Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ή χρόνια λεμφοκυτταρική θυρεοειδίτιδα ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, ή θυρεοειδίτιδα Χασιμότο ή Struma του Hashimoto ICD-10 E06.3 είναι μία αυτοάνοση νόσος στην οποία ο θυρεοειδής αδένας σταδιακά καταστρέφεται. Στην αρχή μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου ο θυρεοειδής μπορεί να διογκωθεί σχηματίζοντας μια ανώδυνη βρογχοκήλη. Μερικοί άνθρωποι τελικά αναπτύσσουν υποθυρεοειδισμό με συνοδό αύξηση του σωματικού βάρους, αίσθημα κόπωσης, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, και πόνο. Μετά από πολλά χρόνια ο θυρεοειδής συρρικνώνεται τυπικά σε μέγεθος. Οι πιθανές επιπλοκές είναι το λέμφωμα θυρεοειδούς.
Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto πιστεύεται ότι οφείλεται σε έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι παράγοντες κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό και άλλο αυτοάνοσο νόσημα. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με εξετάσεις αίματος για TSH, T4, και αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Άλλες καταστάσεις που μπορούν να παράγουν παρόμοια συμπτώματα είναι η νόσος του Graves και η μη τοξική οζώδης βρογχοκήλη.
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, ανεξάρτητα από το αν ή όχι υπάρχει υποθυρεοειδισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί με λεβοθυροξίνη. Αν ο υποθυρεοειδισμός δεν έχει παρουσιάσει κάποια συμπτώματα μπορεί να μην χρειασθεί καμία θεραπεία, ενώ άλλοι μπορεί να χρειασθούν θεραπεία για να μειωθεί το μέγεθος της βρογχοκήλης. Εκείνοι που πλήττονται θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ιωδίου. Ωστόσο, το επαρκές ιώδιο απαιτείται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η χειρουργική επέμβαση σπάνια απαιτείται για τη θεραπεία της βρογχοκήλης.
Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto προσβάλλει περίπου το 5% του πληθυσμού. Συνήθως, προσβάλλει τα άτομα ηλικιών 30 και 50 και είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. Τα ποσοστά της νόσου φαίνεται να αυξάνονται.
Σημεία και συμπτώματα θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: κόπωση, αύξηση βάρους, ωχρό ή πρησμένο πρόσωπο, αίσθημα κρύου, μυϊκός πόνος, δυσκοιλιότητα, ξηρά και αδύναμα μαλλιά, βαριά έμμηνος ρύση ή ανωμαλίες περιόδου, κατάθλιψη, διαταραχή πανικού, μειωμένος καρδιακός ρυθμός, δυσκολία τεκνοποίησης και δυσκολία διατήρησης του κυήματος.
Η νόσος του Hashimoto είναι περίπου επτά φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Μπορεί να εμφανιστεί σε εφήβους και νεαρές γυναίκες, αλλά πιο συχνά εμφανίζεται στη μέση ηλικία, ιδιαίτερα στους άνδρες. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τη νόσο του Hashimoto συχνά έχουν κληρονομικό ιστορικό θυρεοειδή ή άλλων αυτοάνοσων ασθένειών, και μερικές φορές έχουν και οι ίδιοι άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να είναι σταθερός σε μέγεθος, μεγάλος, και λοβωτός σε θυρεοειδίτιδα Hashimoto, αλλά οι αλλαγές στο θυρεοειδή μπορεί, επίσης, να είναι μη ψηλαφητές. Η διεύρυνση του θυρεοειδούς οφείλεται σε λεμφοκυτταρική ενδοδιήθηση και ίνωση παρά σε υπερτροφία του ιστού. Φυσιολογικά, τα αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (ΤΡΟ) (TPOAb) και / ή θυρεοσφαιρίνης (Tg) (TgAb) προκαλούν σταδιακή καταστροφή των ωοθυλακίων στο θυρεοειδή αδένα. Κατά συνέπεια, η νόσος μπορεί να ανιχνευθεί κλινικά με την εξέταση για αυτά τα αντισώματα στο αίμα. Επίσης, χαρακτηρίζεται από την εισβολή του ιστού του θυρεοειδούς από λευκοκύτταρα, κυρίως Τ-λεμφοκύτταρα. Μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή είναι το λέμφωμα θυρεοειδούς τύπου Β-κυττάρων, μη-Hodgkin λέμφωμα.
Οι παράγοντες κινδύνου θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Η ισχυρή γενετική συνιστώσα επιβεβαιώνεται σε μελέτες μονοζυγωτικών διδύμων σε ποσοστά έως και 80%.
Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto συνδέεται με το CTLA-4 (κυτταροτοξικό Τ-λεμφοκυττάρων αντιγόνο-4) με πολυμορφισμό του γονιδίου. Το CTLA-4 ρυθμίζεται προς τα κάτω, δηλαδή μεταδίδει ένα ανασταλτικό σήμα στα Τ κύτταρα κι έτσι μειώνεται η λειτουργία και υπάρχει αυξημένη δραστικότητα Τ-λεμφοκυττάρων. Το οικογενειακό ιστορικό διαταραχών του θυρεοειδούς είναι συχνό, με το γονίδιο HLA-DR5 να εμπλέκεται.
Το ιστορικό άλλων αυτοάνοσων ασθενειών είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη θυρεοειδίτιδας του Hashimoto, αλλά και η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι παράγοντας κινδύνου για άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Τα αυτοάνοσα νοσήματα που συνδέονται με τη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto είναι η κοιλιοκάκη, ο διαβήτης τύπου 1, η λεύκη και η αλωπεκία.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες που εμπλέκονται είναι η πρόσληψη υψηλών ποσοστών ιωδίου ή χαμηλών, η έλλειψη σεληνίου, οι μολυσματικές ασθένειες και ορισμένα φάρμακα, σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα.
Τα γονίδια που εμπλέκονται ποικίλλουν και η συχνότητα είναι αυξημένη σε άτομα με χρωμοσωμικές διαταραχές (σύνδρομα Turner, Down και Klinefelter) που συνήθως συνδέονται με αυτοαντισώματα έναντι της θυρεοσφαιρίνης και της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης. Η προοδευτική εξάντληση των κυττάρων αυτών ως κυτταροτοξικά ανοσολογική απάντηση οδηγεί σε υψηλότερη επίπτωση πρωτοπαθούς υποθυρεοειδισμού, με μείωση των επιπέδων Τ3 / Τ4, και αντισταθμιστική αύξηση της TSH.
Παθοφυσιολογία θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Διάφορα αυτοαντισώματα μπορεί να είναι παρόντα (κατά της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης, κατά της θυρεοσφαιρίνης και κατά των υποδοχέων TSH), αν και ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων μπορεί να μην έχουν κανένα από αυτά τα αντισώματα. Παρ ‘όλα αυτά, η εξαρτώμενη από το αντίσωμα διαμεσολαβούμενη από τα κύτταρα κυτταροτοξικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα της θυρεοειδίτιδας του Hashimoto. Η ενεργοποίηση των κυτταροτοξικών Τ-λεμφοκυττάρων (CD8 + Τ-κύτταρα) σε απόκριση σε κυτταρική ανοσολογική απόκριση που επηρεάζεται από τα βοηθητικά Τ-λεμφοκύτταρα (CD4 + Τ-κύτταρα) είναι κεντρικής σημασίας για την καταστροφή των θυρεοειδικών κυττάρων. Χαρακτηριστικές είναι, επίσης, η τύπου IV υπερευαισθησία και η πρόσληψη των μακροφάγων που είναι άλλο ένα αποτέλεσμα της ενεργοποίησης των Τ-βοηθητικών λεμφοκυττάρων, με τα Th1 λεμφοκύτταρα να παράγουν φλεγμονώδεις κυτοκίνες εντός του θυρεοειδικού ιστού για την περαιτέρω ενεργοποίηση των μακροφάγων και τη μετανάστευση στο θυρεοειδή αδένα για άμεσο αποτέλεσμα.
Οι μορφολογικές αλλαγές εντός του θυρεοειδούς η διόγκωση η οποία είναι οζώδης και ακανόνιστη από ό, τι διάχυτη (όπως αυτή του υπερθυρεοειδισμού). Ενώ η κάψα του θυρεοειδούς είναι άθικτη και ο αδένας διακριτός από τον περιβάλλοντα ιστό, η μικροσκοπική εξέταση δείχνει το επίπεδο της βλάβης.
Ιστολογικά, η υπερευαισθησία θεωρείται ως διάχυτη παρεγχυματική διήθηση από λεμφοκύτταρα, ιδιαίτερα Β-κύτταρα, τα οποία φαίνονται ως δευτερεύοντα ωοθυλάκια λεμφοειδή.
Διάγνωση θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Η διάγνωση γίνεται, συνήθως, με την ανίχνευση αυξημένων επιπέδων αντισωμάτων θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb) στον ορό, αλλά και η οροαρνητική (χωρίς κυκλοφορούντα αυτοαντισώματα) θυρεοειδίτιδα υπάρχει, επίσης.
Η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto συχνά εμφανίζεται ως κατάθλιψη, κυκλοθυμία, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, ινομυαλγία και, λιγότερο συχνά, ως στυτική δυσλειτουργία ή διαταραχή άγχους.
Η κλινική εξέταση δείχνει σκληρή βρογχοκήλη που δεν είναι επώδυνη στην αφή.
Επίσης, σε υποθυρεοειδισμό, μπορεί να εμφανισθεί περικογχικό μυξοίδημα.
Γίνονται εξετάσεις αίματος για TSH, ελεύθερη Τ3, ελεύθερη Τ4, και αντισώματα θυρεοσφαιρίνης (anti-Tg), θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (anti-TPO, ή TPOAb) και αντιμικροσωματικά αντισώματα. Η TSH αυξάνεται καθώς η υπόφυση προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή της Τ4 από τον θυρεοειδή αδένα. Η λεμφοκυτταρική διήθησης του θυρεοειδούς οδηγεί στο ιστολογικά σημαντικό εύρημα της βλαστικού κέντρου ανάπτυξης εντός του θυρεοειδούς αδένα.
Θεραπεία νόσου Hashimoto
Ο υποθυρεοειδισμός που προκαλείται από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αντιμετωπίζεται με παράγοντες αντικατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών, όπως λεβοθυροξίνη, τριιωδοθυρονίνη ή αποξηραμένο εκχύλισμα του θυρεοειδούς. Ένα δισκίο λαμβάνεται μία φορά την ημέρα και κρατά γενικά τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών φυσιολογικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία πρέπει να ληφθεί για το υπόλοιπο της ζωής του ατόμου. Σε περίπτωση που ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, συνιστάται τα επίπεδα της TSH να διατηρούνται κάτω από 3.0.
Πρόγνωση θυρεοειδίτιδας Hashimoto
Η συμπτωματική δυσλειτουργία του θυρεοειδούς είναι η πιο συχνή επιπλοκή. Θυρεοτοξίκωση (υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς) μερικές φορές συμβαίνει, και σπάνια η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί σε υπερθυρεοειδισμό και νόσο του Graves με ενεργό διόγκωση και φλεγμονή στα μάτια). Σπάνιες περιπτώσεις ινώδους αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας με σοβαρή δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή) και δυσφαγία (δυσκολία στην κατάποση), που μοιάζει με επιθετικό όγκο του θυρεοειδούς, μπορεί να απαιτήσει χειρουργική επέμβαση ή θεραπεία με κορτικοστεροειδή. Το πρωτοπαθές Β κυτταρικό λέμφωμα θυρεοειδούς επηρεάζει λιγότερα από ένα στα χίλια άτομα, και είναι πιο πιθανό να επηρεάσει τα άτομα με μακροχρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα.
Εγκυμοσύνη και θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Σε έγκυες γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο για θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ή που έχουν διαγνωστεί ως TPOAb θετικές πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους για τους ίδιους και τα έμβρυά τους, εάν η ασθένεια αφεθεί χωρίς θεραπεία. Τα αντισώματα θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (TPOAb) ανιχνεύονται στο 10% των εγκύων γυναικών και αν η χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς δεν σταθεροποιηθεί με φαρμακευτική αγωγή υπάρχει κίνδυνος για χαμηλό βάρος γέννησης, αναπνευστική δυσχέρεια των νεογνών και ανωμαλίες εμβρύου (υδροκέφαλο και υποσπαδίας), αποβολή και πρόωρο τοκετό. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto στην εγκυμοσύνη θεραπεύεται με λεβοθυροξίνη και τα ποσοστά εμφύτευσης εμβρύου και η έκβαση της εγκυμοσύνης βελτιώνονται.
Απαιτείται έλεγχος θυρεοειδούς για τις έγκυες γυναίκες.
Συνιστάται, επίσης, στις γυναίκες να κάνουν έλεγχο για θυρεοειδικά αντισώματα ακόμη και αν δεν έχουν μείνει έγκυες και σε γυναίκες που δεν μπορούν να συλλάβουν. Η προηγούμενη εγκυμοσύνη παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσου υποθυρεοειδισμού σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των προηγούμενων κυήσεων κατά την αξιολόγηση του κινδύνου υποθυρεοειδισμού σε νεαρές γυναίκες. Ο κίνδυνος για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και για την αύξηση της παραγωγής αντισωμάτων θυρεοειδούς είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες που έχουν πάνω από μία εγκυμοσύνη.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη θυρεοειδίτιδα
Πατήστε,, εδώ, για να παραγγείλετε, τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη θυρεοειδίτιδα
Διαβάστε, επίσης,
Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα
Διάγνωση μιας νόσου από το τριχωτό της κεφαλής
Πώς η κακή υγεία του εντέρου προκαλεί υποθυρεοειδισμό
Γιατί όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό δεν μπορούν να χάσουν βάρος
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Χυμός για να ενισχύσετε τον θυρεοειδή σας
Τι είναι τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα
Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό
Χρήσιμες πληροφορίες για το σελήνιο
Τεστ για να ελέγξετε το θυρεοειδή σας στο σπίτι
Το ιώδιο στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητο
Η βρογχοκήλη μπορεί να οφείλεται στη διατροφή
Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό
Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό
Χρήσιμες πληροφορίες για το σελήνιο
Σημεία έλλειψης βιταμινών και μετάλλων
Τα οφέλη από τα φύκια στην υγεία
Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και θυρεοειδίτιδα Hashimoto