Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, 2022

Τσικουνγκούνια

Ο πυρετός Chikungunya προκαλείται από ιό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο

Η νόσος Chikungunya, ICD-10 A92.0, είναι αυτοπεριοριζόμενη νόσος, σαν τον Δάγγειο πυρετό, που προκαλείται από έναν άλφα ιό και η οποία μεταδίδεται από κώνωπες του γένους Αηδής και εμφανίζεται, κυρίως, στη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

Η πορεία είναι οξεία ή χρόνια.

Η Chikungunya είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό chikungunya (CHIKV).

Τα συμπτώματα είναι πυρετός και πόνος στις αρθρώσεις, δώδεκα ημέρες μετά την έκθεση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος, οίδημα στις αρθρώσεις και εξάνθημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα. Ωστόσο, μερικές φορές ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να διαρκέσει για μήνες. Ο κίνδυνος θανάτου είναι περίπου 1 στις 1.000. Το πολύ μικρά παιδιά και εκείνοι με άλλα προβλήματα υγείας είναι σε κίνδυνο μεγαλύτερο.

Αιτία του πυρετού Chikungunya

Η νόσος Chikungunya γενικά μεταδίδεται από τα κουνούπια στον άνθρωπο. Λιγότερο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι η κάθετη μετάδοση, η οποία είναι η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη γέννηση, η μετάδοση μέσω μολυσμένων προϊόντων αίματος και μέσω της δωρεάς οργάνων.

Η νόσος Chikungunya σχετίζεται με τα κουνούπια, το περιβάλλον τους, και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Επειδή, μεγάλες ποσότητες ιού είναι παρούσες στο αίμα κατά την έναρξη της οξείας μόλυνσης, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από έναν άνθρωπο σε έναν άνθρωπο. Άλλες φορές, πίθηκοι, πουλιά και άλλα σπονδυλωτά μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο.

Τρεις γονότυποι του ιού έχουν περιγραφεί: Δυτικής Αφρικής, Ανατολικής / Κεντρικής / Νότιας Αφρικής, και Ασίας.

Ο Chikungunya μεταδίδεται με δάγκωμα από τα κουνούπια Aedes (A. aegypti και Α. albopictus, A. furcifer-taylori, A. africanus, και A. luteocephalus).

Ο ιός Chikungunya μεταδίδεται στον άνθρωπο όταν ένα δάγκωμα από ένα μολυσμένο κουνούπι και εισάγει τον ιό εντός του σώματος και αυτός αντιγράφεται σε ανθρώπινα επιθηλιακά και ενδοθηλιακά κύτταρα, πρωτογενείς ινοβλάστες και μακροφάγα από μονοκύτταρα. Η αντιγραφή είναι εξαιρετικά κυτταροπαθητική, αλλά ευαίσθητη σε τύπου-Ι και -II ιντερφερόνη.  Η απόκριση ιντερφερόνης τύπου 1 φαίνεται να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην απόκριση του ξενιστή στη μόλυνση Chikungunya. Κατά τη μόλυνση με τον ιό Chikungunya, οι ινοβλάστες του ξενιστή παράγουν τύπου-1 άλφα και βήτα ιντερφερόνη με την παραγωγή NS2, μια μη δομικής πρωτεΐνης που υποβαθμίζει το RBP1 και σβήνει την ικανότητα του κυττάρου ξενιστή να μεταγράφει το DNA. Η NS2 παρεμβαίνει Στην οδό σηματοδότησης JAK-STAT και εμποδίζει από το να γίνει η φωσφορυλίωση της STAT.

Στην οξεία φάση  ο ιός τυπικά υπάρχει στους σκελετικούς μυς, και στις αρθρώσεις. Στην χρόνια φάση, η ιική επιμονή (η αδυναμία του σώματος να απαλλαγεί εντελώς από τον ιό) και η έλλειψη κάθαρσης του αντιγόνου, συμβάλλουν στον πόνο στις αρθρώσεις. Η απάντηση στη φλεγμονή τόσο κατά την οξεία όσο και κατά τη χρόνια φάση προέρχεται από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ιού και μονοκυττάρων και μακροφάγων. Η ασθένεια Chikungunya ιός στον άνθρωπο σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων κυτοκινών και χημειοκινών ορού. Υψηλά επίπεδα ειδικών κυτοκινών έχουν συνδεθεί με πιο σοβαρή οξεία ασθένεια: η ιντερλευκίνη-6 (IL-6), IL-1β, RANTES, χημειοελκτική πρωτεΐνη μονοκυττάρων 1 (MCP-1), μονοκίνη που προκαλείται από τη γάμα ιντερφερόνη (MIG), και ιντερφερόνη γάμμα-επαγόμενη πρωτεΐνη 10 (ΙΡ-10). Οι κυτοκίνες μπορεί, επίσης, να είναι υπεύθυνες για το χρόνιο νόσημα με τον επίμονο πόνο των αρθρώσεων από αυξημένα επίπεδα της IL-6 και του παράγοντα διέγερσης των αποικιών των κοκκιοκυττάρων-μακροφάγων  (GM-CSF). Σε εκείνους με χρόνια συμπτώματα, παρατηρείται μια ήπια ανύψωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη χρόνια φλεγμονή. Ωστόσο, υπάρχουν λίγα στοιχεία που να συνδέουν τη χρόνια ασθένεια του ιού chikungunya και την ανάπτυξη της αυτοανοσίας.

Ο ιός αποτελείται από τέσσερις μη δομικές πρωτεΐνες και τρεις δομικές πρωτεΐνες. Οι δομικές πρωτεΐνες είναι οι Ε1 και Ε2, που σχηματίζουν ετεροδιμερικά εξογκώματα. Η Ε2 δεσμεύεται με κυτταρικούς υποδοχείς, προκειμένου να εισέλθει στο κύτταρο ξενιστή μέσω προκαλούμενης από τον υποδοχέα ενδοκυττάρωσης. Η Ε1 περιέχει ένα πεπτίδιο σύντηξης το οποίο, όταν εκτίθεται στον οξύτητα του ενδοσώματος σε ευκαρυωτικά κύτταρα, διασπάται από την Ε2 και εκκινεί τη σύντηξη μεμβρανών που επιτρέπει την απελευθέρωση των πυρηνοκαψιδίων στο κυτταρόπλασμα του ξενιστή, και προωθεί τη λοίμωξη. Το ώριμο ιοσωμάτιο περιέχει 240 ετεροδιμερικές αιχμές της Ε2 / Ε1, γίνεται ενδοφθαλμισμός του μολυσμένου κυττάρου και με εξωκύττωση μολύνει τα άλλα κύτταρα.

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από δύο τύπους των κουνουπιών: Aedes albopictus και Aedes aegypti. Είναι αρμποϊός Α και αλφαϊός με δεξαμενή από τα αρθρόποδα και ο ενδιάμεσος ξενιστής είναι ο κώνωπας.

Τα κουνούπια δαγκώνουν, κυρίως, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί μέσα σε πτηνά και τρωκτικά. Η διάγνωση είναι είτε τον έλεγχο του αίματος για RNA του ιού ή με έλεγχο των αντισωμάτων έναντι του ιού. Τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με αυτά του δάγκειου πυρετού και του πυρετού Ζήκα. Μετά από την μόλυνση οι περισσότεροι άνθρωποι αποκτούν ανοσία. 

Το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών και την αποφυγή των δαγκωμάτων σε περιοχές όπου η ασθένεια είναι συχνή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη μείωση της πρόσβασης στα στάσιμα νερά με κουνούπια και με τη χρήση εντομοαπωθητικών και κουνουπιέρας. Δεν υπάρχει εμβόλιο και δεν υπάρχει ειδική θεραπεία.

Οι συστάσεις περιλαμβάνουν ανάπαυση, υγρά, και φάρμακα για τον πυρετό και τον πόνο στις αρθρώσεις. 

Ενώ η νόσος εμφανίζεται, συνήθως, στην Αφρική και την Ασία, έχουν αναφερθεί κρούσματα στην Ευρώπη και την Αμερική. 

Τα σημεία και συμπτώματα τσικουνγκούνια

Η περίοδος επώασης του ιού chikungunya κυμαίνεται από μία έως δώδεκα ημέρες. Η νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική, αλλά 72% έως 97% των ατόμων που έχουν μολυνθεί θα αναπτύξουν συμπτώματα.

Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η αιφνίδια έναρξη με υψηλό πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις, και εξάνθημα. Άλλα συμπτώματα είναι η κεφαλαλγία, η κόπωση, οι πεπτικές διαταραχές και η επιπεφυκίτιδα.

Ο πυρετός chikungunya μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φάση, καθώς και σε φάση οξείας ασθένειας.

Εντός της οξείας φάσης, δύο στάδια έχουν ταυτοποιηθεί: ένα ιικό στάδιο κατά τη διάρκεια των πρώτων πέντε έως επτά ημερών, κατά το οποίο λαμβάνει χώρα ιαιμία, που ακολουθείται από ένα στάδιο ανάρρωσης που διαρκεί περίπου δέκα ημέρες, κατά τις οποίες τα συμπτώματα βελτιώνονται και ο ιός δεν μπορεί να ανιχνευθεί στο αίμα. Τυπικά, η νόσος ξεκινά με έναν ξαφνικό υψηλό πυρετό που διαρκεί από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα, και μερικές φορές έως και δέκα ημέρες. Ο πυρετός είναι συνήθως πάνω από 39 ° C και μερικές φορές φθάνει τους 40 ° C  και μπορεί να είναι διφασικής διαρκείας για αρκετές ημέρες, να σταματάει, και στη συνέχεια να επιστρέφει. Πυρετός συμβαίνει με την έναρξη της ιαιμίας, και το επίπεδο του ιού στο αίμα συσχετίζεται με την ένταση των συμπτωμάτων κατά την οξεία φάση.  Όταν IgM (αντίσωμα το οποίο είναι μια απάντηση στην αρχική έκθεση σε ένα αντιγόνο), εμφανίζεται στο αίμα, η ιαιμία αρχίζει να μειώνεται. Ωστόσο, η κεφαλαλγία, η αϋπνία και η εξάντληση παραμένουν, συνήθως περίπου πέντε έως επτά ημέρες. 

Μετά τον πυρετό, ισχυρός πόνος στις αρθρώσεις ή δυσκαμψία συμβαίνει. Συνήθως, διαρκεί εβδομάδες ή μήνες, αλλά μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να είναι εξουθενωτικός, με αποτέλεσμα συχνά ακινησία των προσβεβλημένων αρθρώσεων. Πόνος αναφέρεται σε 87-98% των περιπτώσεων, και σχεδόν πάντα εμφανίζεται σε περισσότερες από μία άρθρωση, αν και το οίδημα στις αρθρώσεις είναι ασυνήθιστο. Συνήθως, οι προσβεβλημένες αρθρώσεις που βρίσκονται και στα δύο χέρια και τα πόδια, επηρεάζονται συμμετρικά. Οι αρθρώσεις είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν εάν έχουν προηγουμένως υποστεί βλάβη από διαταραχές, όπως η αρθρίτιδα. Ο πόνος εμφανίζεται πιο συχνά σε περιφερειακές αρθρώσεις, όπως στους καρπούς, τους αστραγάλους, και τις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, καθώς και σε μερικές από τα μεγαλύτερες αρθρώσεις, συνήθως τους ώμους, τους αγκώνες και τα γόνατα.  Ο πόνος μπορεί, επίσης, να εμφανιστεί στους μυς ή συνδέσμους.

Εξάνθημα εμφανίζεται σε 40-50% των περιπτώσεων, γενικά ως ένα κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα που συμβαίνει δύο έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα από το πεπτικό είναι το κοιλιακό άλγος, η ναυτία, ο εμετός ή η διάρροια.

Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, η καθημερινή δραστηριότητα περιορίζεται από σημαντική κούραση και πόνο.

Σπανίως, φλεγμονή των ματιών μπορεί να συμβεί με τη μορφή ιριδοκυκλίτιδας ή ραγοειδίτιδας, και βλάβης του αμφιβληστροειδούς.

Σπάνια, υπάρχουν νευρολογικές διαταραχές σε μόλυνση με τον ιό chikungunya, όπως το σύνδρομο Guillain-Barré, η παράλυση, η μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, η χαλαρή παράλυση και η νευροπάθεια.

Σε αντίθεση με τον δάγκειο πυρετό, ο πυρετός Chikungunya πολύ σπάνια προκαλεί αιμορραγικές επιπλοκές. Τα συμπτώματα της αιμορραγίας θα πρέπει να θέσουν την υπόνεια συνμόλυνσης με δάγκειο πυρετό ή συνυπάρχουσα συμφορητική ηπατοπάθεια. 

Χρόνιες ασθένειες από τσικουνγκούνια

Χρόνια αρθραλγία προκαλείται από τον ιό chikungunya.

Άτομα ηλικίας άνω των 45 έχουν μακροχρόνιο μυοσκελετικό πόνο, σε ποσοστά έως και 60% τρία χρόνια μετά την αρχική μόλυνση. Το 59% των ανθρώπων εξακολουθούν να υποφέρουν από αρθραλγία δύο χρόνια μετά την οξεία λοίμωξη. Το 66% των ανθρώπων έχουν μυϊκούς πόνους, πόνους στις αρθρώσεις, ή εξασθένιση ένα έτος μετά την οξεία λοίμωξη. 


Διάγνωση τσικουνγκούνια

Η νόσος Chikungunya διαγιγνώσκεται βάσει των κλινικών, επιδημιολογικών και εργαστηριακών κριτηρίων. Η οξεία έναρξη υψηλού πυρετού και ο έντονος πόνος στις αρθρώσεις, θα θέσει την υποψία για τη νόσο chikungunya. Αν το άτομο έχει ταξιδέψει ή κάνει διακοπές σε μια περιοχή στην οποία η Chikungunya είναι συχνή τις τελευταίες δώδεκα ημέρες (περίοδος επώασης), υπάρχει, επίσης, υποψία της νόσου. Εργαστηριακά κριτήρια είναι η μείωση του αριθμού των λεμφοκυττάρων που δείχνει ιαιμία. Ωστόσο, απαιτείται απομόνωση του ιού, με RT-PCR, ή ορολογική διάγνωση. 


Διαφορική διάγνωση τσικουνγκούνια

Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει την μόλυνση με άλλους ιούς από κουνούπια, όπως ο δάγκειος πυρετός ή η ελονοσία, και τη μόλυνση με γρίπη. Χρόνια υποτροπιάζουσα πολυαρθραλγία συμβαίνει σε τουλάχιστον 20% των ασθενών με chikungunya ένα χρόνο μετά τη μόλυνση, ενώ τέτοια συμπτώματα είναι ασυνήθιστα σε δάγκειο πυρετό. 

Η απομόνωση του ιού παρέχει την πιο οριστική διάγνωση, αλλά απαιτείται μία έως δύο εβδομάδες για να ληφθεί το αίμα. Η RT-PCR μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για την ποσοτικοποίηση του ιικού φορτίου στο αίμα. Με την RT-PCR, τα διαγνωστικά αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε μία έως δύο ημέρες. Η ορολογική διάγνωση απαιτεί μεγαλύτερη ποσότητα αίματος από τις άλλες μεθόδους, και χρησιμοποιεί μία δοκιμασία ELISA για τη μέτρηση των Chikungunya επιπέδων IgM στον ορό του αίματος. Ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η ορολογική διάγνωση είναι ότι η IgM ορού είναι ανιχνεύσιμη από 5 ημέρες έως μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά τα μειονεκτήματα είναι ότι τα αποτελέσματα βγαίνουν δύο έως τρεις ημέρες, και ψευδώς θετικά αποτελέσματα υπάρχουν όταν υπάρχει λοίμωξη που οφείλεται σε άλλες συναφείς ιούς.

Η C αντιδρώσα πρωτεΐνη και οι αυξημένες κυτοκίνες συσχετίζονται με την δραστικότητα της ασθένειας. 


Πρόληψη τσικουνγκούνιας

Επειδή δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο, το πλέον αποτελεσματικό μέσο πρόληψης είναι η προστασία από την επαφή με την ασθένεια που μεταφέρουν τα κουνούπια και ο έλεγχος των πληθυσμών των κουνουπιών. Η καταπολέμηση των κουνουπιών εστιάζει στην εξάλειψη του στάσιμου νερού, όπου τα κουνούπια γεννούν τα αυγά και αναπτύσσονται ως προνύμφες, τα εντομοκτόνα και οι παράγοντες βιολογικού ελέγχου. Οι μεθόδοι προστασίας από την επαφή με τα κουνούπια είναι η χρήση εντομοαπωθητικών (DEET, icaridin, PMD ή π-μενθανο-3,8-διόλη, μια ουσία που προέρχεται από το δέντρο ευκαλύπτου, ή IR3535). Ωστόσο, η αύξηση της ανθεκτικότητας στα εντομοκτόνα αποτελεί πρόκληση για τις μεθόδους ελέγχου με χημικά. Απαιτείται η ένδυση με μακριά μανίκια και παντελόνια, τα ενδύματα που είναι εμποτισμένα με πυρεθροειδή και τα ατμοποιημένα πυρεθροειδή (φιδάκια ή σπείρες για κουνούπια). Οι σήτες στα παράθυρα και τις πόρτες κρατάνε τα κουνούπια έξω από το σπίτι αν και πολλές φορές οι επαφές μεταξύ των κουνουπιών και των ανθρώπων συμβαίνουν σε εξωτερικούς χώρους.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εγκεκριμένο εμβόλιο είναι διαθέσιμο. 


Θεραπεία τσικουνγκούνια

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο chikungunya.

Υποστηρικτική φροντίδα συνιστάται, και συμπτωματική θεραπεία του πυρετού και του οιδήματος στις αρθρώσεις με χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως αναλγητικής ναπροξένης, παρακεταμόλης και ακεταμινοφαίνη και υγρών. Η ασπιρίνη δεν συνιστάται λόγω του αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας. Τα κορτικοστερεοειδή δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της νόσου, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ανοσοκαταστολή και να επιδεινώσουν τη μόλυνση. 

Η παθητική ανοσοθεραπεία έχει δυνητικό όφελος στη θεραπεία της chikungunya. Η χορήγηση  ανθρώπινων ενδοφλέβιων αντισωμάτων αντι-CHIKV υπεράνοσου ανοσοσφαιρίνης σε όσους εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης με chikungunya, συνιστάται. Αντιική θεραπεία για τον ιό της chikungunya είναι διαθέσιμη, επίσης, σήμερα.

Σε εκείνους που έχουν περισσότερο από δύο εβδομάδες αρθρίτιδα, η ριμπαβιρίνη μπορεί να είναι χρήσιμη, όπως και η χλωροκίνη. Τα στερεοειδή δε φαίνεται να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Τα ΜΣΑΦ και τα απλά αναλγητικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μερική ανακούφιση από τα συμπτώματα, στις περισσότερες περιπτώσεις. Η μεθοτρεξάτη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπορεί να έχει όφελος στη θεραπεία φλεγμονώδους πολυαρθρίτιδας  από τη Chikungunya.


Πρόγνωση τσικουνγκούνια
Το ποσοστό θνησιμότητας των Chikungunya είναι ελαφρώς μικρότερη από 1 στα 1000. Όσοι είναι άνω των 65 ετών, τα νεογνά, και τα άτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρές επιπλοκές. Τα νεογνά είναι ευάλωτα, καθώς είναι δυνατό να μεταδοθεί κάθετα η chikungunya από τη μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια της παράδοσης, με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας, γιατί τα βρέφη στερούνται πλήρως ανεπτυγμένου ανοσοποιητικού συστήματος.  Η πιθανότητα παρατεταμένων συμπτωμάτων ή χρόνιου πόνο στις αρθρώσεις αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας και σε προϋπάρχουσες ρευματολογικές παθήσεις.


Επιδημιολογία τσικουνγκούνια

Είναι νόσος συχνή, κυρίως, στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η ασθένεια προκαλεί κατ ‘εκτίμηση 3.000.000 λοιμώξεις κάθε χρόνο. Οι επιδημίες στον Ινδικό Ωκεανό, τα Νησιά του Ειρηνικού, και στην Αμερική, συνεχίζουν να μεταβάλλουν την κατανομή της νόσου. 

Η Chikungunya μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βιολογικό όπλο. 

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Προστατευτείτε από τα κουνούπια

Λάδι για τα κουνούπια για μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες

Λάδι για τα κουνούπια για ξηρές επιδερμίδες

Λεμονόχορτο

Οικολογικά εντομοκτόνα

Το μασάζ για τους μυϊκούς πόνους

Ιός του δυτικού Νείλου

Όταν ταξιδεύετε σε προορισμούς υψηλού κινδύνου

Ένα σπρέι για όλα τα τσιμπήματα

Ελονοσία

Η αλλαγή του κλίματος και η επίπτωση στην υγεία μας

Χρήσιμες πληροφορίες για τον ιό Ζίκα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με περγαμόντο

Καθαρίστε τον κήπο σας από τα έντομα χωρίς φυτοφάρμακα

Φιλαρίαση

Οδηγός για την ασφάλεια στις διακοπές

Κηλιδώδης πυρετός των βραχωδών ορέων

Μην παίρνετε αντιπυρετικά αν έχετε πυρετό

Θρομβοπενία

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμορραγία από το αυτί

Αιμορραγία από το αυτί. Εάν το αυτί σας αρχίσει να αιμορραγεί, μπορεί να είναι ανησυχητικό. Εάν το αυτί σας αιμορραγεί, η αιμορραγία αυτή μπορεί να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ