Γιατί μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε κάποιους ήχους;
Θυμώνετε ή είστε αναστατωμένοι κάθε φορά που ακούτε ένα συγκεκριμένο ήχο;
Αυτή είναι μια κατάσταση που ονομάζεται μισοφωνία, που είναι χαρακτηριστική δραστηριότητα του εγκεφάλου.
Για παράδειγμα, κάποιος αισθάνεται αισθήματα οργής και δυσφορίας, όταν ακούνε τον ήχο των άλλων ανθρώπων που τρώνε. Κάποιος άλλος αισθάνεται αισθήματα οργής και δυσφορίας από το θρόισμα χαρτιών ή από το κτύπημα του πληκτρολογίου.
Η μισοφωνία δεν είναι ένα σύμπτωμα άλλων παθήσεων, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ούτε είναι θέμα υπερευαισθησίας στην κακή συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων.
Υπάρχει μια νευρολογική εξήγηση για αυτό. Όποιος έχει μισοφωνία έχει ταχυκαρδταχυκαρδίαία και αυξημένη δραστηριότητα στον πρόσθιο νησιωτικό φλοιό μια περιοχή που είναι γνωστό ότι παίζει κεντρικό ρόλο στο σύστημα που καθορίζει σε ποια πράγματα θα πρέπει να δίνουμε προσοχή και στην περίπτωσης της μισοφωνίας υπάρχουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σύνδεσης με άλλες περιοχές. Υπάρχει, επίσης, αυξημένη συνδεσιμότητα σε περιοχές που ανακαλούν τις αναμνήσεις και τις παραγόμενες σκέψεις. Στη μισοφωνία, μία από αυτές τις περιοχές, που ονομάζεται μεσοκοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός έχει υψηλότερο επίπεδο μυελίνωσης, επηρεάζει αυτό που κάποιος δίνει προσοχή και η απάντηση είναι συναισθηματική.
Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, χρησιμοποιεί ηχογραφήσεις των θορύβων που προκαλούν ερεθισμό για να γίνει απευαισθητοποίηση.
Επίσης, μια άλλη λύση είναι οι ωτοασπίδες, για παράδειγμα στο φαγητό, ώστε να μην ακούει κάποιος το θόρυβο όταν τρώει ο άλλος.
Η μισοφωνία είναι μία διαταραχή κατά την οποία ορισμένοι ήχοι προκαλούν εκρήξεις οργής ή αηδίας. Ενοχλητικοί ήχοι είναι αυτοί που κάνουμε όταν τρώμε, οι ήχοι της αναπνοής και οι ήχοι των χεριών. Οι αντιδράσεις της μισοφωνίας κυμαίνονται από εκνευρισμό και αηδία έως έξαλλη οργή με λεκτική ή και σωματική επίθεση σε όποιον προκαλεί τον θόρυβο.
Η αιτία της μισοφωνίας είναι η υπερσυνδεσιμότητα ανάμεσα στο ακουστικό και στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, που ευθύνεται για την παραγωγή συναισθημάτων.
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της είναι να προσπαθήσει ο πάσχων να καταλάβει, γιατί τον ενοχλεί τόσο πολύ ένας συγκεκριμένος θόρυβος και στη συνέχεια να κάνει ό,τι μπορεί για να κοντρολάρει τις αντιδράσεις του.
Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, κατά την οποία οι ασθενείς μαθαίνουν να αποσπούν την προσοχή τους ή να μπλοκάρουν την ακοή τους, ενώ και η απομάκρυνση από την πηγή του ήχου, επίσης, μπορεί να βοηθήσει.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον εγκέφαλο
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον εγκέφαλο
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,