Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Νιόβιο

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για το νιόβιο ή κολόμβιο

 

 

 

Το νιόβιο, πρώην κολόμβιο, είναι ένα χημικό στοιχείο με σύμβολο Nb (πρώην Cb), ατομικό αριθμό 41 και ατομικό βάρος 92.9.

Είναι ένα μαλακό, γκρι, όλκιμο μέταλλο μετάβασης.

Η αφθονία του στο φλοιό της γης είναι ίδια με αυτή του νικελίου. Το μέταλλο πήρε το όνομά του από τη μυθική κόρη του Τάνταλου, τη Νιόβη.

Το νιόβιο έχει φυσικές και χημικές ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του τανταλίου.

Το νιόβιο χρησιμοποιείται κυρίως σε κράματα, το μεγαλύτερο μέρος με χάλυβα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται σε αγωγούς φυσικού αερίου. Αν και αυτά τα κράματα περιέχουν ένα μέγιστο 0,1%, το μικρό ποσοστό του νιοβίου βελτιώνει την αντοχή του χάλυβα. Η σταθερότητα της θερμοκρασίας των υπερκραμάτων νιοβίου τα κάνει χρήσιμα σε κινητήρες τζετ και πυραύλων.

Το νιόβιο χρησιμοποιείται σε διάφορα υπεραγώγιμα υλικά, που περιέχουν, επίσης, τιτάνιο και κασσίτερο και χρησιμοποιούνται ευρέως στους υπεραγώγιμους μαγνήτες των MRI scanners. Άλλες εφαρμογές των νιοβίου είναι στην συγκόλληση, την πυρηνική βιομηχανία, τα ηλεκτρονικά, τα οπτικά, τα νομίσματα και τα κοσμήματα, λόγω της χαμηλής τοξικότητας και του ιριδισμού που παράγεται από την ανοδίωση.

Τα επίπεδα του νιοβίου στους ανθρώπινους ιστούς είναι συγκρίσιμα με αυτά του χαλκού. Το μέταλλο βρίσκεται, ακόμη, σε όλα σχεδόν τα λαχανικά και τις ζωικές τροφές σε συγκεντρώσεις 0,5 έως 3,0 μγρ ανά γρ νωπού βάρους. Κατά συνέπεια, μια τυπική διατροφή δίνει μια τυπική πρόσληψη τουλάχιστον 600 μγρ την ημέρα, από τα οποία τα μισά απορροφούνται κααι στη συνέχεια απεκκρίνονται από τα ούρα.

Τα επίπεδα του νιοβίου στους ανθρώπινους ιστούς (σε μγρ ανά γρ νωπού βάρους): αίμα 0,004, νεφρά 0,01, συκώτι 0,004, πνεύμονες 0,02, λεμφαδένες 0,06, μυς 0,03, όρχεις 0,009, 0στά 0,07 μγρ ανά γρ τέφρας.

Προφυλάξεις για το νιόβιο

Το νιόβιο δεν έχει γνωστό βιολογικό ρόλο. Ενώ, η σκόνη νιόβιου είναι ερεθιστική για το δέρμα και τα μάτια και υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, το στοιχειακό νιόβιο σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι φυσιολογικώς αδρανές (και συνεπώς υποαλλεργικό) και ακίνδυνο. Συχνά χρησιμοποιείται σε κοσμήματα και σε ορισμένα ιατρικά εμφυτεύματα. 

Η βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη έκθεση σε niobates και χλωριούχο Νιόβιο, δύο χημικές ουσίες που είναι υδατοδιαλυτές δείχνουν μια μέση θανατηφόρο δόση (LD50) μεταξύ 10 και 100 mg / kg. Για από του στόματος χορήγηση, η τοξικότητα είναι χαμηλότερη LD50 μετά από επτά ημέρες από 940 mg / kg. 

Επίπεδα 5 μγρ ανά χλ πόσιμο νερό για όλη τη ζωή αυξάνει την λιπώδη εκφύλιση του ήπατος και καταστέλλει την ανάπτυξη, αλλά και μειώνει το μέσο όρο ζωής. Το νιόβιο αυξάνει τα επίπεδα χαλκού, μαγγανίου και ψευδαργύρου στην καρδιά και στο συκώτι. Με ένεση το νιόβιο συγκεντρώνεται στους όρχεις, τις ωοθήκες, τα νεφρά, τους πνεύμονες, το συκώτι και το σπλήνα.

Το νιόβιο παίζει ρόλο στον μεταβιολισμό.

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ