Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΝευρολογίαΠώς η μουσική και ο διαλογισμός προστατεύουν από την άνοια

Πώς η μουσική και ο διαλογισμός προστατεύουν από την άνοια

Η μουσική και ο διαλογισμός βοηθούν στην μνήμη

Ο διαλογισμός έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην λειτουργίες του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο έντονα όταν ο διαλογισμός γίνεται με τη μουσική.

Ένα απλό πρόγραμμα διαλογισμού ή ένα πρόγραμμα ακρόασης μουσικής μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους ηλικιωμένους ενήλικες με προκλινική απώλεια μνήμης.

Ο διαλογισμός μπορεί να αυξήσει την πυκνότητα του εγκεφάλου, να ενισχύσει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, να τονώσει την σκέψη, και να αυξήσει την θετική διάθεση με την έκκριση των ενδορφινών.

Ο διαλογισμός μπορεί να βελτιώσει τη φυσική λειτουργία, να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους, και να ενισχύσει τη συνολική ποιότητα της ζωής.

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με υποκειμενική γνωστική εξασθένηση, που είναι ένα προκλινικό στάδιο της νόσου του Αλτσχάιμερ, είτε κάνουν διαλογισμό είτε ακούνε μουσική για 12 λεπτά / ημέρα για 12 εβδομάδες παρουσιάζουν έντονη και σημαντική βελτίωση στην υποκειμενική λειτουργία της μνήμης και αντικειμενική γνωστική απόδοση στους 3 μήνες.

Στα πρώτα στάδια της άνοιας επηρεάζεται η προσοχή, η  εκτελεστική λειτουργία, η ταχύτητα επεξεργασίας και η υποκειμενική λειτουργία μνήμης. Τα σημαντικά οφέλη που παρατηρούνται στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία διατηρούνται ή αυξάνονται περαιτέρω στους 6 μήνες.

Η εκπαίδευση στο διαλογισμό βελτιώνει και το συναισθηματικό κόσμο των ασκουμένων, γιατί μειώνεται η ενεργοποίηση της αμυγδαλής, μια δομή στη βάση του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι έχει ένα ρόλο στην επεξεργασία μνήμης και στη συγκίνηση.

Επίσης, στους ηλικιωμένους παρατηρούνται βελτιώσεις στον ύπνο, τη διάθεση, το άγχος, την ευημερία και την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα με τον διαλογισμό και τα οφέλη ενισχύονται περαιτέρω στους 3 μήνες.

Οι απλές πρακτικές νου-σώματος, ο διαλογισμός και η ακρόαση μουσικής, μπορεί να βελτιώσουν όχι μόνο τη διάθεση, τον ύπνο και την ποιότητα ζωής, αλλά και να ενισχύσουν τη γνωστική λειτουργία και να συμβάλλουν στην αναστροφή της αντιληπτής απώλειας μνήμης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με προκλινικό στάδιο άνοιας.

Ο διαλογισμός χαλαρώνει από τις πιέσεις που υφίσταται το σωματικό σύστημα και αφήνει τα προβλήματα να φύγουν. Τα προβλήματα είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη μνήμη.

Όσο πιο ευτυχισμένοι γινόμαστε, γίνεται όλο και πιο έντονη και πιο όμορφη η ζωή.

Όσο πιο γνωστικοί και πιο έξυπνοι γινόμαστε τόσο η συνείδησή μας μας κάνει να αισθανόμαστε ότι το σώμα μας είναι μέρος του συνόλου, μέρος της όλης δημιουργίας και ολόκληρη η δημιουργία είναι μέρος της ζωής μας.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την άνοια

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την άνοια

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διαλογισμός

Μουσικοθεραπεία

Η μουσική είναι το καλύτερο παυσίπονο

Τρόποι για να καθαρίσετε το σώμα σας

Η μουσική επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα

Σταματήστε να δίνετε αγχολυτικά και αντιψυχωσικά για την άνοια

Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας

Το νέο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Alzheimer

Ειδική θεραπεία για την άνοια

Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ