστών. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος στην σύνθεση της ινσουλίνης, της τεστοστερόνης, και των νουκλεϊκών οξέων, δηλαδή του DNA και του RNA.

-Γερμάνιο: Το γερμάνιο βελτιώνει την οξυγόνωση των κυττάρων του σώματος, γιατί συμβάλλει στη μεταφορά του οξυγόνου από την αιμοσφαιρίνη στα κύτταρα και τους ιστούς στους σώματος, χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και επίσης, στη θεραπεία του εγκεφαλικού, της αρτηριοσκλήρυνσης και της αρθρίτιδας.

-Σελήνιο. Το σελήνιο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, έχει αντικαρκινική δράση, καθυστερεί τη γήρανση, διατηρεί την ελαστικότητα των ιστών, παίζει ρόλο στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών και προστατεύει την καρδιά.

 • Σάκχαρα

Το τζελ αλόης περιέχει απλά σάκχαρα που περιέχουν γλυκόζη, φρουκτόζη και μαννόζη, δηλαδή μονοσακχαρίτες, αλλά και πιο πολύπλοκους πολυσακχαρίτες. Οι μονοσακχαρίτες διασπώνται σε διοξείδιο και νερό και απορροφούνται. Οι πολυσακχαρίτες αποτελούνται από μακριές αλυσίδες απλών σακχάρων στα οποία είναι συνδεδεμένες γλυκόζη και μαννόζη και ονομάζονται βλεννοπολυσακχαρίτες που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διατηρούν την δομή στον οργανισμό και απορροφούνται χωρίς διάσπαση.

Οι βλεννοπολυσακχαρίτες συνδέονται με το κολλαγόνο και την ελαστίνη και διατηρούν τη φυσιολογική λειτουργία και τη δομική ακεραιότητα των ιστών και των οργάνων. Οι βλεννοπολυσακχαρίτες είναι δομικό συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων και του συνδετικού ιστού των οστών, των τενόντων, των χόνδρων και των δοντιών. Οι βλεννοπολυσακχαρίτες βοηθούν στην διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και συμβάλλουν στις λειτουργίες του ανοσολογικού συστήματος. Οι βλεννοπολυσακχαρίτες βοηθούν στην διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ιστών, στην μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και στην αποβολή των άχρηστων προϊόντων του μεταβολισμού. 

Οι βλεννοπολυσακχαρίτες παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι την εφηβεία το πολύ και μετά απαιτείται να προσλαμβάνονται από εξωτερικές πηγές, όπως από την Αλόη Βέρα.

Η ακεμαννάνη ή acetylated mannan ή acemannan

H acemannan είναι βλεννοπολυσακχαρίτης και αποτελεί το μεγαλύτερο κλάσμα υδατανθράκων στο ζελέ της αλόης και είναι φάρμακο για το AIDS και την σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι υδατοδιαλυτή μακράς αλυσίδας μαννόζη που επιταχύνει την επούλωση και ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση με τη δραστηριοποίηση των μακροφάγων και την παραγωγή κυτοκινών και παρεμβάλλεται στην κυτταρική μεμβράνη. Η προσκόλλησή της στην κυτταρική μεμβράνη έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαβατότητας της μεμβράνης των κυττάρων και απεκκρίνονται οι τοξίνες και οι βλαβερές ουσίες και τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού των κυττάρων, ενώ διευκολύνεται η απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών.

Συγκεκριμένα η ακεμανάννη:

 • Είναι αντιφλεγμονώδης παράγοντας
 • Προκαλεί ανοσοδιέγερση
 • Εξοντώνει τα παράσιτα, τους ιούς, τα βακτήρια και τους μύκητες
 • Βοηθάει στην απορρόφηση του νερού
 • Συμμετέχει στον μεταβολισμό και τη λειτουργία των κυττάρων
 • Διεγείρει τον μυελό των οστών για την παραγωγή κυττάρων
 • Καταπολεμά τις αλλεργίες
 • Διεγείρει την παραγωγή ινοβλαστών και την παραγωγή κολλαγόνου
 • Λιπαίνει τις αρθρώσεις

Η ακεμαννάνη στο ανοσοποιητικό σύστημα:

-Αυξάνει την φαγοκυττάρωση και την κυτταροτοξική δράση από τα μακροφάγα. Προκαλεί αύξηση των κυκλοφορούντων μονοκυττάρων και μακροφάγων και αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια.

-Διεγείρει την παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων και τα κάνει κυτταροκτόνα κι έτσι έχει ισχυρή αντιμυκητιασική δράση.

-Αυξάνει την παραγωγή αντισωμάτων, ιντερφερόνης και ιντερλευκίνης που είναι ανοσολογικοί παράγοντες άμεσης δράσης.

Μετά την ενσωμάτωση στην κυτταρική μεμβράνη έχει αντιική δράση. Επίσης, έχει αντιλευχαιμική και αντικαρκινική δράση και προκαλεί μείωση της νόσου κατά 40%. Η αλόη σε ενέσιμη μορφή αυξάνει την επιβίωση και μειώνει το μέγεθος των όγκων σε καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνους του γαστρεντερικού συστήματος και του μαστού.

 • Η γλουκομαννάνη ή glucomannan

Είναι πολυσακχαρίτης και πολύ καλή ενυδατική ουσία, γι΄αυτό χρησιμοποιείται σε καλλυντικά. Επίσης, λιπαίνει τις αρθρώσεις.

 • Στερόλες

Οι στερόλες είναι φυσική κορτιζόνη, όπως η λουπεόλη, η καμπεστερόλη και η β-σιτοστερόλη. Οι φυτοστερόλες είναι χημικές ενώσεις που υπάγονται στις στερόλες, στις οποίες ανήκει και η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες συναντώνται μόνο στα φυτά και επιτελούν ρόλο παρόμοιο με αυτόν της χοληστερόλης, δηλαδή διατηρούν τη δομή και τη λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών. Σε αντίθεση με τη χοληστερόλη, η οποία είναι ζωική στερόλη, η πρόσληψη με τη δίαιτα των φυτοστερολών έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Οι φυτοστερόλες μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, ελαττώνοντας την απορρόφησή της στο έντερο, λόγω του ανταγωνισμού των φυτικών στερολών με τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να παίρνουν τη θέση της. Οι φυτικές στερόλες δεν απορροφώνται από το έντερο και έτσι ο οργανισμός δεν έχει πρόβλημα. Η συστηματική κατανάλωση φυτοστερολών με την τροφή μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» LDL-χοληστερόλης στο αίμα σε ένα ποσοστό κατά μέσο όρο 10-15%, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται σε φυσιολογικά όρια τα επίπεδα της προστατευτικής HDL-χοληστερόλης. Πέρα από τη συμβολή των φυτοστερολών στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης και κατ΄ επέκταση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μελέτες έχουν δείξει ότι παίζουν ρόλο στην ύφεση των συμπτωμάτων που παρατηρούνται στις περιπτώσεις της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Η σιτοστερόλη μειώνει, επίσης, τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Εκτός από την αλόη, φυτοστερόλες θα βρείτε σε σπόρους και ξηρούς καρπούς, στο πίτουρο ρυζιού, στον αρακά και στη βιολογική σόγια.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε βιολογική αλόη

Βιολογική αλόη κατάλληλη για τον καρκίνο και για αποτοξίνωση

Διαβάστε, επίσης,

Να χρησιμοποιείτε κρέμα αλόης

Η χρήση της αλόης από τους μελισσοκόμους

Πώς παρασκευάζεται η αλόη

Θεραπευτικός χυμός με αλόη, τζίντζερ και κουρκουμά

Όλες οι χρήσεις της αλόης

Πώς η αλόη βοηθάει στον διαβήτη

Η αλόη στη θεραπεία του καρκίνου

Πώς μπορείτε να χάσετε βάρος με το χυμό αλόης

Τι να προσέχετε με την αλόη

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ